Малко трудна тема....за болестта рак и борбата с него - тема №6

• 388 553
  • 5 371
  •   1
Отговори
# 5 025
Правен й е скенер на глава, шия и гръден кош с контраст. УНГ-то искаше да види дали нещо не притиска блуждаещия нерв, който почвал от главата, слиза надолу към шия и гръден кош и после пак тръгва на горе по спомен. Находката в хипофаринкса е от този скенер. На следващия ден снимаха само шията без контраст, за да сравнят двата образа. И последното е ЯМР-то от вчера.

Дали все пак няма тумор в тази област? Защото когато занесох диска на д-р Чупетловски, той показа как в тази област има нещо, което е по светло, т.е "глътнало" е от контраста. Приемам съвети на кого мога да покажа дисковете. Специалист по образна диагностика ли да търся, лъчетерапист ли...

Слухът едно на ръка, може да е от възрастта. Но защо от един месец гласът е постоянно пресипнал? Преди това само за кратко беше така и се оправяше... Най-лесно за всички е да си кажем "ето, няма тумор, всичко е наред" и да продължим да живеем като преди, но на мен не ми дава мира, че нещо ни убягва. Затова ви тормозя и вас тук, макар че нямаме диагноза все още... Продължаваме да дълбаем и ще изследваме двете антитела. После неврологът предлага да направят лумбална пункция, за да се види дали течността (май ликвор я нарече), която облива мозъка не съдържа вируси, бактерии и атипични клетки.

Ето това е разчитането от скенера:

https://i.postimg.cc/CxjPJF4m/Screenshot-2024-11-23-19-04-11-59- … cd1fad96fbb0f.jpg

Благодаря ти, че "чоплиш" и ти случая на майка ми 🌷🌷🌷

# 5 026
Барбалена,консултирайте се с доц.Николай Янев в София и Русе извършва прегледи ,на нас ни помогна .Посети го и носи всички образни изследвания,д-р.Николай Недев в ситиклиник ,лъчетерапевт също може да помогне в разчитане и насоки.Успех !

# 5 027
Сандра, благодаря и на теб. Д-р Недев го бях набелязала, но не знаех дали е удачно да се консултирам с него, защото е лъчетерапевт, а и нали все още няма диагноза... Ще имам предвид и доц.Недев. Още ден-два да си подредя нещата в главата

# 5 028
Барбалена, прегледът при Недев е около 280 лв. Да, много е добър, но все пак е лъчетерапевт. По-добре второ мнение за разчитане/сравнение на всички образни изследвания до сега.
д-р Чупетловски - ако е този от Нео Клиник...не бих му се доверила на 100%. Веднага след извършване на образно изследване, на път към съблекалните, беше казал на моя приятелка, че има рак и незабавно трябва да се оперира, защото едва ли не умира... Нищо такова нямаше. Но стресът и безсънните нощи, никой не може да й ги върне.

# 5 029
Да, същият Чупетловски. Той прави първия ЯМР. На мен ми се видя много човечен, затова и занесох резултатите от скенера при него, но нямам представа какъв специалист е.

Находката в хипофаринкса е отхвърлена от нашия УНГ, който се консултира и с доц.Владо Николов, специалист образна диагностика във ВМА. Те двамата ни казаха, че трябва да обърнем внимание на мозъка, защото евентуално има тумор. Но в новото ЯМР, което е с по-малко артефакти уж няма нищо.

Записах час при д-р Недев за 03.12. Не знаех, че е толкова скъпа консултацията при него, но колкото толкова в крайна сметка.

Не знам дали да не се върнем пак при д-р Владо Николов. Имате ли отзиви за него?

# 5 030
  • Ланкър, планините Овнерог
За разчитане мога да препоръчам двама.
Доц. Гецов (завеждащ Образна диагностика в ИСУЛ, мисля, че и в Спектър работи - има го в сайта им, но там още д-р го водят, та не знам колко актуализират)
Д-р Спиридонов - също работи в ИСУЛ, има и свой МЦ зад ИСУЛ - СМДЛ„МЕДИАРТ“

# 5 031
Барбалена, аз лично бих се консултирала с неврохирурга, имате запазен час, некахи той да види образните изследвания.
След това- повторна консултация с всички образни. Не зная имена, но тук в темата има доста предложения.
За миастения-само едната гласна връзка ли е с пареза? Променя ли се при употреба на лекарства, при умора, при стрес? Ако отхвърлят тумор може да се консултирате в Александровска с проф.Търнев, занимават се в катедрата с редки неврологични заболявания.

# 5 032
Благодаря, момичета! Утре ще звъня в ИСУЛ да ги питам за час за доц.Гецов и д-р Спиридонов. Дано успеем да се вредим.

Боряна, само една гласна струна - лявата. Лявото ухо не чува изобщо. При изплезване пък, езикът не е центриран, а сочи наляво. Лявата ключица е изпъкнала много. Т.е. нещо с лявата страна се случва. Аз почвам да си мисля, че може да е в следствие на тези микроинсулти. Но защо гласът се увреди толкова много последния месец, без да се оправя? Освен да е претърпяла нов микроинсулт. В Александровска болница бяхме при проф.Чамова. Ще й пратя разчитането, да видим какво ще каже.

Последна редакция: нд, 24 ное 2024, 18:16 от Барбалена

# 5 033
Винаги ли езикът е бил по-обемен от лявата страна ? Моят цял живот е по-повдигнат отдясно. Моето се дължи на придобити анатомични промени.
При Рангачев дали ходихте ?

# 5 034
Не е от "микроинсултите". Те са в зони, които отговарят за други неща.
Рангачев е добро решение. Гецов също, обаче е зает, зает, зает.....
миастенията не е рядко заболяване, всъщност, но при него не е характерно едностранно засягане на гласна връзка.
 Така или иначе, антителата ще се видят, бих се изненадала, ако са завишени. Ако има неврологичен статус някъде описан, може да го прибавиш тук, да прочетем.

# 5 035
Не сме били при Рангачев, но успях да запиша час за 09.12, което е цяло чудо. Колкото и пъти да съм проверявала, все няма часове. Езикът й отскоро е така, 2-3 месеца.

Ra, това е от невролог, който я прегледа във ВМА:
Скрит текст:

Май не се чете добре така. Качвам становището и тук:
https://i.postimg.cc/TPQRsWwT/IMG-20241125-091758.jpg

А да питам, много ли е облъчването при скенер с контраст на 07.11, скенер без контраст на 08.11, ЯМР на 22.11, а в началото на месеца рентген на белите дробове? Преди 6 месеца отново ЯМР. Гастроентеролог иска да се направи снимка и на хранопровода с Бариева каша, защото е видял "нещо". Чудя се дали да изчакаме някакво време или да действаме докато са в София. Оставя ли да се приберат, ще забоксуват нещата и много трудно ще ги убедя да дойдат пак...

Последна редакция: пн, 25 ное 2024, 10:12 от Барбалена

# 5 036
Изобщо не ги мисли тия облъчвания.  По-важно е да се сложи диагноза. А не да се обвиняваш, че си губила време, за да спестиш облъчване...

# 5 037
Аз вече съм под стрес, че са тук от 07.11 и досега нищо окончателно. Само записани часове при различни специалисти в края на месеца и началото на другия. Да не говорим, че загубихме 6 месеца откак беше назначен скенерът от УНГ Sad

Ще ходим до лабораторията утре и мисля да пуснем и други неща освен холестерола, показателите за диабет и антителата за миастенията, които неврологът каза да пуснем. Дали пропускам нещо:

Скрит текст:
СУЕ
ПКК
Глюкоза
Общ белтък
Албумин
Креатинин
Уреа
Пикочна киселина
Холестерол всички видове
Триглицериди
Асат
Алат
ГГТ
Алкална фосф.
Калий
Натрий
Клаций общ
Фосфор
Магнезий
Билирубин общ
Билирубин директен
Витамин D
Витамин B12
Урина
Инсулин
Гликиран хемоглобин
LDH
Желязо и ЖСК
Фибриноген
CRP
hsCRP (сърдечно-съдови проблеми)
Beta-CrossLaps (остеопороза)
Морфология еритроцити
Щитовидна жлеза (FT3, FT4, TSH)
Щитовидна жлеза антитела (ТАТ и МАТ)
Цистатин S (показател бъбр.ф-ция, че и там проблеми)
Хомоцистеин
Антитела AchR и анти-Муск АТ за миастения гравис.

# 5 038
Много адекватен статус и обсъждане. Всичко е казано. Набляга на денонощна ритмика на оплакванията,  което вече навежда една идея повече в посока миастения, ако и много нехарактерно като статус. Обсъден е стволов алтерниращ синдром и си пише, че съответната част на ствола е без никаква патологична находка- т.е топично не се връзва. И за ЛАС много не върви. Ако ще си говорим за пълзящ процес по черепната основа със засягане на съседно разположени ЧМН - и това е обсъждано. За целта- грануломатозен процес- това са туберкулоза и сифилис. Пусни ги и тях, и без това списъкът е дълъг.  Хрумва ми и саркоидоза, ама ми звучи много слабо вероятна хипотеза при проведени негативни образни изследвания на бял дроб. Там са по-чести засяганията на лицевия нерв, по спомени.
Пише определено за биопсия на формацията, която в крайна сметка я има, или я няма? Да кажат рентгенолози и УНГ има ли я, или я няма. От неврологична гледна точка имате чудесна консултация с насоки за неврологични заболявания. За другото да кажат другите специалисти.
Като се произнесат категорично, че няма, та няма нищо, вече тогава ще се мисли за ЕМГ и лумбална пункция, според мен.

# 5 039
Здравейте!
Имам нужда от вашите знания и съвети.
Баща ми, на 74г, има завишено ПСА - 8.47 (което всъщност е повече, тъй като пие хапчета за ДПХ, които намаляват ст-ста около 50% значи е около 17, може би). 
Та.. ходил е на преглед при доц.Дунев, който е казал, че трябва да се направи биопсия на простата и му е дал 2 варианта - с локална анестезия - 15мин, без нужда да остава в болница или прием в болница за 3 дни с пълна упойка.

Моля тези от вас, които са минали по този път или пък имат знания в областта, да ме посъветват какво да изберем.
Предимството на локалната анестезия е ясно, но какво друго може да е + или - на 2та варианта?

По принцип баща ми е хипертоник с аритмия, има диабет тип 2 и преди 6м беше опериран от рак на дебелото черво,  начален стадий без разсейки, без назначено допълнително лечение.

А, и още нещо- дали някой може да ми разчете какво е написал докторът като заключение, осен че има хиперплазия на простата?
Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт