Да преправим старите мебели с любов - тема 39

• 62 567
  • 918
  •   1
Отговори
# 420
soniapro ето ти още една идея за обновяване на стол:

Благодаря, това вид ратан ли е? И от къде може да се купи в България , пробвах на няколко места но нямат?
Не е ратан. Съжалявам , но не знам името на материала и ще обясня като абориген😁Това е пластмасово- нещо като кух прозрачен еластичен кабел, или нещо като  тръбичката между банката  и абоката когато си на системи в болница.
Бяхме на почивка и там го снимах , че ми се  стори приложима идея.

Казва се шлаух

# 421
https://www.ikea.bg/products/beds/double-king-size-beds/double-b … ra-leglo/19156303
Извинявам се, че отново Ви занимавам  с реставрирането на моите чамови мебели.
Ефекта, който искам да постигна след като ги изшкуря е като на това легло от Икеа.
Леко сивее , а на допир е матово.
С какво може да  е обработено и е постигнат този вид?

Последна редакция: пт, 01 сеп 2023, 14:07 от ratridi

# 422
С масло/восък/вакса или както се наричат в магазините около теб, се постига много приятна на допир повърхност. Но трябва да е идеално изшкурено, съвсем фино. Има тонирани масла, трябва ти бяло с една капчица черно в него.

# 423
  • София
Нахлувам в темичката ви, но нямам идея къде другаде да попитам.
Възстановяваме с ММ стара дървена външна врата. Свалихме боята, изшлайфахме, но на места има големи процепи в дървото и за тази цел взехме кит за дърво, за да ги запълним. Първо взехме БГ кит, доста сходен по цвят с дървото след изсъхване, но при прешкурване в последствие стана много светло жълт. Решихме, че не е качествен и взехме друг - италиански (на тройна цена от първия). Този път цветът при засъхнал кит беше съвсем същия като дървесината. Но при прешкурване отново изсветля и то стана съвсем млечно бял. Каква е тази работа с китовете?
Няма как да го набутаме само в порите и да не се наложи шлайфане след това. В последствие смятаме вратата да се лакира, а не да се боядисва и беше хубаво цветът да съвпада. Отделно, че сега там където е нанесен белее и няма вадене от цепнатините. Има ли някаква хитрост? Да не би като се лакира или намокри цветът да се възстанови? Обикновена фина шкурка ползваме.

# 424
Според мен единственият ви изход е проба-грешка. Аз също имам една голяма драскотина на входната врата, която много ме дразни, бях купувала специални флумастер за такива случаи, но не съм ги ползвала, няма смисъл преди да ми свърши ремонта. Пробвайте на парчета дърво как покрива лака. Мисля, че не би трябвало да променя цвета.

# 425
Пуснете на търсачка в Гугъл "коректор за дърво", това са тези флумастери. Наскоро и в Лидъл бях виждала, но може би бяха бели за фуги на плочки. Има и по строителните хипермаркети.
Аз съм запълвала дупки в дърво със смес от много фини дървесни трици (от дъскорезница), замесени с Ц-200. Но като изсъхне, му намалява обема и също е с по-светъл белезникав цвят, особено след шкурене.

# 426
  • София
Аз обмислях кит във форма на пастел да вземем, но в някои участъци цепнатините са по 3-4 мм широки, отделно дълбоки и няма как да се запълнят толкова лесно. Запълваме изчакваме да засъхне 24 ч. чак тогава нанасяме втори слой  - според упътванията.
Толкова клипчета изгледах, толкова форуми изчетох - никой не споменава за такъв проблем. Дървесината е тъмна, а цепнатините са още по тъмни, затова им отива доста тъмен кит. Едни от най-тъмните от наличните взехме: първият път "тъмен орех", вторият:  "палисандър". И как от палисандър става бяло - просто недоумявам.
Това, което предлагате с флумастера е вариант върху побелелия кит да го оцветим преди да лакираме. Лошото е, че вратата е в дълбоката провинция, където по железариите такива убавини няма, а по интернет рискуваме  да не нацелим цвета, но ще е по-добре от бяло или светло жълто.

# 427
Мисля, че от шкуренето повърхността е фино надраскана и създава илюзията за бяло, няма как да се е сменил цвета. Трябва да загладиш повърхността някак. Може би да я минеш с кит, съвсем мъничко вземи и разнеси с пръст, все едно се мажеш с крем.

# 428
Здравейте, момичета! Имам нужда от помощ. Имам красива трапезна маса от Троян, която по ръбовете се е навдигнала от водата - в средата, където е разтегната, ако мога правилно да обясня. С какво мога да го слепя, при положение, че вероятно отгоре е с естествен фурнир, който при едно по-сериозно шлайфане започна да изчезва. И моля за препоръки за много здрав лак отгоре, с която да я предпазя за вбъдеще. Нямам плот в кухнята и я използвам за тази цел. Sad

# 429
Няма оправия това. Гледах сега маси от Троян - повечето пише, че са мдф + фурнир.. Ако е такава - няма спасение. Веднъж подпухнал МДФа отдоу, няма да се прибере.
Ако е изцяло дървена - тогава си се шкури без проблем.
Бих си поръчала изцяло дървен плот някъде, който да замени сегашното каквото и да е.

# 430
Няма оправия това. Гледах сега маси от Троян - повечето пише, че са мдф + фурнир.. Ако е такава - няма спасение. Веднъж подпухнал МДФа отдоу, няма да се прибере.
Ако е изцяло дървена - тогава си се шкури без проблем.
Бих си поръчала изцяло дървен плот някъде, който да замени сегашното каквото и да е.
Благодаря! 🍀

# 431
  • Перник
Като стана дума за стари мебели в съвременен интериор, нещо, което отдавна се каня да покажа и все забравям: https://photos.app.goo.gl/RGxzHY8zFyD6cNML9
https://photos.app.goo.gl/NzJSnyaY5coRrDXf8
https://photos.app.goo.gl/gpRUvbp3ZK2fqkJ3A

Този шкаф е петдесетина годишен (може и повече, може и по-малко, не съм сигурна) стоеше в бившото ни перално помещение. Беше боядисан с поне 5 пласта боя, но и доста влага е видял. С мъжът ми го преправихме преди 2 години - аз започнах да свалям боята, но отпуската ми свърши и той продължи. Смятах да омаслявам, но той ме изпревари и го лакира. И ей го на сега - в хола Simple Smile На нас си ни харесва Simple Smile

# 432
Аз не мога да видя снимките.

# 433
Ето
.....после ще изтрия, все пак са чужди снимки Simple Smile

Последна редакция: вт, 05 сеп 2023, 08:49 от teta75

# 434
И аз днес попаднах на стари мебели в съвременен интериор.Скрина и столовете ще стоят като при мен.Виждам,че столовете са боядисани в бяло и никак не е зле.Аз,обаче май няма да слагам възглавници.

Общи условия

Активация на акаунт