Частни училища - информативно-дискусионна тема - 59

• 48 611
  • 796
  •   1
Отговори
# 645
Ами да те осветля, че масата вече е маргилизирана и това е проблемът на държавата ни.
Осветлена съм, Fancy🙂 Но от това не ми става по-леко. Иначе, съм съгласна с теб. Образованието е отговорност преди всичко на родителя и аз си поемам тази отговорност. И не знам защо реши, че прогресивното образование борави с някаква по-различна математика? Една цел може да се постигне по много различни начини. Какво толкова неясно има.
На мен всичко ми е ясно, но очевидно на теб не е. Или поне се опитваш да разсъждаваш от позицията на много крехък опит, чуто от рекламите на училищата и прочетеното на хартия.

Съществено важно е кога е постигната целта и всъщност дали е постигната в пълнота. Аз нищо не съм решила. Не е все едно дали на една и съща възраст можеш да смяташ до 10, ползвайки кубчета или да смяташ трицифрени числа на лист с химикал. Wink  За едни е важно да могат да копаят в градинката, а за други да решават квадратни уравнения. Въпрос на приоритети и желание. В крайна сметка математиката си е математика. Или си научен и можеш да решаваш елементарни задачи тип НВО, или не си. Тук въпросът е какво толкова революционно ново има в прогресивното, че не успява да научи децата да решават лесните НВО задачи. Защото подобно ниво на знания са нужни за всяка професия след това, като екзистенц-минимум.

И честно казано, говорим за частни училища с уж големи претенции и реклама, а не за Трето весело в село Горни рид.

# 646
  • София
Fency, хората като искат да си трошат главата, не можеш да ги спреш. И аз не виждам смисъл от този разговор. Ако дамата наистина има деца, предполагам са в ранна възраст. След някоя година ще я засечем из темите "Школи и частни учители за подготовка за НВО". Нищо ново под слънцето. Не е да не сме го виждали.

# 647
Аз само да кажа, че за мен тренирането на механичната памет чрез наизустяване не е непременно лошо. Хората от руските училища, които са зубрили приказките на Пушкин, ще ме разберат Simple Smile Ами смея да твърдя, че имам много добре развита визуална памет, много бързо и трайно запомням цифри и текстове, което ми е много полезно в работата. Чета и се ориентирам бързо, не ми се налага да прелиствам докладите по 100 пъти и да се чудя кое къде беше.

# 648
  • софия
Много яко. Обаче мисля, че повече ви е дадено и сте го доразвили. Аз въпреки всичкото учене наизуст имам ужасен проблем с помненето на дати.  Не че искам това да служи за или против наизустяването, просто има такива хора дето им се отдава с лекота.

# 649
  • В офиса
Fauvette, а как биха звучали всички тези коментари като включим и ChatGPT в уравнението? На фона на chatGPT всичките алтернативни методи от преди 50-100 години са не алтернативни, а безумно остарели само за няколко месеца. Нашите деца ще трябва да си изкарват прехраната сред конкуренция от "emotionally damaged" азиатци ( "A" is for average!) и при много ненужни в бъдеще длъжности и закрити работни места. Как децата ни да са по-добри, по-ефективни и по-полезни от изкуствения интелект?

Последна редакция: пт, 09 юни 2023, 14:11 от Тинкърбел

# 650
Fauvette, а как биха звучали всички тези коментари като включим и ChatGPT в уравнението? На фона на chatGPT всичките алтернативни методи от преди 50-100 години са не алтернативни, а безумно остарели само за няколко месеца. Нашите деца ще трябва да си изкарват прехраната сред конкуренция от "emotionally damaged" азиатци ( "A" is for average!) и при много ненужни вече длъжности и закрити работни места. Как децата ни да са по-добри, по-ефективни и по-полезни от изкуствения интелект?
Само не знам защо се обръщате към мен? 🙂 Искате да помогна на Вашето дете в конкуренцията с азиатците или да спра изкуствения интелект? 🙂 Както каза Fancy, родителят е пряко отговорен за образованието на своите деца. Вие имате решение за образованието на Вашите, аз за това на моите. Това е.

# 651
  • В офиса
Кое в моя пост Ви навежда на мисълта, че искам да ми помогнете? Човек, който говори за "иновативно", противопоставено на "преди 200 години" вероятно има позиция, в която отчита днешните реалности, а не тези от преди 50 години. За тази позиция попитах. Ако нямате, а стоите на концепции от преди 50, или 20 години, отново е ОК, не всеки може да анализира бъдещето. Аз също не мога.

# 652
Аз нещо не схващам защо се сравнява с азиатците.

# 653
  • София
Боже, Тинки, при настоящото развитие на естествения интелект как очакваш да бъдеш разбрана какво си написала?!

# 654
  • В офиса
Защото децата ни ще живеят в глобален свят и ще се състезават на глобалния пазар на труда, защото много CEO-та на големи корпорации като Майкрософт, Google, Adobe, IBM, NVidia, Infosys, etc, etc, са азиатци. И това е тренди, който аз не бих пренебрегнала. Ние сме скъпа, но не толкова качествена работна ръка. Трябва да сме или скъпи и качествени, или некачествени, но евтини. Аз избирам първото.

Не знам Шарки, нали за това си говорим. Всеки вижда какво става, само трябва да свържем точките. ИИ е като индустриалната революция, светът ще е съвсем различен след 50 години. И някак понеже прочетох думата "иновативно" прекалено много пъти, натам ми се плъзна мисълта. Щото Монтесори-то е на 100 години, концепциите на прогресивното училище сигурно са от поне 50 г., а интернет масово се ползва от 30, отдавна не е иновативно. Тогава кое е иновативното, има ли го, някой търси ли го.

Последна редакция: пт, 09 юни 2023, 15:59 от Тинкърбел

# 655
Пропускаш най-неизгодната опция - качествен и евтин, което също се очертава като тренд в последните години. Плюс бърз, но speed up тенденцията си е част от възхода на технологиите.

# 656
А защо си мислите, че децата с прогресивно образование не могат да решават задачи? И да, до 4 клас детето ми е обучавано по метода Монтесори. Перфектно се вписа след това в класическо училище, при все че смени не само типа училище, но и държавата.
Така нар. прогресични методи следват същата програма на съответното надзорно учреждение/министерство. Различна е методиката на преподаване на материала.
Ща дам пример за Монтесори, защото познавам този вид обучение: Благодарение на методите на Монтесори децата умножават трицифрени числа на възраст 5 години ( използват т.нар златни бобчета). Когато постъпят в училище, при нас беше края на 1 и началото на втори се въвежда метода на класическото умножение на едно, две и три числа. Всяка година децата са подложени на стандартните ( в нашия случай за САЩ) тестове и по резултати са в горните 20%. Тестовете са на база на класическата методика. Това ще рече, че децата се справят.

А що се отнася до ChatGPT и в момента масово се използва в училищата. Особенно по математика.

# 657
  • софия
Е да де, не е лошо прогресивното, лошо е изпълнението му в бг. Но както вече стана ясно ние вървим с едни 100 г. назад та е нормално да има запленени от идеята като нещо иновативно и велико, било то монтесори или друго прогресивно...

Абе май не схващате, че се о(б)съжда изобщо прилагането на модела в и без това крехката услуга частно образование в БГ.

Иначе извинявайте много ама реалност на щастливо дете изкласило още на възрастта за двети клас и после дишащо слънчеви лъчи и живеещо в хармония с природата, но без два лева в джоба е меко казано престъпление. Не че ги нямам тия живи примери около себе си, ама нали са прогресивни и модерни яхнали въната на хоум скулинг.... кой ще ти разглежда реализация в живота, нали родителите са били достатъчно смели да дадат различния поглед.....
Айде моля, аман от екстравагантни решения.... Туй дете, извинете този млад човек нали после има живот да живее..... Дали и то ще възхвалява на майка си смелостта да не живее в "този счупен свят" и да не се поддава на комерсиализъм (примерно, щото мога да извадя целият им репертоар от претенции на алтернативните)?

Пък и честно да си кажа, не мисля че е останало място в Бг където учениците чинно само да козируват с навдена глава. Та и хич да не се е променила системата, все пак светът се променя и учениците - мислещите такива, могат съвсем спокойно да наваксат извън "диктатурата" на горкото им училище.

(между другото аз хич не харесвам българската образователна система, но при спомнаването на възход на база прогресивност и направо подпалвам маратонките. Може пък аз просто да имам твърде крайни примери пред очите си и затова да е така)

# 658
Аз бях споделила по-рано в темата за 10-12-годишните азиатчета в училището на сина ми. Мен определено тяхната нахъсаност и стремеж за лидерство много ме плаши с оглед на това, че те не се спират пред нищо, за да се изявят дори в училище. А какво остава за по-нататък?!

# 659
  • София
Нединка, нахъсани (с амфетки) и не-лидери, за да са лидери, някой трябва да ги следва.

Общи условия

Активация на акаунт