Малко трудна тема....за болестта рак и борбата с него - тема №6

• 381 712
  • 5 371
  •   1
Отговори
# 3 810
  • Ланкър, планините Овнерог
Здравейте
Не за близък, а за себе си пиша
Надявам се, че може, тъй като не намерих по-подходяща тема.
С РМШ съм - ADENOCARCINOMA COLLI UTERI, pT1bN0Mx, FIGO Stages IB
Мина операцията през април, днес приключих с лъчето, сега трябва да се диспансеризирам (според решението на онкокомисията друго не трябва да правя).
Насочих се към б-ца Надежда. По спомен май добри неща съм чела за Онкологията им? Така ли е? За понеделник имам записан час за д-р Петрова.
От Онкологията в Дървеница (там правих лъче) ми върнаха документите, но чак в къщи видях, че решението на комисията липсва. Така ли е или е техен пропуск? Да знам дали да упорствам със звъненето. Копие имам, оригиналът е при тях.

# 3 811
Гита, много съжалявам да те видя в тази тема Hug
Копие ти стига. В Надежда ще направят нова ОК и ще решат какво да се прави по-нататък.

# 3 812
Вчера бях на ПЕТскенер. Не очаквам нищо добро. Но да ви кажа: за София, 5 градска болница Княгиня Клементина, чаках само 3 дена за дата, резултатите ще са готови само след 2-3 работни дни. Много хубава болница, не бях ходила, лесно се стига с метрото.

Последна редакция: пт, 05 юли 2024, 18:20 от Следа

# 3 813
  • Ланкър, планините Овнерог
Hug Съдба, к'во да се прави. Поне рано го изловиха.
Аз викам само на контролите да ходя от тук натам Simple Smile и нищо повече да не трябва като лечение.
Там дали ще имат против контролните гинекологични прегледи да не са при тях? Държа си да са ми при доц.Карагьозов. Все пак той ме оперира, спечели ме. Така или иначе ще ходя при него.
Сега се сещам, че точно твои постове съм срещала за Надежда
Гита, много съжалявам да те видя в тази тема Hug
Копие ти стига. В Надежда ще направят нова ОК и ще решат какво да се прави по-нататък.

# 3 814
Вчера бях на ПЕТскенер. Не очаквам нищо добро. Но да ви кажа: за София, 5 градска болница Княгиня Клементина, чаках само 3 дена за дата, резултатите са готови само след 2-3 работни дни. Много хубава болница, не бях ходила, лесно се стига с метрото.
Дано не си права, дано е добро🤞🤞🤞 . Прегръдки!

# 3 815
Гита, можеш да си ходиш на платени прегледи където си решиш.
Да, майка се лекува 8 години в Надежда и бяхме доволни.

# 3 816
  • Варна
Проблем ли е Пет скенер,веднага след КТ на цяло тяло.Дадоха й след три месеца дата за КТ,но аз се притеснявам,да не изтървем нещо и ще се опитам да взема направление за Пет от друг лекар.Притеснява ме да не се натоварва организма с контрасти.

# 3 817
Вчера бях на ПЕТскенер. Не очаквам нищо добро. Но да ви кажа: за София, 5 градска болница Княгиня Клементина, чаках само 3 дена за дата, резултатите са готови само след 2-3 работни дни. Много хубава болница, не бях ходила, лесно се стига с метрото.
Дано не си права, дано е добро🤞🤞🤞 . Прегръдки!

# 3 818
  • гр.София
Alatea, правиха ми скенер с контраст на 7 юни, а две седмици след това-пет скенер . От екипа на Марчела Колева ме " изюркаха", приемам,че  е допустимо.

# 3 819
Alatea, правиха ми скенер с контраст на 7 юни, а две седмици след това-пет скенер . От екипа на Марчела Колева ме " изюркаха", приемам,че  е допустимо.

Проблем ли е Пет скенер,веднага след КТ на цяло тяло.Дадоха й след три месеца дата за КТ,но аз се притеснявам,да не изтървем нещо и ще се опитам да взема направление за Пет от друг лекар.Притеснява ме да не се натоварва организма с контрасти.

И аз се лекувам при д-р Марчела Колева, имам и’ пълно доверие.
Според мен е безсмислено и излишно да се прави обикновен скенер и след него ПЕТскенер. Само ПЕТскенер трябва да се направи, помолете ги да ви дадат направление за ПЕТскенер.

Да, така беше, след 4 химиотерапии ме изпратиха на обикновен скенер. Такава им била програмата, протокола. След още 2 химиотерапии ме изпратиха на ПЕТскенер, от екипа на д-р Марчела Колева.

Последна редакция: пт, 05 юли 2024, 19:17 от Следа

# 3 820
  • гр.София
Следа, навлизам в  непознати води,но има значение къде е ракът. И М. Колева ,и гастроентерологът ми казаха,че Пет скенер не е правилното изследване в моя случай,например. На Пет ме пратиха заради нещо друго съмнително, а не свързано с хранопровода. Така,че при Алатеа сигурно също си имат основания за обикновен скенер.
Аз например си имам и друг скорошен Пет скенер,отпреди 4 месеца, и въпреки това поискаха и направиха  Скенер с контраст.
Здраво съм облъчена в къси срокове  Smiley

# 3 821
  • Варна
Следа,няма да й назначат,поне сега.Малко се обтегнаха отношенията.Много питам и това рефлектира върху нея.Дори една лекарка си е позволила да й крещи,че пита.Има късмет,че бях на работа.Мислех да пускам жалби,до всички възможни инстанции,защото съм я чувала и на други да крещи.Спря ме сестра ми.Но това е последния път,когато си премълчавам.Ако не пречи,ще търся от друго място.

# 3 822
Следа, навлизам в  непознати води,но има значение къде е ракът. И М. Колева ,и гастроентерологът ми казаха,че Пет скенер не е правилното изследване в моя случай,например. На Пет ме пратиха заради нещо друго съмнително, а не свързано с хранопровода. Така,че при Алатеа сигурно също си имат основания за обикновен скенер.
Аз например си имам и друг скорошен Пет скенер,отпреди 4 месеца, и въпреки това поискаха и направиха  Скенер с контраст.
Здраво съм облъчена в къси срокове  Smiley

Помислете, ПЕТскенерът или обикновеният Скенер ще покажат рак ВЪТРЕ в хранопровода. Позитронно Емисионната Томография прониква в материята. Иначе за хранопровод и гастроскопия може да е полезна.

# 3 823
  • София
Показва и обикновен.

# 3 824
Има смисъл да се дублират КТ и ПЕТ/КТ в определени случаи. КТ е рентгеново изследване, при което лъчите минават през човека и създават морфологичен образ (тип наслагване на множество рентгенови снимки с добра резолюция). ПЕТ е емисионно изследване, при което радиофармацевтикът въведен в тялото излъчва позитрони в разпада си, на базата на които се създава образ за метаболитната активност на тъканите в тялото.

КТ в хибриден ПЕТ/КТ (каквито са повечето) е с доста по-ниска резолюция на морфологичните образи от самостоятелен КТ. Тоест, ако се търси повече детайл относно как изглеждат определени тъкани, а не колко метаболитно активни са, то тогава КТ (с контраст) е по-подходящото изследване. Ако се търси информация за метаболитна активност, то тогава ПЕТ е незаменим.

При татко са дублирани няколко пъти. В началото се е случвало да е на ЯМР, после на КТ с контраст на цяло тяло и след това на ПЕТ/КТ в рамките на последователни дни. Не е идеално (заради радиационното натоварване), но е допустимо (полза>риск).

Общи условия

Активация на акаунт