Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 71

• 42 190
  • 737
  •   1
Отговори
# 315
  • София
А ако направят на едно голямо поле типов проект за цял квартал примерно 100 блока от 3-4 типа, с правилни форми, по стандарт, еднотипни - хем ще минат с един проект за цялото, хем ще ги построят за по 6 месеца вместо 2 години, хем ще докарат цена под 500/кв.м. със сигурност. Хайде със земята, да стане 1000. И с печалбата 1200.
Това се казва иновация и рационализация, и дано се намери кой да го направи - но едва ли, защото тук не действат големи корпорации, които могат да вложат капитал и мисъл, ами малки фирмички, често на разни тарикати.
Това го имаше - до 1990 година Simple Smile Но вече не сме тогава.

# 316
То е прекрасно да си живеем в света на желанията... всеки има право. Но реалността е друга. Тенденция заплатата да стане 3000 лева, а имотите 500 евро на кв. м. НЯМА. Simple Smile

# 317
Това с полето беше по време на соц-а , но то иска направа и на инфраструктура , което е ясно как ще се отрази на цената . Затова се гънат на трапец и многоъгълник , наблъскани връз другите , в терени , където има инфраструктура , останала от този ненавиждан соц.

# 318
Тук здраво се отричат икономическите цикли от хора, които нямат наблюдаван дори един цикъл.

Ето малко надежда за вас.

Познайте къде сме ние? Ще подскажа че сащ и европа са на P.

Малко официална статистика (не от типа ежк колко хора имало по заведенията)

Последна редакция: пт, 28 апр 2023, 17:18 от Gogo1979

# 319
Това го имаше - до 1990 година Simple Smile Но вече не сме тогава.
Не сме - и в някои отношения сме по-зле оттогава, защото си избираме Баце да ни управлява. В София 10-15 години вече е ГЕРБ, но на следващите сигурно ще изхвърчат. Кой знае, може да дойдат нови хора с визия.
Не е нужно да се връщаме в комунизма, достатъчно е да кажат - вкарваме 1000 декара в регулация, пускаме дотам един 3-лентов булевард с надземно метро по средата, построяваме и 1-2 училища и 3-4 детски градини там, и другото ще се довърши от частната инициатива. Я колко незастроени места има в София, някои от тях дори са вътре в Околовръстното, но и извън него да са - по света така се развиват градовете, има си и предградия, стига да са с добра инфраструктура.

# 320
И защо ще го прави това всичко  Общината - трилентовия булевард , училищата и градините , че и метрото . Откъде ще и се върнат инвестициите , които  няма да са малко за всичко това . мечтите само са безплатни. Ако частната инициатива е готова да и върне парите , е ясно, че ще си ги калкулира в цените. На този етап , не виждам кмет, който е готов да направи нещо такова . Не, че не ми се нрави идеята. Просто сме си див капитализъм , все още.

# 321
Ами ако спрат да крадат % от всяка обществена поръчка за павета и ремонти на ремонтите, досега да го бяха направили. Или пък за вкарване в регулация да събират такса колкото ще покрие инфраструктурата там - както се прави по света.
Но да не навлизаме в политически дебати.

# 322
Освен всички желания за квадрати,правоъгълници,ромбове и други геометрични фигури,цените на имотите в София и като цяло в страната са в корелация освен с желанията на "специалистите"във форума ,най-вече с тези цени в съседните ни държави....
Та и там трябва да вземат мерки и да подготвят "срив"...
Въобще Балкански апокалипсис....

# 323
За сега е само западноевропейски. Дали ще стане Балкански не знам. Ще видим.

# 324
За сега е само западноевропейски. Дали ще стане Балкански не знам. Ще видим.
Ми то и западноевропейски не е, само някакви блогери създават паника в тубата  ¯\_(ツ)_/¯

# 325
# 326
Eфибуш щом твърдиш , Аз друго чета и друго виждам.

# 327
И защо ще го прави това всичко  Общината - трилентовия булевард , училищата и градините , че и метрото . Откъде ще и се върнат инвестициите , които  няма да са малко за всичко това .

Първо, защото това и е работата. И второ, инвестициите и ще се върнат от данъците. Така правят по света, да питат като не знаят.

# 328
  • Sofia
Ами не би трябвало. За да плащаш ти 3% по ипотеката лихвите на централните банки трябва да са около нулата, а това не е нормално. Колкото и да не ти се ще, лихви от около 7% по кредита са нормалното. Сега просто нмещата са на границата.
Ако трябва да сме обективни, нормалната ипотечна лихва беше около 3.5% в западна Еврапа, а в България по същото време бяха 7% - но това не е нормалното. Би било нормално в една мафиотска държава.

При 2% годишна инфлация, 3.5% лихва не е ужасно нещо. Но да не забравяме, че монетарната политика я правят държавите, а не хората. Т.е. няма причина да искаме да се самонакзваме с високи лихви, защото една дръжава решила да си охлажда бизнеса, а друга да напечата трилиони евро.

Ясно е, че друго време идва и ще съм много, много (приятно) изненадан, ако в дългосрочен план продължаваме да стоим на много по-ниски лихви от всички бивши соц държави и особено Румъния, като най-близка държава по имотен манталитет.

# 329
Когато баничките бяха по 0,80 лв.,квадрата в София беше около 900 евро,сега баничките са по 2,5-3,00 лв.....
Как квадрата да е пак 900 евро?

Горе долу логиката е като на графиките, които са приложени, на Петрола, Житото, Стоманата ... Подобно е положението и с дървесина, промишлена мед, соя и т.н. Обхванати са годините, когато баничките бяха по 80 ст., а тези стоки са и в момента със същата цена на световната борса. Подобна е дори и на златото 2011 год. и сега (малко по - висока е цената).

ПП Сега видях че Крис е отговорил подобно нещо. А пък Гого ползва същия сайт, от който и аз съм цитирал графики Simple Smile. Любим ми е.

Последна редакция: пт, 28 апр 2023, 21:39 от Seiko7075

Общи условия

Активация на акаунт