Училищата в район Младост, София - VI част

• 38 960
  • 641
  •   1
Отговори
# 525
Juleto, а на какво се дължи това с напускането? Каква е директорката?

# 526
  • София
Juleto, а на какво се дължи това с напускането? Каква е директорката?

1. Външен човек, нямащ нищо общо с училището- липса на приемственост;
2. Не- диалогична;
3. Мнителна;
4. Създаваща токсична работна среда.

Някои впечатления са мои- лични, други- на учители, споделени в неформален разговор.

Успяхме да преместим малката в 128 СУ сега, на прага на 5-ти клас. Голямата ни е в 7-ми клас, готви се усилено за НВО-тата и нямаме търпение да приключим съвсем с това клето училище.

# 527
Много хора изказват подобно мнение за 39то, което ме навява на мисълта, че има нещо вярно в това, че училището  не е добре. Но пък и много деца учат там и изкарват. Нямам лични наблюдения върху него, само като съм проучвала преди години.

# 528
  • София
Двама петокласника имам сега от 39то, оплакват се точно от средата - заради нея са избягали. Познавам деца, които учат там и са ОК, но определено не са ученолюбиви.

# 529
"Много деца учат там и изкарват" нищо не означава.
Има си рейтинг на училищата по ДЗИ, ако някой го интересува може да погледне. Недвусмислен е и там се вижда черно на бяло колко деца какво са изкарали.
10-то СУ през 2025 г, 22 зрелостника са изкарали средно 3.78, което е най-ниската оценка на училище в Младост, и то за малко деца, един клас.
 39-то, пак толкова деца-средно 4.01.
125 то, 48 деца- средна оценка 4.73, което е най-високата оценка на училище в Младост, следвана от 4.51 на 81-во в Младост 3

Всички останали училища в Младост с една или с две паралелки гравитират около четворката.

Но все пак, за сравнение, в 113то СУ Сава Филаретов, в кв. Илинден, току-що ремонтирано и боядисано училище, с нов физкултурен салон, са се явили 6 зрелостника и са изкарали средна оценка 2.00.
 Така че, има надежда за Младост, има добри и ученолюбиви деца, но са малко, сред масата, която не заляга много-много над учебниците, но не са и съвсем неграмотни

Последна редакция: вт, 23 сеп 2025, 17:05 от Априлски душ

# 530
  • Някъде там...
Зависи какви учители са напуснали, макар че цели 60 ми се вижда прекалено голяма бройка за това училище.  Старата директорка беше пред пенсия, с типичния соц манталитет и за мен тогава средата беше токсична. Липса на инициатива, липса на желание за промени, закостенели привички, намръщени физиономии и назидателен тон. Подмазване, интриги, липса на комуникация. Ако не си съгласен с нещо, това е липса на уважение. Ако си инициативен и предложиш нещо, та дори и да се ангажираш с помощ, жертвайки лично време, им се бъркаш в работата. Та, ако учителите, свикнали на този начин на работа при старата директорка, са напуснали, това не е непременно лошо. Simple Smile Може да ги е накарала да се понапънат, знам ли. Като външен наблюдател ми се стори, че новата директорка извади училището от миналия век.
Избягахме с 200 след 4 клас. Не само заради самото училище, а заради средата в класа, аз пък - заради част от родителите (не ми е приятно да ме псуват). За прогимназия не препоръчвам, макар че има и еднорози сред учителите.
Иначе за начален курс става, стига да уцелиш на учителка. От бившия ни клас има деца, които влязоха в АК или в училища от първи ешелон с много висок бал. Но имаше и деца, които не се научиха да четат например. Стандартно квартално училище.

# 531
И аз да се включа за 39то. Това лято напуснаха всички класни на сегашните 2 клас, отделно 9 от Занималнята. Също учители от прогимназията и от гимназията. Някъде около 25 учителя. Миналата година също са напуснали учители от начален етап. Положението е критично. Единия втори клас имат временна класна, защото не могат да намерят нова. Училището се тресе от проблеми. Като чувам с подобни проблеми е и 81СУ с тяхната директорка. За 10то не знам, но познати отказват там да си записват децата в начален етап. 144 СУ, има същата проблемна директорка. На конкурсите за избор на директори се чудя какви са им критериите за тази позиция?
А за 113СУ като бивш ученик, мога да кажа, че беше добро до средата на 90те. Сега наистина е много сериозно ремонтирано по програма, май беше за около 2 милиона и нещо лева. Там е  пълно с деца от етноса. В гимназията профила е Продавач-консултант, правят стажове в Билла.
Хубавите училища няма как да приемат всички деца.

# 532
  • на тавана в кошницата
144- то си е със стар директор. Едно време беше Николова сега е Дилова( която беше зам. директор, а Николова сега е зам. директор) размениха си местата. От скоро ли има проблеми или си е от преди?
Не махна ли тази директорка на 39-то? Аман от нея всички пищят, а тя си седи. Толкова ли няма кадри или има солиден гръб?

# 533
144- то си е със стар директор. Едно време беше Николова сега е Дилова( която беше зам. директор, а Николова сега е зам. директор) размениха си местата. От скоро ли има проблеми или си е от преди?
Не махна ли тази директорка на 39-то? Аман от нея всички пищят, а тя си седи. Толкова ли няма кадри или има солиден гръб?
Всички директори са със солиден гръб. Не си мислете, че всеки може да спечели консурс. Кварталното ни училище преди 15 години беше ударило дъното, но директорката беше непоклатима. Успя да разгони учителите и учениците. Накрая направи голям гаф и успяха да я изгонят. После се чу, че я преместили като заместник директор в друго училище.
Когато децата ми бяха в детската градина дойде нова учителка, която май нямаше и 30 години. Представиха ни я като бъдещата директорка, защото тогавашната беше пред пенсия. След малко повече от година се освободи директорско място в ДГ в центъра и тя скоропостижно го зае. Дори нямаше търпение да изчака три години, докато нашата директорка излезе в отпуска. Чу се, че младата дама е от обкръжението на ББ. Колко е вярно, не знам.

# 534
  • София
В 10-то след седми клас се влиза с много нисък бал, може да се провери. Който не е приет някъде, а трябва все пак да учи - 10-то ги обира тези деца. Нивото е ниско, защото влизат немотивирани ученици, колкото да завършат някъде. Картинката сутрин пред училището е доста нелицеприятна с учениците от горен етап.
Има и добри преподаватели, но и доста от тях напускат.

Изобщо на училището му куцат доста неща като организация и стандарти, и това идва от директорката. Официалната документация се споделя в групата на родители през Вайбър и то как - снимани с телефон. Няма заповеди от МОН, вътрешни заповеди разни, правилници разни, които да са достъпни за родителите на официална платформа /електронен дневник или сайт/. Изключително неинформативен сайт, със стара информация. Не се актуализира своевременно. Мърлявщина! Може би се подразбира - квартално училище. А в същото време достъпът до директорката ограничен.

А деца напускат и от начален етап, не мислете, че само горен курс е щета. Там мога дори и повече детайли да опиша!
За начален и среден етап е добро 10-то. Има прекрасни учители в начален етап, така че не е съвсем вярно това, което пишете. Това, че няма читав сайт не е чак такъв проблем (доскоро и престижни гимназии нямаха добри сайтове, но това не ги прави лоши училища).
Самото обучение е съвсем ок, и двете ми деца са учили там. Има си дългогодишни учители, които работят там и си вършат чудесно работата, прекрасни учителки по химия, БЕЛ, математика, физика. Няма да давам имена, който иска може да се свърже с мен на лични.
Много грозни квалификации чак и за учениците пред училището правите, не е ок това.
За гимназиален етап нямам преки впечатления, но учителите в 5-7 клас са същите и за големите ученици и за повечето мога да кажа много добри неща.

# 535
То въпросът е каква е средата. По-големите ученици очевидно не са ученолюбиви, при такъв бал. А и стига само да се завъртите около училището по обед и ще ви стане ясно - цигари, енергийни напитки, каруцарски език, чалга визия, простотия.

# 536
  • София
Подкрепям казаното от jasmin tisane! 10-то училище е добро в начален етап, не слуйчно тази година беше на второ място от държавните учлища в България за НВО-4 клас, доколкото това може да се счита за показателно разбира се.
Относно заобикалящата среда - ами вчера имах ангажимент около 125-то мога да кажа, че средата не е особено по-различна, пушат си вейпове, тях поне може да ги разпонаеш по униформите, така че всичко е много относително.

Последна редакция: чт, 25 сеп 2025, 19:29 от Kylie

# 537
За начален етап няма спор. Питането беше за 11 клас и имаше изказани мнения, и препоръки кое е по-доброто училище за гимназиален етап.

# 538
  • София
Да, ако е за гимназиален етап може би 125то в квартала е най-добре.

# 539
Говоря само за гимназиален етап, не за малките.
В 125 то се опитват да пазят дисциплина и ред в гимназиалния етап.Това привлича по-кротките и добри деца. Вижда се и от разликата в ДЗИ, 10-то e цяла единица надолу при половин по-малко зрелостници. Аз също живея в района и бях свидетел на много грозно сбиване между големи ученици пред 10 то училище. Дойде и патрулка тогава. Пред 125 то големите деца си пушат така, както пушат и пред СГСАГ, даже бих казала, че СГСАГ са по-напред в пушенето, а са доста по-елитно училище. И пред СМГ се пуши, и пред НЕГ

Последна редакция: чт, 25 сеп 2025, 11:31 от Априлски душ

Общи условия

Активация на акаунт