Малко трудна тема....за болестта рак и борбата с него - тема №6

• 387 276
  • 5 371
  •   2
Отговори
# 4 110
Борбена, а регистриран ли е вече в някаква онкоболница или диспансер? Там онкологична комисия до 1 седмица дава протокол за последващото лечение или операция, ако е нисък стадий?
  Поне в нашия град е така, но и нямаме избор на онкодиспансери. Имаме само 2 места, където може да се регистрира пациентът.

# 4 111
kristinia не е регистриран още то всичко се случва от около 20 дни. Имам предвид биопсията. Тя бешв взета в началото на август и излезе мин седмица, сега направиха скенер и другата седмица чакаме резултати в понеделник. Тогава ще го и регистрират най-вероятно. Та в началото на пътя сме още.
Ще видим какво ще се случи. Аз просто търся варианти и се подготвям предварително с часове и консултации за да върви процеса по - гладко и без огромни времеви отлагания.
Дай Боже да намерим правилните лекари и всичко да се развие максимално добре.

# 4 112
  • Велико Търново
Неврохирургът заключи операция за свекър ми...каза, че няма да е от най-сложните, ама то знае ли човек. Не ставало с процедури разни и озонотерапии, та ще говорим...
Дали някой от софийските му колеги ще ми отговори по мейл, Хйиле или както там се казваше? За второ мнение...
И аз потвърждавам за Професор Герганов.
При нас беше за трето мнение, но за мозък. Звъннах му в петъчен ден, прие ме извънредно в съботата, разгледа дисковете от ЯМР, обясни ми всичко което ме интересуваше, невероятен човек. Приема до парк хотел Москва в София в дясно.
Ето връзка към страницата му:
https://dr-gerganov.eu/bg/

# 4 113
Здравейте!
Баща ми премина през пълен курс лъчетерапия с последваща операция на ректума. Стомиран е.
В болницата беше 10 дни на катетър и сега откакто се прибра вкъщи преди 10 дни особено нощем става да уринира по много пъти. Усеща парене. Четох, че е възможна късна реакция от лъчето. Някой имал ли е подобен проблем и какво последва, отшумя ли във времето или не ?
Ще се радвам на всякакви мнения  и насоки.

# 4 114
  • Пловдив
Благодаря ви!

# 4 115
  • Варна
Пак моля за помощ.На сестра ми й се счупи зъб и й спряха Денозунаба.Съмняваха се за некроза,но не е.За всеки случай й пуснаха скенер на глава,но ще бъде края на другия месец.Стоматолога не иска да го вади след направена консултация.Трябвало да мине 6 м. от последната инжекция,нямало да зарастне,а минаха 2.Сега на 30 сме в онкото и пак ще питам,но последния път онколожката,имах чувството,че не знае за какво става въпрос.Само спря инжекцията и да сме отивали на стоматолог.Чета листовки,но там няма никакъв срок.Нивата на калций са в норма,ако има значение.

# 4 116
Обичайно се говори за “лекарствена ваканция” от 2 месеца преди и 2 месеца след денталната интервенция. Но дори без да се спира Xgeva, рискът от остеонекроза е около 2.5-3%. Да, много по-висок е от при контролната група, но пак говорим за 3 от 100 човека.

Зависи и какво ще се прави. Ако няма хирургия и достъп до челюстната кост, а се работи само зъбът, рискът пак е по-нисък. Ако ще се вади зъб, задължително се притиска с марля за 20-на минути, за да се формира съсирек и да се “затвори” раната. Може да се изпише АБ профилактично за да се минимизира рискът от инфекция, както и вода за уста с хлорхексидин. Хубаво е раната да се заобикаля от далеч с четката за зъби и да не се бута с клечки/конци.

И въпреки всичко, дори да се случи остеонекроза, не е някакъв страшен филм - трябва да се почисти до здраво в кратък порядък.

ПС: Ако счупеният зъб ще се заменя, то имплантите са най-рискови от гледна точка НЛР, защото се поставя титаниев щифт в самата кост (травматизъм). С мост е по-малък рискът, защото не се травмира толкова челюстта. Онкологът трябва да знае тези детайли, а, ако не ги помни - има къде да ги намери.

# 4 117
Моля някой който знае да ми отговори на следния въпрос: докторът ми назначи ЯМР и е написал “на таз”. Аз искам да се видят коремните органи. Докторът си беше отишъл и не можах да го попитам, но сестрата ми каза че и коремът щял да се види.
“ЯМР на таз” показва ли и корема?
Много благодаря предварително.

# 4 118
  • Варна
Хоуп отново много изчерпателен отговор,за което благодаря.Зъбът е за вадене,но имплант няма да се слага,мост по нататък.Ще чакаме в бъдеще,ако спрат завинаги Ексдживата.Онколожката каза,че съм си поставила много високи цели.Добре,че е темата.Никой не ни предупреди,за евентуални проблеми със зъбите.Сестра ми както не чете,беше тръгнала да го вади и нямаше да каже на никой за Ексдживата.(Тя дори не знае наименованието)Не ми се мисли какво щеше да стане.Поклон пред всички,които давате безценни съвети.Следа на мен са ми правени скенер и ЯМР на малък таз,но не за рак.Сега го намерих.Видян е черен дроб,жлъчен мехур,панкреас,слезка,бъбреци,мастна капсула,пикочния мехур,матка,яйчници и костни структури.Дано да съм ти била полезна.

# 4 119
Моля някой който знае да ми отговори на следния въпрос: докторът ми назначи ЯМР и е написал “на таз”. Аз искам да се видят коремните органи. Докторът си беше отишъл и не можах да го попитам, но сестрата ми каза че и коремът щял да се види.
“ЯМР на таз” показва ли и корема?
Много благодаря предварително.
Следа,  "корем" и "малък таз" са две различни зони. При мен при поставянето на диагнозата /РМШ/ ми препоръчаха ЯМР на точно тези две зони и аз ги направих. Не мисля, че ще се види корема, всеки случай не цялата област.

# 4 120
отделни са

# 4 121
В Пловдив в ,,Св.Георги", в коя база е ПЕТ, в хирургиите или на ,,Васил Априлов"? И колко се чака за резултата?

# 4 122
  • Пловдив
ЯМР е в Хирургиите, в приземието...предполагам и ПЕТ е там. Аз даже не знаех, че има.

# 4 123
На Пещерско шосе. Имат си отделен портал- Нуклеарна медицина, малко преди основната сграда е, като идваш откъм Пещерско.

# 4 124
До бараките, където продават пижами и принадлежности ли?

Общи условия

Активация на акаунт