Малко трудна тема....за болестта рак и борбата с него - тема №6

• 387 297
  • 5 371
  •   2
Отговори
# 4 155
Faith24, мога да ви дам линк към нашата платформа, която създадохме миналата година. В нея са описани основните административни стъпки за всеки пациент - от диагностика до лечение.
https://www.yourhealthnavigator.org/bg/regulations/patient-pathway

Другото важно, което успяхме да подготвим, е страницата с клинични пътеки, за да може пациентите да проверяват какво им се полага по пътеката, която са хоспитализирани. Не е изключено да има проблеми и с това. Най-важната част от всяка клинична пътека според мен е ДИАГНОСТИЧНО – ЛЕЧЕБЕН АЛГОРИТЪМ. Именно това са стъпките на лечението, което се очаква да се проведе при прием/посещение в болница. Казвам посещение, защото лъче и химиото на майка ги правеха без да бъде хоспитализирана и да живее в болницата, пътувахме за всяка процедура. За брахиотерапията вече лежа в болница.

https://www.yourhealthnavigator.org/bg/regulations/clinical-pathways

Разработваме и отделна страница с описване на същия процес, но конкретно при съмнения, диагностициране и хоспитализиране след потвърждаване на диагнозата рак. Скоро ще има и страници с информация за страничните ефекти от терапиите, рискове и т.н.

По принцип би трябвало специалистите в болниците да следват протоколи на лечение, които са утвърдени от европейски медицински организации, както и от родното Министерство на здравеопазването. И личният лекар има голяма роля за онкоболния пациент, но те сякаш абдикират като чуят такава диагноза, сигурно от претоварване на повечето места...
Иначе трябва да можете да се допитвате до лекуващия онколог в утвърден от него график или работно време, както и в болницата, в която се провежда лечението. Явно въпреки особеностите на това заболяване много онколози забравят за пациентите си след като приключат с терапиите/операциите, а за някои едва тогава започват проблемите.

# 4 156
dreamingfly, да, 5 от тях са онкогинеколози точно, последният е Тодор Димитров от МЦ Надежда, първият беше Лъчезар Танчев, имаше един в Майчин дом в София и другите вече не ги помня, записала съм си ги. За операция в това състояние не знам, последният НЕ препоръчва.
Вчера писах имейл на д-р Недев, лъчетерапевт в Acibadem City Clinic Mladost. Според него само барокамера можела да ѝ помогне. Някой да е ползвал такова нещо?

Не сме ползвали, но всичко, което намирам в адекватни източници, сочи, че има солидна ефективност при хора с цистит след облъчване:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5462140/

https://www.thelancet.com/journals/lanonc/article/PIIS1470-2045( … )30494-2/abstract

https://amj.amegroups.org/article/view/6298/html

Има още статии с подобни заключения. Аджибадем нямат барокамера, тоест препоръката на д-р Недев изглежда адекватна на фона на това, че нямат и финансов интерес.

# 4 157
Здравейте , на жена ми и откриха сарком и и направиха операция в Горна Баня. Къде е най добре да се даде хистологията за второ мнение.  Благодаря предварително

# 4 158
  • Пловдив
Meagangood За всички други видове онкологични заболявания има ПЕТ скенер почти навсякъде за съжаление изследването за простата е специфично със специфичен изотоп, който се доставя и за съжаление в момента го няма никъде в България.
[/quo

А дали изобщо е ясно, да речем на здравната каса или здравния министър, кога ще се достави този изотоп? Би могло да се отправи запитване и в случай, че не се очаква скоро, на ваше място бих действала в посока протокол за лечение в чужбина, формуляр S..незнам си колко, забравих го.След като държавата не може да осигури адекватно лечение тук, да плати изследването.Аз  не бих се доверила само на обикновен скенер.При съпруга ми разсейки в гръбнака ги квалифицираха като дегенеративни промени, в костния мозък изобщо не се видяха на обикновения.Като цяло, колкото и добър да е разчитащия, метите в гръбнака трудно се квалифицират като такива, просто това са възможностите на тази техника, доколкото разбрах.Специфичността на скенера се като процентно число се увеличава пропорционално на размера на лезията.Т.е, ако има нещо малко, вероятността да го определят точно какво е, си е направо тото.А простатния карцином за съжаление харесва костите и ако недай боже има нещо там, вероятно и подхода в лечението ще е различен.
И да, преди години нямаше галиев ПЕТ, и го лекуваха без него, но толкова го и лекуваха.
Новите лекарства и техника са затова, да се използват и заболяването в наши дни се контролира дълги години благодарение на напредъка в медицината.Все пак сме в Европа и всички искаме да ни лекуват по европейски, а не като в миналия век.
Не зависи от Здравния министър,НЗОК или кои да е. Въпросния радиофармацефтик се изработва или от ge68(Германии) или от радиокативен цинк(на които не помня наизуст молекулярната маса)И двата в Европа се доставят основно от Русия. Проблема е ,че след налагането на санкциите срещу Руската Федерация ,заради войната в Украйна - на Руснаците им е с извинение "през оная работа" . Дори във Франция в началото на санкциите бяха пропищяли за доставките Флуор-18 (F18), които изотопа с които се произвежда F18-FDG. Защото и Флуор-18 за Европа основния доставчик е РФ.
Ако искате съдействие по този проблеб към НС,Служебното правилтелство(в частност министъра на външните работи), да декларират ,че няма да спазват санкциите на EU спрямо РФ.
За самия Галии-68 има 2 технологии -едната е ядрен разпад на Германия до Галии и по-слабо радиоктивен Германии.Другия е Ядрен синтез ,чрез обогатяване на радиоктивен Цинк.Ако намерите от къде да изкопате едно двете ...

Hope4C,
Циклотрони - за ядрения разпад ,има не само  в Александровска ,но и в УСБАЛО и в св.Марина - Варна (може и на още 2-3 места в БГ)- ама Германии откъде?!

Alatea,
Може да не се слага имплант а само титаниев/и щифт/ове(зависи колко коренни канала има зъба). и около него да се изгради "зъб" с полимерния материал с които се правят пломбите.

Последна редакция: вт, 03 сеп 2024, 11:44 от whitefang

# 4 159
Здравейте.Днес ми правиха КТ на бял дроб.Може ли помощ с разчитането?

# 4 160
Ivailo Rankov 733028, имаш малко образование (нодул) след някакво прекарано възпалително заболяване. Аз наблюдавам такова образование години наред. След година трябва да направиш пак КТ за проследяване дали се увеличава в размера. Моят се увеличава по 1-2 мм на година и стана 20 мм вече, но не ми пречи да дишам или нещо. Ходих при много лекари и казват да се наблюдавам и нищо повече. Бъди спокоен, КТ не показа нищо страшно. Ако ли след време нодулът не се увеличи, казват да спираш да го следиш. Това е моя опит с нодули от толкова ходене по скенери и петскенери. Видях много хора с нодули без инфилтрация и уголемени лимфни възли. Живи и здрави са.

# 4 161
dreamingfly, да, 5 от тях са онкогинеколози точно, последният е Тодор Димитров от МЦ Надежда, първият беше Лъчезар Танчев, имаше един в Майчин дом в София и другите вече не ги помня, записала съм си ги. За операция в това състояние не знам, последният НЕ препоръчва.
Вчера писах имейл на д-р Недев, лъчетерапевт в Acibadem City Clinic Mladost. Според него само барокамера можела да ѝ помогне. Някой да е ползвал такова нещо?

Не сме ползвали, но всичко, което намирам в адекватни източници, сочи, че има солидна ефективност при хора с цистит след облъчване:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5462140/

https://www.thelancet.com/journals/lanonc/article/PIIS1470-2045( … )30494-2/abstract

https://amj.amegroups.org/article/view/6298/html

Има още статии с подобни заключения. Аджибадем нямат барокамера, тоест препоръката на д-р Недев изглежда адекватна на фона на това, че нямат и финансов интерес.

Хоуп, на мен лично ми е странна препоръката за барокамера при онкологични пациенти. На сайта на една от тях като абсолютно противопоказание беше включено злокачествено заболяване, с оглед на неоваскуларизацията може би.Или просто се презастраховат?

# 4 162
  • Варна
Може ли линк за клиничните проучвания.Не е за нас,но случая е много объркан(рак на гърдата с метастази в костите и бял дроб) и в момента жената я държат само на хормонална терапия,а туморния маркер е скочил на 200.

# 4 163
Когато се приема антибиотик, може ли да се прави ПЕТ?

# 4 164
Alatea,
Какъв точно е бил ракът на жената? Хормонозависим явно, а хер?
На какво лекарство е сега?
Аз съм идентичен случай, но съм на Кискали/Рибоцоклиб + Фулвестрант. Тази схема ми предписаха в три отделни консултации , проф Дудов, проф Тимчева и д-р Мила Петрова.
200 е много висока стойност за туморен маркер за метастазирал РМЖ, къде се лекува жената?

# 4 165
  • Варна
Хормонопозитивен,хер отрицателен.Прогресира на Кискали.

# 4 166
Когато се приема антибиотик, може ли да се прави ПЕТ?

Може. Приемът на АБ не е противопоказание за ПЕТ/КТ. Но, ако има възпалителен процес в следствие на инфекция, например - когато най-често се прилага АБ - то засегнатите тъкани може да са с повишено натрупване на 18-FDG.

Alatea, аз използвам американския сайт clinicaltrials.gov. Знам, че ЕМА има подобен, но не го ползвам. И на двете места са изброяват всички локации. PIK3CA/AKT1/PTEN е добре да се изследват. Също и ESR. Освен това е важно какъв е HER2 neu на ИХХ, не на FISH/CISH, защото Енхерту вече се прилага и при 1+/2+ HER2 neu рецептор статус. При клиничните проучвания - наскоро четох, че Кейтруда показва доста добри резултатите и при HR+ РМЖ, евентуално да видите къде се проучва още и дали приемат пациенти. И последно - ако нищо от горното не даде възможност за лечение, то пак остават ХТ и, като последен вариант, Trodelvy.

# 4 167
Благодаря, с червен вятър съм на лимфедем крак и поне 20 дни ще пия антибиотик, да не изтече направлението.
Който има лимфедем да не рискува да си прави педикюр и маникюр, не винаги става, ама като стане много лошо.

# 4 168
Здравейте и от мен! Включвам се във вашата тема спед като доста време чета в нея и в старите такива. Баща ми е с колоректален рак, за съжаление много напреднал. 4 стадии. Нямаше симптоматика, след лекарство за разреждане на кръвта изкърви и така се направи колоноскопия. За съжаление имаше разсейки в цекум, както и солитарно в перитонеум. След генетични изследвания се разбра, че не е подходящ за имунотерапия. Избраха Фолфокс, както и Авастин, но днес преди първото вливане се сетиха, както и да звучи, че заради антикоагуланта (еликсвис) Авастин няма да сложат, а само Фолфокс. Терапията ще се проведе в Сити клиник.
Имам няколко питания към вас, много ме съмнява това с Авастина, тъй като проф Дудов първо избра Авастина, както и в Надежда, а сега се отказаха от него, а знам, че е много добър орепарат, заради лекарството за разреждане, несъвместими уж било след като всички други отпаднаха и вторият ми е към тези, които са били на Фолфокс, казаха ни, че 48 часа ще бъдат постоянни вливанията и това ми се вижда много дълго време за химия. При вас така ли протече и ако може да ми кажете какви добавки да му взема с тази терапия.Благодаря!!!

Последна редакция: вт, 10 сеп 2024, 22:18 от witching_

# 4 169
Съжалявам да видя нов потребител в темата Hug

Сигурни ли сте, че просто за първата вливка не са се отказали от Авастин заради антикоагуланта, докато го спре?
Наистина вливките са 48 часа. Майка ми беше на тази комбинация + Авастин.
Помислете за слагане на порт, защото е много неудобно да бодат вените на човека всеки път.
Успех!

Общи условия

Активация на акаунт