Глиобластом - тема 2

• 58 883
  • 737
  •   1
Отговори
# 255
Eliani75, какво става с вас, минахте ли операция?  Надявам се на добра развръзка!

# 256
Eliani75, какво става с вас, минахте ли операция?  Надявам се на добра развръзка!

Не оперираха Дима,
Не посмяха. Писа по назад...

# 257
Беше ми писала на 13 ноември, че в Пловдив д-р Кълнев ще го оперира, но не се знае каква част от тумора ще отстрани. Дано е минала благополучно операцията.

# 258
Здравей, Dima5!
Не отидохме на операция, защото доктора не ми отговори на много от въпросите ми. Писах и на проф.Герганов, но и той потвърди, че може само разширена биопсия да се направи.. за съжаление е в такава зона, където е невъзможно да се пипа. Все още чакаме в понеделник да ни приемат за лъчетерапия, но май вече е късно..Много бързо се влошава, не може да пази равновесие и няколко пъти вече пада, почти не говори, на моменти е много отнесен...и не знам... Отчаяна и обезверена се чувствам, като го гледам как гасне пред очите ми. Всеки ден се обвинявам, че не направихме достатъчно, когато туморът беше по-малък... но не мога да върна времето назад. Не виждам надежда от никъде..
Благодаря за подкрепата! Бъдете здрави!

# 259
Здравей, Dima5!
Не отидохме на операция, защото доктора не ми отговори на много от въпросите ми. Писах и на проф.Герганов, но и той потвърди, че може само разширена биопсия да се направи.. за съжаление е в такава зона, където е невъзможно да се пипа. Все още чакаме в понеделник да ни приемат за лъчетерапия, но май вече е късно..Много бързо се влошава, не може да пази равновесие и няколко пъти вече пада, почти не говори, на моменти е много отнесен...и не знам... Отчаяна и обезверена се чувствам, като го гледам как гасне пред очите ми. Всеки ден се обвинявам, че не направихме достатъчно, когато туморът беше по-малък... но не мога да върна времето назад. Не виждам надежда от никъде..
Благодаря за подкрепата! Бъдете здрави!

Не се обвинявай! Ако е могло- щяха да оперират. Както виждаш и това обаче- не гарантира нищо. Малък, голям...ако мястото е критично, можеше и по- рано да го загубиш.Не знам доколко би помогнала лъчетерапията. Лекарите не смеят, та от теб ли е зависело и какво?
Такъв е бил вашият път...не се вини! Част от нас направихме всичко възможно и пак изходът е лош. Откраднахме малко време, но и цената на това беше жестока. Опитай да се подготвиш и да го облекчиш/обезболиш. Да...бързо стават нещата за съжаление. Дано имаш помощ до теб! Събери се и ...да е поносимо. Не знам просто, как да ти дам кураж. Всичко, което напиша ми изглежда нелепо, но...дано ти помогне!

# 260
Здравейте!
Започнахме лъчетерапия от вчера, като му правят облъчване на цяла глава. Според вас има ли ефект от това? Обясниха ми, че тумора е голям и не може само него да облъчват....

Последна редакция: вт, 28 ное 2023, 14:49 от eliani75

# 261
А химия паралелно, няма ли да има? Лъчето усилва ефекта на химията. Двете заедно биха работили по- добре, според мен.Ефект от лъчето...и да има, други проблеми ще дойдат, но- дано реагира добре! Щом това са преценили...при липса на друго, нямате избор. Попитайте само, дали химиотерапия не е изписана, защото нямате хистология на глиобластом. Ако може- вземете си я вие. Трите неща заедно се водят "лечението"-операция, лъче и химия. Химията се спира, ако има растеж, въпреки нея. Само лъчетерапия...може и да проработи, ако все пак не е глиобластом или идеята е да го свият. Аз...продължавам да се надявам.

# 262
Благодаря, Tirex!
Лекуващия лекар отсъстваше и утре ще питам за химия. Казаха, че от лъчето няма странични ефекти, понася се добре... Дано и при него е така. И аз се надявам да се повлияе, да се свие...

Последна редакция: вт, 28 ное 2023, 15:42 от eliani75

# 263
Ох...какво да ти кажа- добре,добре и после идват бедите. Млад е! Дано се държи и дано има смисъл! При всички положения- действате. Караш си по пътечката и това е. Няма, какво повече да се обърка. Не мисли, че от теб зависи нещо. Дано се изненадаме приятно всички! Успех!

# 264
Къде правите лъчетерапия? Бъди готова за възможни странични ефекти, ние се шокирахме, когато започна да спи денонощно и получи оток, който влоши симптомите. Това се контролира до някаква степен с кортикостероиди и манитол.

# 265
Започнахме в клиниката по Лъчелечение в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив. Днес се чувства по-добре, може би от манитола и дексаметазона. Трябва да се запишем в онкологичен център, за да преценят дали да има и химия. Препоръчайте ми добър онколог за нашия случай в Пловдив.  Благодаря и бъдете здрави!

# 266
    Започнахме в клиниката по Лъчелечение в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив. Днес се чувства по-добре, може би от манитола и дексаметазона. Трябва да се запишем в онкологичен център, за да преценят дали да има и химия. Препоръчайте ми добър онколог за нашия случай в Пловдив.  Благодаря и бъдете здрави!

Да, манитолът и дексаметазонът са го вдигнали. Whitefang може да ти е полезен с информация за Пловдив.

# 267
      • Пловдив
      Пробвайте в КОЦ - Пловдив,IIIто Вътрешно,д-р Иван Тонев.
      Но действайте максимално бързо ,трябва да мине онко-комисия,едва тогава могат да му назначат темодал,и да му го изпишат от аптеката.
      Трябваше предварително да я свършите тази работа(преди да е започнало лъчето)- Темодала повишава радиочувствителността на
      туморните клетки(по-добър ефект от лъчето), след това предотвратява ДНК поправката на увредените от лъчето клетки ,и така забавя рецидив/прогресия.Темодал не е "класически",цитотоксичен химиотерапевтив,а алкалираш агент(предотвратява ДНК поправката),което има един голям минус - мутаген е,може да се развият други тумори заради неработещ механизъм за ДНК поправка.Но се случва рядко и след дълги години приложение.
      Извинявам се ,че не съм ви отговорил на личното,тези дни съм затрупан с работа и нямам особено време да ,чета тук.
      Кой е водещия лъчетерапевт в св.Георги?
      Те си работят със клиниката по онкология и онко-хематология на св.Герги,спокоино межеше да
      ви пуснат набързо на онкомисия и да назначат ЛТ+Темодал,с последващ Темодал ,преди да започнат да облъчват.

Последна редакция: чт, 30 ное 2023, 11:25 от whitefang

# 268
      Няма да имаме химия, защото нямаме документ. Имаме за Астроцитом 2ра степен, за което няма химия. Това казаха от клиниката за лъчетерапията и тяхната онкокомисия. Макар, че на последното ЯМР пише за по-висока степен, но това не ги интересува,  даже не погледнаха диска. Бъдете здрави! Нас явно са ни отписали...

Последна редакция: чт, 30 ное 2023, 16:59 от eliani75

# 269
      Няма да имаме химия, защото нямаме документ. Имаме за Астроцитом 2ра степен, за което няма химия. Макар, че на последното ЯМР пише за по-висока степен, но това не ги интересува,  даже не погледнаха диска. Бъдете здрави! Нас явно са ни отписали...

Много жалко, че не са погледнали диска, добрите лекари не искат да гледат разчитания, искат само диска. При нас например, винаги има голямо разминаване от това което пише в разчитането ( и всеки път ме психясват с глупостите дето са написали) и това, което нашия лекар гледа на диска (той знае какво да гледа, напр. каптиране на контраста, което е много важно, тумор ли е, отток ли е, има ли активност, няма ли и т.н , а другите само знаят да мерят размери, то това и в първи клас го могат).  Всъщност вече по това разпознавам добрите лекари.
      Много съжалявам, че не мога да ви услужа с Темодал, ако имах, щях да ви подаря. Имам само Ломустин, за който преобърнах света за да го намеря, но така и не го ползвахме.

Общи условия

Активация на акаунт