Счетоводител в нужда се познава 20

• 39 861
  • 745
  •   1
Отговори
# 270
Ми кой мислиш. Най-лесно търсят работодателите.

# 271
И ако няма трудова книжка ,за да видя какво става. Чела съм ,че някои го пускат за плащане,и ако няма право НОИ не изплаща,или да не се разчита на това

# 272
Да си извади справка от НАП за осигуряването с ПИК.

# 273
Благодаря

# 274
  • SF
Здравейте,
Ако служител се осигурява на 4 часа цяла година, към трудовия му стаж влизат 6 месеца.
Ако за една година се осигурява на 8 часа и допълнително на още 4 часа по друг договор, година и половина ли се добавя към трудовия му стаж?

# 275
  • В полите на Пирин планина
Не. Освен това се преизчислява осигурителен, а не трудов стаж.

# 276
  • SF
Може ли да ми го обясниш?

# 277
  • София-Младост
"Ако служител се осигурява на 4 часа цяла година, към трудовия му стаж влизат 6 месеца."

Не е вярно това. Работен ден на 4 часа се зачита за пълен ден трудов стаж и за 4 часа осигурителен стаж.
За другото:
https://zakonnik.bg/document/view/qanda/157849/309969

# 278
  • SF
Мерси! Наредбата е отменена. Вчера, след като зададох въпроса тук и не разбрах отговора, четох, че трудов стаж е различно от осигурителен стаж.

# 279
"Ако служител се осигурява на 4 часа цяла година, към трудовия му стаж влизат 6 месеца."

Не е вярно това. Работен ден на 4 часа се зачита за пълен ден трудов стаж и за 4 часа осигурителен стаж.
За другото:
Ала бала, т.е, ако три месеца работя на два договора, общият ми трудов стаж ще е 6м, правилно ли съм разбрала?

# 280
Ходих до НОИ да питам за болничния защо е толкова малко, казаха ми толкова е изчислен, пуснете жалба ако не сте съгласна.
Та пуснах жалба и чакам.

Все пак не можете ли да ми кажете каква е максималната сума на болничните на работен ден, когато всички условия за максимално обезщетение са изпълнени?

# 281
  • В полите на Пирин планина

За другото:
Ала бала, т.е, ако три месеца работя на два договора, общият ми трудов стаж ще е 6м, правилно ли съм разбрала?

Ами - не. Три месеца си е. И трудов и осигурителен. Simple Smile

Ходих до НОИ да питам за болничния защо е толкова малко, казаха ми толкова е изчислен, пуснете жалба ако не сте съгласна.
Та пуснах жалба и чакам.

Все пак не можете ли да ми кажете каква е максималната сума на болничните на работен ден, когато всички условия за максимално обезщетение са изпълнени?

Колко е брутно и нетно осиг. доход?

# 282
@Lady Brinne
Не бих искала да съм съвсем конкретна: доходът е над 5000 лева от години - без прекъсвания, без неплатени отпуски, без болнични, при пълни осигуровки. Болничният ми е за 37 календарни дни. От тях работни дни в месец май има 12, в месец юни - 11. Обезщетението, което получих от НОИ е 2107 лева!
Първите 3 дни от работодателя са коректно изплатени.

Последна редакция: пн, 03 юли 2023, 22:12 от Doro

# 283
@Lady Brinne
Не бих искала да съм съвсем конкретна: доходът е над 5000 лева от години - без прекъсвания, без неплатени отпуски, без болнични, при пълни осигуровки. Болничният ми е за 37 календарни дни. От тях работни дни в месец май има 12, в месец юни - 11. Обезщетението, което получих от НОИ е 2107 лева!
Първите 3 дни от работодателя са коректно изплатени.
Извадихте ли си ПИК? Както писахме в темата - с него можете точно да видите за колко време са ви платили, дали има за доплащане, какъв ви е осигурителни и нетния доход.
По груби сметки болничния ви от НОИ ако е за дни както ги описвате тр. да е около 2880 лв.
Възможно ли е работодателя ви да декларира по-малка заплата, отколкото действително ви плаща?
НОИ е малко вероятно да грешат. Сумите ги пресмята програма от данни подадени от работодателя.
Възможно е да има пропуск в подадената информация.

До питащия за видовете стаж. Има богата и на достъпен език информация в интернет. Въпреки това - ТРУДОВ стаж е календарното време, което сте проседяли в едно или две предприятия. По принцип можете да имате колкото искате трудови договора, но работното ви време в рамките на календарен ден не може да е повече от 12 часа и се брои за ЕДИН ден трудов стаж. Заради разни законови промени трудовия стаж вече има много малка практическа стойност за работещите. Важния при пенсиониране е т.н. ОСИГУРИТЕЛЕН стаж. А той се изчислява от съотношението - часове работа, за които са платени осигуровки/8 ч (колкото е нормалната продължителност на работния ден, установена с КТ).
По това правило ако сте осигурена на 4 часа, то един календарен ден ви се зачита за 1/2 осигурителен. Два договора по 4 часа вече са 1 ден осигурителен стаж. Всякакво осигуряване за над 8 часа на ден обаче не носи повече осигурителен стаж. Само се взема предвид сумата, върху която сте бил осигурен.
(Пенсията се определя от набор коефициенти за осигурителен стаж и осигурителен доход през трудовия път на лицето).
 Ако цялото ви питане е с идеята как да си платите по няколко трудови договора, за да набавите недостига осигурителен стаж, то най-общия отговор е - не е възможно.
Понеже сме анонимни по-добре напишете къде ви стяга чепика, за да получите що годе адекватен съвет (без гаранции за качество 😜, но напълно безкористно 😀)

Последна редакция: пн, 03 юли 2023, 23:02 от dariVale

# 284
Да, взех си ПИК, сега ще проверя дали е активен вече и се надявам да видя как ще има доплащане.

Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт