Джобни за децата?

• 30 920
  • 637
  •   1
Отговори
# 585
Сигма, дано не ми се обидиш, но по-добре. Аз не знам защо си гледаме децата на банички и купешки сандвичи в лафки, като се замислиш, училището трябва и здравословна среда за растящи деца да осигури.
Защото не са осигурени. В много училища се яде на чиновете или в коридорите. Няма условия за нормално хранене, да не говорим - за притопляне или съхранение. Оказва се, че пицата понякога е по-добрият избор от полувкисната супа.
Много бързо се вкисва тази супа... И защо трябва да е супа в сравнение с пица? Въпреки че по мое мнение пица полуфабрикат не трябва изобщо да е в менюто. Може да е домашен сандвич, домашна баница, салата с паста, яйца и качествен колбас. Варианти, които не изискват притопляне и не се вкисват, има много, стига да има желание и умение.
С интерес следя групите за домашна храна за училище и офиса и ползвам идеи от там. Като майка на пълен работен ден, която работи на час от работата си, аз поне нямам сили да приготвям пълното меню за целия ден на детето ми в училище, още повече, че поради липса на условия за съхранение, често домашната храна в следобедните часове не е годна за ядене. Затова предпочитам топла пица или дюнер, които ще изяде с кеф, отколкото студено ястие, което ще отиде в кофата. Относно бързо вкисващите супи - не разбрах дали е ирония или не, но точно в групите за домашна храна майки споделят за такива случаи.
За не спамя само - детето ми ще е в 3-ти клас, получава джобни от около 6-годишен. Ще получава по около 30 лв. на ден за някоя дребна глезотия (сок, хрупки или стикерче) или ако не му хареса това, което съм приготвила от вкъщи.

# 586
  • Mars Hotel
Силно се съмнявам, че някой от приготвящите храна за училище би рискувал със супа. Но и не следя групите за домашна храна в училище. Аз лично обикновено слагам пълнозърнест сандвич, зеленчуци, плодове, месо (пилешка, свинска пържола, бутче, риба пробвахме няколко пъти, но се притеснява, че мирише), картофи задушени, омлет, домашни солени мъфини, домашни ореховки - такива неща. Няма джуркане, няма буркани.

# 587
Като майка на пълен работен ден, която работи на час от работата си, аз поне нямам сили да приготвям пълното меню за целия ден на детето ми в училище, още повече, че поради липса на условия за съхранение, често домашната храна в следобедните часове не е годна за ядене. Затова предпочитам топла пица или дюнер, които ще изяде с кеф, отколкото студено ястие, което ще отиде в кофата. Относно бързо вкисващите супи - не разбрах дали е ирония или не, но точно в групите за домашна храна майки споделят за такива случаи.
За не спамя само - детето ми ще е в 3-ти клас, получава джобни от около 6-годишен. Ще получава по около 30 лв. на ден за някоя дребна глезотия (сок, хрупки или стикерче) или ако не му хареса това, което съм приготвила от вкъщи.

То с кеф се яде и чипс. Щом не ви притеснява. Всеки си преценява какво да възпитава.
Колкото до останалото.... Не е сензационно. Както казах, въпрос на умения и желание Simple Smile

# 588

Мен най-мн ме плаши децата ми да не си купуват вредни неща с парите, които им даваме: като се почне от газирано и джънк, мине се през енергийни, и се свърши с цигари, алкохол и дрога...ми страх ме е.

Защо те е страх? Колко са големи?

Баткото ми скоро ще прави 7, за него се тревожа повече, защото скоро ще започна да му давам пари Simple Smile), а и той винаги ми е контра.  Ние с баща му дискутирахме и накрая решихме с 14 евро на седмица да започнем, по 2 евро на ден. За малкия не се тревожа толкова засега, той първо, че няма да разполага с пари, засега мн слуша. На баткото като му кажа "Това е лошо, опасно, глупаво и тн" за него се превежда с "много готино!", на малкия като кажа, че нещо е лошо или опасно, той засега се съгласява.  Единият си е намерил нишата на тотална контра на майка си, а другият на тотална идентификация с майка си, не знам как да намерим златната средна Simple Smile)) Но никой не може да ми каже кой какво ще иска да чуе изобщо, когато станат на по 12-13-16.

В България не осигуряват ли поне обяд на децата, ако са в занималня?
 Нещо не ми е ясна системата. Аз също уж работя, детето ми тръгна в първи клас в Германия и тук имат обяд в самото училище, на закуска приготвяме нещо лесно преносимо -- сандвичи, резенчета плод, зеленчуци- чушки, домати, краставици, моркови, сурови. Ядки не са позволени, иначе бих слагала. Моите не обичат омлети, иначе и това бих приготвяла.  Ако съм на кеф, приготвям нещо по-така,  wrap или палачинка с нещо за закуска, баница, но от вечерта, де. Ние понеже от яслата още имаме задължението приготвяме, много сме се изпедепцали. Детето ми вкъщи пие чаша мляко, после в училище закусва, това му е единствената закуска. За обяд, за щастие, им приготвят. Супи и на мен са ми прокисвали, между другото, особено в по-топлите дни.

Последна редакция: пт, 13 сеп 2024, 10:56 от MariyaHris

# 589
Някои от училищата имат столови, в които най-често има кетъринг. Също честа практика е столовите да са дадени под наем на външна фирма и в нея имат право да се хранят деца, които са си купили храна от тая външна фирма. Относно вкусовите качества - навсякъде е различно. Моят син първата година обядваше там, но вече категорично отказва. Столовата мирише лошо, храната е зле. Поне месец плащах купони по 5.50 с идеята, че все нещо ще си хареса, но видях, че са пари, хвърлени на вятъра и спрях.

# 590
И ние в първи клас спряхме кетеринга. То не се ядеше. От тогава кутиите.
Сега поне само сандвич ще завивам и плод, щото наобяд се прибира вкъщи.

# 591
това е важна точка, ние също не знаем какво е качеството на храната в училище. Не знам дали я готвят там изобщо и тн...

# 592
Моят син първата година обядваше там, но вече категорично отказва. Столовата мирише лошо, храната е зле.

Това е класика още от времето, когато всяко училище имаше стол, в който готвеха на място топла храна с контролирано качество на продуктите.
Просто децата в един момент захитряват и не искат готвено, искат си сандвичите, пиците, дюнерите и сладките неща от лавките и околните магазини. И как да стане това? Просто обявяват, че готвеното не става за ядене и готово. Родителите вярват и се примиряват с яденето на джънк, вместо на пълноценен обяд от първо, второ и трето.

# 593
Топлата пица и дюнер обаче не трябва да са ежедневие. 2-3 банана лесно се носят в раница и могат да бъдат добра следобедна закуска.

На мен ми се струва, че като цяло ртодителите никак не се тревожат децата им да са пълнички, стига да са добре нахранени. Което пък на мен не ми допада. По-добре да хапват умерено, но да имат нормален BMI за възрастта си.

# 594
Ми моите деца са много стройни, яденето не им е сред основните интереси,  но според мен и слабите деца не трябва да се хранят вредно. Изграждат мозък, кости, мускули, органи с тази храна. Иначе гадно е грубото и обидно отношение към дете, но все пак и лелята в лафката с баничката може да е груба.

# 595
Забраненият плод е най-сладък обаче. Моето хлапе е дори кльощаво в момента, без ограничения и забрани. Няма мотивация да се тъпче, защото знае, че когато поиска, пак може да си вземе от съответната храна. Например на сладкарница хапва част от парчето торта и ми я оставя да дояждам. На приятелката й не й дават да яде много сладко (уж) и като получи шанс, гледа да го оползотвори и да изяде всичко, което са разрешили.

# 596
  • София
В нашето училище имаше направо бунт на родители по повод стола, стигна се родителите периодично да ходят да проверяват храна и хигиена.
Просто беше много зле, моят син изобщо не е злояд, яде си всичко и в количества като за възрастен, но си търси кутиите, не иска купони. Само в много краен случай ако наистина нямаме подходящо какво да му сложа, е на стол.
Не че лавката е по-добра, лятото беше малко на занималня и имаха достъп, първите няколко дни си беше купувал някакви неща, после му мина мерака и се съгласи, че са основно боклуци. И тази година няма да имат пари и лавка, не е страдал изобщо.

# 597
  • ВАРНА
Малкият ми син ще бъде трети клас, ежедневни пари не получава. Смятам, че не са му нужни (не излиза сам все още). Храни се на стол в училище, там готвят - не са на кетъринг. Целият клас се храни на стола. Отделно слагам кутия с нещо дребно - плод, зеленчук, нещо солено и/или нещо сладко. Все дребни неща за хапване. Няма как да изкара от 08:00 до 17:30-18:00 само с обяда. А и той е малко капризен, не яде всичко.
Имаше случай миналата учебна година, питам го един ден какво за имали за обяд на стола. Получавам отговор “някаква ‘гадна’ супа с месо, картофена яхния и компот, който не ядох (не обича компоти никакви). Извода, който си направих беше, че е хапнал малко картофена манджа срещу купон от 6лв. 🧐
Тази година купоните са 7 лева…

Големият ми син ще е 10-ти клас. Миналата година получаваше пари на седмица - 25-30лв. Почти никога не ги харчеше всички. Вода си носи от вкъщи /негов избор/, има карта за транспорт. Тази година ще му увеличим джобните.
За подаръци, излизания и т.н. даваме отделно пари.

# 598
На стол целия клас е най-добре. На лавката, докато им дойде реда и междучасието свършило.

# 599
  • ВАРНА
На стол целия клас е най-добре. На лавката, докато им дойде реда и междучасието свършило.
Така е, да. До сега не са ги пускали до лавка, предполагам, че и тази учебна година няма да ги пускат сами.

Общи условия

Активация на акаунт