(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 53)

• 40 940
  • 763
  •   1
Отговори
# 135
Еми всички тия домати си ги представете само в центъра на сандъчето сбити. Така ги бях посипала само от четирите страни и ги задуших. Много бяха сбити че чак стъблата на някои се бяха накъдрили. А какви хубавки са си били стоени, но реших, че са много издължени и затова.
Няма къде да държа и нареждам 100 чаши та затова реших, че и такова пресаждане може да свърши някаква работа. Нищо де, човек от грешките си се учи.

# 136
В Софийска май е нормално да се садят доматите около 20 май.
В моето субполярно село е още по-студено и аз ги садя след 24 май. И заради студа през нощта и лятото основно са руски сортове.
Аз преди малко започнах да пикирам. Сяти са на 10 март, ако е по-рано прерастват и се мъчат.
А, имам предложение за софиянци, които биха се разходили до центъра - има по няколко останали за пикиране коренчета от директни сортове индетерминантни домати, повечето аклиматизирани в студени условия.
Ето сортовете:
1. Сибирска мечка (руски) - червени, 200 - 300 грама http://repka.online/ovoshhi/tomaty/rannespelyie/sibirskiy-medved.html
2. Черен принц (руски) - черни (всъщност нещо като бордо), 100-200 гр
https://tomatland.ru/catalog/2906
3. Изумрудена ябълка (руски) - зелен, 200-300 гр https://tomatland.ru/catalog/1995
4. Дружба Ким - стар български сорт, намерен от жена от друг форум с ник Ким. Червен, 100-200 гр
5. Black beauty (американски) - син домат (не патладжан). По-късен от останалите https://sowdiverse.ie/products/black-beauty-tomato

# 137
А вкусни ли са зелените сортове домати ?

# 138
А вкусни ли са зелените сортове домати ?
Специално този е много сочен и вкусен, само трябва да се внимава да не презрее. И е с много тънка ципа, която много лесно се бели.

# 139
Ваня, браво, много професионално. Като аптека е Simple Smile Обещавам си догодина и аз така да го направя.
Morkovelka споко, не ги мисли. Светлина и дневна топлина и ще се оправят, има време.

# 140
Ох, вашите какви са големи. Моят разсад е 3см висок, но пък ще садя след месец та има време да попорасне. И с тоя студ ще пускам тази нощ конвектор в зимната градина.

# 141
  • София
Това, което научих за доматите е, че са доста издръжливи растения. Така че стига да са живи и да растат, при по-благоприятни условия ще се оправят.
Аз днес нагледах моите растения, всичко е живо, дори и доматите и краставичките насадени в почвата са добре. Но и навън днес беше 4 градуса, духаше и беше доста студено, а в оранжерията цели 27 градуса. Купих два найлона от тези за покриване на пода при ремонт и се опитах малко да ги закрия разсадите вътре за очакваните тази нощ студове, но предвид че издържаха предните, би трябвало и сега да се справят.
А за порасналият котешки разсад се оказах прекалено права. Закарах мяу, която подозирах че е женска да я прегледат и да я кастрират. Само че мяу се оказа вече бременна и кастрацията се отлага за след два месеца. Очаква се да роди след около месец и поне месец да кърми. Мъжът ми вече е готов да си стяга багажа и да се изнася, защото бяхме само с Шепа, а днес докарах Страх и Наско  с идеята, че Джънджър ще остане за кастрация, но и тя си е вкъщи и вече сме с четири котки и поне две потенциални бебета, толкова видяха на ехограф, но можело и повече да са.
Аз се чудя обаче с пипера какво да правя. Доста си порасна, а навън скоро няма да става за садене. При първа възможност, докато е по-хладно ще го садя навън, за да не увехне съвсем както е с повече листа при саденето.
Всеки път експериментирам пипера през какво разстояние да го садя, общо взето почти винаги са по две коренчета. Не мога все още обаче да реша през какво разстояние да са двете двойки коренчета в реда и какво да е разстоянитео между редовете. Вие как го садите?

# 142
Всеки път експериментирам пипера през какво разстояние да го садя, общо взето почти винаги са по две коренчета. Не мога все още обаче да реша през какво разстояние да са двете двойки коренчета в реда и какво да е разстоянитео между редовете. Вие как го садите?

по 2 растения на 30 см в реда и 60 см между редовете,шахматно единия спрямо другия ред,ако са по 1 растение - 15 см в реда,но по-добре по 2 (крепят се взаимно двата корена)

# 143
И аз искам вече да става топличко, защото всичко ми умира. Лимоновия босилек всичкия го загубих, микса изчезва със всеки ден, италианския и той на там е тръгнал. Другата седмица пак нов мисля да сея. Планинската чубрица изобщо не поникна ☹. Първите ми винки и те умряха, много от мащерката също си отиде, от петуниите също много ми се загубиха. Абе изобщо много неща загубих. Патладжаните и те започват пак един по един да падат.
Та искам топло време и да са на въздух вън.

# 144
Планинската чубрица никне много бавно. И трябва да е достатъчно топло. Първия път я бях забравила и почти щях да засея друго в сандъчето, и изведнъж се показа.

# 145
  • Русе
Аз в края на февруари засадих магданоз. Е, още го няма. Най-много 40 дни му дават, а те минаха повече и го няма никакъв. Май май ще слагам нов. Не знам защо не изникна…
Миналата година пак така.2-3 партиди пролетта не изникнаха и не се занимавах повече. Мина цяло лято, падна един мега гига дъжд в началото на септември и стоелите семенца над 4 месеца изведнъж покълнаха. И то на всевъзможни места далеч от ъгълчето, пригодено за магданоз. Така че не знам какво иска…
За сметка на това копърът си излезе за 2 седмици.

# 146
Босилекът иска 22°+ , на студено не вирее.

# 147
# 148
Аз засях  босилек и целина в саксия, много е хубав. В двора ръснах магданоз, копър и целина, ми само копъра е започнал да излиза. Това в началото на март.
Пипер разсаждам все по едно на гъсто, през 10-15см., двуредно и що годе шахматно. Поповото помага да се прореди, та затова така гъсто, да има и за него. 
София, благодаря, но аз съм чак на 12 на преглед, но още от сега ми е свито сърцето.
Идеи какво да сложа на мястото на грахта? Слънчево е и съсед ще му бъде ранния картоф за кратко. Предполагам до средата на май грахта ще е обрана, а картофите до края на май, началото на юни. Всъщност идеи и за двете площи търся. Не са големи.

# 149
  • София
Моят разсад босилек явно поне дневните високи температури му вършат работа и си расте прилично в оражерията. После ще отиде между доматите и после ще си имам домати с песто Simple Smile
morskibriz аз миналата година, но махам по-късно граха, защото тепърва никне слагах праз на освободеното място, както и зелен боб втора реколта. Тази година мисля и по-късна царевица да сложа на освободеното място.
Копър сея из целият двор, само така ми вирее и е ок. Магданоза от есента уикенда ще го обера, цял ред 5-6 метра, бях го нахвърляла покрай капковото иначе и на мен не ми никнеше и сега има доста. Но си замразявам и не ми пречи че е повече.

Общи условия

Активация на акаунт