Нашите цветя - обща тема 20

• 42 540
  • 736
  •   1
Отговори
# 525
Аз моите поливах с капка йод на литър вода, но и Кристалон слагах и не мога да оценя ефекта на кое се е задействал. Имат вече пъпки, закъсняха, но скоро ще избухнат с цвят.

Да се допълня. Попаднах на снимки на Жоро Игнатов на градината му и цветята му. Този човек има уникални цветя. Някой го попита кой озеленява и той каза, че си поддържа всичко. Имаше едни разкошни саксии отрупани с цвят като петунии, но друго име каза, че са.

Последна редакция: нд, 11 юни 2023, 19:30 от blackcat6

# 526
  • Карлово
Някой ползвал ли амониева селитра?Да сподели как се прилага.Някъде четох за влажна почва,но не помня подробности.Заравя ли се в земята или се поръсва отгоре?
Половин кибритена кутийка на 2 литра разтварям и поливам на седмица, две като се сетя.

ега обаче, ще спра понеже не искам да наддават на листна маса, а на цвят.

# 527
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Скрит текст:
Аз моите поливах с капка йод на литър вода, но и Кристалон слагах и не мога да оценя ефекта на кое се е задействал. Имат вече пъпки, закъсняха, но скоро ще избухнат с цвят.

Да се допълня. Попаднах на снимки на Жоро Игнатов на градината му и цветята му. Този човек има уникални цветя. Някой го попита кой озеленява и той каза, че си поддържа всичко.
Имаше едни разкошни саксии отрупани с цвят като петунии, но друго име каза, че са.

калибрахое?

# 528
Не, Добри, по-едро беше, ще поровя и ще пусна линк като си пуска компютъра по-късно.

Ето линк към белите цветя. На мен ми изглеждат не точно като петунии, по-къдрави са, но пък може и да са си петунии:
https://www.facebook.com/photo/?fbid=1921849117877217&set=pb.100 … 23564.-2207520000.

На една от снимките споменава, че полива с препарат "Compo". Разцъкайте му снимките, цветята му са уникални, не като видове, а като цъфтеж, аз бях много впечатлена. Не подозирах, че обикновена грижа може да постигнат такива резултати, смисъл без професионална поддръжка.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2479770788751711&set=pb. … 207520000.&type=3

https://www.facebook.com/joro.ignatov.9/photos_by

Имаше едно заведение в Дървеница с много хубави цветя, ама там им ги поддържат и е супер красиво, като оазис е.

Последна редакция: нд, 11 юни 2023, 23:12 от blackcat6

# 529
Преди милиони години, когато бях малка, ходехме на товарните отклонения на жп гарата и събирахме амониева селитра, разсипана по релсите от товарните вагони. С нея посипвахме щедро тревата между плочките на тротоара пред къщата и след няколко дни всичко изгаряше. Та в големи количества може и за това да послужи.

# 530

От тази вечер. И има много скрити под листата. Май ще трябва да го развивам и аранжирам отново. От всякъде е напускал нови леторасли.

# 531
  • София
Имам два бързи (и вероятно елементарни въпроси) за мушкатото.

1. Да отрязвам ли дръжчиците на прецъфтелите цветове? (сн. 2)
2. Как мога да го размножа?
(Снимка № 1 е за красота. Stuck Out Tongue Closed Eyes)

# 532
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
няма защо да ги режеш, на края на дръжчицата има леко удебеление. там се чупи лесно Simple Smile
махни ги за да не се мъчат да правят семена (ако са опрашени) и заради естетиката.

за размножаване може да се изчака. когато станат дълги, без листа и малко неугледни,  чупиш връхната част, засаждаш я и чакаш да се вкорени. на старото клонче тръгват нови разклонения.

понякога някои хибриди не тръгват. с "бабешките" успехът е по-голям, но пък са по-обикновени.

Simple Smile твоите китки са като моите.

Оцеляха сами от април до сега.

# 533
  • София
st. Dobri, благодаря за насоките! Голям късмет имах с покупката на това мушкато, много красиво цъфти и ме радва. Иска ми се да имам още едно точно в същия цвят.

# 534
  • гр.Пловдив
Дами,никой не ми отговори ,но аз пак ще попитам-отрязани странични резци на шефлера вече цял месец стоят във вода,но не са пуснали корени Thinking Да не би да греша някъде ,какво да ги правя-да ги сея ли или да го хвърлям-отрязани са от стъблото и би трябвало да станат нещата ..

# 535
Здравейте, аз също се включвам с питания. Сега в дъждовното време на колко време поливате мушкатата и сакъзчетата? А лятото колко често поливате? Едното ми сандъче сакъзчета много слабо върви, от миналата година е така, по-натам ще пусна снимки.
Другият ми въпрос е за английските мушката. Тях по-често ли поливате? Взех три преди няколко седмици, правят нови пъпки, но те изсъхват, това на какво може да се дължи?

# 536
Зареди се с търпение , сипи повечко вода и ги бутни някъде да не са ти пред погледа и да те дразнят често 🙂 При израстнало около сантиметър бяло коренче садиш и позиционираш на светло място.
Допълвам - моите сакъзчета и мушката са на югозападна открита  тераса и лятото ги поливам всяка сутрин докато пия кафе. Сега в дъждовно преценявам според това колко е суха пръстта.

# 537
Моите не са под навес, а под открито небе. Сега в дъждовните дни съм махнала подложките, за да се изтича водата от сандъчетата, когато не вали всеки ден поливам. Сега вали всеки ден и не ги поливам. Английски мушката съм имала, не обичат вода като другите, тях по-нарядко поливах, в крайна сметка ги удавих. За мен те са по-капризни и след няколко опита вече не гледам такива.

# 538
... Другият ми въпрос е за английските мушката. Тях по-често ли поливате? Взех три преди няколко седмици, правят нови пъпки, но те изсъхват, това на какво може да се дължи?
Смени ли им почвата? Ако не си - купи нова, качествена, и го сложи в хубава саксия. Тори ги на две седмици, цъфтежът си иска подхранване.
 В саксиите от разсадниците почвата в саксийките по принцип е под всякаква критика. Цветята им изглеждат добре, защото са дрогирани с торове на макс.
....отрязани странични резци на шефлера вече цял месец стоят във вода,но не са пуснали корени ...
Потопи резниците в прах вкоренител (от цветарските магазини), и ги забучи в саксия. Може пък така да стане.

# 539
На мен чепки от сакъз никога не са ми пускали корен. Ако някое се отчупи директно го забождам и се хваща, мушкато обаче го вкоренявам. В момента им е хладно и затова не са пуснали коренчета.

Някой поливал ли е с йод - капка йод на литър вода. Това някъде го четох, че уж за цъфтен. Аз поливам, но все съм с притеснение да не ги изгоря нещо.

Общи условия

Активация на акаунт