За шума в жилищните сгради

• 11 954
  • 188
  •   1
Отговори
# 90
Живея в ново строителство, живяла съм и в панелен блок и монолитен. В панелния блок беше най- зле.

# 91
Позволени са 50-60 дб и ето кое колко е шумно, от сайта на СРЗИ:

Всъщност излиза малко щекотливо, защото са позволени 50-60дБ, ама спрямо кое? Защото изброеното е, когато е до тебе, но моята примерно прахосмукачка, която е 70дБ, със сигурност не се чува с тези дБ у съседката.

# 92
Да бе, 50 - 60 децибела е абсурдно. Къде го пише?

# 93
Да бе, 50 - 60 децибела е абсурдно. Къде го пише?

https://lex.bg/mobile/ldoc/2135532401

Надолу се скролва...

А тя е цитирала от тук...но 50-60 е за жилищни ЗОНИ. ЗА жил.СГРАДИ е 35

https://srzi.bg/bg/shumat-ili-nejelaniyat-zvuk

# 94
Тук вижда 30 децибела... Това е абсурд, всички да шепнат ли... А и "проникващ шум" ми навява мисли, че не става дума за това колко шумя аз, а колко е влязъл при съседите.
А и това дали е от наредбата на общината или от другаде?

# 95
Питаш за наредба..така е по наредба.
До 35 денем, вечер 30..в жилищната СГРАДА.

Допълних горе поста.

И да, викове вкъщи не съм длъжна да търпя.
Наредба, брат Simple Smile

# 96
Не е въпрос до ново и старо строителство, а до качество на строителството, а когато се прави ремонт  да се отстранят дефектите, които водят до това да се чува всичко. Не е нормално обичайни шумове да се чуват в съседния апартамент.

# 97
  • Somewhere far away
Ами не е , но ние какво можем да направим? масово така се строй особено в  днешно време... така се строят блоковете, че и да кихне човек се чува в съседния апартамент.

# 98
Аз съм в тухлен, старо стр-во...чувам вечер смеха и говора на съседите долу. Като легнем ние де...когато е тихо при нас.

В панелен като дете съм живяла  чуваше се.

В ново строителство -чува се.

Мисля че навсякъде се чува...в известна степен. Thinking

# 99
Може би зависи от новото строителство, но в повечето такива и по-зле от панел. Въпреки че и в панела се чува, не е чак толкова отчетливо. В ново строителство съм чувала човек да си провежда нормален тел.разговор през два етажа, в панел само от съседите по етаж.....
Според мен най-приличното стоителство е края на 90-те, едни нови и масивни кооперации с хубава червена тухла, преди ерата на итонга (много модерен след 2000 г.).

Къщата е решение, ако си далеч от съседи. В дворовете винаги има работа, животни, режат се дърва, разни други дейности, не знам да се спазва и час за почивка.

# 100
Забравих да кажа че като легна чувах и кога комшу си лягаше - по затварянето на вратата в спалнята му Grinning
Само дето дълго време мислех че това е бабата от горе, а се оказа че е младия комшу отдолу...не бях разбрала че бабата са я взели и не е горе вече Joy...не можах да локализирам правилно от де иде шумът....

# 101
По принцип строителните материали не са шумоизолиращи, за такова нещо има съвсем други продукти. Така че навсякъде ще се чува, освен ако човек не си е сложил специални панели, подложки и т.н.
Отделен въпрос е, че има хора, които нарочно слухтят и чуват неща, които нормален човек не чува.

# 102
Нощем когато е тихо в сградата се чуват много повече и шумове които не са силни иначе. На съседа отгоре над мен редовно чувах алармата на телефона както е на вибрация, ако се случаше да съм будна преди него сутрин. Съвсем ясно си се чуваше бръмченето, а не е някакъв силен шум. И дори не е панелка. Но в тишината нощем може би ще чуя и ако вземе да хълца някой съсед, нормално си е.
Перални и подобни не се сещам да съм забелязвала да се чуват от друг апартамент, чуват се асаньорите (2 броя и в сравнително висок блок, по всяко време има някой да ги ползва) но пък какво, да ги забраним вечер след 22ч ли?
Чувала съм че в някои държави е забранено дори да се ползва казанчето в тоалетната нощем за да не вдига шум на съседите, поне на мен това ми е прекалено. Живи хора са в тези апартаменти, все пак, не са вампири да си легнат в ковчеха и да не шукнат изобщо Grinning

# 103
А алармата му буди ли те, или вече си будна?

# 104
Е, будна е явно...

Общи условия

Активация на акаунт