Малко трудна тема....за болестта рак и борбата с него - тема №6

• 388 689
  • 5 371
  •   1
Отговори
# 4 980
Ноли, и на тоя лист няма нищо за черния дроб.

# 4 981
Ноли, и на тоя лист няма нищо за черния дроб.
Аз прочетох "множество чернодробни метастази" на предпоследния ред.

# 4 982
Ноли, много пъти съм писала тук, оперативното лечение само по себе си не е самостоятелно или единствено лечение. Успешното лечение е комплексно. Аз бих постъпила по средния начин:
1. Консултация с онколог, ако е нужно допълнителни изследвания на хистологичния материал.
2.Започване на ХТ, сред възстановяне от операцията, която сте претърпели.
3. При множество метастази не е вариант операцията, затова е по-удачно навременно започване на лечение.
Успех и не падай духом. Едва в началото на лечението си.

# 4 983
Благодаря!

# 4 984
Извинявам се, през телефона не съм видяла последен ред.
Със сигурност трябва да се направят допълнителни изследвания на тумора, така че да се прецени подходящо лечение. След като ти кажат какво ще е то, е добре да помислиш за поставяне на порт под ключицата, през който да се влива химията, контрастите при контролни скенери и тн. Много по-удобно и щадящо е от абокати всеки път.

# 4 985
Това е много ценен съвет! Ще се боря!

# 4 986
Ноли, много пъти съм писала тук, оперативното лечение само по себе си не е самостоятелно или единствено лечение. Успешното лечение е комплексно. Аз бих постъпила по средния начин:
1. Консултация с онколог, ако е нужно допълнителни изследвания на хистологичния материал.
3. При множество метастази не е вариант операцията, затова е по-удачно навременно започване на лечение.
Пак зависи колко са тези множество метастази. На мен ми бяха казали, че когато са над 3, се пише "множество". Все пак едно е да са 4, друго - да са 20. Не се разбира и колко са големи. Също зависи и къде са. Черният дроб има доста дялове, не е една точка просто, да кажеш "черен дроб" и всичко да е ясно.
Така че от това "множество метастази" нищо не се разбира.
Не ми харесва това разчитане.
Но ако отидете при лекар в София на консултация, както се каните, и ако си носите диска, освен разчитането, кръвни изследвания, също и каквито други документи имате, тогава този лекар ще може сам да види къде какво има на черния дроб и дали подлежи на операция.
Понякога трябва първо да се направи химиотерапия, с надежда да се смалят и да могат да се оперират.
Напомням, че аз имах 8 метастази на черен дроб, една изчезна от химиотерапията, останалите се смалиха и това направи възможно да бъдат махнати хирургически. След това бяха доутрепани с още химия и с лъчетерапия.

Така че нека този добър лекар (или лекари), към които се насочите в София, да види и да прецени какво може да се направи при този размер, брой и разположение на метастазите, което никак не личи от разчитането.

# 4 987
Uncommon, така е, важно е и къде са разположени. Ако са 5 малки напр. В един дял и е удобен може да се направи резекция. Ако са 3 в различни части може да са достъпни за аблация. Различни варианти има.

# 4 988
  • Велико Търново
Здравейте отново. Ние в събота ходихме в Спектър и там ни казаха, че е абсурд да се махат зъби на пациента, за да се направи ЯМР... Двама лекари гледаха снимките и единият се нае да пробва в петък на конкретен скенер да получи образ с по-малко сенки.

Исках да питам друго. Насочени сме към проф.Габровски и проф. Герганов. Предполагам, че записват часове за много напред във времето? Да почна ли още сега с опитите или да изчакам да вземем епикризата днес, утре и да видим дали ще е успешен опитът за ЯМР в петък, защото сега реално нямаме всички документи. В четвъртък имаме час при проф.Чамова, тя е невролог. При нея ще идем с епикризата.

Привет Simple Smile
Ето връзка към страницата на Професор Герганов:
https://dr-gerganov.eu/

Аз му звъннах по телефона с кратко описание на ситуацията при нас и ме прие веднага в съботния ден в Спектър.
Трябваше ни трето мнение, че бяхме в голямо приключение Sad

# 4 989
Пак зависи колко са тези множество метастази. На мен ми бяха казали, че когато са над 3, се пише "множество". Все пак едно е да са 4, друго - да са 20. Не се разбира и колко са големи. Също зависи и къде са. Черният дроб има доста дялове, не е една точка просто, да кажеш "черен дроб" и всичко да е ясно.
Така че от това "множество метастази" нищо не се разбира.
Не ми харесва това разчитане.
Но ако отидете при лекар в София на консултация, както се каните, и ако си носите диска, освен разчитането, кръвни изследвания, също и каквито други документи имате, тогава този лекар ще може сам да види къде какво има на черния дроб и дали подлежи на операция.
Понякога трябва първо да се направи химиотерапия, с надежда да се смалят и да могат да се оперират.
Напомням, че аз имах 8 метастази на черен дроб, една изчезна от химиотерапията, останалите се смалиха и това направи възможно да бъдат махнати хирургически. След това бяха доутрепани с още химия и с лъчетерапия.

Така че нека този добър лекар (или лекари), към които се насочите в София, да види и да прецени какво може да се направи при този размер, брой и разположение на метастазите, което никак не личи от разчитането.

А сега, когато си чиста, приемаш ли поддържащи медикаменти, които да държат под контрол пътуващите клетки или вече след толкова години се приема, че риска да направят беля е сведен до минимум?Стигам до убеждението, че в Германия гледат по друг начин на хода на болестта, щом са се съгласили да те оперират.При последния консулт на съпруга ми с проф.Тимчева я попитах, ако оптимистично си представим, че се справим с костните мети ( да склерозират всички )и все пак остане само малката метастаза в надбъбречната жлеза, има ли резон да се оперира.Тя отговори, че няма смисъл, ако не пречи и не расте и ако болестта е под контрол, с лекарства може би.При един разговор с една от лекуващите онколози й споменах, че в чужбина според последните тенденции се борят да няма видим рак.Отговора бе, че 40 години е лекар и такова нещо не е чувала.

# 4 990
Може би има обяснение...В САЩ,след операция с отстранени 12 ЛВ,нечисти резекционни линии,без никакво образно изследване,ти заявяват ние НЯМАМЕ доказателства ,че във вашия организъм има ракови клетки.Вероятно проф Тимчева следва протоколи,които те създават,но не уважават..Което ви прави абсолютно късметлии...това е епикриза за 10 м лечение...Аз трябва да я преведа и обясня на бг специалистите.  Съжалявам не успявам да кача ...4 източения...утре ще ги препиша успях ..

Последна редакция: вт, 19 ное 2024, 22:41 от неда2

# 4 991
А къде тогава остава ролята на теста за циркулиращи туморни клетки? Не че у нас много му отдават значение, де...и може и да има защо.Дори и да се забележи, че се покачват, какво от това? Докато не се лепнат и струпат някъде, никой няма да назначи лечение.Само статистика е май този тест.

# 4 992
Поне в САЩ,не правят нито туморни маркери,нито тестове за резистентност,нито туморни мутации...даже за постоперативна Имунохистохимия сме се молили два месеца.Образни,само ако имаш оплаквания,и се съмняват за метастази,не за проследяване...5 скенер,даже незнам по какви показания правят.Просто казват,НИЕ НЕ ПРАВИМ.По време на химиотерапията,никакво проследяване за ефективност на лечението....и накрая всички много изненадани..Това е легендата,за светлинните години преднина...

# 4 993
  • Пловдив
Моля, кажете, изисква ли се 1-2 дни преди ПЕТ скенер да се направят изследвания на кръвна захар и креатинин? Имаме лист, в който пише как да се подготви пациента за изследването, но не пише за тези изследвания. Притеснявам се да не ни върнат в деня, когато ни викат за ПЕТ скенер и да трябва отново да се записваме и да губим време в чакане на нов ден и час.

# 4 994
Зависи от болницата. Някои искат, други си ги правят сами преди скенера.

Общи условия

Активация на акаунт