Ергенът 2 ❤️ Симфония от чувства - Тема 8

• 125 223
  • 2 597
  •   1
Отговори
# 1 380

Според Триъгълника на Карпман, Евгени е в ролята на преследвач (не носиш колието си - важен ли съм за теб изобщо?! - търсене на потвърждение) - Елена в ролята на жертва (виж колко много страдам, че ти толкова лично приемаш моя избор - не съм искала да те нараня). Е, и? То е ясно, че е игра - но тя е започната от Евгени, и начинът по който се държа до края на тази ситуация показа, че не е просто недоразумение, а желание от негова страна да му повишат егото другите, защото страдат по него. Търсят го. Слагат му се. И т.н. (всяка с подхода си или комбинация от тези). Вярно е, че Елена може да не играе тази игра - тя е отговорна за поведението и реакциите си - но ако не я играе, тя е аут. А според мен има автентични чувства спрямо него. И ето обяснение на това защо жертвите продължават да играят играта - преминавайки от една роля в друга в Триъгълника на Карпман, от жертва в преследвач, от преследвач в спасител, и т.н., докато не се съсипят емоционално в следствие на започнатите от другия игри. Елена се хвана на хорото на играта още преди нз колко епизода, когато Евгени й обясняваше как имала двойни стандарти. Това обаче не значи, че поведението й е манипулативно - поне не повече от това на всеки от нас, всекидневно. Тя отговаря на неговата заявка за игра - а не той на нея. Вярно е, че насилникът/агресорът често използва ролята на жертва във взаимоотношенията, за да предизвика съжаление у другия и той да се съобрази с него - всеки има различни тактики - но в тези ситуации Елена е съобразяващата се, и аз не виждам тя да е манипулатор, използващ фалшива уязвимост.

Силата на свободната воля? Внаги ще има жени, които се унижават в името на това да не са аут от играта. И винаги ще има мъже, които ще се възползват от това. Дори не опира толкова до пол. Посланието, което откривам е, че не може да направиш света идеален. Би било прекрасно, но е твърде утопично. Може само да отработваш реакции, които ще те съхранят при срещата с насилник. Евгени показа такава реакция, защото в  гердангейт ролите насилник/жертва  се сменяха (кой беше преследвача при втората среща?). Валерия също, според мен, реагира адекватно. Елена задълбава в ролята на жертва, а колкото по-дълго и напоително си в тази роля, в толкова по-голям насилник се превръщаш. Ще блесне още довечера.

Съгласна съм с всичко без "Елена задълбава в ролята на жертва, а колкото по-дълго и напоително си в тази роля, в толкова по-голям насилник се превръщаш." - как по-точно тя ще стане насилник, кого и как ще насилва? Говоря за динамиката Евгени-Елена. Той по дефолт е в по-силната/властова позиция - дава рози, гони, прави избор(и). Елена и другите се състезават помежду си. Не при насилие, ами при каквато и да е позиция и характер от страна на Елена - и тя изхвърча, така го виждам аз към днешна дата, на база на показаното от отношението на Евгени досега (освен ако не е някакво мега изкривено планирано заблуждение на зрителя тип турски сериал). Ако имаш предвид Елена-Валерия, от промото видях, че Валерия доста я обиждаше зад гърба й - а Елена беше в ролята на "господарка" в някаква игра, та нормално да си влиза в ролята - ако има някаква манипулация днес, по-скоро ще е или от страна на Валерия (пред Евгени - "тя се държа ужасно с мен") или Евгени към Елена. Така или иначе, не виждам как Елена ще почне да насилва когото и да е във формата - за това ти трябва слабо Его с грандиозен фалшив образ - който тя няма. Не е перфектна, прави грешки, има си своите дефицити, но има достатъчно емпатия и възможност за себе-рефлексия, че да си взима поука и да поставя собствения си възглед за себе си и другите под въпрос.

# 1 381

Това не е унижение, но е грешка, защото е с неподходящия мъж и предаване. Понякога е трудно човек да повярва какви хора има... ако изобщо могат да се нарекат така. Така е за реакциите - има какво да отработва. Валерия изобщо не реагира адекватно - но може би отмъстителността, липсата на емпатия и злорадстването са адекватни вече в този луд свят, знам ли. Тя също се "унижи" на няколко пъти и ако не бе станала от диванчето, Евгени нямаше и да я потърси. Но, нали... просто още не му е плакала.

Даа, това на елена не е унижение, а грешка, но "ставанто от диванчето" е унижение. Абе тя да не е фикус?
Скрит текст:
Интересно е как продължават да се лепят етикети на Валерия ... отмъстителността, липсата на емпатия и злорадстването. Опитвам се да анализирам нещата, но причината за това все още не откривам.

Елена е толкова интересна за формата, защото е като по учебник и за трите роли. Копвам, който може и желае да си направи изводите.
Скрит текст:
–> Жертвата
За хората в роля на жертва, животът е болка и страдание. Всички останали са несправедливи или прекалено агресивни и безчувствени или неразбиращи я, а жертвата винаги е прекалено изтощена и чувствителна, за да се справи с жестокия груб свят. Жертвата се чувства уплашена, наранена, ужасена или се срамува.
Типично за тази роля е, че той/тя се сравнява с околните, живее в постоянно вътрешно съревнование, ревнува и завижда. Той /тя няма време, сила, мотивация и желание да подобри живота си. Жертвата се страхува от живота и очаква само нещо лошо от него, а очакването към околните е да я разбират, подкрепят, спасяват, мотивират или изслушват. (тук и Пам е силно разпознаваема)

–> Агресорът / Преследвачът
Той също често смята, че животът е враг, несправедлив е и е източник на всякакви неприятности. Неговият инструмент за справяне с това обаче не е самосъжалителност и оплакване (като на жертвата), а е гняв, борба и постоянно доказване и преследване на целите.
Преследвачът е напрегнат, раздразнен, ядосан и уплашен (вътрешно, в дълбочината си има ядро от страх, а тази вътрешна уязвимост се компенсира с външна агресия и конфликтност и доминантност).
Той/тя не може да забрави старите кавги, старите си емоционални травми, не може да пусне, не може да прости и да продължи и винаги предсказва бъдещи проблеми (фаталистично мислене).
Този човек постоянно контролира и критикува най-близките си хора, чувства непоносимо тежко натоварване от отговорност и се изтощава от нея. Преследвачът няма никаква енергия, неговият вътрешен ресурс на творчество и позитивност и хармония е напълно изчерпан, а фокусът му е насочен навън към околните, които постоянно се опитва да „оправи“, да „вразуми“, да „подобри“, да ги накара да се „стегнат“.

–> Спасителят
Спасителят на едно външно ниво изглежда, че е добрият самарянин в драма историята. Спасителят изпитва съжаление към жертвата и се ядосва на агресията на преследвача. Спасителят крие в себе си и жертва и агресор – някога този човек е бил дълбоко наранен или грубо отхвърлен, някога е бил неглижиран и се е чувствал много незначителен и онеправдан и все още тази вътрешна емоционална травма не е излекувана и интегрирана. Такъв човек е влязъл в ролята на Спасител на целия свят, на всичките си роднини, всичките си близки приятели – той винаги е на линия, винаги предлага непоискана помощ, винаги ще се отзове дори когато не си го потърсил, винаги ще се опита да предвиди ситуацията няколко хода напред и да я предотврати. Той всъщност се опитва да спаси себе си чрез спасяването на другите.
Вътрешната динамика е, че той/тя всъщност се чувства по-важен от всички останали, по-наясно с тях самите отколкото са те със себе си, той винаги има отговорите, които някой друг търси и всъщност много се гордее със своята висша мисия (което го остойностява в неговите собствени очи).
Всъщност спасителят не спасява никого, защото никой не го е помолил да го прави. Значението и важността на спасителя са илюзия. Той или тя има за цел да постигне самоутвърждаване, а не да предоставя непоискана помощ на някого.

Сега се замислих, че Валерия е така масово нехаресвана, защото се вписва най-малко в трите роли.

В кавички е Wink Валерия се вписва чудесно в трите роли. Само че тази на спасител е във външния свят.

# 1 382
Промото за днес е някаква революция  в комедийния жанр- едните стоят на тия шезлонги и не мърдат, другите търчат като пчелички, а Елена и Валерия са като лейди Тримейн и Пепеляшка. Пълна пародия!:joy:JoyJoy

# 1 383
Извинявайте, ама това, че като седиш пасивно и се свиваш нямаш емоционална дълбочина е голяма глупост!
Аз съм такъв тип човек, който страшно много преживява вътрешно, но малко говори. Мразя да рева пред мъж и предпочитам да си се свия някъде, докато ми мине. Трудно е понякога за комуникацията в една връзка, но не значи че човекът няма емоционална дълбочина. Подкрепям Валерия, че е по-обрана пред камери и не говори толкова за чувствата си. Елена само анализира всичко, но в доста ситуации, които не я касаят пряко, не се трогва. Например Микаела повече се разстрои за атаките срещу Пам от Елена.

# 1 384
Чета само и очаквам всеки момент да ми изскочи иконата на Света Елена разпната на кръст. Алелуя.
Преди беше дразнещо, вече отиваме към комедия.
С нетърпение очаквам защитничките на Пресвета  Елена довечера с какъв канон ще я благословят и извинят грозното и поведение.

# 1 385
  • Разпиляна във въображението
Това не е унижение, но е грешка, защото е с неподходящия мъж и предаване. Понякога е трудно човек да повярва какви хора има... ако изобщо могат да се нарекат така. Така е за реакциите - има какво да отработва. Валерия изобщо не реагира адекватно - но може би отмъстителността, нахалстовото, липсата на емпатия и злорадстването са адекватни вече в този луд свят, знам ли. Тя също се "унижи" на няколко пъти и ако не бе станала от диванчето, Евгени нямаше и да я потърси. Но, нали... просто още не му е плакала.

Интересно, виждам същите неща и у Елена Simple Smile

Интересно е как не ги виждаш във Валерия Simple Smile

Виждам кривичките на Валерия, но четейки в темата оставам с впечатление, че удобно се пропускат тези неща в поведението на Елена, а не е като да няма. Тя също е нахална /окуражавайки други да прекъсват срещи/, липсва й емпатия по отношение на конкуренцията, злорадства - хилеше се, когато Мони определи Валерия като "непоръбена", а от другата страна Пам я нарече "ръб" и й пожелаха куче за мъж и т.н.

# 1 386
Охх, Айлин май по-добре да мълчи, че само глупости излизат от устата й!

Айлин я назначи продукцията за шут на класа, другите изхвърчаха.

# 1 387
  • София
С тази разлика, че Милица не получи никакво отношение от Ергени и си проектираше въжделенията в нищото. Докато при "моята Ети" нещата в отношенията им стоят доста по-различно.
 Благодаря ти за отговора.

Проблемът при Елена е, че тя се пъне изключително непропорционално на това, което получава. Оттам идва и унищожителното й усещане за несправедливост. Аз всичко дадох - извиних се на Валерия, бях спонтанна, съблякох се гола, признах си чувствата - но ти май не ме желаеш, колкото аз теб. И тук напомня на Милица... НО! Милито, колкото и лудо да беше - пробва, видя, че Генчо не връща, и реши - аз повече няма да давам, ако ще. Докато Елена, всеки път, когато Евгени покаже някакво недоволство и се срива - и търчи да му се доказва. В едни нормални отношения - и двамата имат право на недоволство, и двамата имат право да не са съгласни с чуждото недоволство. Да не можеш да покажеш неодобрение, защото другия не може да го понесе - това също е тормоз. Но в случая даже нямаше истинско неодобрение - просто въпрос.

# 1 388
Спокойно! Тази вечер Еленка-строгата господарка,  ще си покаже ЗЛОБАТА и ПРОСТОТИЯТА и за радост на феновете й, ще тормози и УНИЖАВА прислужницата си Валерия.

В униформи, са много сладки - за разлика от господарките.

А къде е Полито?

Прислужниците са по-хубави от господарките по принцип, но тези униформи допълнително им придават чар.

Мика пак ми се откроява с тази червена коса на синя униформа.

# 1 389
  • София
Проблемът ми с Евгени е, че показва недоволството си по доста жесток и властен начин. Има други, доста по-човечни и възпитани начини да се покаже неодобрение към някого или нещо.

Поли вероятно е на среща.

# 1 390
  • # супернатурална #

Съгласна съм с всичко без "Елена задълбава в ролята на жертва, а колкото по-дълго и напоително си в тази роля, в толкова по-голям насилник се превръщаш." - как по-точно тя ще стане насилник, кого и как ще насилва? Говоря за динамиката Евгени-Елена. Той по дефолт е в по-силната/властова позиция - дава рози, гони, прави избор(и). Елена и другите се състезават помежду си. Не при насилие, ами при каквато и да е позиция и характер от страна на Елена - и тя изхвърча, така го виждам аз към днешна дата, на база на показаното от отношението на Евгени досега (освен ако не е някакво мега изкривено планирано заблуждение на зрителя тип турски сериал). Ако имаш предвид Елена-Валерия, от промото видях, че Валерия доста я обиждаше зад гърба й - а Елена беше в ролята на "господарка" в някаква игра, та нормално да си влиза в ролята - ако има някаква манипулация днес, по-скоро ще е или от страна на Валерия (пред Евгени - "тя се държа ужасно с мен") или Евгени към Елена. Така или иначе, не виждам как Елена ще почне да насилва когото и да е във формата - за това ти трябва слабо Его с грандиозен фалшив образ - който тя няма. Не е перфектна, прави грешки, има си своите дефицити, но има достатъчно емпатия и възможност за себе-рефлексия, че да си взима поука и да поставя собствения си възглед за себе си и другите под въпрос.

как по-точно тя ще стане насилник, кого и как ще насилва - още на гердангейт. "Искам да знам, че ме искаш цялата" - не е като "искам да знам, дали ме искаш цялата". За хлипането и треперещия глас да не говорим...жените сме виртуози в емоционалното насилие.
За следващата проява сама си се досетила. Също като натрапчивото показване на жестовете с които ще управлява "марионетката си" Или и това е артистизъм? Валерия, обаче, се включи в играта и стана дори забавно. Не влезе в ролята на жертвата. Това не могат да и простят хората. Нагледен пример - няма жертва, значи няма и насилник. Затова и Елена не изпъква толкова като насилник, защото Валерия не се приема за жертва. И Евгени нямаше да изпъкне като насилник, ако Елена не бе хиперболизирала ситуацията.

# 1 391
  • Разпиляна във въображението
Пример от по-горе: MaryaHris описва Валерия "наистина е злобна и реакцията й към треперещата Елена беше много жестока".

Защо поведението на Елена, която напълно умишлено се опита да предизвика и да представи Валерия в неприятна светлина задавайки й провокативен въпрос, докарвайки Валерия до истински откровен плач пред нея и останалите жени, не бе порицано? Не бе признато за злобно и жестоко? Тя я гледаше право в очите, които плуваха в сълзи и слушаше треперещия й глас и нищо. Празно. А в синхрон - не била смятала, че е толкова сериозно или нещо подобно. Не си ли чувствителна бе, Елена, емпатична?

# 1 392
Скрит текст:
Това не е унижение, но е грешка, защото е с неподходящия мъж и предаване. Понякога е трудно човек да повярва какви хора има... ако изобщо могат да се нарекат така. Така е за реакциите - има какво да отработва. Валерия изобщо не реагира адекватно - но може би отмъстителността, нахалстовото, липсата на емпатия и злорадстването са адекватни вече в този луд свят, знам ли. Тя също се "унижи" на няколко пъти и ако не бе станала от диванчето, Евгени нямаше и да я потърси. Но, нали... просто още не му е плакала.

Интересно, виждам същите неща и у Елена Simple Smile

Интересно е как не ги виждаш във Валерия Simple Smile
Виждам кривичките на Валерия, но четейки в темата оставам с впечатление, че удобно се пропускат тези неща в поведението на Елена, а не е като да няма. Тя също е нахална /окуражавайки други да прекъсват срещи/, липсва й емпатия по отношение на конкуренцията, злорадства - хилеше се, когато Мони определи Валерия като "непоръбена", а от другата страна Пам я нарече "ръб" и й пожелаха куче за мъж и т.н.

Противничките на Елена обаче нищо не пропускат, хващат се за всичко - от гащите й до някоя объркана дума. Прекъсването на среща е по правилата и не е нахално. Нахално е да се появиш неканен и на 10! момичета наведнъж да им бъде прекъсната срещата без извинение. Не й липсва емпатия, а това че се е смяла на някакви смешки, смешни си бяха. И на мен ми бе забавно като Мика се изцепи, че Валерия би завидяла повече за делфините, отколкото за Евгени. Само че за нея няма коментар каква е злорада, що ли? Само Елена, все тая Елена Simple Smile И Троянската война заради нея Simple Smile

# 1 393
  • софия
Всъщност Елена в случая, когато Вал ревна се сепна,  обясни и, че не я разбира, но се извини, че не е разбрала, колко дълбоко я е засегнала. От Валерия до сега едно извинение или съжаление за постъпка не съм чула.

# 1 394
  • София
Проблемът ми с Евгени е, че показва недоволството си по доста жесток и властен начин. Има други, доста по-човечни и възпитани начини да се покаже неодобрение към някого или нещо.

Добре де, какво толкова жестоко имаше в това, да попита шеговито какво й липсва, и после - след като тя се усети, да й каже, че се чуди дали това, че не го носи, не е знак? Къде беше този властен и жесток упрек към нея? Тя си каза обяснението, извини се чак, той каза, че се радва, че са се изяснили - пито-платено. Но не и за Елена - тя има нужда още да изяснява, да се обяснява, да се оправдава. В същото време, Евгени няма право да се почувства засегнат, че тя не оценява жеста му - ако беше обратното, и Елена му беше подарила нещо и той не го носеше, вероятно щеше да се твърди, че той не го носи, за да я измъчва... А Елена щеше да е пред нервен срив, че Евгени не я иска, не й е оценил жеста и й дава сигнали.

Общи условия

Активация на акаунт