"Търговия със смърт" - разследване на Валя Ахчиева

• 76 943
  • 851
  •   1
Отговори
# 630
  • София
Престъпничката, която е или корумпирана, или некомпетентна, се надявам да бъде наказана.
Както в твоята професионална сфера, така и в медицинската има гнилоч. Тъпото е, че скачат срещу другия, но защитаваш собствения си.

# 631
Още един коментар от страницата на Кремена Кунева:
Още един български лекар - професор хирург със смелата позиция да нарече нещата с истинските им имена!

Респект, проф. Toma Pojarliev!

“По добре излишна хоспитализация при липса на ясна симптоматика, отколкото фатален случай!

На основание дългогодишна практика в голямо лечебно заведение, където бях и началник на хирургична  клиника над 30 години бях въвел указание за подобни пациенти. Ако на идващия за спешен преглед пациент не намерите никакво основание за хоспитализация, то задължително срещу подпис го поканете на контролен преглед след кратко време. Ако пациента се върне повторно с оплаквания и въпреки, че не намирате каквито и да е основание за спешност, го хоспитализирайте! Никой не се разкарва до болницата от удоволствие.  Ако не откривате причина или заболяване, то това не значи, че пациента е “здрав”.
Бях наредил на моите хирурзи да хоспитализират и болни с не хирургически диагнози /оплаквания/, ако  от другите отделения не са хоспитализирани, просто за да се предпазим от пропуски, в това число и цялата болница.
Много примери как работи това правило през годините мога да дам, но в момента си спомням следният случай:
Сутринта на рапорт ми докладват постъпилите през нощта пациенти. Един от постъпилите е 10 годишно дете с травма на главата. На въпроса ми “защо си приел това дете в хирургията” дежурният лекар ми отговори- професоре,  спазвам вашето нареждане да се приемат и такива пациенти, неврохирургът го върнал за наблюдение в къщи. Казвам му -Отлично Слави, така с казваше хирургът.
Излизам от рапортната зала и нещеш ли насреща ми неврохирургът консултирал и не приел детето на легло. Изнесох му кратка лекция, на която той ми отговори, че има над 35 години специалност по неврохирургия и е работил в редица столични неврохирургии.

Какво стана ? Още същия ден детето стана сомнолентно, на направения КТ се видя хематом, детето беше своевременно оперирано и след няколко дни изписано напълно здраво.
Не ми се мисли какви щеше да стане ако детето беше върнато за дома си. Ако не беше спазена тази процедура? До колкото си спомням то живееше във Вакарел!

Та така, медицината е сложна наука, но и практика от мислещи хора , от екип. Не е възможно отделният човек да знае всичко. Много са важни правилата, но и отделните клинични звена  да се ръководят от опитни лекари, можещи и с авторитет. Приятелски и политически назначения не водят към добри резултати.”

# 632
И аз следя случая със свито сърце. Намериха се слава богу двама уважавани лекари, за да се изправят срещу лъжата и наглостта на пироговци, които се изявяват по медиите. И това е нещо.

# 633
Какви протоколи за лечение са ви в главите, какви пет лева? Протоколи има, здрав разум няма, и човещина. Нали и приятеля на Боби и Ники го е казал - случая не е стандартен.
Трябвало някой да каже на специализанти, че човек с проблем с ктъвосъсирваето, данни за травма и главоболие трябвало да се консултира от специалисти. Извинявайте, но това всеки средно интелигентен, гледал 5 серии на "Спешно отделение" обикновен гражданин го знае.
Защо на доктор учил 6 години медицина трябва да му го каже някой с повече стаж?
Или да разгърне дебела тухла с протоколи и да чете какво пише за точно такава ситуация.
Нямаме акъл, знания, кураж, хъс да си вършим работата, човещина и съпричастност.
Такива сме от чистач ката до президента, във всички сфери.

# 634
То ако ставаше само с протоколи, да бяха сложили един изкуствен интелект в приемния кабинет и да изплюва рецепта и направление направо. Няма нужда от човешки фактор. То няма и такъв де. Наистина специализантът, който и да е той ако е пратил на рентген и у дома дете с такива оплаквания и заболявания, спукана ни е работата. После ни се подиграват, че четем в интернет и гледаме Спешно отделение и се самолекуваме. Просто понякога нямаме друг избор.

# 635
Това е някаква смешка, че специализантът не знае в кои случаи трябва да потърси съдействие. Знае много добре, а вероятно също знае какво се е случвало в други случаи, когато си е позволявал в почивни дни да потърси съдействие.

# 636
Прави ми впечатление, че бг лекари с име не се морят по разни ми ти дежурства, съботни, неделни и нощни. Те си бачкат там сутрин час, два, после в частната клиника, после я тенис, я някое масажче. Специализантите опъват през цялото време, както и медицинските сестри. Лежах в Токуда преди време в неврологията, стана ми лошо, четири часа тая сестра не може да намери лекар през нощта. А без него по "протокол" няма право да ми даде един аналгин.  Слава богу не беше животозастрашаващо, но там има и хора с инсулти. Та толкоз за "лекуването" от лекари по болниците.

# 637
  • софия
'ма, моля ви се! Сетих се и друго. Вчера Габровски обясняваше, че откакто Даная е приета, е имало постоянни видеоконсултации. Не било нужно някой да ходи там да гледа снимка, като можело да види същото и вкъщи на компютъра. Защо тогава майката търсеше като обезумяла връзка със специалист, който да даде мнение и види снимки и резултати на детето?

Последна редакция: ср, 24 яну 2024, 22:23 от zvаnchе

# 638
Много интересно как оперират на хартия десетки пациенти, махат им хернии, слагат стентове и какво ли още не, а в спешната помощ хората си умират...

# 639
Такива неща не правят.

# 640
А най-ужасното е, че Ани Стоянова беше благодарна на този доц. Младенов, който по нейни думи единствен се е държал човешки с нея и я е питал какво да подобрят в работата си. От ТВ гастрола му с Габровски виждам, че е един нагаждач, който иска по-висок пост и топло местенце в администрацията. По друг начин не мога да си обясня хиленето му по време на интервюто. И поисканото скъпоструващо лекарство три часа след смъртта на детето - това е скандално, искали били да си имат ма то не било още мъртво по документи. Пожелавам много сили на майката, защото наистина сега започва грозен и страшен период за нея. Не знам как издържа да ги слуша тези неща всеки ден. Габровски намери време да поговори с тази жена едва вчера. Дъно!

# 641
  • При семейството си
Добре, де, специализантът некадърен, Пирогов са ясни, защо ИСУЛ, след като Даная се консултира с хематолога си там, след травмата, откриват този фактор 7 и предвиждат да и’ бъде влято лекарството точно на 5 май, защо ИСУЛ не препоръчват и назначават скенер, ЯМР или каквото е трябвало. Защо в ИСУЛ не я хоспитализират или поне изпращат служебно (или както може) за хоспитализация в болница, в която има неврохирургия?

# 642
В ИСУЛ няма детска неврохирургия. Такава има в Иван Рилски, но пък там няма детска реанимация - само в Пирогов. Където са отишли всъщност.

# 643
Защото няма как да се хоспитализира дете с травма там. Деца с определени травми и заболявания могат само на определени места, понякога единствени отделения в страната. Няма избор.

# 644
Добре, де, специализантът некадърен, Пирогов са ясни, защо ИСУЛ, след като Даная се консултира с хематолога си там, след травмата, откриват този фактор 7 и предвиждат да и’ бъде влято лекарството точно на 5 май, защо ИСУЛ не препоръчват и назначават скенер, ЯМР или каквото е трябвало. Защо в ИСУЛ не я хоспитализират или поне изпращат служебно (или както може) за хоспитализация в болница, в която има неврохирургия?
Защо, защо??? Защото и те са били на някои гергьовски софри като Пирогов. Или на Малдиви, на разноски на някое фармацевтично представителство.
Честно ви казвам, като чуя за бит лекар вече не ми трепва нищо.
Знам ли, от човешка гл.точка са можели да се при молят на колегите си и да обяснят настоятелно случая.

Общи условия

Активация на акаунт