Работа, CV-та, HR-и, съвети - 85

• 33 009
  • 816
  •   1
Отговори
# 465
  • София
Никога не съм слагала снимка в CV нито имам в linkedin. Като цяло не одобрявам идеята да те оценяват на база визия. Дори не визирам красив/грозен или дебел, колкото и да са субективни. А излъчване, цялостна визия.
Колкото и да е клиширано, момичетата с прибрана кафеникава коса и очила много добре се възприемат подсъзнателно като работливи и надеждни.

# 466
при реална среща несъответствията с linkedin образа говорят много

# 467
  • Somewhere far away
аз съм също силно притив да съдят по външен вид. снимката е нещо супер субективно и не трябва по една снимка да се съди дали един човек е подходящ за работата или не!

# 468
Липсата на снимка в LinkedIn е по-скоро минус, който донякъде намалява поканите за интервю. Ако потенциалният нов работодател е склонен да оценява по визия, от това не може да се избяга, тъй като на интервюто ще се видите.

# 469
  • София
На интервю има значение и маниерът. На снимка може да се объркаш.
Скрит текст:
Аз, примерно, нито съм с лилава коса, нито с пънкарска визия или неприлично облечена (все неща, които подъзнателно влиятт, ако кандидатстваш за определен тип позиции), но и не приличам на прилежна ученичка на снимка. Което не пречи да съм отговорна, трудеща се и когато се говори с мен, да си личи, че съм сериозна.

# 470
Това не е критично, снимка в CV или LI играе роля при предварителния отбор и решението кой да бъде поканен на интервю, но не и при решението кой да бъде нает. А ако някой все пак я използва за второто, то и в тази ситуация тя е плюс - така се разминаваш на безопасна дистанция с подобен работодател.

Освен това, много по-лесно е да докараш професионална визия на снимка, отколкото да отработиш маниерите, които демонстрираш на интервюто.

# 471
Аз съм си сложила снимка в LinkedIn, но на СВ-то никога не съм имала. И не защото съм някаква потресаващо грозна или отблъскваща, а защото не съм сметнала за необходимо. Сериозните работодатели не са ми и търсили снимка.
В LinkedIn, където сигурно не съм влизала от 100 години, са ме контактвали някакви recruiter-и, но определено не е било заради наличието на снимка. Но пък хора с индийски и арабски имена са ми писали любезно ей така - нищо свързано с работа. Случвало ми се е българи и италианци да ме свалят. В LinkedIn. WTF?!? Затова и вече не я приемам сериозно тази платформа.

# 472
Линкдин е друга вселена, това е социална медия, правилата са различни, и липсата на снимка там не изглежда добре. Аз си правих фотосесия за документи миналата година, и изкарах за линкдин и за работните приложения, където се срещам предимно виртуално. Но на сиви никога не бих сложила снимка. Не че няма на интервю да ме видят как изглеждам и да почнат обичайните, то много малко изглежда да е надеждно, блонди и тн. Но просто за сиви някак други "правила" съм възприела за моите кандидатствания. Ако кандидатствам някой ден за нещо, за което визията е важна, тогава ще сложа, пак професионално направена.
Минах доста интервюта тази седмица, не ми харесва на въпроса за бъдещо развитие опциите да са винаги преместване встрани... Отново съм раздвоена да остана като за последна работа, и да раздвижа странични неща.

Последна редакция: сб, 29 апр 2023, 07:37 от Анонимен

# 473
Оглеждам се за нова работа, но имам 2-3 години прекъсване на трудовия стаж. През това време си работих за себе си като самоосигуряващо се лице. Последното ми работно място беше в BPO в София като счетоводител.
Имам нужда от съвет, как според вас ще изглежда това прекъсване в работата по време на интервюта? Гледа ли се с лошо око ако си работил нещо години наред, но си решил да пробваш друго 2-3 години и после искаш да се върнеш към старото?
Последно съм била на интервю за работа 2016 и не сэм наясно в момента какви са заплатите в сектора и колко да си поискам. Притеснявам се да не поискам много или както обикновено правя да се подценя и да поискам малко.
Моля да ме посъветвате за счетоводство горе долу какви са стартовите възнаграждения в момента. Може и на лично. Благодаря предварително

# 474
  • Сф
Счетоводство е доста обширно понятие, в големите компании е разбито на поддейности- ТРЗ, АP, AR, RTR.
Не знам какъв опит имаш, зависи от позиция, компания и т.н., но 2500-3000 чисто за Сф.

# 475
Зависи дали ще си във фирма или счетоводна къща.При вторите е по- малко

# 476
Последно бях в RTR, BPO компания

# 477
Трия се, че много подробно стана.

Последна редакция: пн, 01 май 2023, 00:04 от LaCumparsita

# 478
Разпечатай си договора и тези правилници и отиди в Инспекцията по труда на консултация. Ако кажат, че има нарушение пусни жалба и да им ходят на проверка. Това с потвърждението по имейл не може да се счита за анекс по договора, но ако са го планирали отдавна това може да са ти вкарали клаузи в договора за работа по график.
Иначе ако не можеш да приемеш тия смени настоявай да те съкратят с 4 заплати обезщетение. Ако ти напуснеш сама борсата е минималната за 4 месеца.

# 479
Доколкото помня си в изпитателен срок. Може да те освободят без да отработваш, но 4 заплати едва ли ще се съгласят.

Общи условия

Активация на акаунт