Глиобластом - тема 2

• 58 747
  • 736
  •   1
Отговори
# 240
Съжалявам Мария, че е толкова тежко положението при майка ти. Мисля по спомен, че имаш малко дете и наистина ще ти е много трудно.  Болните имат право на палиативни грижи в болница, не си спомням колко дни. Там ги включват на кислородни апарати или вземи под наем кислороден концентратор, за да и облекчиш дишането. Явно това са и последните дни.
  Желая ти да се съхраниш максимално и да си полезна за семейството си.

# 241
Съжалявам Мария, че е толкова тежко положението при майка ти. Мисля по спомен, че имаш малко дете и наистина ще ти е много трудно.  Болните имат право на палиативни грижи в болница, не си спомням колко дни. Там ги включват на кислородни апарати или вземи под наем кислороден концентратор, за да и облекчиш дишането. Явно това са и последните дни.
  Желая ти да се съхраниш максимално и да си полезна за семейството си.

Имам малко детенце на 3.9г., в Пловдив само на едно място предлагат такива грижи. Но въпреки това не мога да се доверя. Лежа в болница от 24.05 до 15.06 пак с абцес на белия дроб и грижите бяха....никакви. Бях постоянно там и в къщи. Още веднъж няма да мога да го издържа това, да тичам в къщи и при нея. За момента не я задушава, няма оплакване, сатурацията е добре. Ако се наложи ще търся концентратор, надявам се и този път да го овладеем, и сигурно пак временно .....до следващия месец.
Благодаря Дима, желая успех и на вас Simple Smile

# 242
  • в пералнята
На моите родили са има казали ,че е "желателно" да "намерят" 2 бележки.Но и без тях ме оперираха с осигурена кръв за моята кръвна група и резос фактор ,за операцията.Не се е наложило да ми преливат.А аз лично от 2002 до 2017 съм кръоводарявал всяка година,като в период от 6 месеца ,от края на 2002 до края на първото 3-месечие на 2003 ,съм дал 3 пъти,като последния 2 банки,и октомври/ноевмри 2003 още веднъж. Няма регистър на кръводарителите в БГ. Сега да ходя да си търся общо 19-те банки ли=8.5 литра?!
И на мен ми искаха 2 бележки преди операцията.
А аз бях кръводарител преди да ми открият автоимунно заболяване и да започна да взимам хормони...
Аз съм на твоето мнение в случая, абсурдно е по този начин да изнудват хората в такова положение.

# 243
На мен и за двете операции в "Иван Рилски" не са ми искали бележки за кръв, странно.

# 244
На моите родили са има казали ,че е "желателно" да "намерят" 2 бележки.Но и без тях ме оперираха с осигурена кръв за моята кръвна група и резос фактор ,за операцията.Не се е наложило да ми преливат.А аз лично от 2002 до 2017 съм кръоводарявал всяка година,като в период от 6 месеца ,от края на 2002 до края на първото 3-месечие на 2003 ,съм дал 3 пъти,като последния 2 банки,и октомври/ноевмри 2003 още веднъж. Няма регистър на кръводарителите в БГ. Сега да ходя да си търся общо 19-те банки ли=8.5 литра?!

whitefang, как са нещата при теб, всичко наред ли е?

# 245
  • Пловдив
С васкулит съм, имуномедииран от терапия. Скенера от поминалата събота е чист извън черепа,магнитния резонанс от края септември -няма динамика.Спирам за няколко седмици имунотерапията (поне за 9 с изминалите вече 4 седмици от последната терапия).Ама 5 години колкото и да са редки ,няма начин да не се проявят НЛР.

# 246
Здравейте!
Някой знае ли от къде мога да купя контраст за ямр и дали може да се изпраща с куриер, евентуално. Днес се обадих да запиша час за ямр и ми казаха, че няма контраст, никъде нямало, спрели са вноса, нямало от къде да заредят. Да чакам и да се обадя пак след 1-2 седмици. Без контраст няма смисъл да правим, та дано да не мине срока на направлението междувременно.

# 247
Здравейте ! Пиша от профила на жена ми!Следя темата от доста време,но чак сега реших да напиша моята история.Баща ми е на 59 години,бивш лекоатлет.Винаги се е радвал на крепко здраве.И физическо и психическо!Винаги е спортувал.За жалост началото на месец декември 2022 година той направи гърч и го приеха по спешност в болница Исул със съмнение за инсулт.За жалост след проведен скенер и ЯМР лекарите се усъмниха в петното което се вижда на снимките.И отново за жалост се оказаха прави.Последва консултация при неврохирург в болница Иван Рилски и там доктора каза,че е тумор.Предложи операция с цел отстраняване на възможно повече от него без да има опасност от засягане на важни нерви.Направиха му успешна операция през месец март! От хистологията се оказа,че е глиобластом 4-та степен.Последва лъче терапия 32 фракции,паралелно с химиотерапия Темодал на хапчета и дексаметазон.Всичко му понасяше добре,но от началото на месец септември почна да има слабост в краката която постепенно прогресира до момен в който не може да си стъпи на краката.Няма сила в тях и почнаха да атрофират.От тогава много се залежа и почнахме да се предвижваме с кола и количка.За щастие от контролния ЯМР от края на месец юли показва,че остатъка се е капсуловал и няма растеж на тумора,а отока е голям,но в рамките на нормалното.
От два дни обаче се влоши в рамките на 24 часа,като почна да диша тежко изпадна в летаргия,спря да говори,гледаше в една почка.Повикахме бърза помощ,и доктора го прегледа след което каза,че чува лек шум от гърдите и има лека температура,но това било от болеста и от залежаване.За тях не беше спешен случай.Последва 6 часа звънене на близки и познати по болници,но никъде не искаха да го приемат.Нямало места,не бил за болница,нямало какво да се направи.
Снощи в крайна сметка, Господ ни помогна и успяхме да го вкараме в спешното на болница ,която за момента няма да споменавам,но цял живот,ще съм благодарен на тези ХОРА.
Приеха баща ми в много тежко състояние,като казаха,че има сериозна пневмония,много ниски показатели на белтъци в организма и размешани общи показатели.От снощи е на антибиотици,системи,кислород и други вливки за белтъците.От сутринта има малко подобрение,дано това да продължи.И най-важното,лекарите му направиха скенер и казаха,че няма никаква връзка с главата,състоянието в което е момента,защото няма изменения от последния ЯМР.Искам просто да кажа,че ако не го бяха приели, положението щеше да е фатално без да има общо с заболяването му.
Пожелавам на всички много сили,кураж и най-вече силна вяра в Господ,защото знам колко е тежко на хората с това заболяване,но и на хората до тях.

# 248
Здравей,
Съжалявам, че си тук! Силно се надявам баща ти да се подобри!
Бъди подготвен обаче за...най- лошото, без да искам да съм груба.
Радвам се, че сте намерили лекари човеци! Изключително трудно е да се справите в домашни условия. Обречеността, с която подхождат, към тази болест и нежеланието да се помогне, поне за кратко е смазващо.
Благодарим сърдечно за споделеното! Много сили и късмет да имате!

# 249
Знам,че трябва да съм подготвен за всичко за жалост.Просто и за мен един човешки живот трябва да е еднакво важен без значение от обстоятелствата.В Хипократовата клетва предполагам няма наложени правила за болните хора.Тук намирам сили да продължавам да се боря,защото знам,че за жалост не съм сам.

# 250
Предполагам, че знаеш...щом ни четеш, но- знам чувството. Оглеждаш се в тумора, като основен проблем и отдъхваш, ако не расте. Бяхме така...регрес по последен ямр, но...всичко буквално се разпадна.
Да- това е най тъжното! Обстоятелствата- ясни, но къде е човещината?
Могат много да ги облекчат. Не само болните- близките им! Погубват се много души при сблъсък с това. Самите ние имаме нужда от сериозна помощ. Няма човек, който не изстрадва душевно и физически тази диагноза. Всички са засегнати. Определено може да е по- различно!
Бори се момче! Дано имате още време!🙏🏻

# 251
  • в пералнята
Много съжалявам за тази ситуаци, всички знаем колко е ужасно и колко безмощни се чувстваме, на нас са гледали като прокажени.
Щом си чел предишните теми, знаеш, че проблемите с белите дробове са много чести.
Не знам от къде идват всъщност, моето предположение е от дексаметазона, но не съм чела, за да подкрепя мнението си.

# 252
  • Пловдив
Oт дексометазона(имуносупресия),ако приема антиконвулсанти -те също имат имуносупресивно действие, и обездвижването-бронхопневминии,бактериални и гъбични инфекции.

# 253
Привет, братя и сестри по съдба!
Някои от вас знаят, че положението на тате е тежко, но въпреки това аз, а и всички тук се молим за чудо. Опитвам се да следя новостите в лечението на глиобластома, но попадам и на много фалшиви новини... Накратко, чувал ли е някой за BNCT(boron neutron capture therapy)?

# 254
Привет, братя и сестри по съдба!
Някои от вас знаят, че положението на тате е тежко, но въпреки това аз, а и всички тук се молим за чудо. Опитвам се да следя новостите в лечението на глиобластома, но попадам и на много фалшиви новини... Накратко, чувал ли е някой за BNCT(boron neutron capture therapy)?
Здравей ,Oldsummer!Прочетох за тази терапия. Тридесет пациенти с глиобластом са били лекувани между 2001 и 2003 г. (ерата преди темозоломид) с BNCT в Швеция. BPA-F във висока доза (900 mg/kg) се дава като носител на бор, с епитермално неутронно облъчване 2 часа след инфузията/цитирам буквално/За съжаление и тук виждам противоречиви мнения,не виждам и масово приложение като успешна терапия.Тази терапия е била прилагана експериментално в Япония,САЩ,Финландия .Изграждането на съоръжение за BNCT е много скъпо при недоказана ефективност на прилагането.Имам информация за една жена от Сърбия, за която събираха средства за лечение в Япония,събраха 400000€,лекуваха с някаква супер терапия,след 1 година почина.Мисля,че си наясно, че тук няма как да се приложи,а за чужбина това ще е много,много пари,които нямаме.Желая ти сила и вяра в Бог!
P.S https://www.frontiersin.org/journals/oncology/articles/10.3389/f … .2021.601820/full

Общи условия

Активация на акаунт