Градинарство - моето хоби 32

• 42 788
  • 796
  •   1
Отговори
# 315
  • Майнатаун
В старата къща намерих една бугенвилия,в саксия, забравена от съдбата, от време на време е вадена през летните месеци, зимата е държна на стълбището между етажите, но е жива. Никога не са я виждали да цъфти, казват и малката трънка. 😁Реших да уж да я спася и я взех при нас, ще я гледам сега навън, като зимата ще видя къде ще я прибера. Приемам всякакви съвети и препоръки за отглеждането ѝ. Показвам и една моя голяма любов, а именно хибискус.Имаме два, но единият цъфти като луд, другият само по няколко цвята. Това е първият цвят за сезона.

А имам и няколко заблудени лаленца, които сега се развиват и цъфтят.

# 316
Ох, тези лаленца какви са нисички сладури Grinning Аз се отказах напълно от лалетата, тази година се показаха само пет-шест, пропуснати от мишките. Засадила съм сигурно стотици луковици за няколко години,  докато разбера, че няма да го бъде в този двор. И от лилиумите тук-там е оцелял по някой. Вече убих няколко лилиеви бръмбара тази пролет, каквото не успеят мишките, бръмбарите го доизяждат.
Засях и латинки, да видим там пък колко ще оцелеят от охлювите.
Както всяка пролет ме сърбят ръцете да махна още малко трева и да засея още цветенца, засега се удържам.

# 317
Дайте съвет моля. Мислех, че имам Попово прасета, но май са ларви на майски бръмбар. Едни бели . Пак надупчиха цялата трева…

# 318
При мен е пълно с бели ларви, но не съм забелязала да правят дупки. Просто са си в земята като разкопая, не изглеждат много подвижни. Не знам точно какви ларви са. Те и не са много големи, колкото зрънце боб.

# 319
Phloxx, при нас мишките не ядат луковици, това е едно животно дето му викат сляпо куче, то ги яде.

# 320
  • густо майна Филибето

Аз идвам пак с въпроси за Лейди Банкс. Колко корена са, на колко години е, спомняте ли си от къдя е купите.
Извинявам се, че съм толкова подробна, но и ММ се за риби, даже обсъждахме къде да я бучнем и как да й направим "катерушка" 😀

Доста са ми избледнели спомените, но мисля, че е на пет години, и като че ли я купихме от градински център Олеа. Един корен е.

Как изглежда вашия компостер? В съседския двор уж сложили някакъв, но той представлява сковани дъски във формата на сандък,  като между дъските има разстояние и като цяло не мога да му схвана идеята…

Идеята е еднаква и с това да се натрупат просто на купчина. С времето гният. Разстоянието е, за да влиза и въздух, и да има аеробно гниене. Гниенето протича в зависимост от температурата, влажността, и притока на въздух, и в според различните типове  компостиране и външните температури (плюс валежи или поливане на компоста), нещата се случват за различно време и по различен начин.

Дайте съвет моля. Мислех, че имам Попово прасета, но май са ларви на майски бръмбар. Едни бели . Пак надупчиха цялата трева…

Аз от години се чудя кой ми дупчи тревата, полянките са на бабунки и много неприятни за ходене бос. Копаят и подземни тунелчета - виждам надигната пръстта между плочите, и не само.. Питах в една група за насекомите и ентимолозите във ФБ, оказа се, че са вид дъждовни червеи. Неспасяемо положение.  Копаят нощем.
Ако имаш нещо такова - това е.

Последна редакция: вт, 09 май 2023, 05:55 от Ljuboznatelna

# 321
  • Карлово
В дъждовния вторник малко кандилки:

Тук са 4 различни цвята.

и едни на съседката:

# 322
Между нас и съседите има разстояние 6 метра, като по средата е оградата. Нашата триметрова ивица е с твърда настилка и с дължина около 11 метра, за да се паркират 2 автомобила един зад друг. Решила съм да сложа бамбук в тесни дървени сандъци покрай част от оградата /след 6-ия метър/ за визуална преграда, но трябва да отгледам бамбука докъм 4 метра височина. Колко дълбок сандък ще ми свърши работа? Всякакви съвети ще ми свършат работа. Оградата ни е висока към 2 метра, като в основата е плътна, а нагоре - ажурна. 

# 323
Много добре проучи що е то бамбук.Аз не бих си го причинила.

# 324
Моите рози още не са цъфнали, но при свекървата вече има такива.

Моите като ги гледам, до седмица-две и те ще цъфнат. Ще ги покажа тогава.

Това му забравих името, но много ми харесва. Simple Smile

# 325
  • Карлово
Бялото цвете е божур.
и аз много го обичам. А как ухае!

# 326
Благодаря, ДамаТрефа! Скрийншотнах си го, ако го забравя пак, да си напомня как се казва. Grinning
Пред нашата ограда на тротоара, се чудя дали на есен да засадим само трева или и някакви храсти и/или цветя. В момента има четири рози, тревата я "оскубахме" и ще обработваме срещу плевели. Иначе аз предложих на мъжа ми да сложим някаква настилка пред входната врата и за една кола място и останалото ми се иска да е зеленко. Според мъжа ми, ако сложим храсти, трудно ще се коси. Може и да е прав. А така ми се иска някакви красоти да има, освен трева.

# 327
Аз си мечтая за такова нещо някъде. Ако ти харесва идеята, може да пробваш и да кажеш става ли. Не се коси.Simple Smile

Благодаря, ДамаТрефа! Скрийншотнах си го, ако го забравя пак, да си напомня как се казва. Grinning
Пред нашата ограда на тротоара, се чудя дали на есен да засадим само трева или и някакви храсти и/или цветя. В момента има четири рози, тревата я "оскубахме" и ще обработваме срещу плевели. Иначе аз предложих на мъжа ми да сложим някаква настилка пред входната врата и за една кола място и останалото ми се иска да е зеленко. Според мъжа ми, ако сложим храсти, трудно ще се коси. Може и да е прав. А така ми се иска някакви красоти да има, освен трева.

# 328
ВаНиЛа, благодаря за идеята! Харесва ми. Ще я обсъдим и обмислим. Ако се спрем на нея, задължително ще пиша става ли. Simple Smile

# 329
Аз си мечтая за такова нещо някъде. Ако ти харесва идеята, може да пробваш и да кажеш става ли. Не се коси.Simple Smile
Скрит текст:
Коси се и още как. Иначе става слама до коленете.

Общи условия

Активация на акаунт