Счетоводител в нужда се познава 20

• 38 779
  • 745
  •   1
Отговори
# 585
Здравейте, съпругът ми има задължения към НАП по които внася определени суми всеки месец за да изчиства постепенно, не е сключил споразумение, казали са му на каса че ако няма наказателно постановление и има всеки месец внесено по нещо няма да се образува да ги изискат наведнъж или да сключва споразумение.

Аз от моя страна нямам никакви задължения към НАП.

Въпросът ми е, аз мога ли да искам данъчно облекчение за отглеждане на непълнолетно дете въпреки задълженията на съпруга ми или ще ми бъде отказано заради тях? Ще подавам декларация чрез моя работодател.

# 586
Здравейте, съпругът ми има задължения към НАП по които внася определени суми всеки месец за да изчиства постепенно, не е сключил споразумение, казали са му на каса че ако няма наказателно постановление и има всеки месец внесено по нещо няма да се образува да ги изискат наведнъж или да сключва споразумение.

Аз от моя страна нямам никакви задължения към НАП.

Въпросът ми е, аз мога ли да искам данъчно облекчение за отглеждане на непълнолетно дете въпреки задълженията на съпруга ми или ще ми бъде отказано заради тях? Ще подавам декларация чрез моя работодател.

Вие можете до размера на вашата данъчна основа.
Ако той изчисти задълженията си до края на годината, може да ползва останалат част, ако има такава.

# 587
Благодаря! Няма да успее да ги изчисти, тъй като не е малка сумата. Чудесно е че мога аз да се възползвам от облекчението и няма да бъда ощетена. Отново благодаря за бързия отговор! Flowers Rose

# 588
Към момента на подаване на декларацията и ползване на правото на данъчно облекчение, не трябва да има задължения. Т.е. ако подаде декларация до 30/04 и до тогава е успял да ги изчисти, може да ги ползва.
Ако до 30/04 не е погасил всичко има право на еднократна корекция на декларацията до 30/09. И ако в този срок е успял да плати всичко, ще може да се възползва.
Т.е. важно е да си подаде годишна декларация в срок. После според ситуацията.

# 589
Би трябвало да взема максимума, той няма да подава декларация, по-скоро дали мен би ме възпрепятствало да получа заради неговите задължения, ме притесняваше.

Но със сигурност ще е полезна информация и за някой друг в подобна ситуация. Слънчев петък и отново благодаря за изчерпателната и полезна информация!

# 590
  • Балчик
Би трябвало да взема максимума, той няма да подава декларация, по-скоро дали мен би ме възпрепятствало да получа заради неговите задължения, ме притесняваше.

Но със сигурност ще е полезна информация и за някой друг в подобна ситуация. Слънчев петък и отново благодаря за изчерпателната и полезна информация!
Вие нямате общо с неговите задължения, щом са по ЕГН.

# 591
Здравейте, имам въпроси относно изчисляване на обезщетение по чл.220 ал.2 от КТ. Ако някой има опит и желае да помогне  бих желала да ми пише на лично съобщение.

Предварително благодаря!

# 592
  • София
Здравейте, започнах втора работа на 4 часа и договорът ми е доста менте, дори не ми пише колко отпуска имам. Та някой знае ли по закон на 4 часов работен ден колко отпуска ми се полага годишно?

# 593
Здравейте, започнах втора работа на 4 часа и договорът ми е доста менте, дори не ми пише колко отпуска имам. Та някой знае ли по закон на 4 часов работен ден колко отпуска ми се полага годишно?
20 дни.

# 594
Здравейте. Имам малко глупав въпрос, при смяна на работа проверявам фирмата каква е в интернет, ет ООД и т.н. Какво ви говори като една фирма има много оборот и дават високи заплати, пък регистрация по ЗДДС - не?

# 595
Какво значи "много оборот"? При годишен оборот от 100 000 към настоящия момент е задължителна регистрацията. Останалото е нелегално. Големите заплати нямат общо с оборота.

# 596
  • София
Здравейте. Имам малко глупав въпрос, при смяна на работа проверявам фирмата каква е в интернет, ет ООД и т.н. Какво ви говори като една фирма има много оборот и дават високи заплати, пък регистрация по ЗДДС - не?
Фирмата може да прави и милиони обороти и пак да не е задължена да се регистрира по ЗДДС. За регистрация се гледа само ОБЛАГАЕМИЯ оборот по ЗДДС.

# 597
Здравейте,колеги
Някой наясно ли е ,дали  има  някакви инструкции,ако  някой  е срещал в нета ( сп.мен малко вероятно,но все пак- аз търсих но не открих ) как се въвежда един актив в Ажур ?

# 598
  • Пазарджик
Зависи от актива,но като цяло група 20/4010
После ви излиза допълнителен "екран"за въвеждане на данни-там пишете дата на придобиване,полезен живот и други общи данни.След това влезте и си проверете остатъчната стойност за да нямате проблем с амортизациите.

# 599
Зависи от актива,но като цяло група 20/4010
После ви излиза допълнителен "екран"за въвеждане на данни-там пишете дата на придобиване,полезен живот и други общи данни.След това влезте и си проверете остатъчната стойност за да нямате проблем с амортизациите.
Благодаря ви !
А да ви попитам ,какво разбирате под полезен живот ,това аморт.норма ли е в проценти  ,или т.нар. срок в месеци ?

И още един въпрос към всички вас :

Какво е разликата между цената на придобиване ,справедливата цена ,и покупна цена ?
Един актив по коя цена се отчита ?(ако фирмата е по ДДС ,вкл ли се ДДС или само ДО,и съответно ако не е по ДДС)

Общи условия

Активация на акаунт