Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 63

• 21 494
  • 753
  •   1
Отговори
# 135
Абе не е лесно с режима и то хич.
На моменти ми се яде, признавам си. Позволявам си чат пат. Но абсурд да си направя това хранене ежедневие и да върна кг. Това направо означава бъдещ диабет 😕

# 136
  • Пловдив
Мисля че и тук беше споменат инсулинът, може би не е бил в снимка.
Беше, нищо не е скрила потребителката.

# 137
  • На север
За съжаление всичко тръгна от проблемите ми със здравето. Изписаха ми лекарства, без които ме мога, а бях 50 кила тогава. От тогава малко и бавно за 10 год стигнах до 96…. Бременността ми сложи 20 от тях.
Ще пиша тук за мъжа ми макар, че всички коментирате тази тема. Моят мъж преди ядеше примерно мусака или пълнени чушки. Сега отказва всичко готвено от мен. Абсолютно всичко! Яде само навън, поръчва или си прави полуготови пици, бургери или сандвичи с майонеза и салам. Има едно чекмедже с около 10 вида чипсове и снаксове, които се ядат вечер. Има язва на стомаха от дете. Чак сега му откриха какъв е проблемът и му казаха, че трябва диета. Е познайте… не я спазва. Забранен му е шоколада, защото повръща от него, но го яде почти всеки ден, един цял. И си повръща нон стоп. Откриха му синдром засягащ белите дробове и ставите. Логично е, че ако тежи 120 кила на 170 височина нормално това да натоварва ставите. Е да но според него нямало да помогне. Щял да бъде на инвалидна количка след 10 год и да умрял млад, но поне да се радвал сега на живота! …. 😞 Има рефлукс, а пие само газирано. Забраниха му да пуши че е с Колс което е по-зле от астма. Е пуши разбира се! Ако спомена вече нещо на тази тема се караме само. Аз съм в другата крайност. Когато се запознахме не знаех вкуса на сникерса или на спрайта. Не бях яла бургер дори. За съжаление ми повлия той и лекарствата и почнах да си похапвам пици, паста и чипсове. Но от септември отказах всичко!
От другата страна е синът ни на 4, който яде 10 неща на кръст - супа една купешка, кюфтета и кебабчета, макарони със сирене, кренвирши (тукашни) всякаква паста и пица но само пеперони, сладолед, тако, панирана риба, краставици и ябълки. Яде и филии с майонеза и салам (от баща му го видя) и палачинки понякога, гофрети за закуска. Само това! Обича сок, но аз го ограничавам. Сладко не обича и той като мен но понякога хапва по малко шоколад или шоколадова торта ако е без крем. Освен палачинки или гофрети но те са рядкост. Много ме е страх да не гледа и да се учи от баща си. Но ние сме двете крайности с него. Вкъщи всеки яде различно. Особено сега като минах на НВД вече нищо общо нямаме за ядене. А да … извара и кисело мляко яде синът ми също. До там!
Пример за мен е моят баща! Има сериозни проблеми с бъбреците. Вече поне 5-10 год е на строга диета. Хора, не съм виждала друг като него. Няма един път да прегреши, а диетата му е зверска. Не яде нищо, в което има сол! Само пилешки гърди от месото и то варени само. Картофите и те само варени. Боб, яйца и патладжан не! Никакъв шоколад и ядки! Възхищавам му се. Аз нямаше да издържа. То всичко е със сол в магазините!
Качвам ви снимка на изварата тук, която много обичам да похапвам и мисля, че е ок за диетата ми сега. Днес ядох две бъркани яйца с праз и извара и после кисело мляко с кокос (има 8,3 гр карбохидрати). Ще видим ще ям ли въобще вечеря.

Така сме ние с мъжа ми норвежец. Като се събрахме беше 70 кг, но спортуваше много и след диета заради спорта. Спря спорта по здравословни причини. Сега носи ХХL… яде само фастфууд, никакви  плодове и зеленчуци. Пие по 2 литра безалкохолно. Не пие вода. Колко съм говорила. Лекари и те…Ядосвам се понеже и много здравословни проблеми се появиха. Карали сме се. Ето днес поръча пица пак. То е само пица, бургери, кебапи, сладко, чипсове и сосове на всичко. Отказах се. Мъчно ми е, защото е сериозно болен, но не можеш да помогнеш на някой който не иска помощ. И вече не му меля на главата. Само ако даде чипс на детето. Тъжно, но нищо не мога да направя вече.

У нас е същото, с разликата че на ММ нищо му няма и триглицериди по-високи от 70-80 Не сме видяли още, а закусва с кроасани, подсладени кисели млекца, яде по ресторанти и от четвърт век ме пита за кво готвя като можем да си поръчаме вкусотии. Поне 5 пъти седмично яде в ресторант, но често и по 10. На почти 55г гадината няма един бял косъм. Баща му умря на 90г с цялата си коса на главата, почти без бели коси и с всичкия си. У тях ядат като прасета, но сравнително чиста храна. Ген, микробиот, късмет. Ходи, не ходи на фитнес си има мускулести крака. Майка му беше с преддиабет, но го обърна с леко намаляване на ВХ. Всичките му братя и сестри са били винаги слаби до нормални.

Пълнолетните ми деца ядат боклуци. Подиграват ме за витамините и салатите. Спрях да меля. Обяснила съм всичко.

Майка ми знае и даже тя ме завлече на ендокринолог в БГ. Всеки път ме чака с баница с масло. Домашна била, без маргарин, бавен въглехидрат била. Бавен, ама на мене бързичко ми се напъхва в черен дроб и шкембак. Като куршум е баничката. Тя е дебела (майка ми, баниците и са тънки 🤩), но няма моите стойности на инсулин и КЗ над 5 не е виждала.

На нас най-големия проблем ни е семейната среда. Не си само ти. Не стига, че докторите не ни подкрепят и често не разбират за какво им говорим, колегите не ни разбират и за капак и домашните, от които би трябвало да получим най-голяма подкрепа ни правят сечено. Ами такъв е живота.

Елора пише, че брат и трябвало да и обясни за КЗ и инсулин. Добре, ама моята майка го знае и може да го преподава. Ако друг и каже за някоя изпърдяна диета от картофи и ориз или неща, дето растели над земята става цялата в слух. Мене ме видя през август и в средата на октомври ме видя -15 кила и не се впечатли. Оня ден пак ми затутутка някаква диета на моя втора братовчедка, с която брат'чедката станала 51 кила. Че аз тежах по-малко. А тя си ходи с високо кръвно и дебела и се чуди от какво е. Обувките на обущаря.

Понякога чужди хора разбират по-лесно. Добре си направила, че си дошла в групата. Добре дошла си и всички искаме да станеш като Елора и мене, примерно. Мислим ти доброто, ако и да мислим, че можеш да го постигнеш по-бързо, по-лесно, по-евтино, с по-малко глад, нещо такова.

Погледнах ендокриноложката-диетолог, която искаш да посетиш. Тя има друг поглед върху нещата. Примерно, казва, че бавно отслабване е по-добро и успешно. За кого? Всички проучвания показват, че при обезитет, диабет 2 и ИР рязкото отслабване е по-успешно.

Писа, че си била на диети, отслабвала си и пак си качвала кила. Това е напълно нормално. Даже и дивите животни качват тегло и мазнини в сезони на обилна храна и свалят след раждане и по време на суша, студ итн. Да качваш и сваляш 10-15 кила, даже всяка година е ОК и нищо съществено не разваля в организма, даже напротив.  20 кила може, повече не. Ако си клечка даже е добре да качиш мускул, малко мазнина. Ако си дебела е ОК да отслабнеш. Никой не седи на едни и същи грамове цял живот, само пияниците 🥳.

За лекарствата, които ще пиеш до гроб - нищо се не знае. Допреди 20г диабет 2 е смятан за прогресивно и неизлечимо заболяване, а днес го обръщат с малко витамини и диета от 600 калории. Може да намерят нещо и за това, което ти има. Разказвах на майка на съученик на дъщеря ми за кето режима, че имаше епилепсия. Не я заинтересувах. Открили и диабет, турили я на месо и зеленчуци, поотслабна и епилепсията и изчезнала. Викам и "Ами нали за същата диета ти казах". А, ама докторите нищо не и били казали и я било страх да не се влоши.

С толкова лекарства, които вдигат инсулин ще е трудно. Аз имам халтави стави и като си изкълча нещо ми дават стероиди. Гледам да не ги пия често, но не винаги минава номера. Тогава инсулинът ми скача доста високо. Гледам да спра ВХ в такива моменти.

У нас синът ми не яде почти нищо, различно от меса, риба, леща, боб, ориз, хляб, макаронени, кускус и боклучави сладкиши. Не мога да сложа гъби, спанак, вино, бира, зеле в ядене ако искам и той да яде. Решила съм въпроса като готвя като азиатките - всичко в отделен съд. Бял ориз за домашните и кафяв за мене в друга тенджера, месото само с лук и чесън, зеленчуците отделно. Смеех се на японската ми съквартиранта преди 30 години, че на всяко ядене има повече тенджери и тигани, отколкото купички и чинии, ама станах бетер нея. Всеки да си сипва каквото иска.

Правя мариновани салати от моркови и зеле, по 2 кила наведнъж и после си имаме за цяла седмица, та винаги има зеленчук в хладилника ако прегладнея.

Ако ти се качва холестерола от яйца (Не е невъзможно, макар и сирене и масло да го качват повече), можеш да разгледаш WFPBD. Цели, вегански храни без мазнина. Леща, боб с кафяв ориз за гарнитура, салати без мазнина, плодове. Точно това, което искаш да ядеш. Сигурно и рецепти за палачинки има. Не съм търсила, но съм виждала рецепти за кексове.

tays, нюкасълската диета е за отмазняване на вътрешни органи. Аз имах мазен дроб, знаеш и го имах и след като свалих 10 кила. Не знам дали на тебе ще ти помогне с нещо. След такава диета човек трябва да яде до 2/3 от калориите, които е ял преди нея. Това обръща каруцата при повечето хора. По-удачно ми се струва да я правиш през ден, така че да си запазиш обмяната на веществата. Може на следващия ден да превеждаш със 100, 200 или 300 калории и даже да си увеличиш обмяната. Тялото от два дни запомня този с повечето калории и кара на по-високите. Ако дълго време седиш на ниски, май не е точно така, освен ако не са супер ниски и кето. Писала съм, сега ям по 1500-1600 калории на балансирана или ВВ и 2000 на кето, а преди да отслабна на 1200 и спорт дебелеех.

АРТЕМИС, при диабет 2 и ИР има дефект в производството на бикарбонати в панкреаса. При много ниски калории или кето урината е кисела, много кисела, дори и човек да пие по много вода. Тоновете зеленчуци не компенсират това. Документирано и проучено е и се знае, че голяма част от децата, сложени на кетогенна заради епилепсия правят камъни в бъбреците. Необходимостта от цитрат я пише даже и в уикипедия в статията за кетогенната диета. Пускала съм много линкове към обяснения и проучвания, но ги нямам и трябва да ги търся наново. Ако искаш мога да ги потърся пак. Свързано е и с работа на черен дроб, отслабване, костна плътност. За да се алкализира, тялото вади магнезий от костите. Чаена лъжичка мазнина за жлъчката и анализиране според рH са най-важното при такъв режим, по-важни и от витамини.

natka, като идеш следващия път, извикай ме и мене! Ще ги строя за нула време. През половин час ще нося на диабетика де леген с маруля, де тенджера със салата от целина. Само да не му падне КЗ под 5.1, че сигурно ще викат бърза помощ.

# 138
Елора, не Кето, НВ- ВМХ, статията- превод я четох още в началото. Обаче, там говорят и за скорбяла, а аз спрях и ориз. Честно, сложно ми е разбирането и се обърквам.

# 139
  • Paris, France
А моята цел е да свалям и TSH, по грешен път ли съм тръгнала, тогава? Четох за храните, които спомагат това да се случи и пише за нетлъсти меса? Започвам да се лутам.

Ако нямаш проблеми със щитовидната жлеза, ТSH пада само след като отслабнеш. На доста хора ни падна под заветното 2. Сещам се за Бледолилава, че беше писала същото, но и други.

ТSH, само по себе си нищо не значи. Добре е да се качи докато отслабваш. То не се мери докато се отслабва, защото не е показателно.

Ако ТSH ти е средно висок, Т4 нисък или под средата на нормата, Т3 е висок или над средата, диетата в темата ще ти помогне да се нормализират след като отслабнеш.

Woman on red, гледай си здравето! Същата работа е у нас, с разликата, че и кисело мляко не ядат децата и ММ не е 120 кила, а само 70 и пуша аз. Ами няма оправия. Гледай себе си, а синът ти в пубертета може да се очовечи. Моите деца не искат да пушат, защото в къщи имат лош пример от мене, а пуша само на балкона или в кухнята на затворена врата и отворен прозорец. Пак, че е жив на 120 кила, защото аз на половината не можех да стана от леглото, имах емфизема, астма, течаща от ухото гной и това без да ям чипс и да пия безалкохолно.

А, след КОВИД тук се работи 3 дена от къщи и два от офис, та сме по цял ден заедно поне 4 дена седмично и гледам доставките на китайски и японски манджи, Макдоналдс, пици и други полезности. Е, понякога и ги хапвам.

# 140
  • На север
И аз си бих инжекции за тромбофилия от ден 1 на бременността + и гестационния диабет, че и инфекция имах. Пих и аспирин до 3тия месец. Утрогестанът ми беше забранен, защото съсирва кръвта. Боже, само лекарства и лекарства….
🤔Вече ще си водя записки 😇Пишете полезни неща, но така съм устроена- освен да ги прочета, трябва да го запиша и да измисля как да ги включа при мен. (за добавките, за упражненията..)

Невена спомена за дуфастона. Това ме наведе на мисълта, че по време на бременността до 5 м вкл бях на утрогестан 🤔10 месеца бих и фраксипарин.. и той как е повлиял- каня се да потърся из нета..

Кърменето явно ме е спасявало да не качеам, въпреки честите и неконтролирани по съдържание похапвания. Не качвах, но и не съм сваляла.

Февруари, като започнах, та аз съм била с ужасмо ИТМ 🫣Осъзнавам го сега..

Скрит текст:
на 168 см, килограми 90 и итм 31.9

Другият уикенд ще се тегля, този ми се размина. Преди бях -5 кг, сега се надявам на още -2кг. Тези дни ичаквам и МЦ и може би ще има малко спад в задържани течности.

Сутринта прах на ръка една двуцветна блуза, която си чакаше реда в банята. Като изсъхне, ще ди я облека - тя е доста широка и се надявам горещо вече да ми стои нелепо голяма 🫣 и после я слагам в архива със старите дънките
Скрит текст:

За храненето в семейството - да, като родители носим отговорност към насочване избора на децата и с личен пример и с подбор на продукти. По принцип се старая да не давам център на внимание на храната. Никога не се говори кой дебел и няма директно забрани. Но в повечето случаи не поддържам сладки неща налични, никога не ги предлагам за десерт и никога не ползвам храната за награда

# 141
И аз си бих инжекции за тромбофилия от ден 1 на бременността + и гестационния диабет, че и инфекция имах. Пих и аспирин до 3тия месец. Утрогестанът ми беше забранен, защото съсирва кръвта. Боже, само лекарства и лекарства….
Моля, при цитиране на тези фермани, да ги слагаш в скрит текст.

# 142
  • Paris, France
Утрогестан е ОК, защото е по-близо до естествения, човешки прогестерон. Дуфастонът е протестин. Той се закрепва за рецепторите на прогестерон, но не е прогестерон и не може да го замести пълноценно. Утрогестанът няма негативите на Дуфастон и затова се дава на бременни. Дуфастон е за предменопозални бабички, както ми каза гинекологът и не може да се пие дълго. На мене от Утрогестан непрекъснато ми се спи, та сама си исках Дуфастон.

tays, когато си тежала 52 или 58 кила си имала повече мастни клетки, тоест складове за сланина. С възрастта и след менопаузата първо започва измиране на мастни клетки и почва да липсва място. Егеноза, дето викаш. В тази връзка - да се върнеш на 58 или 52 кила няма да ти даде инсулиновата чувствителност от младостта. Като ти предлагам да постиш през ден, то е за да не се налага после да ядеш по-малко, защото и сега не ядеш много. Да, по-бавно ще станат нещата, но ще си с по-бърз метаболизъм накрая. Това не се знаеше преди 10 години и затова аз постих всеки ден. През ден също е добре. Негатив е по-бавното празнене на черен дроб, но пък позитов е запазването на метаболизма. Метаболизмът пада с напредване на младостта ни 🌞. Даже може в деня, в който не постиш да ядеш малко повече калории, до 300 в повече, примерно. Така даже ще се озовеш със забързан метаболизъм. Аз отслабвам най-бързо като ям двойно един ден и нищо на следващия, ама няма да ти казвам какъв глад ме гони нощем.

# 143
Хепарините дето ги назначават на бременните с тромбофилия не мисля че влияят на ИР, поне не съм срещала такова нещо. Фраксипарин, Клексан и знам ли в другите държави под какви имена са. А и за жена с тромбофилия не знам има ли вариант за нормална и успешна бременност без тях...
Виж Дуфастон и подобните са друга работа.

# 144
  • На север
Ама защо ме карате все за тая Саксенда да пиша бе хора? Оставете ме на мира на тази тема! И аз не съм съгласна да се ядат по 6 яйца за един ден,  но всеки сам си преценя. Аз даже си направих труда да питам момичетата там дали имат висок инсулин след инжекциите? Те поне са минали през това, а не коментират на база Гугъл. Колкото до снимката чак ми стана смешно как си си направила труда да снимаш? А датата видя ли я? Аз тогава мислех че съм с диабет! Това е писано преди да говоря с ендокринолог! Писах че имам свалени 16 кг и да доволна съм, но ако имах диабет е нормално да мина на лекарство за диабет. И айде да ме оставите вече на мира на тази тема! Иначе и аз като други от другата тема спирам да пиша тук, което за мен би било жалко, защото имам какво да уча и споделя. Жалко е и да се заклеймяват хората или гонят от тук заради личен избор. И защото аз за разлика от други не обичам да се заяждам. И да заяждане е точно този ти коментар! Явно съм ти бръкнала много в очите…
Цитат на: sharpy [b
[/b]link=topic=1546307.msg46332265#msg46332265 date=1682336656]
sharpy, нямам приложения и не броя калории, но около 1500-1600 ям като се движа, 2000 кето. Случва се да изям и 2000 на ВХ след ден, в който съм постила.
Благодаря, Неве! Точно това ми трябва, като ориентир да знам по колко горе-долу консумирате.

Вижте какво открих току-що.
Скрит текст:
Съжалявам, че тук няма опция "тагване" на потребител, веднага бих тагнала потребителката, за да не излезе, че пиша "зад гърба". Но съм сигурна, че и тук ще види. Темата е за Саксенда. Може да хвърлите едно око. https://www.bg-mamma.com/?topic=1123914.new#new
Онзи ден се бях афектирала, че се стигна Невена да се извинява на потребител, за който е отделила 30 минути /ако не и повече/ да напише ферман и то по искане на самия потребител. Да даде съвети, да каже кое би помогнало. И потребителят да се фръцка, да дава наклони, да казва кво да се коментира, кво не. Интересно що не публикува тук това изследване? Що мисли за смяна на препарата, при положение, че е много доволна от Саксенда?
Истината според мен, е че "режимите", които е спазвала потребителката изобщо не са били "вярни" и затова не е имала никакъв резултат. После е намерила "мекото на баницата" с препарат Саксенда, свалила е 15 кила и не дава дума да се продума за нея и действията и в дългосрочен план.
Аз ще я питам само едно/щото знам, че ще дойде да прочете и тая тема - Ще дойдеш ли да сложиш снимки в темата, когато спреш Саксендата и си върнеш свалените кила + бонус тези отгоре? Ще споделиш ли какви други проблеми ти е отключил препаратът? Убедена съм, че отговорът е не.
Само се чудя, защо след като си наумите нещо, идвате да питате, хората отделят време за да отговарят и накрая се завършва - вие не ми казвайте кво да правя. Защо тогава изобщо питтате?

# 145
Абе не е лесно с режима и то хич.
На моменти ми се яде, признавам си. Позволявам си чат пат. Но абсурд да си направя това хранене ежедневие и да върна кг. Това направо означава бъдещ диабет 😕

Ако си сита е лесно.
Ако се чувстваш добре - е лесно.
Като ти се яде - ми яж. Избери си нещо по-здравословно от кето десерти и действай.
Просто трябва навиците да се променят.
И така изчезва желанието за много от глупостите, които сме яли.
Понякога остава споменът. И знаеш ли. Понякога решавам да опитам нещо, което съм яла и обожавала преди 10 години. И пробвам. Егати и гадостта било. Но когато изчистиш тялото и приоритета е здравето е така.

Елора, не Кето, НВ- ВМХ, статията- превод я четох още в началото. Обаче, там говорят и за скорбяла, а аз спрях и ориз. Честно, сложно ми е разбирането и се обърквам.
Значи ще четеш още. И още, и още. Ще изчиташ отново всяка книга, статия, филм. Докато не стоплиш. Така съм правила и аз. И аз съм била объркана, лутала съм се. И накрая тази материя ще ти се проясни. Не е ядрена физика.
Закърмена съм, че ориз и леща е полезно, но тези неща ме събарят. Поне беше така. Допреди фастовете леща да хапна се усилва инсулиновия глад. Боб, хляб, картоф също.
Сега нямам проблем. Ама това са 6 години все пак, но фастовете за мен си повлияха.
Супата от коприва онзи ден беше с малко киноа. Майка ми я направи. Преди време такова нещо не ми беше ок, познавам реакциите на тялото си. Сега нямам проблем от някаква киноа. Ми то на цяла тенджера са 2 лъжици май. Но преди и това щеше да ме събори.

# 146
Благодаря, извинявам се, ако досаждам с въпроси. Сигурно ви звуча като лаик. Истината е, че искам да коригирам каквото мога, престоят ми АРТ процедури и няма да оставя нещата да опрат до лекарства, поне не без бой, де.

# 147
  • На север
Айде сега и на тая идиотия трябва да отговарям. Първо режа щото си крия името (в единия случай). Второ на едното коментирах инсулина, на другото че Алата ми излезе ок в Бг. Този отговор устройва ли те? Ми вземи пиши в темата за Саксенда поне, а не да снимаш и да се криеш там като мишка. Айде давай другия въпрос…

[quote author=sharpy link=topic=1546307.msg46332522#msg46332522 date=1682339494]
Само че вижте тук в темата как е публикувана снимката на изследването в коментар № 737 . Точно в този коментар, тя не само, че е изрязала снимката с резултата на инсулина, но и точно в него се кара на Невена.

В темата за Саксенда е публикувана снимка с цялото изследване.

Е, сори, ама тва е абсолютен олигофренизъм/ БЕЗ ИЗВИНЕНИЕ/!
[/quote]

# 148
Благодаря, извинявам се, ако досаждам с въпроси. Сигурно ви звуча като лаик. Истината е, че искам да коригирам каквото мога, престоят ми АРТ процедури и няма да оставя нещата да опрат до лекарства, поне не без бой, де.

Какви са тези процедури?

# 149
Инвитро процедури. И аз сега съм в такава фаза и направо ме е страх какви са стойностите на инсулина и захарта. Понеже имам няколко такива процедури и след тях винаги всички усилия са ми на вятъра... Много ми е тъпо Sad

Какви са тези процедури?

Общи условия

Активация на акаунт