"Търговия със смърт" - разследване на Валя Ахчиева

• 76 923
  • 851
  •   1
Отговори
# 690
  • Пловдив
Има го това за обществените поръчки - заобикалят се. По-скоро нещо от практиките, които застрахователите прилагат, преценка по целесъобразност доколко цената е реална, но и без да се орязват цените ненужно, както понякога са склонни застрахователите. Не знам, по света сигурно има опит с това.

# 691
  • София
Нормално е производителите да работят с дистрибутори. Обикновено цените са сходни. Нали сте виждали "препоръчителна цена на производителя". Това означава, че директно от него, ще купите продукта на тази цена, но от разпространител, ще го намерите по-евтино, защото производителят дава отстъпка на партньорските си компании.
Търговете стават с тези фирми и обикновено печели или тази, която предлага да даде по-голям процент от отстъпката си или тази, която може да осигури количество.
Обикновено, в нормалните държави се правят търгове, понякога се избират няколко дистрибутори, за да се осигури непрекъсната наличност.

# 692
  • При семейството си
Само, че в случая с Даная не кражбата на лекарство, не извършените административни нарушения в двете болници са причината за тази наистина трагична развръзка.
Ако говорим за липсата на кадрова обезпеченост, ако говорим за липсата на адекватно обучение на специализантите, ако говорим за нуждата от актуализиране на някакви протоколи за лечение, ако говорим за липсата на детска реанимация в друга болница, в която има детски неврохирурзи, ако говорим за невъзможността лекуващият лекар да назначи, направи и препоръча хоспитализация, дори по някакъв служебен път, ако говорим за липсата на детска болница, ако говорим за цялостното отношение, липсата на комуникация и дори човещина между лекари-пациенти, да.
Това е проблем на цялата Система, не на Пирогов, не на конкретен шеф на Пирогов.
Аз самата съм майка на дете с увреждане и мога много да кажа за тази Система.
Ново интервю с майката на Даная:
https://dariknews.bg/amp/novini/bylgariia/majkata-na-danaia-dire … -se-kazva-2373888

# 693
  • Пловдив
Да, при Даная е ненавременната реакция. Там пак е въпрос на утвърдена практика и контрол, освен на лична безотговорност. В смисъл, ако правилата изискват това и това (хирург непременно на разположение в празник, скенер при такива показания) и се следи да са спазени... не знам.

# 694
  • София
Не знам какво се опитваш да докажеш, но задаваш неадекватни въпроси. Директорите на болниците са администратори с власт да налагат и следят за спазването на правила.
Чичо ми беше завеждащ неврохирургията в Пирогов и не си спомням да е давал консултации по телефона. Беше и в националния екип.
Как се разпределят дежурства е в правомощията на директора, завеждащия отделение и самия персонал.
Права си, че липсата, или по-скоро неспазената процедура е едно от нещата, довели до трагедията, но това е в следствие на лошо управление.

# 695
Само, че в случая с Даная не кражбата на лекарство, не извършените административни нарушения в двете болници са причината за тази наистина трагична развръзка.
Ако говорим за липсата на кадрова обезпеченост, ако говорим за липсата на адекватно обучение на специализантите, ако говорим за нуждата от актуализиране на някакви протоколи за лечение, ако говорим за липсата на детска реанимация в друга болница, в която има детски неврохирурзи, ако говорим за невъзможността лекуващият лекар да назначи, направи и препоръча хоспитализация, дори по някакъв служебен път, ако говорим за липсата на детска болница, ако говорим за цялостното отношение, липсата на комуникация и дори човещина между лекари-пациенти, да.
Това е проблем на цялата Система, не на Пирогов, не на конкретен шеф на Пирогов.
Аз самата съм майка на дете с увреждане и мога много да кажа за тази Система.
Ново интервю с майката на Даная:
https://dariknews.bg/amp/novini/bylgariia/majkata-na-danaia-dire … -se-kazva-2373888
Тук ми се струва тенденциозно размиваш отговорността. Казусът засяга ТАЗИ болница, която претендира, че има детска неврохирургия и детска реанимация за разлика от други болници. И стандартът по неврохирургия не е спазен, това го знаят всички лекари в бранша, но мълчат като риби. Във ФБ Кремена Кунева е публикувала стандарта от 2009 г. ,който задължава да се направи хоспитализация още при първото посещение, скенер също. Другите болници да се гледат тяхната градинка и да спазват правилата, Пирогов претендира че работи 24/7 и по празници няма жив лекар в наличност в спешен кабинет и отделение по неврохирургия. Лекували по месинджър - как не го беше срам Габровски!

# 696
За поръчките, касата и лекарствата -чадъра е на много високо ниво. Шанса за промени е нищожен,поне за мен. Докато не се случат драстични политически промени в държавата, макар че както виждаме, новите са и много гладни, и просто влизат в стари схеми и крадат, крадат... близките им и без това са по чужбина отдавна...
Относно стандартите и кадрите...ми Пирогов е единственият с много уникални отделения..на хартия има изисквания, на практика ако ги спазват и тях,затваря се отделение, което е единствено и с национално значение и така...затваря се едно око. То така се прави и по провинцията, като няма определен брой и вид лекари, пак трябва да се затвори отделение или болница..и се правят едни схеми, и някой работи на хартия на петдесет места...
Я същото време се обучават чужденци, некдърни наследници на медици и прочие, вместо здравеопазването да е приоритет на държавата. За някои специалности хем няма кадри, хем няма шанс да се класираш за специализация, щото нали, местата за определни хора, не за всеки. Има много много проблеми, държавата нехае, сектора си е много специфичен, има си определени схеми които си вървят и вървят от години, да бе дава Господ просто да си пациент, няма частна, няма държавна. Много може да се говори и пише, всеки е бил засегнат. И какво. Това са пак наши съседи, близки, и от едната, и от другата страна. Но коловоза е такъв. И все пак винаги се надяваме, че като е за дете, за човек, няма да го оставят...Sad Еми оставят го и нищо. Нищо не се случва. Няма никакви последствия, каквато и да е причината. Злоупотребява се. Да, трябва да продължиш работа след смъртен случай, но трябва и да се носи отговорност. Колко от вас в работата си работят без носене на никаква отговорност, поне административна? И без никакви правила. Не е нормално да се разчита само на съвест и морал. Държавата от векове не разчита само на съвест и вяра. Има си правила и санкции. Не и в родното здравеопазване. До там се стигна, че не само смърт, Ами и откровени финансови злоупотреби (кейтруда например) с ясни документални следи остават без никакви последствия.
Какви обществени поръчки... толкова лесно се заобикаля и това...всичко е измислено, коловоза наистина е толкова добре утъпкан, абсолютно спокойни са извършителите...
В другата крайност са много съвестни хора, които се раздават, но за тях никой не мисли и никой не ги и обича и доста даже ги мачкат Sad.

# 697
  • При семейството си
Оставката на един директор Х на Пирогов и замяната му с друг У няма да разреши проблемите в Системата, това е което се опитвам да кажа.
Аз лично, ако бях, отдавна да съм си подала оставката и излязла от Системата.

# 698
Не пускат кокала и са станали нагли. Специално този има достатъчно доказани злоупотреби,но не пуска. Поста за директор на Пирогов е отдавна политически, а болницата се ползва за трамплин към постове. Със сигурност и доста се краде. С уникален статут и функция е и парите никога не спират да текат там. Но вероятно удобно се ползват не за каквото трябва. Жалко, защото всички разчитаме на Пироговци. Обикновено щом си опрял до тях, нямаш много други опции.

# 699
Оставката на един директор Х на Пирогов и замяната му с друг У няма да разреши проблемите в Системата, това е което се опитвам да кажа.
Аз лично, ако бях, отдавна да съм си подала оставката и излязла от Системата.
А ние тук отдавна се опитваме да кажем, че Системата е едно, а неглижираният конкретен случай - друго и директорът трябва да си замине най-малкото заради това, че един специализант е оставен да работи без пряк надзор на лекар в продължение на няколко дни. Както и заради нарушенията със скъпоструващи лекарства. Като се посменят няколко директора и шефове на отделения, системата ще се оправи от само себе си, защото ще има страх от последиците. Сега такъв страх няма, той се вменява на пациентите, че няма да има кой да ги лекува.

# 700
На отговорните лица и институции не им пука от санкциите на ЕС, камо ли от административна, наказателна или морална отговорност, а още по-малко от нашата прокуратурата. Това по казуса с лекарствата.

# 701
  • Пловдив
Майката на Даная и Кремена, ако постигнат оставка на шефа на Пирогов, какво ще се промени, но конкретно, в Системата, ако моето дете утре е Даная ….може ли някой да ми обясни?
След този одит и разследване на Ахчиева,  какво конкретно ще се промени, ако утре моето дете е Даная?

Конкретно, ако никой не поеме отговорност, ако никой не признае, че са сгрешили, че не са действали по протокол нищо няма да се промени и за съжаление всяко дете ще бъде третирано така. Това каза и Габровски

Поради тази причина се иска оставката, иска се да си признаят грешките, да си научат урока или както там искаш го наречи!
Не бива, не може и не е допустимо да не се направи скенер, да не се хоспитализира за наблюдение и да се неглижира състоянието на такъв рисков пациент.
Докато се мислят за богопомазани лекарите ни, ще бъде така.
Те не признават очевидното!
До толкова се мислят за Богове!
Нека махнат един! Ако трябва после още един, втори ... И вече третия ще се замисли.
За това трябват оставки. За да не си помисли някой, че каквото и да стори, той е несменяем.

Всеки ден мисля за Даная, за Ани и за всичко, което се случи. Бях и още съм в групата, в която тя писа за помощ. Преживях всичко и още ми е като филм.
Това просто не бива да се повтаря!

# 702
В новото видео на Цанов отново се разказва за лекарската немърливост в Пирогов и за поредната детска жертва на безхаберието…

https://youtu.be/Y8Azaw0xMNc?si=YD50Ps2VeKbN_-VZ

# 703
Цялата история е ужасна. Най-страшното е, че не е прецедент.
Никога няма да разбера извинение от сорта "Ами, то бяха празници", когато става дума за болница!
Какви празници, бе хора!!!! Пациентите боледуват и имат нужда от помощ по всяко време!
Този случай не опира само до оставки и смяна на ръководство. Трагедията е голяма, но трябва да се "използва", за да се види защо се е случило това и какво трябва да се промени, за да се избегне подобна в бъдеще.
Като начало, бъдещите медицински кадри трябва да проумеят, че пациентите имат нужда от грижи по всяко време. Трябва да са наясно, че тяхната работа не е от 9 до 17, и че дългите уикенди не се случват в това поприще.
Имам чувството, че има нещо дълбоко сбъркано в мисленето на тези хора! Не е въпросът само до заплати, пари и условия на работа. Не е нормално дете със животозастрашяващо състояние да бъде подмятано насам-натам, щото било празник!
Трябват промени на държавно ниво, криминализиране на безхаберието. Трябва да се разработят алгоритми за подобни ситуации, така, че всяко звено в системата да знае какво действие трябва да предприеме в даден момент.
Аз съм медицинска сестра и работя с онкоболни. Работата ви не изисква пряко да спасявам живот, но ако някой заумира пред мен знам какво се очаква да направя и съм подготвена. Също, ако пациент има нужда от каквато и да е помощ, във връзка със заболяването си, на мен ми е ясно, че трябва да предприема действия и да съдействам по всички възможни начини за решаване на проблема. Ако не направя нищо и има последствия, със сигурност ще трябва да отговарям на много неудобни въпроси, и е твърде вероятно да си изгубя работата и разрешителното.
Не е сложно, но, както казах, тези неща се възпитават още от момента, в който започне обучението по съответната специалност. След това е важно каква е организацията в самото здравно заведение. Дори да не знаеш как трябва да се направи нещо, нищо не ти пречи да потърсиш някой, който знае. Случвало ми се е да трябва да звъня на 3-4 човека и да изпращам имейли на доктори. Случва се и да споря с лекарите и да настоявам, ако не искат да ми съдействат.
В болницата, в която работя, всеки инцидент се разглежда като възможност да се подобрят нещата. Иска ми се да мисля, че и тази трагедия ще се "разнищи" и ще се използва, за да се направят положителни промени. Само смяната на ръководството, обаче, с нищо няма да помогне. Трябват големи и комплексни промени, за да се надяваме, че в бъдеще нещата ще са по-добри.

Последна редакция: нд, 28 яну 2024, 18:23 от 1000 islands

# 704
В новото видео на Цанов отново се разказва за лекарската немърливост в Пирогов и за поредната детска жертва на безхаберието…

https://youtu.be/Y8Azaw0xMNc?si=YD50Ps2VeKbN_-VZ

Не мога да намеря нищо за детенцето, освен видеото и фб. Като бебе майка му пак е имала проблеми, но е успяла да го спаси. За това, което се е случило сега - нищо.

Общи условия

Активация на акаунт