Работа, CV-та, HR-и, съвети - 85

• 33 003
  • 816
  •   1
Отговори
# 480
Абсолютно - в изпитателен срок щом откаже я махат без никаква нужда от обосновка. Но ще има право на 4 заплати май.

# 481
Кол център няма да се съгласи на съкращаване с 4 заплати, най-добрият вариант за нея наистина е освобождаване в изпитателния срок. Няма и вероятност да направят компромис със смените, тъй като явно работата го изисква.

Черна станция, ще има право единствено на обезщетение в пълен размер от НОИ.

# 482

Аз това имах предвид, работодателят не дължи нищо.

# 483
Soul Free, правилно си запомнила.
Изобщо не ми се вярва това с 4-те заплати да е възможно. По-скоро ми се струва, че реша ли се на варианта да напусна, ще ме освободят по бързата процедура, защото се следят времена на обработка, качество на обработка, и въпреки, че не бих постъпила толкова подло да работя безотговорно, биха се притеснили, че така и така си тръгвам, няма да съм достатъчно съвестна.
Една колежка вече напусна, но нямах възможност да я попитам как са процедирали с нея. Точно в последния момент разбрахме, а и много не й се коментираше пред всички какво и защо.

# 484
Ако е в изпитателен срок, то да няма да ѝ дадат 4 заплати, но ще има право на пълна борса, ако те я съкратят.
Ако е минал срока и не са се подковали с договора нямат много избор и ако ги натисне с жалби ще се съгласят на бързо. Освен ако не изкарат, че цялата фирма минава на смени поради реорганизация, тогава май могат да минат с 1 заплата, но пак ще има пълна борса.

# 485

Така е, но обезщетението в пълен размер от НОИ съвсем не включва 4 заплати. 🙂

# 486
Не е ли минимумът 4 заплати (ок 90% от заплатите, ама без данъци, та пак е горе долу там)?  Вече ако има повече стаж може и повече да са.

# 487
Не, минимумът е 18 лева на работен ден, за 4 месеца. Максимума е 60% от осигурителния доход* за 12 месеца.

*60% от среднодневния доход за всеки работен ден, което в месеци като май и декември излиза и доста по-малко от 60% от месечния осигурителен доход.

# 488
Е, май съм забравила. Извинявам се. Но имам някакви спомени за 90%....

# 489
Boiko е прав. Проверявах го в НАП това.

# 490
Това с четирите заплати е установена съдебна практика при съкращаване на позицията, което е различно от прекратяване на ТП в изпитателния срок, и се изплаща от работодателя.

# 491
Ох, пак казвам, че имах предвид, че от НОИ ще и дадат поне 4 заплати обезщетение (или повече). Но явно бъркам и обезщетението не е 90%, а 60%.  И се извиних за грешната информация.

# 492
  • София

В изпитателен срок - да, но BPO компаниите имат квота за съкращаване, затова избягват да съкращават и с 2 заплати без предизвестие или с предизвестие и без заплати. Реално после пак не дължат нищо, като отидеш на борсата, но като не им изнася, изнудват служителите сами да напуснат. Не са за 2те заплати, които така или иначе ще платят, докато се моташ.

С двете заплати е съкращаване на позицията, на която после 6 месеца нямат право да наемат. С 4-те заплати е чиста работа.

Последна редакция: нд, 30 апр 2023, 23:17 от The Catcher in the Rye

# 493
Съдебна практика? ТП? 2 заплати?
Не знам от къде ги вадите тия неща, но минимум 4 заплати обезщетение е изискване на Кодекса на труда про съкращение по инициатива на работодателя. Често се опитват да го избегнат с съкращаване на като го представят като намаляване на щата, ама това е трудно да си го изпипат законово и обикновено е блъф - ако мине номера. По-страхливите ги плашат да напуснат сами.

# 494
Това с установените в КТ 4 заплати минимум е при прекратяване на ТП по инициатива на работодателя по чл. 331 - нещо, което служителят е свободен да откаже, и което не представлява съкращаване (тъй като нищо не се съкращава, а е налице взаимно съгласие).

Съдебната практика касае част от хипотезите за съкращаване на позиции, намаляване на обема на работа, закриване на част от предприятието, и пр. по чл. 328. Тя варира в зависимост от случая, но поне в част от тях по спомени беше отново 4 заплати.

Прекратяването по 331 е скъп начин за раздяла с нежелан служител, предвид което се практикува относително рядко.

Общи условия

Активация на акаунт