Плюсове и минуси на кварталите в София - тема 15

• 47 246
  • 764
  •   1
Отговори
# 315
Винаги ще се харесва чисто, спретнато и подредено. Вече според времето, подробностите ще са различни.
Като човек, обиколил много квартали и видове строителства от 97-ма насам, мога да кажа, че относно поддръжането на сградите, нещата вървят само към плюсове.

Понеже в момента съм на вълна нова входна врата и пощенски кутии, се възхитих колко съвременни са били тогавашните. За парапета да не говорим Trollface

# 316
Омг 20 000 за това, че и пари дали доброволно, припад. Голяма носталгия ще да е било Grinning

Нормално е след 40-50 години никой да не харесва това, което се прави сега, вероятно ще е морално остаряло.

# 317

В заглавието пишеше  "ПРЕДИ 40 Г." , аз само хвърлих много бърз поглед на снимките,  а текста изобщо не четох... LOL

# 318
Тези 20000 предполагам са основно за ремонта на входа (входна врата, домофони, боядисване, парапети, нова дограма на общите части). Декорът вероятно е дело на някой ентусиаст.

# 319
  • София
А на мен ми харесва, макар и не непременно дизайна, но е в пъти по-добре от 99% от всички входове на панелки, които съм виждал. Браво на хората за ентусиазма.

# 320
Най-важно е да се харесва на живеещите във входа.Щом всички са одобрили и събрали парите нещо,което е мнооого трудна мисия в днешно време,значи всичко е окей.

# 321
Здравейте Simple Smile
Търся скорошни мнения за м-т Гърдова глава (кв. Бояна). Влюбена съм в един апартамент там, но районът ме притеснява.
Онзи ден се разходихме там и ни хареса, че е тихо и напомня на село. Движим се с кола, та бихме преглътнали липсата на хубав градски транспорт.
Четох обаче мнения от преди няколко години за проблеми с отходни води и неприятни миризми в района. В същото време се строят луксозни нови сгради...Thinking
Ако в има някой, който живее там, ще съм благодарна на мнения, тъй като сме в голяма дилема Grinning

# 322
Възможно е и да няма канализация, но да пише, ако някой има имот в района. За Симеоново, което е голям квартал, правиха някаква частична канализация едва преди 10 години и пак май не всичко е обхванато към днешна дата, та за Гърдова глава ме съмнява доста има ли.

Редактирам се, че ми стана интересно и като търсих Гърдова глава канализация Grinning, излезе ето тази стара тема, не е чак толкова стара - https://www.bg-mamma.com/?topic=920994

Последна редакция: пн, 03 юли 2023, 08:15 от Анонимен

# 323
Здравейте! Simple Smile

Надявам се да има хора от Зоните в тази тема и по-специално Зона Б-19.
Бихте ли дали информация за квартала и най-вече за триъгълника от снимката?

Преди години в района имаше много хора от малцинството, как е положението в момента? Кварталът спокоен ли е? Какви са проблемите и негативите? По "Момчилов мост" е доста тъмно и страшно вечерно време. Имало ли е проблеми някога?

Имам и по-конкретен въпрос, свързан с един изоставен строеж в района, който може да видите в линка и скрийншота по-долу. Каква му е била целта? Знае ли се дали има планове за събарянето му или нещо друго? Такива места по принцип са сварталища на всякакви и това е контекста на въпроса ми.

https://goo.gl/maps/iv1UWDqyYgQ3xVBH7

# 324
  • някъде в България
Като цяло квартала е спокоен. Построиха доста нови кооперации. Има много млади хора, двореца на децата е наблизо. Има си обаче и доста минуси. Моста продължава да не е осветен. За инциденти по него не знам да е имало. Строежа е свърталище на наркомани и бездомници. Не веднъж правят пожари и идва пожарна да гаси. Веднъж имаше и някакъв взрив от мазетата. Проблема е най-вече на живущите около строежа. Нямам информация дали ще се събаря, но едва ли... Парк Св. Петър и Павел е наблизо, до скоро не беше и осветен, но оправиха проблема.  Вечер е пълен с хора от малцинствата. Все още си стои гетото на бул. Константин Величков. През деня по-рядко срещам такива. Пълно е с деца и забавления за тях - батути, колички, балони...

# 325
Циганите са супер много в тоя район, включително парка, но не живея там, че да знам правят ли проблеми.

# 326
Дойдох да живея в този квартал преди малко повече от 20 години. Тогава имаше няколко цигански къщи между блоковете, но цигани рядко се виждаха. Сега са доста по-мобилни и доста повече се "усещат". Отделно кварталът започна да се презастроява, което ще създаде сериозни проблеми след време /заради липсата на места за паркиране; високите блокове за съжаление нямат подземни паркинги, както е от другата страна на реката/. Като цяло, според мен, нещата отиват в по-лоша посока отпреди.

# 327
  • София
Като споменахте Люлин 2 се сетих за един факт от живота ми... не познавам никой от този микрорайон, та:
В края на 80-те са ни дали избор между Обеля 2 и Люлин 2 тристаен... но по някакви причини, баща ни е решил да бъдем в Обеля 2 и така почти цялото детство и юношество бяха в Обеля.
 Според вас тогава имало ли е някаква разлика в стандарта на живот?
Не съм учил в Обеля..но познавам само един от тогава (и сега) който е в добра финансов статус. Съседите ми са.. да кажем в работническия профил...
Сега когато ходя натам, ме обзема някаква депресивна, безпомощност. Не намирам кой знае какво развитие. Например в Овча Купел 1, 2 е къде къде по-обнадеждаващо.

# 328
Не съм учил в Обеля..но познавам само един от тогава (и сега) който е в добра финансов статус. Съседите ми са.. да кажем в работническия профил...
Сега когато ходя натам, ме обзема някаква депресивна, безпомощност. Не намирам кой знае какво развитие. Например в Овча Купел 1, 2 е къде къде по-обнадеждаващо.
Овча е университетски квартал, такива винаги прогресират бързо, а и имаше много къщи за събаряне и предостатъчно място за нови строежи. Обеля доколкото знам няма забележителности и няма как да се случи там нещо интересно, а и транспортът е три дни път с камили, просто няма как да обясниш на някой незапознат какви са му предимствата ¯\_(ツ)_/¯ В сравнение Люлин поне е достатъчно обширен, развиван и разнообразен, че може да е спокойно един самодостатъчен микроград, което си е предимство не само пред Обеля.

# 329
Какъв университетски квартал е Овча купел? Моля, моля... Нищо университетско няма в него...
Средата е същата, като в Обеля. Живяла съм в Обеля, работила съм в Овча купел, Надежда (по-големите номера), Връбница, като работата ми е позволявала да оценя каква е средностатистическата среда. Изключения винаги има и ще има, важното е преобладаващата маса.

Обеля е на метро, няма как да е девет дена път с камили. Когато аз живеех там, имаше един автобус и един трамвай. И с двете превозни средства се прибирах от Московска за 30-35 мин. (с едно кратко прекачване). Проблем беше само при дъжд, защото се наводняваше района на Триъгълника и спираха трамваите. Сега с метрото е вече съвсем различно.

Общи условия

Активация на акаунт