Частни училища - информативно-дискусионна тема - 59

• 49 079
  • 796
  •   1
Отговори
# 105
Като рекапитулация на база постигнатите резултати при посещение на две от популярните школи за АК и успешен прием: школата по математика бе излишна по мнение на сина ми - нищо от логиката, специфичните методи и тънкости не е било необходимо, нормална училищна математика. Виж с есето - изненада! 2 т. Проведе си пълноценна подготовка в школа, обожава да чете от малък, отлично се представяше на Любословие (разбира се и по БЕЛ във взискателното му училище) и варираше между 7 т и 14 т. на всички есета, които изписа тази година. Не блестящо, но сносно представяне на пробните изпити. Излезе доволен, че е написал най-доброто си есе до момента от гледна точка на критериите, по които се учеха да оценяват свои и чужди есета (теза, аргументи, структура, стил). Дълго време при подготовката не можеше да се вмести в 30 мин за 2 добре развити аргумента, но този път успял. Беше уверен, че ще е двуцифрена оценката, освен ако не го санкционират, че е писал под и встрани от означените редове, защото не му стигнало мястото. Но - 2 т. За жалост няма начин да се види дали тезата му не е възприета или е санкциониран за друго. Въпреки този резултат, самият той оценява школата за есе като най-удовлетворяващото и развиващо преживяване в ученическия му живот, от гледна точка на обогатяване и развиване на мисленето въобще. Та - той смята,  че школата за есе въпреки всичко му е била много полезна. Но от гледна точка на резултата излиза, че сме си хвърлили парите на вятъра,  или че дори е била вредна.

# 106
  • София
И да има разписани критерии, пак ще има неясноти и съмнения. Евентуално като при НВО възможност за разглеждане на работата, пък дори и без право за обжалване...
п.п сещам се за клопки като липса на заглавие, липса на заключение, думата 'например' в тезата и т.н.

Последна редакция: ср, 26 апр 2023, 13:23 от Supermint

# 107
Като рекапитулация на база постигнатите резултати при посещение на две от популярните школи за АК и успешен прием: школата по математика бе излишна по мнение на сина ми - нищо от логиката, специфичните методи и тънкости не е било необходимо, нормална училищна математика. Виж с есето - изненада! 2 т. Проведе си пълноценна подготовка в школа, обожава да чете от малък, отлично се представяше на Любословие (разбира се и по БЕЛ във взискателното му училище) и варираше между 7 т и 14 т. на всички есета, които изписа тази година. Не блестящо, но сносно представяне на пробните изпити. Излезе доволен, че е написал най-доброто си есе до момента от гледна точка на критериите, по които се учеха да оценяват свои и чужди есета (теза, аргументи, структура, стил). Дълго време при подготовката не можеше да се вмести в 30 мин за 2 добре развити аргумента, но този път успял. Беше уверен, че ще е двуцифрена оценката, освен ако не го санкционират, че е писал под и встрани от означените редове, защото не му стигнало мястото. Но - 2 т. За жалост няма начин да се види дали тезата му не е възприета или е санкциониран за друго. Въпреки този резултат, самият той оценява школата за есе като най-удовлетворяващото и развиващо преживяване в ученическия му живот, от гледна точка на обогатяване и развиване на мисленето въобще. Та - той смята,  че школата за есе въпреки всичко му е била много полезна. Но от гледна точка на резултата излиза, че сме си хвърлили парите на вятъра,  или че дори е била вредна.

Много полезно.
Дъщеря ми беше на летен курс във Вяра бел за 4 занятия. Само, за да види правилата за писане на есе. Не знам как Вяра действа, но наистина е вдъхновяваща. Моето непишещо, но четящо дете, само за 4 занятия стана старателно и желаещо да се изразява писмено. След това си вдигна нивото на есетата от 4-5% до 12-14% при друг доста стриктен и критичен учител. Затова и аз смятам, че конкретно това е било много от полза за нея, макар и да не е оценена от катедрата по БЕЛ на АК достатъчно.

# 108
  • София
За мен по-чудно беше защо с тези сууупер високи оценки от матурите записваха главно ЕГ, а не СМГ примерно?
А защо трябва да е СМГ?

# 109
  • София
За мен по-чудно беше защо с тези сууупер високи оценки от матурите записваха главно ЕГ, а не СМГ примерно?
А защо трябва да е СМГ?
Защото е гимназията с най-висок бал в България? / от първия, до последния приет ученик/

# 110
  • Отвъд алеята зад шкафа
Rosi_ta, за момиче разликата е 1 % с момчетата. Тоест с 51 % тест и 7% ще е вътре. Не виждам някаква грандиозна разлика. Вероятно ще паднат резервите до 55 % краен резултат. При твоята дъщеря е 99 % сигурно, че ще влезе.

А относно есе - съчинение, ами влиза дори и в материала на МОН.

Като си се хванал на хорото по кандидатстване, платил си таксата, значи се съгласяваш с изпита. Форматът е ясен предварително, невъзможнотта да провериш и оспориш оценката, също.

# 111
Това последното първа го казах. Което не пречи да си го обсъждаме и да си кажем мнението все пак, нали? Ясно написах - да са наясно следващите напълно.

Аз предричам доста повече да падне рейта на последните приети - под 50%

"А относно есе - съчинение, ами влиза дори и в материала на МОН." ДА, но в материала за 8 клас. Wink

# 112
  • София
А защо трябва да е СМГ?
Защото е гимназията с най-висок бал в България? / от първия, до последния приет ученик/
Е, и? Да запишем да профилираме математика, въпреки че интересите ни са други, за да не хабим бала? Joy За мен това е най-грешният избор, който можеш да направиш в 7-ми клас.

# 113
СМГ е за състезатели или деца с насоченост в математиката, на останалите ще им е много трудно, ако нямат такива интереси.

# 114
  • София
С 98-100 точки на матурата по МАТ явно и от математика поразбират, нищо че няма да са от контингента на състезателите. Освен това там виреят и физици и химици и биолози.

# 115
  • София
Втори ден се разсмивам в тази тема. Вчера майките се записвали в ЧУ само за се се хвалят. Сега пък изскочи "Защо не СМГ? Нали е с най-високия бал". Joy Ама това не е състезание за родители, чие дете къде и с какъв бал. Става въпрос за това, какво едно дете има желание да учи все пак, какво "му върви".
Всеки си знае кое му е по-приятно математика, бел, природни науки, рисуване и т.н. Защо да се вре в МГ някой, който има съвсем други интереси?

# 116
С 98-100 точки на матурата по МАТ явно и от математика поразбират, нищо че няма да са от контингента на състезателите. Освен това там виреят и физици и химици и биолози.

НВО математика. Правите ли разлика? Ако беше на отделен изпит за СМГ - ок. Но си е НВО математика.

# 117
Какво общо има НВО по математика с изпит за СМГ, матурата по мат в 4 кл не покрива и една трета от материала за приемния изпит. Освен това и 100 да изкара, ако детето не му харесва математиката няма за какво да учи в СМГ.

# 118
Какво общо има НВО по математика с изпит за СМГ, матурата по мат в 4 кл не покрива и една трета от материала за приемния изпит. Освен това и 100 да изкара, ако детето не му харесва математиката няма за какво да учи в СМГ.
То НВО за 7ми клас не покрива голяма част от изпита по мат за 4ти...

# 119
  • София
То НВО за 7ми клас не покрива голяма част от изпита по мат за 4ти...
Хахаха, Тинки, много ти благодаря. Супер си го написала.
Тези дни в темата се чувствам все едно чета "200 вица" Joy

Общи условия

Активация на акаунт