Малко трудна тема....за болестта рак и борбата с него - тема №6

• 387 267
  • 5 371
  •   1
Отговори
# 4 095
В Софиямед може да се запази час и само с епикриза.
Като наближи датата, се взема направление.Епикризата може да се изпрати по Вайбър.Всичко е максимално улеснено и добре организирано.Резултата  след 3 работни дни на място следобед или изпращат с куриер.Впечатлена съм от емпатията на целия екип.
Но мисля, че нямат галий.

# 4 096
Няма, обсъдихме го.

# 4 097
Meagangood За всички други видове онкологични заболявания има ПЕТ скенер почти навсякъде за съжаление изследването за простата е специфично със специфичен изотоп, който се доставя и за съжаление в момента го няма никъде в България.

# 4 098
Но галиев PSMA скенер има в България само от няколко години. Може ли заради това, че няма изотоп да забавят такова важно лечение.
Преди години как лекуваха простатен карцином и без такъв скенер?

# 4 099
Meagangood За всички други видове онкологични заболявания има ПЕТ скенер почти навсякъде за съжаление изследването за простата е специфично със специфичен изотоп, който се доставя и за съжаление в момента го няма никъде в България.
Борбена ако имате възможност отидете до Турция за скенера. Там го има във всички по- големи болници и се прави всеки ден. Разчитането също става в рамките на следващия ден.  Спестява се доста време.

# 4 100
Може ли повече инфрмация къде в Турция и каква е цената?

# 4 101
Дс и аз бих искала информация за това в кои болници в Турция го има. Поне няколко имена. Но пак трябва да е Галиев ПЕТ скенер, защото и тук във всяка по - голяма болница има ПЕТ скенер, но този конкретно за простатата го няма. А иначе стадирането ще го извърши засега на базатс на друг скенер. Така предложиха и в болницата, защото не може да се чака толкова.

# 4 102
Ravi, нямам идея каква е цената в момента. Преди година в Liw Hospital в Анкара, ни взеха 900 евро.
Беше час от днес за утре. Разчитането беше готово на следващия ден на обяд. Всичко ни беше предадено - дискове, разчитане и среща с лекаря на следващия ден.
Тогава попитахме и в Анкара имаше в 3те големи болници такъв скенер.
Ще допълня, че точно рак на простата  беше повода за скенера.

Последна редакция: вт, 27 авг 2024, 15:31 от Mravchca_V

# 4 103
  • Пловдив
Неврохирургът заключи операция за свекър ми...каза, че няма да е от най-сложните, ама то знае ли човек. Не ставало с процедури разни и озонотерапии, та ще говорим...
Дали някой от софийските му колеги ще ми отговори по мейл, Хйиле или както там се казваше? За второ мнение...

# 4 104
Неврохирургът заключи операция за свекър ми...каза, че няма да е от най-сложните, ама то знае ли човек. Не ставало с процедури разни и озонотерапии, та ще говорим...
Дали някой от софийските му колеги ще ми отговори по мейл, Хйиле или както там се казваше? За второ мнение...

Проф. Габровски прави и онлайн консултации. Има си сайт. От там се прави връзката. Доскоро беше 110 лв. консултацията на място. Онлайн не знам точно колко е.

# 4 105

Въобще не се занимавайте с озонотерапии и прочие маркетингови похвати. Няма никакъв смисъл.

Проф. Габровски на теория дава консултации онлайн. На практика не знам дали ще отговори, защото при него е невъобразима лудница. Той оперира баща ми преди 5 години, справи се с доста сложна интервенция (5+ часа, стабилизиране). Няма никакво време за губене - не очаквайте подробни обяснения и лично отношение. Ако може да си затворите очи по този параграф - аз бих се обърнал към него за собственото си здраве.

Проф. Герганов мисля също дава консултации онлайн. За мен е по-известен като специалист на ГМ, но оперира и гръбнак. И при него е наплив, но все пак - една идея по-добре. Отговаря по имейл.

# 4 106
  • Другата България
Потвърждавам за Герганов.
Отговаря, но в 99% от случаите иска пациентът да отиде лично с всичката документация. Blush

# 4 107
[/quo

А дали изобщо е ясно, да речем на здравната каса или здравния министър, кога ще се достави този изотоп? Би могло да се отправи запитване и в случай, че не се очаква скоро, на ваше място бих действала в посока протокол за лечение в чужбина, формуляр S..незнам си колко, забравих го.След като държавата не може да осигури адекватно лечение тук, да плати изследването.Аз  не бих се доверила само на обикновен скенер.При съпруга ми разсейки в гръбнака ги квалифицираха като дегенеративни промени, в костния мозък изобщо не се видяха на обикновения.Като цяло, колкото и добър да е разчитащия, метите в гръбнака трудно се квалифицират като такива, просто това са възможностите на тази техника, доколкото разбрах.Специфичността на скенера се като процентно число се увеличава пропорционално на размера на лезията.Т.е, ако има нещо малко, вероятността да го определят точно какво е, си е направо тото.А простатния карцином за съжаление харесва костите и ако недай боже има нещо там, вероятно и подхода в лечението ще е различен.
И да, преди години нямаше галиев ПЕТ, и го лекуваха без него, но толкова го и лекуваха.
Новите лекарства и техника са затова, да се използват и заболяването в наши дни се контролира дълги години благодарение на напредъка в медицината.Все пак сме в Европа и всички искаме да ни лекуват по европейски, а не като в миналия век.

# 4 108
meagangood изотоп уж ще има в началото на септември и почват да правят изследването. Въпроса е че баща ми е записан за октомври, защото всичко за септември вече е пълно. Ако обаче се забави много а е нужно и ПЕТ сканиране спешно ще търся и други варианти към чужбина. Пратих запитване кощъм Турция и очаквам да видя колко е цената там. Иначе одобряване наS протоколите е брутално и почти невъзможно. Имам опит със свекърва ми за съжаление и то много горчив. Така че ако се наложи ще намерим пари да платим, но въпроса е колко е абсурдно всичко въобще и болните, които са поставени в такава огромна нужда. Но не е само при нас. Братовчедка ми в Англия чака 3 месеца за скенер и без възможност да направи каквото и друго да е. Така че не знам. Много тъжно и тежко е всичко, че вместо в такъв момент да се тревожиш само за здравето си и да гледаш да си максимално отдаден на това, човек трябва да носи от 9 кладенеца вода за да се направят изследвания.

# 4 109
Изотопите - и FDG18, и Ga68-PSMA - се произвеждат в Александровска болница, където има циклотрон. Евентуално може да има някакъв дефицит на суровина, но, предвид времето на изчакване, по-скоро ми изглежда като да има много болни, които чакат ред. Броят седмици (4-5) не е голям, просто от перспективата на времето така изглежда.

Когато баща ми беше зле през 2019, дори 5 дена ми изглеждаха безкрайно много. Наскоро се наложи да чака за преглед (у нас) 5-6 седмици и мърмореше нещо…казах му “Виж, сега ти си добре и 5-6 седмици за рутинен преглед са нищо. Някой друг не е добре, както беше ти преди 5 години, и е нормално да го приемат утре, а теб - когато му дойде времето.” Позамисли се и не е мърморил повече.

Да, и в чужбина не всичко е цветя и рози. S2 конкретно ограничава хората до държавни болници на територията на ЕС. Турция отпада по втория критерий (ЕС). В повечето държавни болници в Западна Европа също нищо не се случва от днес за утре. В ОК е съвсем рутинно да чакаш за дерматолог 6 месеца. Хайдълберг, където обсъждахме да лекуваме татко, още не бяха отговорили на първичното ни запитване 3 седмици след изпращането му, когато вече заминавахме за друга държава.

Знам, че е трудно чакането, но имайте търпение. Онкологичните диагностики и лечения не са спринт, а маратон. Запълвайте времето на изчакване с други полезни дейности - напр. допълнителни прегледи, изследвания, хистологии и т.н. Така хем има добавена стойност към целта, хем си отвличаш вниманието от разни дразнения като чакането покрай ПЕТ.

Общи условия

Активация на акаунт