Малко трудна тема....за болестта рак и борбата с него - тема №6

• 385 604
  • 5 371
  •   1
Отговори
# 5 190
Здравейте момичета да използвам темата и да попитам, преди един месец диагностицираха майка ми с невроендокринен карценом. Ходехме в Токуда, онкологията в Габрово, Плевен и повечето или не им се занимава или дигат ръце. Казват , че това е много рядък рак и че няма лечение. Сблъсквала ли се е някоя от Вас с такава диагноза и наистина ли нещата са толкова зле
Ще бъда благодарна ако някой се отзове със съвети и помощ!

# 5 191
Момичета, при моята приятелка рязко се промениха нещата в силно негативна посока -
в деня на онкокомисията ѝ казали, че не можели да вземат решение без PET скенер.
Вчера ѝ изпратиха резултата и се оказва, че е с разсейки в черния дроб.

Някои лекари ѝ казвали първо операция на черния дроб, други на тумора на ректума..

Каква трябва да е хронологията на събитията?

Във Варна д-р Недев нещо не бил сигурен какво точно препоръчва - Да Винчи ли, лапароскопска или обикновена .. Първо казал Да Винчи, после можело и лапароскопска, за да мине по Здравна каса ... Такива едни ...

Прилагам резултата от скенера и приемам всякакви съвети за консултации с лекари в болници из България - пълна каша ми е в главата, а не искам да ѝ влияя обезсърчаващо.

Последна редакция: чт, 19 дек 2024, 10:57 от sundelmar

# 5 192
Привет, моля, знаещите тук за мнение за резултати от биопсия на простатата. Съпруга ми, на 60г, от две години с psa 5.2., през това време различни доктори, различни мнения и терапии. Сега направи ямр и биопсия. Какво следва? 5 скенер или сцинтиграфия, те преди онко комисията или след това се правят? Имате ли информация  за Пловдив,  Каспела ? Ако се препоръча операция, дали е удачно там? Така и не мога се ориентирам с робот Да Винчи ли ги извършват?

# 5 193
Баща ми на 73г с ПСА 6,28 , тумор първи стадий ,го оперираха в Софиямед с робот при Давидов април месец. Преди това само скенер и биопсия му правиха.
Сега пак туморно огнище откриха в областта на операцията , проведе лъчелечение . Януари ще видим дали е повлияло добре. Така протече при него всичко.
quote author=coronet link=topic=1538180.msg49029065#msg49029065 date=1734605578]
Привет, моля, знаещите тук за мнение за резултати от биопсия на простатата. Съпруга ми, на 60г, от две години с psa 5.2., през това време различни доктори, различни мнения и терапии. Сега направи ямр и биопсия. Какво следва? 5 скенер или сцинтиграфия, те преди онко комисията или след това се правят? Имате ли информация  за Пловдив,  Каспела ? Ако се препоръча операция, дали е удачно там? Така и не мога се ориентирам с робот Да Винчи ли ги извършват?

[/quote]

# 5 194
Ще споделя, защото зная, че тук ще бъда разбрана, поне малко. Август или Септември писах тук в темата за баща ми. В началото на лятото му откриха рак на пикочния мехур, без навлизане в мускулатурата. Това беше заключението след 2 ТУР-а и хистологии, без образни изследвания, освен ехография. Оставиха го без лечение или го забавиха прекалено много.
Сменихме болницата и лекаря. Нов ТУР, хистология и този път скенер (септември), където се видя, че има навлизане в мускулатурата, включително и в съседни органи и лимфни възли. Мина един курс лъчетерапия, като в същото време са му вливали и химия. Като цяло ги понасяше добре. В края на курса му назначиха още 10 облъчвания. Видимо вече беше изморен и започна да отслабва. Около седмица след като приключи с облъчването започна да се влошава...пада няколко пъти, беше му трудно да се храни, накрая отказа. Остана и на легло, не можеше да стане. Почина вчера. Действието се развива буквално за две седмици, у дома. През това време му е отказвана многократно лекарска помощ под предлог, че нямат право да вземат онкоболен. Толкова много въпроси ми се въртят в главата, а вече няма и смисъл да ги задавам. За пореден път изтеглихме късата клечка. Не зная дали му объркаха лечението, дали не прекалиха с облъчването и да са му унищожили вътрешните органи (колкото и безумно да звучи това), дали пък ракът не е бил навсякъде, а "лекарите" дори и да не са подозирали...Не мога да приема, че човек може да си замине буквално за две седмици! Не знам какво се случи, не го очаквах, буквално съм в ступор.

# 5 195
  • Пловдив
Zauberei, съжалявам за този изход от ситуацията.
Съболезнования, да е светъл пътят му! На вас кураж и сила да се справите с мъката!

# 5 196
Здравейте, излъгаха ме. Искам да започна лечение, но един лекар ме мота и накрая, днес разбрах, че ако сама си бях ангажирала часове, сега щях да се лекувам. Искам да започна лечение в Дървеница, но чак февруари е възможно. Ужас. Доверих се, а сега...

# 5 197
Ще споделя, защото зная, че тук ще бъда разбрана, поне малко. Август или Септември писах тук в темата за баща ми. В началото на лятото му откриха рак на пикочния мехур, без навлизане в мускулатурата. Това беше заключението след 2 ТУР-а и хистологии, без образни изследвания, освен ехография. Оставиха го без лечение или го забавиха прекалено много.
Сменихме болницата и лекаря. Нов ТУР, хистология и този път скенер (септември), където се видя, че има навлизане в мускулатурата, включително и в съседни органи и лимфни възли. Мина един курс лъчетерапия, като в същото време са му вливали и химия. Като цяло ги понасяше добре. В края на курса му назначиха още 10 облъчвания. Видимо вече беше изморен и започна да отслабва. Около седмица след като приключи с облъчването започна да се влошава...пада няколко пъти, беше му трудно да се храни, накрая отказа. Остана и на легло, не можеше да стане. Почина вчера. Действието се развива буквално за две седмици, у дома. През това време му е отказвана многократно лекарска помощ под предлог, че нямат право да вземат онкоболен. Толкова много въпроси ми се въртят в главата, а вече няма и смисъл да ги задавам. За пореден път изтеглихме късата клечка. Не зная дали му объркаха лечението, дали не прекалиха с облъчването и да са му унищожили вътрешните органи (колкото и безумно да звучи това), дали пък ракът не е бил навсякъде, а "лекарите" дори и да не са подозирали...Не мога да приема, че човек може да си замине буквално за две седмици! Не знам какво се случи, не го очаквах, буквално съм в ступор.
Искрени съболезнования за татко Ви, аз изгубих моя преди 10 дни😭😭. Фибросарком,  който се разпространи в белия дроб, без да успее да започне лечение. Сега се чудя,  ако беше започнал нещо да се лекува какво ли щеше да е за мъж на 75 г. С диабет. ВЕРОЯТНО неизбежно то  щеше да се забави с две-три седмици и с невероятни болки. БЪДЕТЕ силна,понякога това е по -добрият вариант за болния и близките му.

# 5 198
Ужасна е тази неизвестност, и съмнението дали да имаме доверие на лекуващите лекари...това ми е притеснението покрай лечението и на моят баща. Дали предприемаме правилните стъпки, дали избираме правилните доктори, лечение....Родителите в един момент вече разчитат на нас, и тази отговорност е тежка.
 Моите съболезнования, да почива в мир баща ви!

# 5 199
Zauberei,
Моите съболезнования.
Не знам какво да кажа... Пред тази болест сме безсилни....

# 5 200
Zauberei, съжалявам за загубата ти.
Прадядо ми почина от същото Disappointed Relieved
Уж медицината е напреднала, уж лекари и достъпно здравеопазване....

# 5 201
Съболезнования!
Не знам защо така се получава след тези лъчетерапии. И при нас беше пагубна лъчетерапията. И тук в темата чета напоследък все такива мнения. Не я правят както трябва ли, нямам обяснение..

# 5 202
Zauberei, съжалявам за загубата ти!
Майка, с рак на ректума, премина 12 лъчетерапии до момента. Остават й още 18. За момента е с диария от 8 дни. Всякакви прахчета пробва, никакъв ефект. Според лекарите в лъчето е нормално.
Освен че отслабна, падна и хемоглобина драстично. Вече започвам да си мисля, че тази лъчетерапия беше грешка.
Образуванието й не е намаляло, но е станало по-твърдо. Има ли вероятност да се капсулира и да бъде отрязано? Не зная на прав път ли сме, бъркаме ли... Объркана съм отново.

# 5 203
  • Варна
Моите съболезнования на всички,които загубиха близките си.Имам препоръки за тази добавка,при химио и лъче.В чуждестранните форуми също се препоръчва.https://apteka.framar.bg/30086717/%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D1%82 … 0%B5-1-medtritionДа се похваля и тук,отново добър Пет.За съжаление,същия ден,детето ми счупи два прешлена,L1и L2.Операцията беше във вторник,а на другия ден го вдигнаха и ВЪРВЕШЕ.Оператор проф.Енчев.Още не мога да повярвам.Днес е ходил сам до гостилницата,която е на минимум 500м.

# 5 204
Моите съболезнования за баща Ви! За лъчетерапията не знам, но смятам че са ви излъгали че нямат право да взимат онкоболни. На баба ми също беше отказано лечение с довода че е стара. На друг роднина на 84 години също беше отказана помощ защото бил стар. А той почина от инфаркт - според мен напълно лечим независимо колко си стар. Баба ми почина от липсата на лекарска помощ, не от рак, а от друг проблем. Ако не лекуват болни и стари, тогава какви. - здрави ли? Бясна съм. В чужбина съм и тук никой не почива в дома си почти. Работата ми е такава че научавам тези неща като част от нея. Всички раково болни когато се влошат накрая почиват в болница, не вкъщи. Както и старите хора с други проблеми. Лекуват ги докрая в болница, опитват се да им удължат живота, длъжни са, освен ако самия болен не иска да е вкъщи. Много се съмнявам правилата в България да са противоположни.

Общи условия

Активация на акаунт