Частни училища - информативно-дискусионна тема - 59

• 49 137
  • 796
  •   1
Отговори
# 150
За пореден път ще се изумя публично, че стотици родители плащат хем на частни училища, хем на частни школи. "Ама ние не подготвяме за АК" - защо? Че нали целият ви випуск /с малки изключения/ кандидатства именно там? И сетне се хвалите на сайта си колко много деца са приети там?? Чия е заслугата - питам? И защо децата на 12 и 13г. биват подлагани на такъв терор, отвратена съм.

# 151
Аз имам едно познато дете в Принстън с физика и математика от АГ.
Всъщност спорът е абсолютно безсмислен, успехът в живота няма нищо общо нито с математиката, нито с която и да било конкретна наука.

# 152
  • София
Supermint, не разбирам какво общо имат дадените линкове с настоящия разговор.

Ами че в МГ може да се развиват бъдещи химици и биолози и то на световно ниво.
Е, че кой е казал, че не могат. Могат, разбира се, ама за чий им е да учат математика и информатика като луди? Joy

# 153
  • Отвъд алеята зад шкафа
А бе тия цитирани заплати годишни ли са? За месечни ми се струват високи, за годишни - ужасно малки.

# 154
За пореден път ще се изумя публично, че стотици родители плащат хем на частни училища, хем на частни школи. "Ама ние не подготвяме за АК" - защо? Че нали целият ви випуск /с малки изключения/ кандидатства именно там? И сетне се хвалите на сайта си колко много деца са приети там?? Чия е заслугата - питам? И защо децата на 12 и 13г. биват подлагани на такъв терор, отвратена съм.

Фейсбук госпожо, изи, изи в отвращението. Simple Smile Насочете отвращението към вашето си училище. Simple Smile

# 155

Oлееееее, ще припадна!
Защо пак със същите безумни въпроси????
Има начални полстулати за частното образование ако можете да четете ще Ви отгововорят на всички поставени въпроси във Вашият пост.

Тихичко си се отвращавайте у дома!

# 156
А разговорът всъщност е за това - защо не отиват в СМГ всички, които могат да си го позволят. Joy

Това не е бил разговор с мен Simple Smile Аз съвсем не смятам, че всеки трябва да ходи в СМГ, защото това не е добре нито за децата, нито за училището.

А бе тия цитирани заплати годишни ли са? За месечни ми се струват високи, за годишни - ужасно малки.

Е, +60 000 ЩД начална заплата веднага след завършване не е толкова зле. Но и тя е малко като "свинското със зеле" - Доста са около 50 - 60 бона, но някой са над 100, че и над 200. 
А иначе много цифри има и за Англия и там наистина съвсем не плащат много щедро. Чак се чудя как живее масовият абсолвент в Лондон.

Последна редакция: ср, 26 апр 2023, 17:13 от Черна станция

# 157
  • Отвъд алеята зад шкафа
Всъщност по-добре училищата да си направят школи към тях, тамън заслугите ще са изцяло техни, а децата ще спестяват време от път. Такава подготовка има в БШ, а преди време имаше и в ПЧМГ.

А  бе с 60 000 долара в Щатите или в Англия, направо си мизерстваш. С 200 000 е по-различно.

# 158
А  бе с 60 000 долара в Щатите или в Англия, направо си мизерстваш. С 200 000 е по-различно.

То с 2 000 000 е още по-добре, ама не ги дават на всеки Wink

https://tripsget.com/average-salary-in-london-how-much-need-to-earn-guide/

Освен това на този с 200 000 по някое време всяка година му трябва валидол като си плаща данъците, защото му вземат близо половината.

Но има и повод за интересен анализ - прилична заплата (до която далеч не всеки ще се добере) е към 10 000 лева на месец чисти в днешни пари.  Като гледам таксите за ЧО, които са поне 15 000 лева, и ако се плащат 15 години това прави инвестиция до гимназия  от 225 000 лева. Но после идва и висшето образование и даже и да е в България пак ще се закръглят на 250 000 лева. Та за колко време се изплащат 250 000 лева даже и от късметлиите с високи доходи? Още повече, че за тях сумата за висше вероятно ще е по-голяма. Та това е хубаво да си сметне всеки в началото на пътя, защото накрая няма смисъл Simple Smile

Последна редакция: ср, 26 апр 2023, 17:45 от Черна станция

# 159
  • София
А най-добре да не работиш на заплата.

# 160
А най-добре да не работиш на заплата.

Аз лично не мисля така, но то е до психологически профил на отделния човек.
За мен най-доброто е да си много високо платен и ценен експерт на заплата и бонуси. Рисковете са минимални, приходите много прилични, а и после човек винаги може да стане и инвеститор за собствена сметка в извънработно време.

# 161
  • София
Черна станция, като започна да отдържам  от инженерната +60к заплата на голямата щерката ще сметна и обещавам да кажа кога ще си върна дадените пари за ЧО.
Сериозно, наистина ли някой гледа на ЧО като на инвестиция в панелка в Младост - колко струва и колко наема са необходими, за да избия инвестицията. Съществуват т.н intangible ползи, дето не се измерват само със заплата.

# 162
А ако имаш няколко деца, ... става интересно.

# 163
  • София
Е, те тия новозавършили математици все на стартова заплата ли ще стоят? Щото и Сундар Пичай е почнал на толкова някъде, може и по-малко да е било. Simple Smile

# 164
  • София
Скрит текст:
Обожавам мат, във всяка свободна минута се занимавам с нея, винаги изключително съм държала децата ми да са на ниво по този предмет, но въпреки това никога не ги насочих доброзорно към СМГ. Какво, имаме бал и трябва да отидем в СМГ ли? Училището е супер, но не е  за всеки.  Две от трите ми деца (всичките завършили ЕГ)завършиха/завършват скоро специалности с мега много математика. Та е време да  забравим клишето, че от ЕГ излизат само хора с хуманитарна насоченост. Пълно е и с инженери, архитекти,  програмисти, икономисти, физици.. Всъщност ако човек се загледа в единствените резултати от ДЗИ профил мат от миналата година, ще види, че в София, за другаде не знам,  веднага след  СМГ и ПЧМГ се нареждат ЕГ, а не примерно ТУЕС въпреки силно математическата си насоченост. И по старата , и по новата система най-търсените профили за 11 и 12 клас в ЕГ са с мат. Вече  зависи от това какво училището предлага дали комбинацията ще е  с физика, ИТ, география или друго.

И малко майтап, Санака, ама не съвсем.. Simple SmileНе знам как е в БГ, но  навън и в медицината се оказа, че си трябва мат. Simple Smile В 1 курс третата ми девойка учеше много стабилна физика (само задачи на изпита), после медицинска статистика, после и епидемиология, като и в трите има доста математика, при това на по-високо ниво от общообразователното. Та човек и не  знае кое кога и къде ще му потрябва.

Общи условия

Активация на акаунт