В момента чета ... 84

• 47 202
  • 747
  •   1
Отговори
# 375
Произходът на това не убеждение, а регулаторен принцип, е обединявате на хората под общ законен ред, най-често свързан с държавността. Човечеството е организирано институционално.
Принцип на наказанията е превенция (генерална и специална), възпитание и санкция. Самоуправството е наказуемо с цел правилно прилагане на закона от компетентните органи и регулиране на обществения ред.
Не е възможна хипотеза всички да нарушават закона, освен в нейния хипотетичен вид. За да се избегне конфликт между обществен и индивидуален интерес, се създава законодателството, което се подчинява на принципа за общото благо, на всеобщо равенство пред законите и че правото е изкуство на доброто и справедливото (драните римляни - Ius est ars boni et aequi). Мога да препоръчам литература към Обща теория на правото, например Монтескьо и Жан-Жак Русо, Джон Лок и т.н.

Когато попитали Толстой, защо е избрал такъв край на Анна Каренина, той отговорил, че това е бил неин избор. Не разбирам оценки на книги, още повече по критерий сюжет. Несъгласието със сюжетната линия не прави, според мен, една книга слаба или добра, а как тя е представена.

Изчетох за ден и половина "Мастиленочерно сърце", която отлагах отдавна. Доста лична и полемична по моя скромна преценка. Ще се въздържа да коментирам, за да не издавам сюжет, но краят ми се стори слаб. Роулинг/Галбрейт си остава вярна на увличащия стил на писане. Много я харесвам.

Прочетох няколко неща на Дж. Питърсън, които явно този път ме намериха в по-добро разположение Simple Smile

Последна редакция: пт, 19 май 2023, 17:14 от Tsugumi_

# 376
@fenyx
Нямах предвид само конкретното произведение.

@Tsugumi_
Произходът и предназначението на този регулаторен принцип ми е ясно. Той е от полза на обществото като цяло, но в ущърб на конкретния индивид, решил да раздава правосъдие самостоятелно. Въпросът ми е - защо дори високо интелигентни отделни индивиди, които не би трябвало да се отъждествяват с масите и да поставят техния интерес преди собствения си, предпочитат произведения, в които въпросният принцип се спазва, след като в реалния живот той в повечето случаи се нарушава?

Мога да препоръчам литература към Обща теория на правото, например Монтескьо и Жан-Жак Русо, Джон Лок и т.н...
Това е ясно... Но всички тези теории са развивани от представители на управляващата класа, които имат интерес да държат масите в подчинение. А когато става въпрос за личните им интереси, не са се поколебавали и секунда, преди да нарушат всичките си красиви умозрителни теорийки, защитавайки личния си интерес. Или този на своите народи в ущърб на останалите. Което на чист български се нарича "лицемерие". Разбирам, когато незрели индивиди (идеалисти) и такива с ограничени когнитивни способности вярват в тези теории и ги следват. Но ние, четящите и мислещи хора, не сме от тях, нали?

Последна редакция: пт, 19 май 2023, 17:37 от A.C.D.

# 377
В случая коментирам конкретното произведение, защото за него тръгна дискусия. През моите очи така го видях и затова се аргументирам защо така оцених.

П.п. Засега оставам с предпочитание към разказите ѝ, особено Deus Ex и новелата “Календар на човешките празници”.

Последна редакция: пт, 19 май 2023, 21:48 от fenyx

# 378
Скрит текст:
@fenyx
Нямах предвид само конкретното произведение.

@Tsugumi_
Произходът и предназначението на този регулаторен принцип ми е ясно. Той е от полза на обществото като цяло, но в ущърб на конкретния индивид, решил да раздава правосъдие самостоятелно. Въпросът ми е - защо дори високо интелигентни отделни индивиди, които не би трябвало да се отъждествяват с масите и да поставят техния интерес преди собствения си, предпочитат произведения, в които въпросният принцип се спазва, след като в реалния живот той в повечето случаи се нарушава?

Мога да препоръчам литература към Обща теория на правото, например Монтескьо и Жан-Жак Русо, Джон Лок и т.н...
Това е ясно... Но всички тези теории са развивани от представители на управляващата класа, които имат интерес да държат масите в подчинение. А когато става въпрос за личните им интереси, не са се поколебавали и секунда, преди да нарушат всичките си красиви умозрителни теорийки, защитавайки личния си интерес. Или този на своите народи в ущърб на останалите. Което на чист български се нарича "лицемерие". Разбирам, когато незрели индивиди (идеалисти) и такива с ограничени когнитивни способности вярват в тези теории и ги следват. Но ние, четящите и мислещи хора, не сме от тях, нали?
Управляваща класа - управлявани отдавна не са категории, които се използват.
Въпросите - към индивидите предвид субективните им причини, в противен случай ще сме в позиция да говорим от тяхно име.
Дискусията в този й вид за мен е остаряла и, ще ме извинявате, дори банална.

# 379
Аз пък слагам оценка, според това дали нещо ми харесва.  Каква ми е ползата от това, че някой пише красиво, ако книгата за мен е тягостна и скучна?
Естествено, че оценките ми са субективни - това са моите лични оценки.
Когато пишех ревюта на книги съм оценявала по зададени критерии и тогава оценките ми не са били толкова лични - примерно - стилът на автора е добър - явно не е аматьор (висока оценка по този показател), има интересни теми за размисъл (отново висока оценка), героите са многопластови (висока), сюжетът е скучен и клиширан, а финалът - разочароващ и едва ли ще прочета отново тази книга (ниска оценка). Тоест - сумарно оценката е висока, но по тези критерии, които не съм измислила аз. Същевременно, личната ми оценка за този роман е лоша - а за мен това е важното. Не бих дала пари за него, не бих купила нещо друго от този автор и едва ли ще запазя книгата в библиотеката си.

Според мен също финалът на Мастиленочерно сърце е слаб - не бих препрочела тази част от поредицата, но ми беше интересно да я прочета веднъж.
Оказах се права, че чатовете ще се превърнат в препъникамък за майка ми, която е фен на тези романи (даже май отпреди аз да ги харесам). Тя е горе-долу връстница на Роулинг, ползва Интернет, но изобщо не се интересува от такива неща и не й е приятно да ги чете.

Скрит текст:
Наказанията се налагат по официален ред поради една единствена причина - не заради справедливост или каквато и да е морална причина, а защото един човек (който решава самостоятелно и го налага) може да сгреши, а когато са въвлечени повече хора и те са специалисти в тази област, те могат по-добре да преценят степента на вина, да установят истината и да наложат адекватно наказание. И то също не се налага за да се стовари някаква справедливост, а за да се защити обществото - да се изолират опасните и те да нямат възможност да вредят повече на нормалните хора.

Само че понякога системата не работи по начина, по който трябва - има корупция и т.н.. И аз нямам намерение да пиша повече по тази тема сега.

# 380
Чатовете не ми бяха проблем, но авторката е загубила мярка, според мен, покрай своята лична позиция.

Pppqqq, дори в реалността не всички хора са многопластови и сложни характери Simple Smile
Аз приемам и слабите книги на моите любими автори, не се отказвам от тях заради не винаги добро представяне.

Последна редакция: пт, 19 май 2023, 18:20 от Tsugumi_

# 381
Да не забравяме,че глвната героиня на Токарчук изписа хиляди писма за избиването на животните и никой не се зае да накаже престъпниците,не й обърнаха внимание и тя пое като хуманен дълг юздите в свои ръце.Спирам,че ще стане спойлер.
Днес поръчах още няколко книги на Токарчук,не знам защо си спомних веднага и за Айн Ранд,харесвам различните хора с техни собствени разбирания,които не се водят част от стадото и отстояват принципите си.

# 382
На мен пък точно чатовете ми бяха най-интересни, опитвах се да навържа взаимоотношенията и хората, стоящи зад никовете.
Ако ме дразнеше нещо в романа,

Скрит текст:
това бяха взаимоотношенията на срамежливите теменужки, така де, главните герои. То може, то бива, ама чак пък толкова... В 21. век...
Трябва ли хората около теб да започнат да мрат като мухи, за да прозреш, че този живот се живее сега и в момента?

Последна редакция: пт, 19 май 2023, 20:59 от Как' Сийка

# 383
Но в техния случай си имат основание - Робин иска направо брак, а не връзка (по-точно връзка, която води към брак) и си мисли, че Корморан не става за тази работа.

# 384
Ахам, секс само след сватбата...

За мен ситуацията е изсмукана от пръстите за по-интересно.

# 385
Управляваща класа - управлявани отдавна не са категории, които се използват.
Това са категории, които са били актуални по времето, когато са творили Монтескьо, Русо, Джон Лок и т.н. Така че е редно произведенията и идеите им да бъдат разглеждани и оценявани именно в този контекст. А дали тези категории се използват в момента и защо определен кръг от хора ни убеждават, че не бива вече да ги използваме, ако искаме да сме "фйешън", е съвсем отделна тема...
Въпросите - към индивидите предвид субективните им причини, в противен случай ще сме в позиция да говорим от тяхно име.
Въпросът беше реторичен. За по-голяма яснота може да бъде перифразиран така: Когато някой ти каже: "Не ме гледай какво правя, слушай ме какво говоря!", ти на думите му ли вярваш, или на действията му?

... Ако ме дразнеше нещо в романа, това бяха взаимоотношенията на срамежливите теменужки, така де, главните герои. То може, то бива, ама чак пък толкова... В 21. век...
Трябва ли хората около теб да започнат да мрат като мухи, за да прозреш, че този живот се живее сега и в момента?
Да, малко е досадна цялата тази сантиментална история, която се влачи вече в шеста поредна книга. Подозирам, че целта и е да ангажира вниманието на една не малка част от четящата аудитория, която по принцип предпочита любовните романи.

Последна редакция: пт, 19 май 2023, 19:18 от A.C.D.

# 386
.

Последна редакция: пт, 19 май 2023, 19:44 от Tsugumi_

# 387
Скрит текст:
Мисля си, че ще се съберат накрая (някога).
Но след като Робин е имала само една връзка в живота си, може би е редно да опита и с още някой, освен със Страйк.
А може и да се съберат преди края и да си бъдат двойка - това не пречи на детективството, ако се разберат.

Последна редакция: пт, 19 май 2023, 19:52 от pppqqq

# 388
Само да ви напомня, че има хора, които не са чели поредицата за Корморан Страйк и "Карай плуга си през костите на мъртвите" и разкриването на подробности от сюжета без скрит текст може да ги откаже окончателно да дадат някакъв шанс на книгите.

# 389
  • в сърцето на един мъж...
Понеже моето мнение беше цитирано - аз не живея в саксия и съм наясно, че не винаги престъплението има наказание. Но, това не ме отказва да вярвам в правосъдната система и в това, че няма нужда да вземаме правосъдието в собствени ръце. За мен в случая не беше правилно и смятам, че и в живия живот не е правилно да се саморазправяме. Има си служби за тая цел. Наясно съм, че има някакви проценти на наказание за престъпление, наясно съм, че светът не е честен. Но изхождайки от книгата и идеята в нея, то за мен някак развитието на историята не ми хареса. Мисля, че имам право на това. И особено утвърждаването на саморазправата и мотивацията на героите. Но това е мое право да мисля така и естествено никой не е длъжен да се съгласява с мен. На мен книгата на Токарчук по-скоро ми беше ок, но не ми е за такава награда. Т.е. не открих какво е довело до такова високо отличие. Вероятно обаче проблемът си е само мой Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт