(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 53)

• 40 952
  • 763
  •   1
Отговори
# 210
  • София
направи си компост,прекрасен е  и става за всичко - подхранване,разсаждане - но иска чакане (няма да ме разберат,хора който не работаят със слаби почви Simple Smile )
с ножове или не - аз съм пристрастен и съм фен на тази система Simple Smile
Имаме си компост, тази година след три години събиране на материал в тях за пръв път разхвърляхме от готовият в градинката. Не бързаме, когато стане, но там събираме други отпадъци, дървесината си смиламе с дробилка. Предната година слагах от нея на ягодите, не че помагаше, поветицата ни надви и тази година колкото и да съм против само и единствено ягодите са с найлон и няма смисъл от мулч. Да видим как ще се справим с гледането на ягодите с найлон и капково, дано да оцелеят. Може би ще разхвърлям мулча около доматите в оранжерията.
Част от смлените клони тази година:

# 211
Ще стане,аз писах по-рано в темата,че не е кой знае колко добива от компоста на първата и втората година,но е въпрос на микроорганизми и "червеи" и създаване на благоприятна среда в компостера,което е трудно(бавно),но си заслужава Simple Smile

# 212
Биб това са хубави новини.

За пипер и това дали е късно, не е. Преди три години бях писала за моя, гледан от февруари насаден и мина градушка на 22-23 май, помня че разбрахме на другия ден, чистихме, горихме всичко но пипера така и не се съвзе. На 25 намерих семена събрани от предната година и на единствения свободен ред в градината ги насях. От тях излезе страхотен пипер, разсаждах и брах до края на октомври. Та не е късно.
Тази година нищо не е както трябва. Чакам да светне още малко и излизам в градината днес ми е първият почивен ден от доста време. За април е студено само 6 градуса е.

# 213
  • Русе
@Биб, много хубава новина! Браво и дерзай!
Вчера бях у баба ми и видях разсадите. Пиперът много е дръпнал и е супер. Ивайловска капия. Прави в зародиш пъпки и той. Доматито не съм го снимал, защото е вяло. Дълго и тънко. Листа през 10см. Проблемът е, че светлината му е много кът и не се развива оптимално. Миналата година го посадихме по това време навън, но тази година почвата е ледена.

# 214
Биб, много се радвам!
За компютъра за напояване от Лидл. Имаме няколко такива. Работят супер, цената е изгодна, но зимата замръзват и се развалят. За разлика, друг един също седя цяла зима и не се развали. Явно трябва да се демонтират в края на сезона, но ние го пропуснахме този момент.

Последна редакция: пн, 10 апр 2023, 09:45 от steli4ka s

# 215
Отрязахме дърво преди няколко години, сега около него растат гъби. Огромно количество, на гроздове. Не мога да ги изкопая, защото са между цветята, а и мицелът ще остане в почвата. Някой има ли идея как да ги изтребя? Мога ли да ги полея с нещо, което да не убие и цветята?

# 216
Вместо да ги трепеш, защо не ги снимаш? Може да се окаже, че се ядат и са вкусни.
И как изглеждат пикираните ми домати:

Вече са само на естествена светлина и се правят на слънчогледи. Въртя ги един-два пъти на ден.

# 217
  • Бургас
Отрязахме дърво преди няколко години, сега около него растат гъби. Огромно количество, на гроздове. Не мога да ги изкопая, защото са между цветята, а и мицелът ще остане в почвата. Някой има ли идея как да ги изтребя? Мога ли да ги полея с нещо, което да не убие и цветята?

От този пън от орех ядохме няколко години кладници, докато пънът се разпраши.

# 218
Да, кладницата е голяма вкусотия. И аз преди много години берях на село от един пън.

# 219
Не  разбирам от гъби и не бих посмяла да ям. Но и моите изглеждат отровни Grinning  Така е покрит около 1кв.м.

# 220
Не знам дали са отровни, но не са от тези, които станат за ядене. Най-вероятно мицелът е в изгнила дървесина.
Не виждам как ще ги изтребен, остави ги на спокойствие.

# 221
Някой търсеше саблен трион. Попадна ми
този от реклама, но мисля, че си заслужава.

# 222
Някой търсеше саблен трион. Попадна ми
този от реклама, но мисля, че си заслужава.

Вчера гледах райдърския в комплект с батерия и зарядно е на 180 лв.По принцип не е само онлайн промоция,но на място може и да се опитат да Ви смотат,а не би трябвало.
https://praktiker.bg/bg/Sableni-trioni/AKUMULATOREN-SABLEN-TRION … DP-SRS20/p/120948

# 223
  • София, Студентски град
Започна се!

Започнах с чушките, понеже ще правим конструкция за мрежа за доматите. Жълтеят от слънцето, иначе са си хубаво зелени. Софийска капия, камби и чорбаджийски чушки. Около 20-тина сантиметра са. В началото разсадът беше жален, капеха му листата ужасно, но после се оправиха.

Вторият тунел не го снимах, понеже задуха бясно и не можах да опъна агрила. Криво - ляво ги покрих.

# 224
В коя част на страната разсади пипер? На мен, дори ми се струва студено за домати на вън.

Общи условия

Активация на акаунт