(Био)зеленчукова градина-нашето райско кътче (тема 53)

• 40 948
  • 763
  •   1
Отговори
# 180
Гледала съм люти чушлета в големи саксии. Чудно си вървяха. По 3-4 корена в саксия, раждаха чудесно.

# 181
Пиперът не е с големи корени и когато се скубе разсадът (не знам някой да продава пикиране в отделни съдове) след засаждането страда доста, докато се закрепи. Нормално е и да попадат пъпки. Но този на Николай е пикиран, така че си мисля, че в градината ще тръгне без стрес и проблеми. Стига да не разделя корените в една кофичката или чашка. Просто да ги сади малко по-далеко.

# 182
Днес съм решила да садя боб, стар сорт безколов. Кажете ми обаче как го садите, колко межуредие, на какво разстояние по колко семена и дали да го пускам в долната част на редчето или по-нагоре, да не е съвсем във вадата?

# 183
Недоволна, може и да не е бил пикиран, но е факт че бяха по един стрък в чашка за безалкохолно.
steli4ka, не съм много веща за фасула, но аз го садя по 5-6 зърна на едно място. Не съвсем във вадата, по скоро в брега, но не на най-високото.
Какво обяснение само направих.......дано ме разбра.

# 184
Моите чушки на месец сравнени с на Ники са меко казано анемични 😂.От 6 март,
а погледнете ги само какви са🤦‍♀️. Като оранжево ухо са тръгнали да изсъхват.  .
Пикирани черни черита сигурно на месец,  що не растат не знам 😩
Чери Мила и то нещо не върви
А това са ми най-големите домати: Албенга,
оранжево биволско сърце и черни Само те след пикиране се развиват добре.
На баба ми войници

# 185
  • Варна
Как се разбира кога са готови за бране репичките?

# 186
Мьос, на моите домати може би не им достига светлина, макар, че имам пикирани по същото време, стоят до прозореца и пак са същите. На остъклен балкон са, хладно е, предполагам около 16-18 градуса през деня.

# 187
  • София
Недоволна , интересни сортове отглеждаш!
Ники, страхотен пипер, много голям е станал! Май с тези късни зими и студени пролети трябва по-късно сеитба за открито.
Morkovelka, много нагъсто този пипер, а на топло ли е, не е пораснал много? Иначе изглежда супер свеж, но сякаш е на около 15 дни след поникването.

Моят пипер и патладжан е в две табли, на стелажа в хола, на топло. Днес го полях за пръв път след пресаждането. Слагам течен тор за разсади на Лактофил.
Ивайловска капия, изникна 7-8 дни след другата

Капия Тревясалата ферма

Доматите са на прозореца в коридора. Не са идеално зле, но се издължават от липсата на достатъчно светлина.
По-добре вървят Биволско сърце и Ръгби.

Доматите на баба Славка, вървят по-издължени.

А тук, тези и двата са от същия сорт, но дясната кофичка детето я носи в училище по проект. Като го върна, беше много ошмулен и смачкан от разнасянето. Я го вижте сега, като стои под лампата, какъв хубавец е в сравнение с неговия събратим 😀

Всичко е сято на 03.03.23
Посятите на 03.04 Алено сърце излязоха на 70-80%, на опаковката пишеше кълняемост 88%.

Трябва утре да пикирам стръковете батат, доста коренчета им поникнаха. Много добре вървят, минимум 20 корена ще станат от две грудки.

Последна редакция: сб, 08 апр 2023, 22:23 от sofyia

# 188
  • София
Днес отидохме чак след 12 до къщата. Аз насадих в кофички малко филизи батат, защото бяха отдавна във вода и да не ги мъча. Мъжът ми сложи помпата и напълни контейнерите, но за съжаление капковото, твърд маркуч, защото не съм доволна от меките ни стигна само за четири реда в оранжерията. Ще купуваме още и за оранжерията и за навън.
Насадихме към насадените 8 корена миналият уикенд домати, още 30 корена. Засега само Ръгби, Албенга, Меделина, Момини сълзи и от съседа един директен сорт, който съм кръстила Пешо. Насадихме и два корена физалис. Още се колебая дали да не отида и утре да сложа още малко домати, този път черита, както и още малко краставички. Салатките, които садихме преди две седмици са дръпнали доста в оранжерията, следващите вече ще са навън.
А да мъжът ми насади и шест реда картофи сорая навън.
Насадените миналият уикенд домати и краставици:
Скрит текст:

Насадените днес домати :
Скрит текст:

Пипера:
Скрит текст:

Деца и котки Simple Smile
Скрит текст:

Тагетиса, от второ сеене, надявам се невена също да изникне. Насятите по-късно краставички също масово поникват в момента.
Скрит текст:

# 189
Явно им е студено или не си харесват почвата тези чушки 🤷‍♀️ не знам. Едните са кръстосали и леко пораснали(онези мъртвите дето ви показах) тези така си стоят. Всичко беше на едно място. Едни неща растат други не искат. И аз не мога да си го обясня на какво се дължи. На каква температура са стояли не мога да кажа.
Еми каквото е.

# 190
Morkovelka99 дано се оправят.
При мен 2 домата изсъхнаха. Днес ходихме до агро аптека и ми дадоха да ги напръскам с Проплант и Рутмос. Тази вечер си пръсках и се надявам да не съм ги изгорила.

# 191
  • София
Този акумулаторен трион добър ли е?
https://www.lidl.bg/p/parkside/akumulatoren-trion-za-kloni/p81980

А това компютърче за напояване ?
https://www.lidl.bg/p/parkside/kompiutar-za-napoiavane/p81975

# 192

За компютъра смятам че е добре.Ползвам подобен от кауфланд от 3 години с един комплект батерии спокойно изкарва годината има няколко програми за различни дни от седмицата,както и две за всеки ден,които могат да се настроят на различни часове и да поливаш сутрин и вечер примерно.Като го гледам този,май един и същ китаец ги е правил - същите бутони,същата графика.
За триона не зная,но ако нямаш друга машина от такава серия (батерии примерно) по-добре се насочи към 20 волтовите машини.Имам такъв на райдър и съм много доволен,освен като му свърши батерията Simple Smile ,но имам 2 Simple Smile
При 20 волтовата серия батериите на райдър стават за парксайд(и обратното) за 12 волтовата нямам наблюдения и опит.Мисля,че ще ти дойде слаб или малко ще му държи батерията,разгледай за цените на 20-те волта,поне там възможностите за комбинации са по-големи.

Цитат
Phloxx
Намерих си изгубените вкъщи семена, ура! Малко е късно за домати и люти чушки, но каквото-такова, днес ще ги сея. Другото са краставици и някакво листно зеле, ще засея и тях, а спанакът май ще остане за наесен.

Защо да е късно за домати?Директната сеитба със семена на полето е по това време,а не смятам че сортовете са с по-къса вегетация.
За пипер също не мисля че е късно,ако не искаш да купуваш разсад.Просто ще започне да връзва по-късно,но не мисли,че ако си сяла нещо март месец и същото нещо през април разликата при плододаване ще е месец - по-малко ще е Simple Smile

Последна редакция: нд, 09 апр 2023, 08:25 от марко7

# 193
Благодаря, Марко! Аз не съм специалист, от няколко години покрай цветята започнах да гледам и малко зеленчуци, като хоби. Никога не съм сигурна в това, което правя, темата ми е много полезна Grinning

# 194
И аз посях малко пипер преди 3-4 дни.
За компютърчето от Лидл:
 Ние сме с такова. Държа се прилично миналото лято. Бяхме го настроили да полива различните кръгове по с различна продължителност.
За сабления трион:
Имаме подобен, на друга марка. Водещото при закупуването беше, че ММ има и други неща от марката и батериите са взаимнозаменяеми.
Това е нашия, мисля. Трябва да питам половинът колко вата е.
https://www.ingco.bg/collections/%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%82% … D0%B8%D0%BE%D0%BD

Последна редакция: нд, 09 апр 2023, 09:04 от morskibriz

Общи условия

Активация на акаунт