Глиобластом - тема 2

• 54 667
  • 708
  •   1
Отговори
# 195
Ех, Whitefang...не зная, какво бориш или следиш, но ти желая от сърце- да е чисто!!!
Да ти се върне стократно помощта и съпричастността, която даваш!
Бъди здрав!🙏

# 196
Whitefang, стискам палци всичко да е наред! Ще бъде!

# 197
Някой имал ли е опит с ужасни странични ефекти от Темодал? Става въпрос за химиотерапията след лъчелечение. Тъкмо бяха отминали някои от страничните ефекти от лъчелечението, и още от 1 курс Темодал прояви голяма част от написаните странични ефекти в листовката. Запек, залитане при ходене, обърканост, много силна слабост, сънливост  - всичко наведнъж за ден-два се появи няколко дни след края на първия курс. Тук чета, че повечето я понасят сякаш супер леко, но тя имаше такива странични ефекти и по време на облъчването, когато също пи Темодал. Иначе кръвната картина и черния дроб като на здрав човек…

# 198
  • в пералнята
Гореописаното може да е и от лъчетерапията, и от самия тумор. За съжаление е много трудно да се определи от какво точно.
Обикновено изписват по-висока доза дексаметазон в такива случаи.

Whitefang, и от мен имаш пожелания за части изследвания и скенери.

# 199
Тя го имаше от лъчетерапията, но отмина плавно. На ямр се видя, че едното образувание се е свило, а другото вероятно има псевдопрогресия, тоест също отговаря на лечението. Този ямр в отпреди 20 - 30 дни.

Сега дексаметазона не й подейства много. Според мен е от химиотерапията, защото съвпадна периода.

# 200
При мъжа ми нямаше никакви странични ефекти от Темодала, който приема 6 месеца. Ефект също нямаше никакъв.

# 201
Някой имал ли е опит с ужасни странични ефекти от Темодал? Става въпрос за химиотерапията след лъчелечение. Тъкмо бяха отминали някои от страничните ефекти от лъчелечението, и още от 1 курс Темодал прояви голяма част от написаните странични ефекти в листовката. Запек, залитане при ходене, обърканост, много силна слабост.

По време на приема на Темодал давате ли дексаметазон? От химиотерапията се получава някаква реакция, той е токсичен и отслабва имунната система. При мъжа ми след всеки прием се получаваха гъбички в устата, доста спеше, но в това няма лошо. По думите на онколог - по добре да спи, отколкото да буйства. Премирете се със симптомите, от тази болест няма излекуване, има само така наречената "преживяемост". Извинявам се, че звуча грубо, но ако прочетете назад в темата ще се уверите в думите ми. При мъжа ми тя е вече 4,5 години, като първите три години се чустваше добре, ходеше дневно по 4 или 5 км сам, бъркаше думите, но мозъка работеше правилно. От декември 2022г се появи рецедив, правихме радио хирургия и сега 9 месеца по късно залита, на два пъти падна, за щастие леко, но тумора нараства и неизбежното наближава. Мъжа ми е пациента в онкологията където се следи с най дълга преживяемост, за оздравяване и дума не става.
   Давайте Герисан за регулиране на тромбоцитите, понеже много спадат от темодала. Успех в лечението!

# 202
  • Пловдив
Не е от Темодала.Той не е точно ХТ. Промеи в кръвната картина, основно тромбоцитопения и повишаване на чернодробните ензими, дори и имусупресията и чести треви алеи инфекции ( бактериални и гъбични) не са от него.Освен кортикостероидите и антиконвулсантите действат имуносупресивно.Ахинора е права, много
е трудно да се прецени-прогресия, отложена лъчева реакция, букета от поддържащи лекарства освен алкалиращия агент( темодал).Ти наскоро не пита ли какви успокоителни да взима за безсъние? Ако взима нещо успокоително пиши какво точно взима, а и всички останали медикаменти.

# 203
Не съм аз, тя няма проблем със съня. Взима дексаметазон сега, иначе го беше спряла преди химиотерапията, Нексиум, антиепилептични и нейните си лекарства за високо кръвно.

Не знам, но като прочетох страничните ефекти на Темодал в описанието - пише всички тези неща, при това от честите. Онколога също беше предупредил, че е възможно. Тя няма никакъв проблем, кръвната й картина е перфектна, само това със залитането и объркването и запека сега се прояви.

За примиряване не можем да говорим, когато има влошаване рязко в рамките на 2 дни 3 дни след края на Темодал, при все, че токова зле понесе лъчетерапията и тъкмо бяха тръгнали да отшумяват ефектите. Нали затова е лечението, да забави влошаването. Тя беше супер преди да го започне.

# 204
Не съм аз, тя няма проблем със съня. Взима дексаметазон сега, иначе го беше спряла преди химиотерапията, Нексиум, антиепилептични и нейните си лекарства за високо кръвно.

Не знам, но като прочетох страничните ефекти на Темодал в описанието - пише всички тези неща, при това от честите. Онколога също беше предупредил, че е възможно. Тя няма никакъв проблем, кръвната й картина е перфектна, само това със залитането и объркването и запека сега се прояви.

За примиряване не можем да говорим, когато има влошаване рязко в рамките на 2 дни 3 дни след края на Темодал, при все, че токова зле понесе лъчетерапията и тъкмо бяха тръгнали да отшумяват ефектите. Нали затова е лечението, да забави влошаването. Тя беше супер преди да го започне.
При нас лъчетерапията и темодалът унищожиха всички системи и органи.Абсолютно съм сигурна, но всеки взима сам решението.

# 205
На мен доц. Минкин от Иван Рилски ми обясни, че негативите от ЛТ се проявяват най-тежко няколко месеца след приключването й, като пациентът е “най-скапан” около 6-8-10 месец след края на ЛТ. Майка ми започна да се влошава най-много след края на ЛТ и Темодала…..а Авастин я довърши съвсем

# 206
Пинк бабъл, Кончита, извинявайте за въпроса, при вас какви бяха страничните ефекти? Сравними ли са с това, което описвам? И до каква степен отминаха?

Ще питаме онколога преди втория курс с Темодал. Минали са иначе 3 месеца от лъчетерапията.

# 207
Здравейте, момичета! Четох последните ви постове и се чудя как да постъпя? Аз имах надежда за операция /частична при нас/ и след това лъчетерапия и химиотерапия,  но като чета още повече се отчайвам.. Имаме ли друга алтернатива поне за удължаване на качествен живот...

# 208
Eliani, съжалявам че сме те отчаяли с писанията си. Мисля, че дори и с риск да се наруши говора, което не е на 100%, все пак си заслужава да се предприеме операция, лъче и химиотерапия, още повече, че мисля тумора не беше глиобластом и там шансовете са по големи. Не може да го оставите без лечение при тези големи размери на тумора, ако продължава така, ще вземе да припада и ред други неща. Съпругът ти е сравнително млад и ще се възстанови бързо, а има и по голям шанс с друг вид тумор на мозъка е. Не се колебай и не губи време, избери добър неврохирург, не ти препоръчвам непременно професори, младите лекари много повече се стараят да се докажат, поне в нашия случай беше така. И си заплати операцията да бъде с невронавигация.
 От мен успех, здрави нерви и не се предавайте!

Последна редакция: нд, 05 ное 2023, 13:01 от Dima5

# 209
Благодаря много, Dima5! Насрочиха операция след 13ти при проф. Маринов в "Иван Рилски". Много се надявам да мине успешно, без да се засегне нещо, но в последните няколко дни се чувства доста уморен, заеква, бърка думи и много забравя. Вече три дни е на системи с Дексаметазон, Манитол и Сомазина, но няма голям ефект. Трябва да опитаме с всичко. А невронавигацията колко струва? И колко време след операция се започва с лъчетерапия и химиотерапия?

Общи условия

Активация на акаунт