Глиобластом - тема 2

• 58 737
  • 736
  •   2
Отговори
# 225
Здравейте,  момичета! И аз вече съм много отчаяна. Докато чакаме да ни приемат утре в болница за операция мъжът ми доста се влоши. От 10 дни започна да се влошава, а от сряда все по-малко говори, почти само думи, унесен е на моменти, забравя, все по-често го боли главата, треперят му много ръцете, десния крак леко го влачи. Всичко се случва много бързо, а до миналия вторник шофираше и то около 80 км., ходеше сам на системи в отделението. А днес само спи и не иска да става. Много ме е страх дали туморът е нарастал още, (последният ЯМР беше на 5.10.), дали ще направят операция, а и ако направят дали ще се подобри. Не знам, отчаяна съм....

Ех, и тате беше така преди операцията. Все още нямате диагноза и ако мога да кажа своя личен опит - операцията беше единственото, което смятам, че си заслужаваше. Тя му върна нормалността - за нещастие при нас - беше за съвсем кратко. Желая ви сили в борбата!

# 226
  • Пловдив
Трябва да се оперира в спешен порядък.
Има генерализиран оток (на целия мозък),заради масс ефекта предизвикан от големите размери.
Ако не се оперира веднага може и да няма няколко дни.

Редакция:
Един бърз въпрос .
На колко от вас са искали бележка за дарена кръв за операцията,ако въобще има такива?

Последна редакция: пн, 13 ное 2023, 15:41 от whitefang

# 227
Няма да има операция, не можело, само биопсия и се отказахме. Ако отидем спешно на лъчетерапия дали ще има ефект?

# 228
  • Пловдив
Първоначално околотуморния оток се увеличава след лъчетерапия.
А къде е разположен ,че не може да се оперира -дори и да не премахнат целия(Grand Total Resection)?

# 229
В ляв слепоочен дял..В дълбочина бил разположен и не може.

# 230
  • Пловдив
Демек Темпорален дял?

# 231
Има генерализиран оток (на целия мозък),заради масс ефекта предизвикан от големите размери.

Редакция:
Един бърз въпрос .
На колко от вас са искали бележка за дарена кръв за операцията,ако въобще има такива?

Здравей Whitefang,
Когато оперираха съпруга ми август миналата година искаха две бележки за дарена кръв .

# 232
Да, до центъра за говор, който вече явно е засегнат. Ако и бил по-към края е можело.Значи и лъчетерапия няма да помогне?...

Последна редакция: пн, 13 ное 2023, 16:39 от eliani75

# 233
Във връзка с даряването на кръв за операция на глиобластом 2019г в Пирогов ми поискаха бележка за 2 банки кръв и то дарени в София, не можело в друг град. Обясних, че нямам близки в София и ми поискаха поне една, платих 200 лв на един платен кръводарител, понеже съм с доста ниско кръвно и занесох бележката. При операцията не е преливане кръв. За втората операция в Токуда, пак 2019г не са ми искали никакви бележки за кръв. Така, че както дойде. Бележката за кръв е най-малкия проблем, стига да може операцията да е сполучлива. Човешкия живот няма цена.

# 234

Редакция:
Един бърз въпрос .
,

На нас ни искаха две бележки за кръв. Февруари месец. Пловдив- Св. Георги /Хирургии/

# 235
Мария, как е майка ти, отдавна не си писала.
Мили хора, виждате колко много искаме да запазим живота и здравето на нашите близки, така че мисля даряването на кръв е най-малкия проблем и не си струва да се напада Watifang, както правят в другата тема "малко трудна тема-рак". Не бива да разкостваме човека който дава толкова безценни и безплатни съвети. На мен лично ми е дал насоки за провеждане на радио херургия.
 Бъди жив и здрав Фанг и помагай колкото е възможно! Днес е ден на добротата, да ти се връща стократно направеното добро!

# 236
  • Пловдив
На моите родили са има казали ,че е "желателно" да "намерят" 2 бележки.Но и без тях ме оперираха с осигурена кръв за моята кръвна група и резос фактор ,за операцията.Не се е наложило да ми преливат.А аз лично от 2002 до 2017 съм кръоводарявал всяка година,като в период от 6 месеца ,от края на 2002 до края на първото 3-месечие на 2003 ,съм дал 3 пъти,като последния 2 банки,и октомври/ноевмри 2003 още веднъж. Няма регистър на кръводарителите в БГ. Сега да ходя да си търся общо 19-те банки ли=8.5 литра?!

# 237
Лъчетерапията може да доведе до допълнителен оток и да влоши наличните симптоми (временно уж, при нас още има проблеми след нея). При нас така стана. Но после се забеляза свиване на тумора. При нас също няма как да бъде опериран почти, също част от него попада в говорния център на темпоралния дял.

Не чети тук написаното като дявола евангелието. Тук има опит и насоки, които са много ценни,
но всеки случай е индивидуален. Консултирайте с лекар за терапията!. Когато не може операция, се прилага облъчване, и не сте единствен такъв случай. Дори да не може да се изреже цялото, попитайте за частично отстраняване . Консултирайте се с д-р Димчо Георгиев от онкологията за облъчването.

Да, до центъра за говор, който вече явно е засегнат. Ако и бил по-към края е можело.Значи и лъчетерапия няма да помогне?...

Последна редакция: пн, 13 ное 2023, 19:26 от OutOfNowhere

# 238
  • Пловдив
И аз това имах предид,да се отстрани възможно най-голям обем за да
се намали масс ефекта(mass effect) .Говорния център не е толкова голям проблем ,Темпоралния дял е силно кръвоснабден и оттам минават и големи кръвоносни съдове към фронталния дял.Принционо са трундни операциите там и с висок риск за инвалидизация(освен загубата на говора).
Следващата седмица проф.Венелин Герганов е в БГ и ще дава консултации и ще оперира в Пирогов.

Дима,
Благодаря за подкрепата. Ама някой хора просто се забравят . Не мен не ми е до това да дам 400-600лв за "кръв" ,но и никой лекар в държавна болница няма да изнудва ако въпроса е "на живот и смърт" ,Така или иначе от регионалния център по трансфуционна хематология  ще предоставят необходимото количество от правилната кръвна група и резос фактор. 

# 239
Мария, как е майка ти, отдавна не си писала.
Мили хора, виждате колко много искаме да запазим живота и здравето на нашите близки, така че мисля даряването на кръв е най-малкия проблем и не си струва да се напада Watifang, както правят в другата тема "малко трудна тема-рак". Не бива да разкостваме човека който дава толкова безценни и безплатни съвети. На мен лично ми е дал насоки за провеждане на радио херургия.
 Бъди жив и здрав Фанг и помагай колкото е възможно! Днес е ден на добротата, да ти се връща стократно направеното добро!

Здравей Дима! Само ви чета, и не смея да пиша! Мама не е добре! Миналия месец започна пак да кашля, налива вода в белия дроб и прави лежаща пневмония. Пускахме венозно АБ и в къщи успяхме да я овладеем. От 6 ноември единия крак и се поду, пак започна да налива вода. Тя е с катетър, намаля уринирането. Започнахме фурантрил венозно, хуман албумин. Пуснах изследване на урината за бактерии, и от петък лекуваме с АБ бактерията. През това време пак започна да кашля и бяхме с надеждата, че АБ ще помогне на кашлицата, но вече четвърти ден не намаля и от утре ще пускаме още един АБ. Като всичко това си е предписано от мен и сестрата която идва да включва системите. Тя слага абоката, и аз включвам понякога. Лекар за домашно посещение няма. Искат да я приемат в болница, но аз не мога да си позволя да стоя в болница с нея 24/7. А сама да я оставя е невъзможно. Тя е само на легло и с много силна деменция, паметта е нарушена тотално, една минута не помни. Мъча се по всевъзможни начини да я облекча. Поне не се оплаква да я боли нещо.
Ако може да ме посъветвате нещо, ще съм благодарна!

Общи условия

Активация на акаунт