Училищата в район Младост, София - VI част

• 38 868
  • 641
  •   1
Отговори
# 570
  • София
Като цяло съм доволна от 125-то както за начален, така и за прогимназиален етап. За начален смените започват реално от 3 клас,първи клас е само сутрин, втори клас е само следобяд. Недостатък е занималнята, по паралелка и половина е на една госпожа, но ние никога не сме я ползвали. Ходихме на частна такава в района. Доволни сме от Ния. От трети клас държ занималня е само за деца по социален критерий- 5 деца от клас са, мисля.
За прогимназия дисциплината е добра, има учители, които прекалено много изискват / история и география например, биология в 7 клас също/ и не влизат в положение на седмокласниците, които не смогват да научат прекалено многото фактология, наблъскана в учебниците. Училището има проблем с преподавателите по математика,малко са, някои от тях не са добър вариант,сутрешната смяна започва много рано- 7,30ч.

# 571
Какви ли не…
Като започнем от липсата на занималня след втори клас. Има само една паралелка за занималнята след втори клас.
Но дори и в първи и втори клас - представете си 30-40 деца в сборни занимални групи - колко може да им се обясни ако нещо не са разбрали или да им се помогне по някакъв предмет.
Както споменах и в преден пост - след първи клас - имат смени. И да, това, че втори клас са втора смяна цяла година пак се води смяна. Човешкият мозък е най-свеж и активен сутрин и занятията и вземането на нови уроци на толкова малки деца следва да бъдат сутринта, а следобед да бъдат на занимални, спортове, да пишат домашни и тн.
В училището се прикриват инциденти (от разнороден характер с деца, с идеята да не им падне “реномето”.
Опитват се да манипулират родителите да не подават жалби, ако има настъпили инциденти или по-неприятни и конфликти с деца.
Не искат родителите да подават жалби в инспектората, карат родителите са подават към училището, за да не им правят проверки.
Разбира се, няма как са спрат някого да подаде жалба, но изказвам опит - мой и на приятелски семейства. Общо взето ако кажеш, че ще подадеш жалба или искаш да си търсиш правата, започват да се опитват да ти извиват ръцете по техни си начини.
Здравейте, обмислям преместване на детето ни от 125-то в 10-то. За мен с всеки изминал клас, нещата стават все по зле (все още сме в начален курс).
Има ли някой преминал през това? И доволни ли сте от избора си за смяна на училището?
Какви са проблемите в начален курс в 125?

# 572
Какво чак толкова се е случило, че чак за жалба?

# 573
Има много ситуации, които могат да доведат до жалби. Ние не сме стигали до там, но на няколко от приятелчетата на моето дете се наложи. Примери при тях: бой между деца във втори клас, в занималня - учителката ни видяла, ни чула.
На едно от децата друго му счупи преден зъб в бой. Опитаха се да го прикрият. Това са някои от нещата, за които се сещам на първо четене.
Какво чак толкова се е случило, че чак за жалба?

# 574
След нещо подобно защо още сте в 125то? Но помисли защо се е стигнало до проблеми и дали в новия клас ще се  променят нещата.

# 575
  • София
Аз не бих казала, че 145 е учажно, нито басейна,нито заден двор. Моите деца са учили 8 год там, за мен е най-доброто в Младост с Шилер и Дикенс, прекрасни учители и най високи нива на успеваемост след 7 клас.

Боже, видяхте ли това????
https://dnes.dir.bg/obshtestvo/kabelite-na-vsichki-skriti-kameri … neta-na-direktora

Последна редакция: ср, 17 дек 2025, 10:47 от Nikolina-Pikolina

# 576
Няма училище, което да иска жалби и проверки. Занималнята е проблемна от край време. Но обучението 1-4 клас е на отлично ниво.

# 577
Това със занималнята в 125 СУ е открай време, но и не мисля, че правят какъвто и да е опит от ръководството на училището за решаване на проблема.
Същото ръководство направи каквото трябва да изгони младите учители математици. Остави онази ужасна Мадлен Христова, която не е никакъв педагог, да не казвам, че и човек не е.

# 578
Така е, ръководството толерира  по всякакъв начин  Мадлен и онзи другия, великия и неповторимия, осигуряващ медали и първи места на килограм, Гуру на математиката и туризма, но завърти ли се добър учител по математика, и недайсибоже да изкара година-две да го заобичат децата,  и веднага му създават непоносими условия за работа, докато не напусне.

Последна редакция: ср, 17 дек 2025, 11:49 от Априлски душ

# 579
За мен лично е показателно отношението на учителите, когато преди първи клас отидох до 125то и 81во и в двете училища получих пренебрежително отношение, понеже "не сте ни в района, защо изобщо си мислите, че ще приемем детето Ви? Изключително желано училище сме, няма допълнителни места" .....е, айде няма нужда да го приемате. Да не говорим, че изобщо не съм искала някакви специални привилегии за прием, просто питах какъв е редът на кандидатстване и да разбера повече за училището. Така и така бях отишла, пуснах документи, но после и от двете се отказах. Тогава нямаше система като сега с редене на желания.
Специално в 81во знам за две деца, които влязоха на 14 септември, щото "няма места", нали....

# 580
Е, вече места има. Дано да станат мааалко по-сговорчиви. А ако пуснат и пенсионерите в заслужената от тях почивка и назначат млади учители, възстановят математическата паралелка с подбор, току-виж си върнали малко от  доверието на хората. Но дали?

# 581
Защото смяната на училището не е решение, което се взима от днес за утре.
И защото човек не знае и каква ще е ситуацията в новото училище. Моето мнение е, че в България човек избира най-малкото зло. Но това е друга тема и не искам да ангажирам темата с мнението ми по въпроса.
Относно жалбите - напълно съм съгласна. Но като не искат да се пускат жалби, е редно да взимат те мерки. А това не се случва. При ситуациите, които изредих, отговорите към родителите са било или “много неприятна ситуация, наистина”, а за другия случай “че никой не бил видял” и едва ли не детето си е измислило счупения зъб.
След нещо подобно защо още сте в 125то? Но помисли защо се е стигнало до проблеми и дали в новия клас ще се  променят нещата.

# 582
Щом си решила, сменяй училището. Въпросът е, че не винаги родителите виждат обективно ситуациите, така че помисли дали и в новото няма да има подобни неща. Казваш за избити зъби и подобни, твоето дете въвлечено ли е?

# 583
Слава Богу, не е въвлечен в ситуациите, които дадох като пример.
Но и той е страдал от немарливото отношение и начин, по който се управлява училището.
Щом си решила, сменяй училището. Въпросът е, че не винаги родителите виждат обективно ситуациите, така че помисли дали и в новото няма да има подобни неща. Казваш за избити зъби и подобни, твоето дете въвлечено ли е?

# 584
И ще пускаш жалба, въпреки че детето ти не е въвлечено? Само това ли е проблемът, заради който искаш да го местиш?

Защо смяташ, че в други училища ги няма тези неща? Абсолютно навсякъде ги има в малка или голяма степен, може би една идея по-добре е в частните училища. Някъде, където се събират всякакви деца, със сигурност ще има "борби" за място, себедоказване, изтъкване, лидерство и т.н. по един или друг начин.

Да даваш оценка как се управлява училището, не мисля, че имаш компетенциите, освен ако не си инспектор в МОН. Щом не ти допада, местиш детето и това е.

Общи условия

Активация на акаунт