За шума в жилищните сгради

• 11 987
  • 188
  •   1
Отговори
# 105
  • Somewhere far away
това с казанчето на тоалетната го правя за да не будя майка ми, нейната стая е до тоалетната и се съобразявам, тя също е супер тиха и се съобразява, защото знае че аз много леко спя и най малкото шукване  ме буди.  така че всичко е точно - когато има гласно или негласно изразен съюз и взаймно съобразяване. със съседите е друго, щото хем не живееш с тях, хем си длъжен да им търпиш шумовете.

# 106
Говорех за цяла държава в която това с казанчето си е правило (май някоя от скандинавските беше), както тук е забранено да вдигнеш шумен купон късно вечер... това е прекаленото, а не каквото сте се разбрали у вас, помежду си. Тия хора и през нощта са си живи и функционират, все пак.

За алармата на съседа - писах че бих я чула ако се случи аз да съм будна преди това. Тя и моята до мен не би ме събудила на вибрация, камо ли неговата Grinning Живеенето в апартаменти със съседи ако не друго, ме е приспособило да не се будя от тривиални неща. Ако вече съм заспала, да правят каквото щат, няма да ме събудят съседите - нито ремонти, нито по-нормални шумове ме будят.

# 107
Мои познати живяха в Швейцария и в техния блок беше забранено да се пуска водата в тоалетната нощем.

# 108
  • СИ
Не е въпрос до ново и старо строителство, а до качество на строителството, а когато се прави ремонт  да се отстранят дефектите, които водят до това да се чува всичко. Не е нормално обичайни шумове да се чуват в съседния апартамент.

Този проблем няма как да се отстрани с ремонт. Ако при самото проектиране и изпълнение не е мислено за това, после е почти невъзможно. Или ще е много скъпо.

# 109
Има и нещо друго дето съм се чудила много навремето, но тогава реших че просто в панелките мястото само така стига. Едновремешните големи и грозни секции по цялата стена в хола всички ги знаем. Прави ли ви впечатление че винаги са на стената откъм съседите? На мен не беше, но аз и до преди студентските си години имах късмета да съм живяла само в къщи и в малки кооперации. Докато не махнах въпросната секция от тая стена в панелката и не започнах да чувам доста повече от съседите от нея страна... имало защо да ги нареждат там явно.  То ясно че това смекчава проблема само от тази страна, съседите отгоре все се чуват, но мен лично много ме изненада тогава.

# 110
Не е въпрос до ново и старо строителство, а до качество на строителството, а когато се прави ремонт  да се отстранят дефектите, които водят до това да се чува всичко. Не е нормално обичайни шумове да се чуват в съседния апартамент.

Този проблем няма как да се отстрани с ремонт. Ако при самото проектиране и изпълнение не е мислено за това, после е почти невъзможно. Или ще е много скъпо.
Възможно е  и до строителството е до толкова доколкото зависи от материалите, които се използват,  да по-скъпо е, отколкото да налепиш гипсокартон навсякъде и нещо бързичко козметично. Един под да вземеш, ако не се изравни, не се направи добра замазка  и не се сложат добри подложки каквото и да сложиш отгоре все ще те чуват отдолу. Като сменяхме паркета преди години защото скърцаше видяхме, че е слаган директно на бетона. Съседите не са се оплаквали от шумове, но направихме замазка, сложихме топлоизолация, подложки и отгоре новия паркет. Съседите пак не се оплакваха от шум, но няколко пъти споменаха, че след като сме си направили пода при тях е вече  по-студено, те не ползват централно парно, а ние ограничихме загубите от нашия апартамент с изолацията, а тези  слоеве и всички запълнени дупки около тръбите, спират и шума в някаква степен. Около тръбите на парното имаше дупка от около половин квадрат запълнена с гипс, е този гипс и тази дупка как няма да пропуска шум. Всеки който тръгва да прави ремонт или слага директно върху стария под или маха само отгоре каквото има. Някои даже не къртят плочки като ги сменят, а лепят върху тях и после защо започват да падат. Ако не свалиш цялата шпакловка при ремонт няма как да видиш всички дупки и фуги между панелите през които преминава шумът и да ги запълниш с материали, които са за целта, а не по най-лесния начин я с гипс, я с пяна. А като облепят с тези гипсокартони и почва още повече да кънти.
Да по-скъпо е да го направи както трябва, отколкото просто отгоре да сложиш нещо с една дунапренана подложка.

Проектирането какво, като е малко апартаментчето от две стаи няма как спалнята да не ти е до кухнята и вероятно няма мокро помещение за пералня, а и да има как да го разположиш, че да е далеч.

Последна редакция: вт, 11 апр 2023, 11:45 от zari65

# 111
Има и нещо друго дето съм се чудила много навремето, но тогава реших че просто в панелките мястото само така стига. Едновремешните големи и грозни секции по цялата стена в хола всички ги знаем. Прави ли ви впечатление че винаги са на стената откъм съседите? На мен не беше, но аз и до преди студентските си години имах късмета да съм живяла само в къщи и в малки кооперации. Докато не махнах въпросната секция от тая стена в панелката и не започнах да чувам доста повече от съседите от нея страна... имало защо да ги нареждат там явно.  То ясно че това смекчава проблема само от тази страна, съседите отгоре все се чуват, но мен лично много ме изненада тогава.
В момента живея в блок ново строителство. Кухнята ни е на цялата стена, която граничи със съседите до нас, но ако говорят, всичко се чува. При новото строителство и това не помага. Затова казах, че според мен панелните блокове са по-добре в това отношение и не се чува чак до такава степен - поне в тези, в които съм живяла за малко и в които живеят мои роднини.

# 112
Може да се направи изолация "стая в стая", но струва пари.
Иначе от опит с ЕПК, сталинска тухла и панел, навсякъде се чува, в тухлата беше най-страшно. Гостите ни се обръщаха да видят къде е кучето, когато ходеше съседското над нас. Веднъж влезе у нас (бяхме оставили отворено, че внасяхме разни неща), въобще не го чухме Laughing но отгоре беше ад.

За едно време, много голяма роля имаше мокетът. Доста поглъща всякакъв шум, но е ясно, че няма как да се върне.

От почти 20 г. сме в панел. Първите години се чудех как ще оцелея. Под нас тийн, който дънеше басове почти денонощно, майка му блъскаше тави и чинии в излят плот. Над нас съседът набиваше на пети и се прибираше нощем към 2 ч., до 4 се разхождаше без да спира. До нас мъж, който пътуваше в чужбина, но беше на етапи. Когато си стоеше в България, всеки ден - купон! По диагонал, съседи, които ходеха на народни танци и отбелязваха празниците си с хора и ръченици до сутринта + пералня всяка нощ. А през един етаж нагоре, дядо, който все нещо майстореше. Какафония!

С годините - тийнът порасна, родителите му и съседът до нас се изнесоха, дядото почина, а над нас си взеха куче и докато беше малко и виеше, когато е само, се притесняваха да не им правим проблеми и изненадващо спряха да набиват с пети. Не сме им казвали нищо за животинката, знаех, че е временно. Вече е голямо и си лежи кротко.Сега ми пищат ушите от тишина. Ако някой в момента се нанесе в нашия апртамент, ще каже, че в този панел, нищо не се чува Laughing

С една дума, всичко зависи от съседите, не е до сграда, не е до изолация. Ако се спазват правилата и се живее нормално, проблеми няма. Но оправдания винаги могат да се намерят - аз така си говоря, аз така си ходя, дете е, какво да го правя...

Скрит текст:
За последното, чух го от съседка, на която направихме забележка, че момченцето ѝ блъска топка в стената в 3 през нощта. Каза, че трябвало да ѝ влезем в положението. Ами няма как да ѝ вляза, защото и аз имам дете. И трябва да стане в 6 ч. за училище.
Моето като малко лягаше късно, но след 22 ч. или играеше тихи игри на дебел килим, или на дивана нещо с нас, или гледаше филмче, качено на безшумна люлка. Не мога да си представя да я оставя да хвърля топка в стената и да обяснявам, че е нормално и причината е, че сме в панел.

По повод пускането на водата в тоалетната нощем. Никога не сме им казвали, но едни съседи дълги години бяха с тези старите сифони, ако си спомняте. Пускането нямаше проблем, но всичко завършваше със звук като як удар. Както си спиш нощем и изведнъж дууум, скачаш да видиш какво пада Trollface след време го смениха и о, чудо, можело да се използва тоалетна и без да разбира целия блок:)

Последна редакция: вт, 11 апр 2023, 12:24 от Не се сърди, човече

# 113
Скрит текст:
В момента живея в блок ново строителство. Кухнята ни е на цялата стена, която граничи със съседите до нас, но ако говорят, всичко се чува. При новото строителство и това не помага. Затова казах, че според мен панелните блокове са по-добре в това отношение и не се чува чак до такава степен - поне в тези, в които съм живяла за малко и в които живеят мои роднини.
То и при мен се чуваше там, но без секцията беше много по-зле, това исках да кажа. Моят хол и техният един до друг само с панел между тях... не знам от тяхната страна имаха ли такава секция или не, но си ги чувах като си говорят, особено мъжките гласове. Панелка беше, някъде през 70те години строена.
По някое време се преместих в блок който е тухла или не знам точно как се води, не е панелка със сигурност. Да, обаче там пък има тръби за парно от горе до долу, а те как пренасят звука също... особено както в случая бяха празни тръби, парно реално нямаше работещо.
Но няма как без нормални шумове от това че живеят хора, сигурна съм че и съседите чат-пат са чували че и аз шавам из къщи. Ако водя разговор късно вечер се съобразявам да говоря тихо, но може и пак да са чували. Не са се оплаквали, както и аз не съм от това че над мен по някое време детенцето им доста вокално отказваше да си ляга и го кандърдисваха и спореха до доста късничко.

# 114
Шумът зависи от много неща - от поведението на съседите, от дебелината на разделителната стена (по стандарт е с 25 см тухли, ама) и от самите тухли. Има разлика между това какви са:

# 115
  • Somewhere far away
или си слагаш ето тази красота на стените и решаваш проблема.

# 116
Съседите над нас ходят точно така, като набиват пети в пода, и направо ме подлудяват. Чувам всяка тяхна стъпка все едно удрят с чук по пода и това е непрекъснато. Дори се събуждам от това ходене и не мога да спя от тях. Изобщо не сядат - интересно ми е какво толкова можеш да правиш в 2-3 стаи, че да не седнеш изобщо по цял ден и по цяла вечер..
Децата им няма и да ги коментирам, но то с такива родители, които не се съобразяват с никого, няма как децата да са възпитани и да играят по-тихо, за да не пречат. За тях е нормално да тичат като коне отгоре и да блъскат по пода сякаш отсреща няма градинка, където да го правят, но кой да ги изведе навън.. И да се кача да им кажа нещо, 100% оправданието ще е, че това все пак са деца и че не тропат толкова, колкото твърдим ние и че така си ходят. Ами не знам как трябва да ходиш, за да се чува толкова силно - съседите под нас казват, че не ни чуват, но аз стъпвам толкова леко точно защото знам колко е неприятно и се съобразявам. Ако стана през нощта, направо ходя като перце, за да не ги събудя, а при тези отгоре няма никакво съобразяване по никое време на денонощието.

# 117
В панелката се чуваше по-малко, отколкото в тухла на 15-16 години. Чувам съседа как говори по телефона или си духа носа сутрин... Като не може да спи, си пуска ТВ нощем - и него чувам Joy

# 118
  • СИ

Съседите над нас ходят точно така, като набиват пети в пода, и направо ме подлудяват. Чувам всяка тяхна стъпка все едно удрят с чук по пода и това е непрекъснато. Дори се събуждам от това ходене и не мога да спя от тях. Изобщо не сядат - интересно ми е какво толкова можеш да правиш в 2-3 стаи, че да не седнеш изобщо по цял ден и по цяла вечер..
...

И аз съм се чудил на това набиване с пети. Не ги ли заболяват краката? И ние имахме едни такива над нас. Като в казарма набиват крак. Да е през деня, добре... Ама така и не разбрах, какво правят в 1, 2 или 3 посред нощ.

# 119
  • София
Започвам да мисля, че има хора които са чувствителни на шум и сякаш се вторачват в това. Ние сме в панелка, до нас хлапето се учи да свири на пиано, ми чувам го, ама чак да ми пречи. От другата страна съседите имат папагал Жако, с него даже се забавлявам. Той си крещи когато си иска, имитира разни неща. Миналото лято му беше първо, клетката му беше на балкона до нашата спалня. Ние с ММ работим на смени и спим през деня след нощна. Папагала обаче будува, имитира пожарна,  бабата която казва на дядото "серсемин такъв", понякога пее детски песнички, лае като кучето им.  Аз проблем със шума нямам, ММ се дразни и ляга в хола, пуска щори.
Като дете  съм живяла в кооперация с гредоред, ами чува се като се ходи и като се говори  у съседите. Не набиват крака съседите, от настилката е. Ако е истински паркет от едно време, те са го редили направо върху плочата която е крива и като се ходи паркета се мести и се чува, така е чува и при гредореда, там даже като се ходи по стълбите скърца.  Сигурно и ние сме се чували, щом сме се движили и говорили. Срещу прозорците ни е църквата и камбанния звън беше единственото което ме е будило в неделя сутрин.
ММ е живял на тиха улица, малко апартаменти пазили са му тишина като дете за да спи и когато се оженихме и отидохме да живеем на ул Шишман, на него ми се живееше в центъра, издържа точно месец и каза, че това не е за него.  Забелязала съм, че когато  съседското дете  започне да свири на пианото и той се изнервя още като чуе първите тонове и  казва " отново се започва", на мен пък ми е интересно какво ще свири този път. Детето също като мен няма никакви проблеми с шума, спи си без проблем.

Общи условия

Активация на акаунт