За шума в жилищните сгради

• 11 952
  • 188
  •   1
Отговори
# 60
Никога не съм се сещала да мрънкам, че съсед пуска тоалетната или душа си в малките часове. Какви глупости ги дразни някои хора.

Има такива хора, за съжаление проблема, е че имат болни нерви и вместо да си лекуват инсомнията, слухтят по цяла нощ кой къде се подмил, къде стъпил, какво изпрал.

# 61
България се е напълнила с нагляри, които никой и нищо не може да ги стресне. Всички са длъжни да се съобразяват с техния кеф по всяко време на денонощието. Уж живеем в общество, а сме по-бетер от джунгла. И същите тия тарикати като идат да живеят в чужбина моменталически влизат в правия път, заради солените  глоби. Просто кучето скача според тоягата. Толкова по тая тема!

# 62
  • София
Аз имам голяма търпимост към обичайни шумове, за инцидентно парти например не бих създавала проблеми. За деца абсурд, те и моите не са цвете за мирисане.
Обаче ремонтните дейности са някакъв ужас. Живеем в нова сграда, уж сред нормални хора, обаче бръм бръм е по всяко време на денонощието. Буквално, и през нощта имаше случай на сглобяване на мебели над съседите.
Към такива дейности нямам никаква търпимост и очаквам да се спазват дни и часове. Не че в 13:45 е по-добре да се кърти, но това са правилата.

# 63
Шум вдигате и тези, възмутените, но хората около вас не ви правят забележки, а не, че сте изключително тихи.
Живяла съм на достатъчно места и съм си направила извода, че когато се спазват наредбите, проблем няма. Значи приетите точки са съвсем на място и могат да се спазват. Същото важи и за нас. Не виждам защо да толерирам нарушаването, независимо дали става дума за хвърлен боклук, минаване на червено или пускане на забранени уреди.
Живеейки в конкретната сграда, всички сме се съгласили с правилника. Няма защо да оправдавам нарушителите и да се подигравам на спазващите го.

П.П. В момента никой с нищо не ни пречи, в блок с 24 апартамента сме. Явно нито претенциите ни са големи, нито спазването на правилника представлява трудност.

# 64
  • София
Имахме съсед на който му пречеше шума от асансьора и преди да си легне, отваряше вратата на техния етаж и сгъваше "четките", това са едни метални неща които заключват вратата на асансьора за да не падне някой в шахтата. Ако вратата не е заключена, асансьора не върви. Всеки ден се качваме/ слизаме пеша по стълбите, викаме техници които на третото идване ни казаха, че е съсед и обясниха какво прави.

# 65
НСЧ, да, де, никой с нищо не пречи. Според теб. А според други хора пречи всичко, различно от тях самите.
Алекс, какво направихте?

# 66
  • София
Първо беше зор да хванем кой е. След това официално го предупредиха. Той първо отрече, след това обеща да не го прави. Изнесе се след 6м. За това време може би още 1-2 пъти го спира.
Съседите всеки път се съмняваха в него и му звънеха дори повредата да е друга.

# 67
НСЧ, да, де, никой с нищо не пречи. Според теб. А според други хора пречи всичко, различно от тях самите.
Напротив. При нас не се мълчи. Всеки прави забележка, когато нещо му пречи.
Например на последното събрание се обсъди пеене след полунощ под душа. Без да се посочва към кого е насочено, тези, които повдигнаха въпроса, казаха, че нямат представа кой пее.
Скрит текст:
Имаме нов съсед, който се нанесе преди няколко месеца. Явно се занимава с народни песни. Много хубаво пее, но все пак нощем е време за почивка. Бързо влезе в пътя и разбра, че в тази сграда има ред.
По подобен начин се решиха много други проблеми, като не всички са така разбрани, за някои се наложи полиция, но към днешна дата всичко е топ (да чукам на глава) Grinning

# 68
При вас е наред Simple Smile
Моите наблюдения са, че не се правят забележки по две причини - хората са разбрани или този в грешка реагира твърде агресивно. Аз за 10-12 години живот извън къщи съм имала три пъти персонална забележка, като двс от тях не бях аз в грешка.

# 69
Да допълня, че лятно часово време ограничението е от 23ч до 8ч. Зимно време от 22ч до 8ч.

# 70
Мои приятели години наред водиха битка със съседка отгоре, която си беше сложила много стар фризер, който се включваше периодично и не само вдигаше шум, но и създаваше вибрации, които се предаваха по панела.
Предложиха да й купят нов, какъвто пожелае. Не.
Да го премести в друга стая. Не.
Наеха адвокат, писаха жалби до всички компетентни институции. Правеха замервания на шума и вибрациите. Оказаха се леко под допустимата граница.
Накрая продадоха апартамента.

Аз самата съм имала проблеми с наркоманки наемателки. Изпускаха предмети на земята след 1 часа през нощта. Пееха. Пуснаха силна музика за 30 секунди, после я спираха. Виках полиция, но те виждаха светлините на колата и спираха музиката. Не отваряха вратата като им звъняха и пазеха пълна тишина. И аз писах жалби до къде ли не, звънях на собствениците, записи правих на шума.. 9 месеца не бях спала като хората. Тапи за уши помагаха частично, защото като изтряскат нещо на земята, се будех от вибрациите. Направо ми се разби нервната система. Собствениците ги изгониха едва след като се избиха и потрошиха апартамента.

Та аз съм доста скептична за шума ролята на държавните институции по отношение на шум от битова техника. Ако хората не са разбрани, битката е обречена.

# 71
Да допълня, че лятно часово време ограничението е от 23ч до 8ч. Зимно време от 22ч до 8ч.

В различните общини часовете са различни. Нардебите са различни за всяка община, при нас е от 22 до 6 .
Понеже темата не е за софийска община предполагам само..

# 72
Ако пералнята е в кухня или коридор, сериозно ли в спалнята я чувате?
Това със спирането на къпане след 22ч е като да не живееш, защото си в блок, егати. Какво правим ако съседа работи на смени и след втора смяна иска да си вземе душ?

# 73
Не само я чувам, тресе тавана в целия апартамент, без да преувеличавам. Да забраня къпане е абсурдно!

# 74
Ако тресе тавана, проблемът е доста по-голям от пералнята.

Общи условия

Активация на акаунт