За шума в жилищните сгради

• 11 951
  • 188
  •   1
Отговори
# 75
Чувам конкретно при центрофугиране. Панел е. Не знам колко стар е уредът, но е мега неприятно. Ако беше в човешко време, иди дойди, но тук говорим до 00:30-01:00.

# 76
Предложете някакви тампони да сложи на пералнята...

# 77
Не е въпросът в панела. Няма как да бие в тавана ти, защото пералните така се конструират, че крачетата им обират огромната част от вибрациите. Пералня може да удря и прави шум встрани. Ама в плочата...не знам, аз бих се притеснила много.

# 78
Ако тресе тавана, проблемът е доста по-голям от пералнята.

И аз тва са чудя. Кви са тия вибрации, кво е тва тресене. Земетресение като стане никой не усеща, ама съседът като пусне пералнята - сградата почва да се руши.

# 79
И също - каква е тази пералня и колко е стара? Нашата е доста безшумна, хем не е топ марка.

# 80
Ние имаме съседка, която става всяка сутрин в 5.30 (няма проблем, ток и мм тогава става, но си пие кафето и сяда да си гледа ЮТ без звук със субтитири).  Та тя пуска малкото дете от Колумбия на микрофона, докато готви, малката пее, папагалите чуруликат, говорят си, другите й две деца стават и т.н. докато излезнат в 8 сутринта.

Поне веднъж седмично към 6.30 запушва с пържилките си сутринта или с пушенето от месата и се пуска противопожарната охрана.

Скрит текст:
Няма спане след това, а в няколкото секунди,  в които алармата се пуска и скачам разсънена напълно на пожар, като правиш мислен план за бягство/ евакуация с телефон и детето навън и след секунди отваряш вратата и подушваш храната от долният етаж, и сърцето ти спира да блъска прединфарктно.   

Иначе са тихи, лягат си преди 10 и други оплаквания нямаме.

Последна редакция: пн, 03 апр 2023, 21:33 от Анонимен

# 81
Прала съм в перални от незнайно колко годишна Татрамат до ново Горение. Не е до новост на уреда. И до строителство не е, и на гредоред съм живяла, и в тухла, и в панел. Това, което съм виждала - масово са зле нивелирани перални. Те са тежки и трудно сам човек ще ги нивелира, ама може поне да се сложат някакви буфериращи меки елементи отстрани да обират ударите - и това го няма. Често няма и къде да се сложи това мекото.

# 82
Виждала съм някакви пластмасови крачета в Алиекспрес. Ще взема да им подаря едни в знак на добросъседство. Simple Smile

# 83
Живяла съм в три панелни блока, поне четири квартири извън тях съм сменила, никога не съм имала проблем с нечии уреди или шумове. Единственият случай беше за 16я ми рожден ден, съседката над нас ни изчака да си легнем и почна да играе салса в 5:30.

А, и дизеловото пежо на един съсед в Гео Милев, че ми паркираше под прозореца.

Наистина нямам идея какви са тези уреди, нито как на някого му пречат хората, които си говорят в собствените жилища или се къпят в 3 през нощта.

# 84
За да чуваш някой как се къпе или му центрофугира пералнята не е проблема в уреда и времето, в което е решил съседът да се къпе, а в жилището как е построено и ремонтирано.
Тук не говорим за някакви силни шумове, за пералня все пак. Не се ли замисляте, че не е нормално в жилището ви да се чуват повечето неща, които правят съседите ви.

# 85
За да чуваш някой как се къпе или му центрофугира пералнята не е проблема в уреда и времето, в което е решил съседът да се къпе, а в жилището как е построено и ремонтирано.
Тук не говорим за някакви силни шумове, за пералня все пак. Не се ли замисляте, че не е нормално в жилището ви да се чуват повечето неща, които правят съседите ви.
Не е нормално, но в новото строителство се чува абсолютно всичко. Много е дразнещо и неприятно.. В старите панелни блокове не мисля, че се чува чак до такава степен.
Като цяло най-добре си е човек да живее в къща, ако може да си го позволи. Няма база за сравнение просто. Ако някога имам възможност, веднага бих се преместила в къща, макар че там пак може да имаш проблеми със съседите, които вдигат шум на двора (пускат силна музика, правят купони, режат дърва и т.н.), но поне никой няма да те тормози и да те буди с непрекъснато тропане от горния етаж, както е в моя случай..

# 86
"На територията на СО се забранява създаването на шум, предизвикан от домашни дейности и от съседи в жилищни сгради в работни дни в периода от 22.00 до 08.00 часа и от 14.00 до 16.00 часа. В почивните дни такива дейности могат да се извършват със съгласието на засегнатите обитатели."

Източник: https://sofia.obshtini.bg/doc/3792691

Много обичам такива недомислия - забраняваш нещо, което не е дефинирано. Ами да бяха казали какво е шум - ако гледам телевизия шум ли е? Ако кихна или се изкашлям? Ако дете се разплаче? И понеже шумовете са безкрайни поне да бяха сложили някакви децибели, над които шумът се счита за шум по смисъла на забраната. А сега е пълен нонсенс.

# 87
О, къщата не решава проблем с шума.
Родителите ми имат къща, съседите са си направили барбекю и всяко лято посрещат гости до късните часове, музиката се чува при родителите ми.
Отделно имат две кучета, лаят непрестанно. Общо взето не можеш да спиш на отворен прозорец ако искаш да се наспиш, което е жалко.

# 88
  • Somewhere far away
Кихането и кашлянето не ми пречат, но детския плач е едно от най-дразнещите за ухото  звуци  и наистина може да те изкара извън релси. В предишното място където живеех, съседите решиха да имат дете и беше адския рев по цял ден, а и аз и моят приятел работехме от вкъщи... ами как да го кажа по- деликатно? Не беше никак приятно!
 И съседи с кучета съм имала... предпочитам ги. ами много по-добре е , не знам може и до късмет да е и кучето да е било възпитано, имаше над нас куче , за което дори и не  знаех докато не го видях, това куче не се обаждаше, не издаваше звук. имала съм и такива при които кучено лае, но дори и да лае, то е за кратко, докато бебето не млъква. Така че , да... от моя "скромен" опит, който не е никак скромен, мога  да кажа , че най-лошото е да имаш съседи с малко  дете.

# 89
"На територията на СО се забранява създаването на шум, предизвикан от домашни дейности и от съседи в жилищни сгради в работни дни в периода от 22.00 до 08.00 часа и от 14.00 до 16.00 часа. В почивните дни такива дейности могат да се извършват със съгласието на засегнатите обитатели."

Източник: https://sofia.obshtini.bg/doc/3792691

Много обичам такива недомислия - забраняваш нещо, което не е дефинирано. Ами да бяха казали какво е шум - ако гледам телевизия шум ли е? Ако кихна или се изкашлям? Ако дете се разплаче? И понеже шумовете са безкрайни поне да бяха сложили някакви децибели, над които шумът се счита за шум по смисъла на забраната. А сега е пълен нонсенс.

Позволени са 50-60 дб и ето кое колко е шумно, от сайта на СРЗИ:

Общи условия

Активация на акаунт