Счетоводител в нужда се познава 20

• 39 833
  • 745
  •   1
Отговори
# 255
  • София
Здравейте, моля Ви за отговор на следния казус:
Подадох днес заявление за подаване с КЕП на ГДД по чл.92 в НАП. След колко време ще получа отговор от НАП.
С КЕП на задълженото лице ли? Би трябвало за час-два да го обработят.

# 256
Ако КЕПа е на фирмата, на която искате да.подавате ГДД трябва да можете вече. Ако КЕПа е на упълномощено от фирмата лице, ще трябва да го разпечатате и да го занесете в офис на НАП (който и да е) , за да ви го потвърдят.

# 257
КЕП-а е на физическо лице, който е законен представител на фирмата и собственик и фирмата е вписана в сертификата.

# 258
Здравейте, имам нужда от помощ, преди да ходя да се разправям с НОИ.

Имам болничен за 23 работни дни /извън изплатените 3 от работодателя/, при осигуряване на максимален праг много години назад.

Получих обезщетение от едва 2107 лева и съм в шок. Не трябваше ли да е 80% от МОП?

# 259
  • София
23-те работни дни (НОИ изплаща обезщетение само за работни дни, без събота,неделя и официални празници), явно са в два различни месеца, проверете с пик код дали това не е обезщетението само за единия месец. Иначе изчисленията се правят само на база работна заплата за последните 18 месеца.

# 260
благодаря
нямам пик, ще се ходи до НОИ
в 2 месеца е болничният, но сумата е получена след изтичане на дните във втория месец, което ме води към мисълта, че това е всичко 😒

# 261
благодаря
нямам пик, ще се ходи до НОИ
в 2 месеца е болничният, но сумата е получена след изтичане на дните във втория месец, което ме води към мисълта, че това е всичко 😒
БЛ е 80% от МОД, НО НЕ ПОВЕЧЕ от ср.дн.нетно възнаграждение. Проверете си няколко фиша колко е нетното ви възнаграждение.
Освен това напълно възможно е да ви го платят на два транша. Ходете до НОИ, но използвайте да си извадите ПИК. С него се проверява всичко за осигуряването, болничните и разни други полезности.

# 262
ср. дневното е високо, не е от това.
ще ида да проверя и ще си извадя код.

23-те дни болн. ми са разделени по равно за май и юни,
затова 2100, които получих вчера, ми е никаква сума - нито половина, нито цяла, а нещо като 2/3. Ей, тази държава, хиляди левове осигуровки месеци и години и като веднъж ти се наложи болничен и...

# 263
КЕП-а е на физическо лице, който е законен представител на фирмата и собственик и фирмата е вписана в сертификата.
Щом КЕПа е на физическото лице няма да стане без упълномощаване и физическо потвърждаване от старана на НАП...действайте, че днес е крайния срок за подаване на ГДД по чл.92

# 264
Здравейте, момичета!
Има ли някой изготвял договор (или не знам как точно се казва) за задължения на фирма, като собственикът да отговаря за дължимото и като физическо лице? Такъв да се подписва при начало на общата работа, като фактура ще се издава след извършване на услугата. Има ли накъде примерни варианни?!

# 265
  • Балчик
Здравейте, момичета!
Има ли някой изготвял договор (или не знам как точно се казва) за задължения на фирма, като собственикът да отговаря за дължимото и като физическо лице? Такъв да се подписва при начало на общата работа, като фактура ще се издава след извършване на услугата. Има ли накъде примерни варианни?!
Зависи от договора който е сключен в началото, ако е посочен само като юридическо лице, то и отговорността ще е такава. Може да пробвате с анекс да влючите и солидарност на физ.лице.

# 266
Благодаря!

# 267
Зависи колко не вярвате на фирмата длъжник. Единствения сигурен и безболезнена начин е собственика да подпише запис на заповед за конкретна сума. Препоръчвам обаче който и вариант да изберете - да е консултиране и направено от адвокат. Защото ако има противоправни или неравнопоставени клаузи при спор в съда ще си останете с написаните листи.

# 268
Все още не работим с тях, договаряме условията. Имаме обаче едно на ум, заради техни ситуации с други доставчици и не плащане в уговорените срокове. Точно днес уговорихме среща с адвокат. Държат да работят с нас, защото им даваме добри цени, но искаме да уредим всичко предварително. Засега са готови да подпишат каквото имаме като изискване.
Искам да благодаря на всички, които отделят от времето си и отговарят винаги максимално бързо и изчерпателно! 🌺

# 269
Здравейте, какво се случва ако нов служител не може да докаже дали има стаж, за да ползва болничен. Как се процедира . Знам че работодателя сам решава дали да изплати 3 те дни ,а за НОИ,ако го подам с право на болничен ,а той няма как и кой връща парите

Общи условия

Активация на акаунт