Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 71

• 41 806
  • 737
  •   1
Отговори
# 540
Искал си да минеш тънко, затова и си написал така, сам го казваш.
Тази, че не е читава е в случая второстепенен въпрос.
Чаршафи, хавлиени кърпи, вода, ток е различно при 12/ 10 / 6 и 2- ма консуматори!
Можеше да напишеш например, както казваш, че повечето време ще сте между 6-10 човека, ще сме 8-9 човека и тогава съм сигурна, че нямаше да има проблем в някакъв момент за 2-3 дни да сте 12 броя, както ти казваш. Помисли малко : Букваш 2 плащащ за 2 ма - повечето време по твоите думи сте 6-10 бр. и ... какво се оказа, дребен тарикат, дето иска да мине тънко 20 евро на човек на ден.
Не съм за въпросната наемодателка, но в случая за истината има 2  страни.
Не знам аз ли нещо съм тъп или на различни езици говорим....

Не съм плащал нищо, нито за 2ма, нито за 12. Обявата беше с плащане на място, не се плаща нищо през платформата на Букинг. Така че е абсолютно все тая аз какво ще напиша в резервацията, защото така или иначе в крайна сметка се оправяме на място. Всъщност не е все тая, защото тя ще плаща комисион на Букинг според оборота, така че цялото нещо дори е в неин интерес.

Относно кърпи и чаршафи - много се извинявам, аз съм сигурен че повечето хора през живота си сумарно не са ползвали кърпи и чаршафи за 7000 евро, така че е малко смехотворно да се излиза с тоя аргумент. Отделно че това не е хотел, не се прави ежедневно почистване и смяна на хавлии, а само в края. Така че дали са били 12 човека за 1 ден или за 10 дена откъм смяна на чаршафи е абсолютно едно и също.

# 541
  • София
Относно кърпи и чаршафи - много се извинявам, аз съм сигурен че повечето хора през живота си сумарно не са ползвали кърпи и чаршафи за 7000 евро, така че е малко смехотворно да се излиза с тоя аргумент. Отделно че това не е хотел, не се прави ежедневно почистване и смяна на хавлии, а само в края. Така че дали са били 12 човека за 1 ден или за 10 дена откъм смяна на чаршафи е абсолютно едно и също.
Абсолютен факт. Значи, пишеш другият път резервацията за 12 човека, плащаш си за толкова, пък ако искате отидете двама - хазяйката нямаше да има нищо против Simple Smile

# 542
Ами ако може да се вярва на думите й, щеше да има много против!
Нещо всички се вкопчиха в бройката 12 човека, но това изобщо не е било тема на разговора с нея, че съм писал различна бройка. Проблемът й беше, 1) че ще сме генерално твърде много хора, и 2) че съм българин (?!?).

Ако целта й бяха парите, нямаше нужда да прави нищо, защото на мен това ми беше буквално първото изречение по телефона, че ще сме повече хора и ще платим колкото трябва. Но тя не била финансово притеснена и затова се отказа...

# 543
Това за броя хора, не знам, обаче да те кара ти да си канселираш букинга вече си е било малко селско Simple Smile

Защо да е селско. Той наистина и блокира хотела и само той може да го освободи за датите. Иначе тя трябва да се оплаква на Букинг, което не е в негов интерес. По-български (да се изразя с клише)  навън да си развеем чаршафите и да ни помиряват.
  Ако тя иска да пести от данъци , нямаше да го обяви в Букинг и щяхте да се договорите . Точно, защото е играла по правилата , сега я дъвчем тук. Прав е ХиНиНа - да го бяхте обявили за 12 , да дойете двама , щеше да плати данък за 12 , но нямаше да ви откаже със сигурност.
  Не знам откъде идва тази легенда за неплащане на данъци от наемодателите. Хората , които познавам като такива , си плащат. Нашите видеонаблюдения - съседите , нали упражняват съвсем ефективен контрол .
 Не винаги са най-важни парите за наемодателя. По-важно му е спокойствието да си получи имота в добър вид, или ако има щети да бъдат овъзмездени поне донякъде.
  На мен вече два пъти , хазяи от Букинг ми искат 200-300 паунда капаро за щети . И двата пъти в Англия. Блокират ги в картата , докато им предадеш имота .

# 544
Ами аз доколкото разбирам, тя може да откаже резервацията в букинг, както си е и било, и да си отблокира къщата

# 545
Колко щеше да платиш ако беше резервирал за 12 човека на различни места за една вечер?
Надали като за двама в една двойна стая, нали?

# 546
Не разглеждайте ситуацията като наемодател към наемодател. Секънд трудно ми е да намеря една добра дума написана от теб - може би обичаш конфронтацията, но всеки си има характер и се старая да съм разбираща.
Къщите за гости не се ли наемат на база цялата къща и тя има лимит до еди колко си човека. Принципно така би трябвало да е.
😀 По въпроса с обидите... фактите не са обиди.

# 547
След Ковид ми направи впечатление , че броят на хората има значение. Преди това не помня как е било , но и ние отскоро пътуваме в неопределен състав.

# 548
Аз не те карам да ме харесваш
Или да одобряваш мнението ми. Светогледа ни е коренно противоположен и това няма да се промени.
Какво в случая не ти допада?
Ако наемеш ЦЯЛА къща със съответните места за какво ще платиш?
Аз съм наемала цяла къща и я платих на максималния посочен брой. Въпреки че бяхме с двама по малко. Защото тя се отдаваше ЦЯЛА и това беше условието- цена за целия имот. Въпреки това не обходихме всички легла там за да ги ползваме, щото сме си ги платили.
Ако е дадена опция да избереш броя хора, всякакви варианти са възможни- къщата да е на етажи и да ти дадат достъп само до единия или както там си е преценил собственика.
Пак казвам - може да наемаш нещо с капацитет за повече хора, но цената е различна според броя.
Довода за българи е тотално безумен и го повтарям, за мен това е изцяло неприемлива практика.
По отношение на канселирането от клиента , вместо от собственика и на мен ми се е случвало. Канселирах аз, защото нямаше смисъл от размотаване, въпреки че собственика каза че се бил объркал и по това време на годината нямало да приема гости въобще.

# 549
Разбира се че броя на хората се дава точно. Ако къщата е за 16 човека и вие дадете че сте само двама защо да не могат да ви сложат още 12 с други резервации? В същност грешката е на наемодателите , че блокират къщата а не местата ... ако при 2 ма души къщата се е появявала като свободна с 12 места на Slashy щеше да и е много весело , а на наемодателя още повече. И щеше някой веднага да освободи , вместо да държи хората като заложници. Slashy ти в гемрания този номер пробвала ли си го? Защото има финансови последствия за изгубен бизнес .

# 550
Няма защо да се обиждаме, че има хора с възможности да избират наемателите си. Знаем много добре разликата м/у наемател българин и чужденец. Никъде не пиша ,че  не отдавам на българи, знае го само брокера и не отдавам апартаментите през платформите. Имала съм случай в началото да отдам на българи и въпреки голямото им самочувствие и възможности ми оставиха апартамента в безобразно състояние. След това реших ,че повече това няма да ми се случи и наистина не се повтори след като наемателите ми се промениха. На мен също не ми харесва, че трябва да имам такива изисквания, но за съжаление положението е такова на този етап от развитието и мисленето ни.

# 551
и друго се чудя . Като така се държи човек с хората чиято къща резервира как очаква да го посрещнат и как ще се чувства като техен гост или като натрапник и няма ли значение как се чувстваш като си във ваканция и как са посрщнати приятелите ти.

# 552
И на тези, които оглеждат сега до вас да купуват, какъв съвет би дала (нали ще ставаш брокер)?
1. Наем за 800 лв. обзаведено и влизаш сега срещу 800 лв. депозит, или
2. Купуваш за 147к евро + твоята комисионна + нотариус и местен данък + ремонт за поне 20-30к от Ш/З + мебели и уреди. Значи поне 180к евро, и 1-2 години чакане докато стане готов (не знам на на какъв етап е).

Хайде да видим ще си изкараш ли комисионната - представи си, че съм ти клиент. Ще можеш ли да ме убедиш да го купя?

Кво излиза кой то купил купил до преди 2 години Grinning

За апартамент 0т 180 000 ерво ( 360 000 лева ) и 800 лева наем ти трябват едни 37 години и то при условие, че си платил кеш АКО е с заем няма да ти стигнат и 50 години за инвестицията АРЕ няма нужда дето се вика Grinning GrinningGrinning

# 553
И на тези, които оглеждат сега до вас да купуват, какъв съвет би дала (нали ще ставаш брокер)?
1. Наем за 800 лв. обзаведено и влизаш сега срещу 800 лв. депозит, или
2. Купуваш за 147к евро + твоята комисионна + нотариус и местен данък + ремонт за поне 20-30к от Ш/З + мебели и уреди. Значи поне 180к евро, и 1-2 години чакане докато стане готов (не знам на на какъв етап е).

Хайде да видим ще си изкараш ли комисионната - представи си, че съм ти клиент. Ще можеш ли да ме убедиш да го купя?

Кво излиза кой то купил купил до преди 2 години Grinning

За апартамент 0т 180 000 ерво ( 360 000 лева ) и 800 лева наем ти трябват едни 37 години и то при условие, че си платил кеш АКО е с заем няма да ти стигнат и 50 години за инвестицията АРЕ няма нужда дето се вика Grinning GrinningGrinning
Апартамента в който съм е твърдо над 200к евро и то ако се гледат най-евтините в района  и наема ми е точно 800лв-от 2 години съм. Опитах се да вдигнат тази година с 100лв, защото нали така трябва, но казах, че ще си тръгна и се отказаха.

# 554
Е ама нали след 37 години ще си го изплатил, и тогава вече само ще щракаш с пръсти (ако не те е хванал ревматизма де)

Общи условия

Активация на акаунт