Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 62

• 27 111
  • 738
  •   1
Отговори
# 90
Здравейте на всички! От известно време чета темата и срещнах доста полезна информация,но чак днес се регистрирах и реших да пиша.От град Пловдив съм и съм на 33г.
Потърсих темата,защото съм сигурна,че имам някакъв проблем, но личният ми лекар не ми обръщаше особено внимание. Преди 2 години и половина качих около 10 кг за 6 месеца,след това точно забременях и за бременността качих още 20 кг.След раждането свалих 7 кг и много скоро след това се наложи да мина на диета само на ориз,картоф,свинско и ябълки,заради здравословен проблем на детето ми,което кърмих и се налагаше да спазвам диетата,за да продължа да го кърмя.От стреса и от диетата свалих за 1 месец още 10 кг.,но до тук.Преди 2 месеца започнах да се храня по метода-НВ-ВМХ и имам 4 кг свалени и минус 6 см от талията(беше 88 см,а сега е 82см).Започнах и интервални кардио тренировки, но сърцето ми се разтуптяваше доста и след една тренировка получих кръвоизлив в окото и реших да ги спра.След това 1 месец след новия режим на хранене менструалният ми цикъл продължи 18 дни,което не е характерно за мен.Посетих гинеколог ,направихме и цитонамазка,но всичко е наред,според него имам хормонален дисбаланс.Изписа ми див ям по схема,но аз реших че първо ще посетя ендокринолог.Ще се радвам да ми препоръчате ендокринолог за град Пловдив.Иначе вчера си правих изследвания,които ми пусна джипито,но като прочетох помощните материали,видях че не са достатъчни.Ще ги прикача и тях и едно обременяване от преди 1 година и половина,което направих по моя инициатива по време нa бременността ми,но в лабораторията ми взеха капилярна кръв.До колкото разбрах е трябвало да бъде венозна.Показах изследванията на гинеколога ми,но каза че са ок.
Много съм притеснена,защото баща ми е с диабет тип 2, от скоро и на инсулин,толкова поражения има от тази болест,надявам се,дори да имам проблем да имам шанс да го коригирам с промяна в начина на хранене и физическа активност.
Скрит текст:
Скрит текст:

# 91
Взели са ти капилярна кръв защото на бременни мерят само кръвна захар при обременяване, а тя може всякак да се измери. Венозна вземат когато изследващ и инсулина, той вече няма как от капилярна.
То така или иначе от преди година и половина обременяване не ти казва сега на какъв хал си, а такова по време на бременност пък съвсем.
От сегашните глюкозата на гладно бива, а и триглицеридите добре изглеждат - на повечето хора с ИР са височки, то си е част от метаболитния синдром.
За бащата с диабета... трябва той да поиска, ти колкото и да искаш зависи от него най-вече.

# 92
Така е,знам че човек сам трябва да го поиска.Но просто ме е яд, че не слуша и после последиците не са само за него ,но и за близките му.Сега след последния му триседмичен престой в две различни болници вече е на хранене без въглехидрати и даже и любимата си биричка не пие,надявам се да продължи режима.Дано и някой се включи с предложение за добър ендокринолог в града,защото в днешно време е трудно да попаднеш на добър специалист.

# 93
Ее, няма как с биричката, за съжаление Grinning И аз я жаля и си позволявам чат-пат както някой друг е с торта за рожден ден Grinning
Има май пловдивчанки в темата, дано да се намери кой да го поеме. Че той щом е вече и на инсулин, по-сложно става.

# 94
Нати, заради калия предимно. Просто винаги като избирам добавки се стремя да са по-изчистени.

boho_flower, спорта трябва да носи удоволствие, не мъчение.
Ако интервалните не са за теб, просто не се насилвай.
След време може да са за теб.
Избери си друго и в спорта насилие и напрежение не трябва да има.
Все едно да седна да въртя като изоглава на най-високата степен на кростренажора.
На 9 степени ми е. Мога до 4 -та. Миналата седмица вкарах четвърта за по-дълго и после дори и след йогата не ми беше много ок.
Може да има хора по 2 часа да бягат, по 1 час да въртят педали, аз следя усещанията на тялото си и какво му допада и какво не.
Не виждам смисъл да се изтощавам.
Иначе си за режим и чат пат фастове. До живот.
За баща си нищо не можеш да направиш, той трябва да поиска. Тук сме имали диабетици, които с нввмх и фастове вече не са диабетици.
Може да пробваш да му обясняваш и да му четеш лекции, но като цяло родителите не слушат децата си особено. Също така са със закостенели разбирания и за тях е важно само мнението на лекаря, а колко са умни и можещи не ми се  и коментира.

# 95
Boho flower, с две ръце ти препоръчвам д-р Миглена Николова от Пълмед. Казвам го като човек, обиколил какви ли не лекари. Изключителен човек и професионалист. Само че за нея се чака поне месец. Ако имаш възможност звънни сега да ти дадат час за след 20-30 дни.

# 96
Част излязоха

Креатинина леко висок. Ама здраве да е, ще го оправя.
Желязото уж не е ниско, но според реф.стойностите.
За урината още не са излезли.
Изненадана съм от кз и инсулин.
И понякога меря сутрин кз, няма общо с това. Та глюкомера малко не е точен.
Като излязат всички ще досадя на Невенчето.

# 97
Как висок креатинин бре? До долната граница е. Откъм инсулин и глюкоза направо ме изуми с резулатите. Желязото ти е бомба, съдейки и по ЖСК.

Последна редакция: сб, 08 апр 2023, 17:04 от sharpy

# 98
Оф, ич не гледам. Верно не е висок. Толкова разбирам от креатинин.
За желязото не знам дали не е подвеждащо, защото пих сорбифер преди 2 дни.
В понеделник и сряда по едно от 320 мг с удължено е. Сорбифера е може би най-високата доза хапче.
Аз бях решила да правя изследвания след месец и мислех желязото да го спра поне 10 дни.
В последно време не съм редовна с желязото заради запека.
Смисъл към момента съм ок, просто психологически ме е страх да не стане авария. Наблюдавала съм, че ако поредни дни взимам става тая работа и прескачам.
Та може и друг да е ако имах 10 дни. Сега стана изненадващо тестване.

Оф, тоя бутарен вчера вечерта забравих да го джурна след ядене. Час след ядене.
Днес пак обядвах и забравих. След час и 30 минути се сетих.
Надявам се не е чак толкова фатално.

За кз и инсулина е странно, но бутарена може да им влияние. Четох че регулира яко ир, че и кз сигурно.
Мислех, че заради сливите може да има завишение. Ама явно съм надолу.
Такива ми бяха резултатите като бях на глюкофаж и нввмх. Затова спрях хапа по бързата процедура.

# 99
  • София
Здравейте, искам да попитам по вещите от мен, от кои лаборатории в София сте доволни? Както и каква марка глюкомер ползвате?

Последна редакция: сб, 08 апр 2023, 20:08 от _krisinka_

# 100
Eлора, и мен ме изненада КЗ и инсулинът. Желязото ти е ниско, но явно е било още по-ниско и сега ти се е подобрило, като гледам хемоглобина,  ЖСК и т.н. МЦ също се отразява, ако е обилен. Сега видях, че пиеш сорбифер.
Креатининът е добре да е около средните стойности.
А иначе триглицеридите при мен винаги са в доста добри стойности-  0.98-1, въпреки ИР, но пикочната киселина и урея са все над референтните, малко, но над тях или гранично. Освен това, когато изследвам инсулин, винаги е по-висок, ако съм бързала и вляза направо в лабораторията, ако чакам малко и се успокоя - доста по-добре. Така че при мен и това има значение.

# 101
Благодаря ви,момичета!Ще търся подходяща физическа дейност,за сега само ходенето пеша ми допада.Преди ходех на зумба,но ми омръзна.
Запазих час за д-р Николова преди малко през Супердок,ще следя всеки ден дали някой няма да си откаже часа и ще го презапиша.

# 102
Интервалната от какви упражнения ти е?

# 103
Елора, какъв бутарен пиеш? Дай снимка, линк? Аз погледнах (освен КЗ и инсулина де😛, скриха ми шапката) и RDW, че е над 14,5%. Може да показва нисък Б 12, или фолиева, или пък някакъв проблем с анемия (или със структурата на червените кръвни телца- примерно вариация в размера или формата им- понякога се случва първите месеци след пиене на желязо).
За калия- по чужбинските сайтове дават точно калиев хлорид като по-подходящ за алкализиране, в нашите сайтове излизат предимно...някакви торове с калиев хлорид!😂 Калиевият цитрат го дават в чужбинските сайтове, че е по-подходящ за стопяване на камъни в бъбреците (не знам дали на определен вид камъни обаче, не задълбочих с четенето). И като електролит, заради губенето на течности, особено на кето или нвх режим...Човек на кетогенна диета също четох, че е добре да приема около 4700 мг калиев цитрат (аз съм харесала направо на Тримарт 500 грама пакет).🙂 В някои добавки, не разбрах защо, имало ограничение дозата да е до 99 мг- но дори Cronometer ми показва дневна доза калий от поне 2600 мг, та 99 мг са доооста далече от това...
Шарпи, разкажи повече за тази лекарка!🙂 За режима говорихте ли? Аз досега не съм била на ендокринолог конкретно заради ИР, по-скоро заради ЩЗ и рецептата. Но мнението им предимно е било да се яде от всички храни, но по малко, да се ограничават картофи, ориз и хляб, но не да се изключват...Как си днес?🙂
Аз да ви се оплача, че преди около седмица детето ми бутна две бутилки с оцет (една след друга🤪) точно върху болното ляво стъпало...И пак ме боли, много неприятно, а и все се налага да ходя по много, да стоя права...А тъкмо почти ми беше минало крачето и имаше много бегли следи от болка само след дълго ходене...😒
Относно желязото, то и моето е все някъде не много над долната граница, обаче вдигам феритина, хемоглобина и ЖСК пада.😃 Та за себе си не се ориентирам само по стойностите на желязото.🙂 Ще пускам и аз изследвания до края на месеца. Напомням, че в Рамус има добри оферти с Кауфланд кард.😉 Май и Тайс си го беше харесала същият пакет от 45 лв...🙃
Минаха ми трите дни фаст екстра, снощи прекъснах фаста с консерва сардини със зехтин и горчица с хрян.🥰 Днес в 13 ч изядох две кебапчета, вечерята е 200 грама салата от ранно зеле, малък домат 170 грама, 48 гр авокадо, 15 грама сусам, зехтин, ябълков нефилтриран оцет (с "майка") и сол- изядена. Сега се допичат пилешките бутчета, големички са.😍 Късно малко за вечеря, но днес се чувствам адски уморена и следобеда, като се прибрах, се метнах да спя...

Последна редакция: нд, 09 апр 2023, 00:05 от dolce miele

# 104
Бутарен ину пия. Той е за запек рече Спрингчето.
Хм, то фолиева има в сорбифера, но имам и отделно. И фолиева и В 12, ще джуркам по-често.

Невена ми писа и рече, че кз и инсулин са супер. И пак каза, че съм излекувана и мога да си позволявам да се глезя.
Ама аз си внимавам де.
Иначе за сушените сливи рече, че грам не са ми драма с тая кз и инсулин. Каза, че щом съм ги пила последната седмица и са такива, съм обработвала супер В.
Само пустия корем. Но честно казано 2 кила съм надолу откакто съм спряла тъпия чай. Е, фаст правих да.
Още ме е яд за пълнолудието оня ден.
Иначе и талия съм оформила. Майка ми вика, че доста съм отслабнала, чак и стана лошо и ми се скара.
Че в лицето съм приличала на нищо. Много знае тя.
Иначе за 2 седмици съм оформила много яка талия. Вкарах едно упражнения от йогата. Нещо като наклони, ония стандартните. Но реално е с издължаване и бавно накланяне на една страна и после на другата. С изпънати ръце и опънат гръбнак. Освен това и едната ми асана е такава. Вдигам ръката едната, вдишвам, и при издишването накланям и изпъвам другата страна и задържам 30 секунди.
И друг път съм правила подобни наколни, ефект нулев. Ама тази модификация е много яка.

Общи условия

Активация на акаунт