Работа, CV-та, HR-и, съвети - 85

• 32 999
  • 816
  •   1
Отговори
# 510
  • София
Ами, те още питат за него, явно не им е паднал в очите. Той беше и на доста висока позиция.
Просто питам дали има санкции.

# 511
Аз казвам моето мнение. Пък те нека си питат.... какви точно санкции, освен да намерят начин да го разкарат?

# 512
Ами, те още питат за него, явно не им е паднал в очите. Той беше и на доста висока позиция.
Просто питам дали има санкции.

В моите договори винаги е имало някаква клауза, че не трябва да уронваш престижа на работодателя, което може да се интерпретира доста свободно. Не мисля, че на някоя компания ще й се занимава да съди служител за това, че е казал истината обаче.

# 513
  • София
Да, тази клауза визирах. Уронването на престижа лежи на члена за клевета. За да те осъдят за клевета трябва 1) да има свидетели или да е писмено 2) да не е вярно.

Относно нередността, прескочих това чувство отдавна. Има много нередни неща и едно от тях е клиентът да е договорил едни пари, а да се дават други, както и да манипулираш данните, за да си покриеш SLA-те.

Вече няколко пъти го видях в действие и имаше последици, така и трябва. Служителите не са собственост на наелата ги компания, имат право на глас, а клиентът си плаща за едни неща и е хубаво да знае, когато не отиват по предназначение.

# 514
Вероятността да има негативни юридически последствия при така описаните обстоятелства е минимална.

# 515
Има много нередни неща и едно от тях е клиентът да е договорил едни пари, а да се дават други, както и да манипулираш данните, за да си покриеш SLA-те.
Е то това клиента да договаря директно парите на служителите е много рядко нещо и е странно това да е бил реално проблема. Клиента обикновено договаря цена за целия екип, пък аутсорсинга гледа да намери възможно най-евтините хора за да приберат разликата. То иначе 90% от аутсорските в България щяха да затворят, защото те реална добавена стойност не генерират, а се рекламират с това, че са евтини и висят на разликата в заплатите между България и Запада.

# 516
  • София
За друго става въпрос, не ми се влиза в подробности.
А прибирането на разликата, без да е съгласувано, се води salary theft.

Последна редакция: пн, 01 май 2023, 22:41 от The Catcher in the Rye

# 517
Най-вероятно причината познатият ти да се отърве без последствия е, че клиентът тези мизерии отдавна ги знае или поне се досеща за тях. Давайки си част от дейностите на аутсорсинга компания, те са наясно кое как може да бъде манипулирано и са си пресметнали риска.  Понеже даде пример със SLA - в договора пише 95 %, а реално клиентът очаква 92-93. И ако някой му разкрие, че за да се стигне до 95 данните са изманипулирани, това не е никаква изненада.

Много странно, това е някакво отмъщение на дребно. Освен ако колегата ти не смята да основе собствена аутсорс компания и да привлече клиента, но едва ли има средствата за това.

# 518
Това не го разбрах - за какъв неизгоден член става дума когато хората напускат по свое желание и могат да разчитат единствено на минимално обезщетение от НОИ, и на никакво от работодателя? Thinking

Не знам какъв точно беше члена, но именно отказаха им да е по взаимно съгласие. Може и за дисциплинарно да е ставало дума, понеже срока на договора беше първо срочен (1 година), но имаше клаузи за предизвестие от три месеца от страна на работника и 30 дни от страна на работодател. Общо взето крайно неизгоден за служителя договор. И като поискаха колегите да напуснат поради неспазване на един вид някакви устни обещания - те са виновни, че нарушават договора (не желаят да изчакат три месеца). Затова - хубаво е да се пита на интервютата, ама после и в договор трябва да е записано всичко - работно време, място, бонуси, и прочие неща, които са договорени “устно”.

# 519
  • София
Не, то не е било някаква обмислена мисия по отмъщение, просто като са го питали защо така внезапно напуска, е изпял нередностите.
Скрит текст:
Аз също не смятам да си мълча и да прикривам истинските причини. Той как ходи по колове да обещава и лъже от мое име. И аз ще им вдигна телефоните на всички и ще им кажа за какво става дума. Каквото повикало, такова се обадило. Както казах, не се възприемам за собственост на компанията и колцентърският манталитет ми е много чужд - мениджърът ти те притежава и прави волеизявления от твое име. Мениджърите обичат да манипулират с "горене на мостове", но на място, където те третират токсично, това не е никакъв мост, а път към ада.

При работно време, написано като сумарно в договора, няма много какво да се направи. Така мисля аз, с това си измиват ръцете, но имам спомени, че в моя , примерно, имаше час на започване и приключване, въпреки, че беше сумарно първоначално.

# 520
Така описано, разбирам, че служителите са искали да напуснат без да отработят предизвестието, което в случая е било 3 месеца, и явно без да плащат обезщетение за това. В такъв случай, работодателят има пълното право да откаже, а позоваването на устни обещания и договорки е безсмислено.

Включването на възможно повече детайли в договора не е лошо, но обикновено големите компании имат стандартизирани такива, които са достатъчно обтекаеми за да покрият различни хипотези, които биха могли да възникнат.

The Catcher in the Rye, единственото, за което си струва да се замислиш, са евентуални дългосрочни негативни последствия. Ако мениджърът и/или някой от HR-ите са злопаметни и с добра мрежа от контакти, могат да изрядно да те разнесат из сектора.

Това в някакъв момент би могло да се окаже проблем, ако смяташ да се задържиш в него. В моя например е така, съответно хората внимават.

Последна редакция: пн, 01 май 2023, 23:11 от Khufu

# 521
Предизвестието трябва да е симетрично и за двете страни. Такова 3 месеца за служителя, 1 за фирмата не минава. Та може за това да е бил проблема. Иначе дисциплинарно уволнение не е никак лесно да се направи, но обичат да плашат с това, очаквайки, че не си знаеш правата. Доста хора се вързват.

# 522
Khufu, да, то това на мен ми е ясно, но някой спомена, че е хубаво да се пита по интервютата детайли предвид разисквания казус. И да питаш и да не питаш - няма голяма разлика според мен. За съжаление точно в големите компании наистина има малко възможност за промяна на договора, а това е единствения шанс да си гарантираш нещо.

bboiko, някак си бяха успели да го вържат като договор. Не знам доколко е законово или не, но като се подпишеш на такъв договор реално се съгласяваш с условията.

# 523
Въпросът има две страни: едната е служитеят да пази имиджа на работодателя, но, какво се случва, когато работодателят има практики на ръба на  морала? Била съм в подобна ситуация, няма да навлизам в подробности, но, следвайки фирмената политика, слагам и моето име под документи и в комуникация, аз бях лицето за комуникация. Бях напът да напусна такава длъжност и за пред по-близките си клиенти бих споделила, че решението ми е базирано на разминаване на моите виждания с фирманата политика и че се оттеглям. Нищо уронващо престижа, но все пак  - разграничващо.

# 524
"Горенето на мостове" е нож с две остриета. От една страна звучи нелепо, защото ти е ясно, че веднъж намериш ли друго, повече в тази компания няма да върнеш за нищо на света. От друга страна обаче останалите хора, с които работиш, също няма да се пенсионират в тази фирма и не е добре да си разваляш отношенията с тях.

Аз се вкарах в една такава драма - преди години имах ужасна мениджърка и тя много добре знаеше за отношението ми към нея. Впоследствие разбрах, че част от нещата не идват от самата нея като човек, просто е изпълнявала спуснатото от по-високо. Тя замина за чужбина, 10 години по-късно е мениджър там. Само се моля да не се върне, ама тогава бях на 23 и кой да мисли. За съжаление светът и по-конкретно София и фирмите, в които работим, не са толкова големи.

Бойко, точно в аутсорсинга хора се уволняват дисциплинарно много лесно. Виждала съм го много пъти.

Общи условия

Активация на акаунт