Домашното насилие – тема №4

• 147 176
  • 2 309
  •   1
Отговори
# 480
  • София
Аз много се дразня на един приятел на моя бъдещ екс. Той по принцип е симпатичен, но е пияница и мекотело. Та на няколко пъти се е случвало оня да си покаже рогата пред него. И то само пред него. А приятелчето - ама недей така беее. Даже май е готов да му е свидетел за последния скандал, да каже че скандал даже не е имало!
Абе мекотело.

# 481
Роднината я изкараха от дома на насилника с все багаж и донякъде въпреки нея и го заплашиха с нож, беше като в уестърн. Брат й и братовчед й обикаляха около работата му и около дома му постоянно с цел сплашване. Повече не са се виждали. Тя продължи живота си и си намери страхотен мъж.
Гаджето на съквартирантката ми го изгоних от квартирата ни, заедно с приятелите му простаци, тя порева и се разделиха по телефона. След няколко месеца се изнесох, а тя спря контакт с мен, имам съмнения, че се е върнала при него. Моята съвест е чиста.
Първия случай, получило се е. Имали са твоите роднини ресурса за силово решение, направили са го, проработило е. Не всички обаче имат такъв ресурс, нито това може да бъде направено от хора различни от най близките роднини, дори и да са близки приятели. Изолиране на жертвата и респектиране на насилника. Това обаче не винаги работи. Наскоро моя позната професионален психолог сподели такъв случай, след много по голям екшън с намесени хора от силовите структури, насилника е трайно респектиран и повече не припарва до жертвата си. Момичето обаче прави опит за самоубийство, при това почти успешен, едвам я спасяват, а моята позната след няколко посещения се отказва от случая като извън нейните възможности. Имам и други такива примери, така че силовото решение не е универсално, нито може да се приложи от всеки.
Другата ти история е ясна, там няма смисъл от коментар.
За другото си права, сигурен съм че никой не толерира издевателства в негово присъствие, но повечето хора изглеждат незаинтересовани, защото просто им е писнало да говорят и да се занимават без резултат.

# 482
Какви биха били резултатите не е основание да се елиминират опитите. Ако го приложим към всичко, слаба ми е фантазията.

# 483
  • София
Не може всички да тръгнат да спасяват жертвите, не е това и идеята. Което обаче не значи да бъдем толерантни към насилниците, да си хортуваме с тях и да се правим, че не забелязваме действията им. Понякога най-добрата помощ в такива случаи е тиха, методична - неизменна подкрепа и рамо, на което жертвата да се подпре, когато събере нужните психични и материални ресурси.

Ясно е, че без помощта на жертвата измъкването е много трудно, но това не значи, че жертвата сама си го търси, така си й харесва и т.н. Много пъти жертвите системно, жестоко и напълно умишлено са лишени от възможностите си за съпротива. Насилникът работи с пълни сили първо да увлече жертвата, после да премахне всичко, което би й дало сила да се махне - самочувствие, финанси, приятели. Често се таргетират хора, които вече са уязвими по някаква линия - може да са неуверени, да нямат социален кръг, да нямат роднини, да нямат добри финансови възможности. Заплахите също са неизменна част от репертоара. Особено тежко е, когато това е започнало в детството, а интимната връзка с насилник просто е последвала семейната такава с баща/майка. Отстрани изглежда по един начин, но механизмите да се стигне до това някой да се връща към насилието изобщо не са толкова прости и не опират до "ми той/тя сам си го прави".

# 484
  • София
Светулчица, повярвай, лукс е, че не можеш да повярваш.
Ако приемаме това за лукс, къде остават нормалните отношения?! Не съм съгласна, че е лукс, напротив, описаният случай е извън нормалното.

Описаният случай е много, много извън нормалното. И все пак се случва много по-често, под различни форми, отколкото можете да си представите.
Да, лукс е да не можеш да го повярваш. Не да си го преживял, но да не можеш дори да си го представиш, си е блажена невинност.

# 485
Имах много близка приятелка, която според мен, а и според най-близките ѝ роднини сключи брак с неподходящ. Всички наши опити да ѝ отворим очите завършваха зле. Обвиняваше ни, че не искаме да е щастлива и се изолираше от нас. Родителите ѝ се примириха, но аз не можах. В крайна сметка тя прекрати приятелството ни.

# 486
# 487
  • Пловдив
Ясно е, че без помощта на жертвата измъкването е много трудно, но това не значи, че жертвата сама си го търси, така си й харесва и т.н.
Не съм съгласна. Убедена съм, че има жени на които им харесва. Не казвам, че всички са така, или дори, че повечето са така. Но има някои на които им харесва.

# 488
Понеже не може да им харесва, дори да им харесва, това се дължи на определено състояние, което винаги е придобито.
Все едно болен с вредни вкусове и навици.

# 489
  • Пловдив
Понеже не може да им харесва, дори да им харесва, това се дължи на определено състояние, което винаги е придобито.
Според мен не е вярно. Има си хора така си им харесва, от вътре им идва.

# 490
Според мен не е вярно. Има си хора така си им харесва, от вътре им идва.

Има жени, които са се загубили сред насилие и насилници, това се преплита със срам, морални разбирания, добро възпитание и доброта... После цялото нещо се изражда.
Когато се намесят приятелите Misc Bomb и евентуално прокуратурата Misc Hammer нещата си идват на мястото. Но това е преди да има деца и семейство, защото някои жени търпят такива идиоти и като гаджета.

Жертвите на насилие са толкова потънали понякога, че те не оценяват света с нормалните морални категории. В крайна сметка какво е насилието, един бой, боя не е нещо особено съдържателно. Първите пъти като се биеш е стресиращо, после не. Обидите също не са нещо кай-знае какво, ставаш дебелокож и не ти пука.
Проблема с жертвите на насилие е че не са в състояние да погледнат отстрани и да изпитат нужното отвращение, презрение и възмущение. Тях вече не ги е и страх.
Затова обществото трябва да си отваря очите повече!

И съм твърдо против всякаквите НПО-та да бъдат оправомощавани за каквото и да било свързано с насилие. Само членове на обществото и негови редовни представители с длъжностна характеристика и на заплата към бюджета! Полицая е дългата ръка на закона, той е продължение на обществото!

Иначе става като Чарли Чаприн и Хлапето!

Последна редакция: пн, 09 окт 2023, 10:37 от Тифи19

# 491
  • София
Мен прословутата Анимус ме прееба тотално! Смея да твърдя, че ако не бяха те, сега щях да съм си вкъщи с децата, а оня навън. А не като сега, оня вкъщи, аз под наем.
Както и да е, поне подписахме развод по взаимно съгласие, което е страхотно постижение на фона на всичко, което се случи през последните години.

# 492
Все едно тези с визитките пред КАТ да ти жалят акта. Варианти: в много от случаите те просто ще обжалват акт, който е безсмислено да се обжалва, могат да изпуснат такъв, който би паднал, а във всички случаи те ще спечелят повече от клиента. Товарят съда и КАТ и буквално злоупотребяват с обществения ресурс и правните порядки.

Има си професионалисти на които това им е работата. Трябват обаче социални и комуникационни способности.

Защо споменавам тези с визитките, а защо не и тези обикалящите по болниците да ловят пострадали от ПТП.

Защото това са организации, които работят дълго време и трупат ресурс, опит и връзки. От тук директно по дядо Маркс и по Джек Лондон (Желязната Пета) се поражда стремеж за сближаване и сливане с властта. Един ден много от тези ще станат НПО-та "в услуга на обществото". - естествена проявна форма на капитала!

Ето защо, трябва да има държавен, а това значи обществен, монопол в определени области като правораздаване и правоохранителна дейност.

# 493
  • София
Тук съм съгласна с Тифи, за да ти "харесва" насилието, някъде нещо в теб е много повредено.

Мен прословутата Анимус ме прееба тотално! Смея да твърдя, че ако не бяха те, сега щях да съм си вкъщи с децата, а оня навън. А не като сега, оня вкъщи, аз под наем.
Както и да е, поне подписахме развод по взаимно съгласие, което е страхотно постижение на фона на всичко, което се случи през последните години.

Роки, би ли разказала, може да е полезно на някого?

Иначе браво, че сте подписали най-накрая, дано сега нещата се поуспокоят.

# 494
  • София
Знам, че ще бъда линчувана, но "насилието" понякога хич не е такова.
Не може един човек, независимо мъж или жена, да е напълно безкритичен към постъпките на другия и да не смее да изрази мнение.
Аз ако ви разкажа някоя история с подходящи думи и емоции, ще призовете да бягам с 200. А може да не е точно така

Общи условия

Активация на акаунт