В момента чета ... 84

• 47 015
  • 747
  •   1
Отговори
# 105
  • Mediterraneo
Диана, надявам се, имаш редактор! Преди да пуснеш написаното, трябва да изчистиш поне граматическите грешки и пунктуацията.
С удоволствие ще прочета нещо, написано от съфорумец. Нищо, че не харесвам жанра.

# 106
  • София
Днес финализирах "Апартаментът" (Луси Фоли).
Бая време го влачих този трилър, а е хубаво подобни книги да се четат бързо. Те го и предполагат - page turners, бързооборотни и също така бързо самоизтриващи се в съзнанието ти Simple Smile
"Апартаментът" е що годе приличен детективски роман в класически стил, където във всяка глава ракурсът се променя, разкривайки нови подробности и допълнителни детайли, изменяйки съответно и посоката на подозрението. Атмосферата притежава леко загатнат готически привкус. Действието е ситуирано в луксозна кооперация в скъп парижки квартал, със шестима обитатели, всеки от които не е този, за който се представя, пази своите мрачни тайни и определено има какво да крие ... и като в най-добрите романи на Агата Кристи, в тази книга няма невинни, а читателят ще се чуди кой е убиецът до последната страница ...
Като плюс ще отбележа кинематографичния и лек стил на Луси Фоли, явно нейна запазена марка, защото и в първата книга, която четох от нея - "Списъкът" - пак ми беше направил впечатление и мисля, че биха се получили не лоши екранизации.
Крайна оценка 3.5*, но закръглена надолу.

# 107
Mariposa, радвам се, че ти е допаднала новелата, четох я преди повече от година, а е от творбите, които като цяло съм запомнила, периодично се сещам за нея и продължава да тревожи мислите ми. Без да се разкрият някои подробности от сюжета е малко трудно да се коментират въплътените идеи, а с предварителни знания за историята е възможно да се загуби донякъде изненадата - защото лично мен ме изненадаха някои събития, които не очаквах да се случат точно така…
За мен това е една от най-добрите и смислени нейни творби, предполага както размислите, за които вече си коментирала и размисли върху темата за (само)жертвата, водещи след себе си други въпроси от философки и според мен - и теологичен характер.
Другите разкази в сборника също са много добри, някои ме забавляваха, други - натъжиха, успяха и да ме изненадат. Всъщност точно с този сборник заобичах творчеството на Олга Токарчук.

П.п. Видях това кратко клипче за трета книга Хари Потър с илюстрации на МинаЛима (на английски ще е налично през  м.10.2023) - допада ми това, което набързо може да се разгледа, дано я направят и нея Егмонт, бих си направила подарък догодина…
https://youtu.be/OfcOwBQL1Es

Последна редакция: сб, 29 апр 2023, 17:09 от fenyx

# 108
  • Mediterraneo
Забравих да се отчета по обсъжданата тема за Хари Потър. Имам всички издадени книги на бг. Изгледала съм и всички филми. Хари Потър и Властелинът на пръстените са единствените фентъзита, които истински ми харесват и съм чела/ гледала, без да се напрягам. Както се предполага- не харесвам фентъзи и фантастика изобщо, не чета и гледам нищо в този жанр.

# 109
  • Sofia
Чета "Не заспивай" на Джон Вернон. Нищо особено, но имам нужда от книга, която да чета без да се замислям и да се задълбочавам, тоест искам да разтоваря мозъка си от стреса, който ми се натрупа напоследък. Върви бързичко, не е лоша като стил на писане и тематика.

# 110
Започвам "Зарана" , да видим.

# 111
"Дом за нежелани момичета" - Джоана Гудман - започнах и много, много ми харесва. Неусетно отметнах 150 страници, така ме увлече... Женска, трогателна, много гладко и леко се чете, въпреки не особено леката история. Много добро попадение се очертава.

# 112
Чета мазохистично "Кървавият портокал", просто главната героиня ми е адски антипатична и за малко да ѝ затръшна корицата. Дразнещ е и стила на авторката, като на сленг и от единствено число.

# 113
  • Русе
И аз съм от тези изчели всички книги и изгледали всички филми за Хари Потър. Харесвам фантастика, не всичко разбира се, но отвреме на време чета.

# 114
  • София
Вили, мен така ме грабна "Олива Денаро" Heart
Великолепна! Heart

# 115
Взех книгите от Столична библиотека вчера. Бях поръчала 5, дадоха ми две. Едната може да се чете само в Читалня, другите две са “разпределени”, вероятно са “на изчакване”.
Започнах “Меланхолия на демокрацията” на Паскал Брюкнер, мой много любим френски философ. Книгата е била наемана преди мен преди 7 години.
Издадена е за първи път през 1990, а българското издание е от 1997 г.
Съжалявам, че я чета толкова късно, но е все така актуална - разглежда реалностите и тенденциите след разпадането на Комунистическия блок, но не се ограничава само с това.
Той пише и художествена литература (другата ми книга е такава). Филмът на Р.Полански “Горчива луна” е по романа на Брюкнер.

Последна редакция: нд, 30 апр 2023, 14:47 от Tsugumi_

# 116
  • София
Чета мазохистично "Кървавият портокал", просто главната героиня ми е адски антипатична и за малко да ѝ затръшна корицата. Дразнещ е и стила на авторката, като на сленг и от единствено число.

Аз също със зор я изчетох, доста скучна и дразнеща, единствено накрая малко се пораздвижи сюжета и стана една идея по-интересно.

# 117
Преди време друга книга на Тайс - “Лъжите, които изрече” бях набелязала за четене, но после се отказах, погледнах набързо за сюжета и мнението ми се затвърди.
Чета вече “Хари Потър и затворникът от Азкабан”, само съжалявам че преди това погледнах сюжета в уикипедия (статията там на английски недейте, ако не сте я чели, че в нея се разкрива пълното съдържание). Пак ми харесва, само че елементът на изненада ще липсва (а втората книга успя да ме изненада с някои събития на финала, филма по нея не съм гледала). Направо ставам фен на Роулинг, не мога да отрека че ми харесва много, а не съм и подозирала, че може книга в жанр фентъзи да ми е толкова интересна, иначе харесвам научна фантастика.

Последна редакция: нд, 30 апр 2023, 15:27 от fenyx

# 118
Аз пък дочетох Тайнството на юни (от Муминтроловете) и мисля, че е много сладурска. Другите също ми харесаха, нямам никакви проблеми с кометата (и като малка нямаше да имам - тогава ми беше важно краят да е щастлив), всъщност в нея има много забавни моменти и някои от героите се появяват за първи път, което също е интересно.

Имам още малко и май после ще продължа с детските книжки, защото поръчах колекция Подвижният замък на Хоул от Озон. Дано не ме разочарова!

Сетих се нещо смешно за Хари Потър и Стаята на тайните - някъде из Фб видях коментар от читател, който имал това издание като малък и докато го четял, нямал търпение да разбере какво представлява Чудовището на Слидерин Joy :
Скрит текст:

Впрочем, това издание също е с илюстрации и се предлага от Егмонт (не съм го разглеждала, не знам как изглежда отвътре).

# 119
  • София
Аз зарязах Вода за цветята. Смятам , че нямам достатъчно време в този кратък живот, за скучни книги. Нито разбрах ,нито почувствах главната героиня. Много конфронтиращи се черти в характера и открих, както и несъвпадащи/невъзможни такива. И там ядат зелен фасул, бадемови сладки, паста и т.н, като в Тайната на димана 🙃. Не е моето четиво.

Приключих най-накрая и слава богу Мамник в Сторител. Пфф… доста плоска ми се стори, не помогна и театралното четене на Владо Пенев. Дори допълнително влоши положението.

Днес започнах и преполових Яловата вдовица на Бойка Асиова. Може би след дълъг застой и греда след греда, тази книга ми се струва УАУ. Страхотно изградени характери, задълбочени и последователни случки. За сега ми върви супер и ме изкара от поредицата на скучнярски книжки.

Общи условия

Активация на акаунт