"Търговия със смърт" - разследване на Валя Ахчиева

• 76 938
  • 851
  •   1
Отговори
# 645
Да, тези благи екскурзии по курорти за лекари от фармацевти трябва да престанат. Но ми направи впечатление, че въпреки празниците, лекарката хематоложка на детето от ИСУЛ си е била на работа. За разлика от великите неврохирурзи. Между другото, сега се сетих за една статия на бащата на Габровски - проф- Габровски старши. Та той негодуваше, че въпреки че има седемдесет болници в София, той по празници не може да излезе от операционната от спешни случаи. Но професорът остаря, всички които е лекувал казват само добри думи за него и сега синчето му.....не следва неговата практика, а си гледа живота. Лекува по месинджър.

# 646
  • При семейството си
В ИСУЛ няма детска неврохирургия. Такава има в Иван Рилски, но пък там няма детска реанимация - само в Пирогов. Където са отишли всъщност.
Да, така е, но те са убедени (сега пост фактум и други лекари, специалисти), че е бил задължителен скенер. Защо не назначават там, защо не го правят те, а по служебен, колегиален път после да търсят къде да бъде хоспитализирана, оперирана?!
И 28 април, и 5 май не са били почивни дни.

# 647
Ами съмнявам се , че в хематологията на ИСУЛ има скенер първо и второ майката и детето са отишли в Пирогов. И първия и втория път. Не в ИСУЛ. И аз така бих постъпила, няма работа детето в хематологията, а в неврохирургично отделение. А още на пети май е нямало лекари в Пирогов, нищо че е било петък. Дълъг уикенд му викат.

# 648
  • При семейството си
След травмата Даная  е консултирана в ИСУЛ, тогава откриват и този фактор 7, предвиждат вливането на НоваСевън, заради което са имали и флакони.
Предполагам и в Пирогов скенерът не е само в неврохирургията, а е общ или са общи  за болницата. В ИСУЛ предполагам е нещо подобно.

# 649
Аз не разбрах едно, как е станало по- лесно, да дойде лекарство от друга болница въпреки, че в Пирогов било налично. Обяснението на Габровски, трудно се изписвало, но и пак според него, лекарят го взел от друга болница в нарушение на правилата е постъпил правилно. Каша. Показателна.

# 650
Пресен опит имам със Света Ана. Събота, всички признаци на инсулт. По спешност направиха скенер без контраст. Изключиха инсулт, но не знаят точно какво е. Неврохирургът така грозно ме изнудваше, че нямам думи. Веднага трябвало да реша дали да хоспитализират пациента и да му направят скенер с контраст, а ако и той не покажел за какво иде реч - ямр с контраст. Питам - защо не направите директно ямр с контраст. Защото в почивни дни не можело. Предлагам да платим. Не може. Да идем другаде - има един МЦ, който работи в събота. Не, не бил там въпроса. Искал да хоспитализира и евентуално да оперира мозъка. Обаче да съм имала предвид, че ако размисля и искам да заведа пациента при неврохирурга, който го оперира преди три месеца, трябва да заплатя всички разходи по лечението в Света Ана. Което е пълна глупост.
Ей в тоя момент ми преля чашата на търпението. Питам го - как да взема решение, при положение, че Вие диагноза не ми давате и искате да правите едно след друго образни изследвания вместо директно да се направи ямр, който със сигурност ще покаже какъв е проблемът? Как очаквате да взема решение за втора мозъчна операция в рамките на три месеца без консултация с предходния неврохирург (който е един от най-най-добрите).
Тоя ми се пули насреща и почна да шикалкави. Казах му, че ще подпиша отказ от хоспитализация и си тръгваме. Така и направихме. В амбулаторния лист с големи букви и десет удивителни написаха: Близките отказват хоспитализация!!!!

# 651
След травмата Даная  е консултирана в ИСУЛ, тогава откриват и този фактор 7, предвиждат вливането на НоваСевън, заради което са имали и флакони.
Предполагам и в Пирогов скенерът не е само в неврохирургията, а е общ или са общи  за болницата. В ИСУЛ предполагам е нещо подобно.
По мой спомен въобще не са ходили в ИСУЛ а направо в Пирогов след травмата, но може и аз да греша. А този фактор 7 са ги посъветвали хематолозите от ИСУЛ да приложат, защото специализантът от Пирогов е препоръчал такава консултация и тя е направена. И ако в ИСУЛ е нямало невролози или неврохирурзи, даже и да имат скенер е нямало кой да разчете резултатите и да прецени нуждата от по-нататъшно лечение.

# 652
  • Пловдив
Офтопик. А защо "близките", пациентът не е ли в съзнание? Open Mouth
Оправихте ли се накрая?

# 653
В съзнание беше, но в шок от случващото се - невъзможност да говори, изкривена уста, дясна ръка отказва и тн. Лекарят се изтъпани пред него да говори, което влоши нещата и аз го накарах да излезем.
Да, оправихме се. В понеделник отидохме при нашия прекрасен неврохирург доцент Минкин, изписа ни лекарства, веднага направихме ЯМР с контраст и състоянието на пациента се подобри значително.

# 654
  • При семейството си
По мой спомен въобще не са ходили в ИСУЛ а направо в Пирогов след травмата, но може и аз да греша. А този фактор 7 са ги посъветвали хематолозите от ИСУЛ да приложат, защото специализантът от Пирогов е препоръчал такава консултация и тя е направена. И ако в ИСУЛ е нямало невролози или неврохирурзи, даже и да имат скенер е нямало кой да разчете резултатите и да прецени нуждата от по-нататъшно лечение.
Ехх, именно, де. Некадърният специализант препоръчва консултация с хематолозите в ИСУЛ. Майката на Даная я прави, видно е, че детето не е хоспитализирано, както може би е станало ясно и че не е направен скенер. ИСУЛ е университетска болница, не частен медицински център с 2-3 специалисти. Дали нямат невролози и неврохирурзи.

# 655
Ехх, именно, де. Некадърният специализант препоръчва консултация с хематолозите в ИСУЛ. Майката на Даная я прави, видно е, че детето не е хоспитализирано, както може би е станало ясно и че не е направен скенер. ИСУЛ е университетска болница, не частен медицински център с 2-3 специалисти. Дали нямат невролози и неврохирурзи.
Колко пъти трябва да коментираме, че детето е било 2 пъти на преглед в Пирогов. ИСУЛ има дотолкова общо, тъй като там се намира единствената детска хематология. Д-р Стоянова е постъпила изключително отговорно, че и 2 флакона лекарство е изпратила да се приложи по най-бързия начин на детето. Хайде да не прехвърляме безхаберието на Пирогов на ИСУЛ, т.е от болната глава на здравата.

# 656
Отговорът на това питане е прост - в Пирогов е единствената за СТРАНАТА детска спешна неврохирургия.
Дори някой друг, някъде другаде, да беше направил необходимите скенери и изследвания по-рано, пак само в Пирогов е единственото място, където след такава травма може да се направи тази операция. Първо заради експертизата, не във всички клиники има специалисти за спешни състояния, даже изобщо май няма, и второ заради НЗОК. Само тази клиника би трябвало да има сключен договор за заплащане по спешните пътеки.
Без такава пътека, няма как друга болница и отделение да приемат детето и да го оперират.

ИСУЛ мисля, че изобщо нямат детска неврохирургия. Имат Иван Рилски и Аджибадем, но за планови операции и да кажем хронични състояния.

# 657
  • При семейството си
И до какво опираме пак…Системата, протоколи, каси, формалности и т.н.
Да, първият специализант в Пирогов може да е бил некадърен, може да му е първи подобен случай, формално той е спазил протокола на Пирогов, при който се прави рентген и няма индикации за скенер. ИСУЛ формално само консултира пациентката си с хронично, автоимунно (май) заболяване, но формално не може да назначи скенер, да препоръча в друга болница и/или хоспитализация.  Вторият специализант формално даже е извършил “административно нарушение”, като е взел лекарството по този неформален начин от ИСУЛ. Формално реаниматорите в Пирогов, докато се борят за живота на Даная, трябва да изпишат и “извървят” няколко часов път, за да “излезе” едно лекарство от аптека, лаборатория до пациента, които са сигурно и в една сграда.
И така формално…страдаме от Системата всички-пациентите, лекарите на терен, близките.
Не може един Габровски, Марковски, Захаринов, Маринов или който и да е да бъде на разположение физически, психически и всякак 24 часа, за всички спешни, нестандартни, специални случаи в България. Обективно невъзможно е.

# 658
Трябва да има спешен шкаф с всякакви лекарства, по колкото  е нужно минумум бройки докато стане изписването  от където го правят. Да покрива това време.  Той може да се проверява дали  е използван удачно с по-голяма строгост, дали  се краде имам предвид.
 Толкова сложно изписване и  пак става  кражба като  тази за начало на темата.
Върви разбери кое  е трудното и лесното с изписването.

# 659
  • софия
Толкова сложно изписване, за да не може да краде всеки, а само определени. Не да не се краде по принцип.

Общи условия

Активация на акаунт