Бързи здравословни въпроси и отговори – 40

• 34 152
  • 740
  •   1
Отговори
# 555
Аз се потя много в областта на главата, особено нощем. С изключително нисък вит д съм, заради слънчевата алергия.
Не твърдя, че това е причината.

# 556
Натка, сега се сещам, че и за бебетата съм чувала, че ако се поти главичката, може да е нисък витамин Д, нали им се дава за рахит.

# 557
Не знам дали колежката се подобри в това отношение като пооправи нейните нива, не работим вече заедно. Тя точно това казваше, че нощем е особено изразено. Просто помня че ровеше за информация от какво може да е че се беше видяла в чудо и съм запомнила защото не е първото за което се сеща човек, а явно има връзка. А и по лицето е по-специфично, ако е само там а не по цялата глава.
На мен ми се случва с някои слънцезащитни кремове в по-топло или задушно време, но ако беше покрай определен продукт предполагам че щеше да е забелязано до сега.

# 558
  • Wonderland
Случвало ли ви се е АГ да ви разрани при взимане на проба за микробиология?
За пръв път ми се случи, сега имам щипане на (предполагам) одрасканото и имаше малко кръв като отидох до тоалетната.
Лекарката сама се усети, каза ми, че ме е одрала и може да има “розово”, но не беше само малко розово…
Притеснявам се, защото съм бременна в 8 месец и не знам това дали може да има някакво влияние на бременността, колкото и тъпо да звучи.

# 559
  • пустинята Гоби
Аз съм с голям дефицит на витамин Д и грам не се потя. По главата абсурд. Не, че пречи да се провери, но едва ли това е обяснението.

# 560
  • In the land of Never Never
За пръв път ми се случи, сега имам щипане на (предполагам) одрасканото и имаше малко кръв като отидох до тоалетната.
Лекарката сама се усети, каза ми, че ме е одрала и може да има “розово”, но не беше само малко розово…
Притеснявам се, защото съм бременна в 8 месец и не знам това дали може да има някакво влияние на бременността, колкото и тъпо да звучи.
На мен ми се случи преди две години, беше млада и очевидно неопитна, но със самочувствие. Направо ми се дорева по време на прегледа, и казах, че много ме боли, но не ми обърна никакво внимание. Прокървих и много ме притесни и ядоса това, но за два-три дни мина.
Иначе обикновено ходя при по-възрастни и опитни гинеколожки, и винаги се стараят неприятните усещания да са минимум.
Все пак като сте в напреднала бременност, посъветвайте се с някой друг АГ.

# 561
Здравейте! Не знам дали това е правилната тема, но ще пробвам тук.
Появи ми се отдавна мастно топче под гърдата. Беше сравнително малко, наскоро се уголеми и явно стана инфекция, защото се поду, силно се зачерви и ме боли. Може би инфекцията я предизвика носенето постоянно на сутиен за кърмачки. Бях на дерматолог, каза ми, че не е липом, а киста, защото е твърдо и винаги е било твърдо. Изписа ми Фусикорт - да мажа сутрин и вечер, в рамките на 10-14 дни. Вече 2 дни мажа и ми се струва, че по-зле става. Кога мога да очаквам ефект? Стана още по-голямо и по-червено. Не гнои, никога не е гнояло и не е имало други проблеми. Слагах лед чат-пат за успокоение, но редно ли е? Благодаря!

# 562
По-добре да те види хирург.

# 563
  • Wonderland
На мен ми се случи преди две години, беше млада и очевидно неопитна, но със самочувствие. Направо ми се дорева по време на прегледа, и казах, че много ме боли, но не ми обърна никакво внимание. Прокървих и много ме притесни и ядоса това, но за два-три дни мина.
Иначе обикновено ходя при по-възрастни и опитни гинеколожки, и винаги се стараят неприятните усещания да са минимум.
Все пак като сте в напреднала бременност, посъветвайте се с някой друг АГ.

За съжаление е доста опитна лекарка, следя се при нея от самото начало, но последните 2-3 прегледа си тръгвам със сълзи по една или друга причина.
Благодаря! Консултирах се и с друг лекар вчера, но е друго да чуя опит и от друг човек с това, защото ми казаха, че не е нищо сериозно и ще мине бързо, а боли..

# 564
Дерматологът ми каза, че това трябва да се махне така или иначе, но първо трябва да се успокои и сега не може нищо да се пипа. Даде ми контакт на хирург, който да го отстрани след 10-14 дни.

# 565
Здравейте. Преди време си пуснах щитовидни. Нямах антитела тсх 3.780 за другите показатели не си спомням какво бяха. Имах оплаквания от силен косопад,сърцебиене с пулс 120 в покой и след хранене на обяд ,кръвното ми се вдига и държеше до 130/90,качих килца ,страшна умора,цикъла беше нередовен понякога прескачаше месеца,получавах и екстрасистоли като понякога ми спираше дъха от тях. Работех доста напрегната и стресова работа и хич не се чувствах добре. По думите на лекарите нямаше проблем от изследванията на ЩЖ. Решихме с мъжа ми да имаме 2-ро дете. Прочетох ,че е хубаво тсх да е под 2. Отидох на ендокринолог. Изписа ми еутирокс 25 мг и още на 7-ми ден се почувствах страхотно. Осем месеца ни отне в опити за бебе за това лекарката го изписа. Пулса ми падна до 75 в покой. Кръвното се нормализира 115/70. След месец тсх падна на 1.900 и забременях. По време на бременността пиех по 50 мг като го държах около 3. Фт4 беше около долна граница. По време на бременността ми се случи една вечер толкова чести екстрасистоли ,че не посмях да заспя. Родих здраво бебче. Но няколко месеца след това пак ми се случи епизоди на екстрасистоли 2 дни ,през 10 Мин. Направиха ми екг нищо не излезна. Отидох на кардиолог лекарката каза ,че сърцето е здраво и най-вероятно от части и жлезата го прави това ,но и напрупан стрес ,недоспиване. Личната лекарка ме посъветва 2 пъти седмично да взема еутирокс по 50 мг. Започнах да взимам ,но не мога да кажа,че от това намаляха. Нямам определени наблюдения. Не бях пускала от януари хормоните и вчера реших да пусна и някои други витамини и минерали. От месеци пие и витамин Д защото бях с дефицит. Доза 1 000 iu. Прикачам снимки на изследванията. Прави ми впечатление феритина и желязото. Като цяло с тсх под 2 се чувствам по-добре,но лекарите не обръщат много внимание на подобни изследвания. Да допълня имам и кисти на ЩЖ.Благодаря.

Последна редакция: чт, 15 юни 2023, 10:48 от Гергана Иванова 695954

# 566
Не разбрах добре, в момента само 2 пъти седмично ли вземаш Еутирокс? Мисля, че ти трябва малко по-висока доза от моментната, ТСХ отива към 3, Т3 и Т4 са под средата на границата. Отделно вит.В12 е в дефицит, инсулина е висок. Иначе да, феритина и желязото е желателно да са по-високи.

Относно вит.Д, ако си била в дефицит, доза от 1000 единици нищо не прави, това е профилактична доза.

# 567
Не разбрах добре, в момента само 2 пъти седмично ли вземаш Еутирокс? Мисля, че ти трябва малко по-висока доза от моментната, ТСХ отива към 3, Т3 и Т4 са под средата на границата. Отделно вит.В12 е в дефицит, инсулина е висок. Иначе да, феритина и желязото е желателно да са по-високи.

Относно вит.Д, ако си била в дефицит, доза от 1000 единици нищо не прави, това е профилактична доза.
Личната лекарка ме посъветва да взимам по 50 мг два пъти седмично заради екстраситолите. Вит Д беше 25 много нисък. Но явно съм го вдигна плюс разходки на слънце и приема. Ще започна да пия и Б12, ще взема и спрей мисля на BatterYou желязо да вдига малко стойностите. Относно инсулина и аз в последствие разбрах ,че е добре да е по-нисък. Интересно дали има общо с останалите стойности. Както мога да предприема за него?
И май си се водя с хипофункция нали?

# 568
С тези 50 мкг два пъти седмично нищо не правиш. И защо ЛЛ ще ти назначава дозата на еутирокса?!
Обърни се към ендокринолог за по-адекватно лечение.

# 569
С тези 50 мкг два пъти седмично нищо не правиш. И защо ЛЛ ще ти назначава дозата на еутирокса?!
Обърни се към ендокринолог за по-адекватно лечение.
Ще сменя ендокринолога. Той на тсх 3.780 и другите на долна граница ми каза ,че всичко е наред. А екстраситолите дойдоха от невиделица и 2 ме мъчеха. Личната също е с проблемна щитовидна и каза ,че при нея е същото положение и си качва дозата. Много е гадно ,че не обръщат внимание ендокринолозите на стойности в референтните. Доколкото разбирам трябва да са оптимални...

Общи условия

Активация на акаунт