Новите умения валят, юлчето да се изправя и пристъпва е на път - Родени Юли 2022 - тема 7

• 23 372
  • 845
  •   1
Отговори
# 765
И на мен всичко ми изглежда наред, наистина опира до количество. Сега, ако хапне две лъжици мусака, пък набляга на млякото ще са малко калориите. Но ако от всичко изброеното си изяжда достатъчно, аз не виждам проблем.
Аз много по-назад писах, че Зори набляга на закуската, а тя почти винаги е макарони/кус кус с масло и сирене. Обяда е най-богатото ядене, но не винаги и допада, понякога само дъвче хляб. Но е активна и здрава, чак края на месеца ще сме на консултация за годинката и ще видим как ще е, ЛЛ само пусна направленията за кръв и урина. Нямам търпение да видя хемоглобина, след цялата тази терапия с желязо как са нещата. Аз напоследък го бях забравила и се притеснявам да не е от там безсънието, но си мисля че е от жега, а тя как е свикнала да заспива опряна до мен. Направо самостоятелното спане ми е някакъв далечен мираж 😅

На мен има кой да ми помага, не мога да се оплача, не че не го правя де, по-скоро се ядосвам че нещата не се правят както аз ги правя, но то никой не може да ти гледа децата като теб 😁. По принцип някой да дойде у дома и аз да разтребвам е много трудно, децата са винаги след мен, чувствам се като слънце и планетите обикалят около мен. Просто трябва да ме няма, за да се получи отмяната, така че голямата ходи вече на гости, а малкото примерно може с количка да го изведат. Но не се е случвало и двете да ги няма скоро, така че до основно почистване на апартамента не мога да стигна. Иначе и аз винаги гледам да отметна дом работа, иначе ми е съвестно, но обикновено на 3тия ден вече си казвам майната му, то никога не свършва (и си е така съдомиялна, пране, готвене са си системно всеки ден) и сядам да почивам докато децата спят.

# 766
  • Замък сред облаците
Матея, според мен са супер като състав и както Маги каза, зависи от количеството. Йоан е на сходни килограми и на едно ядене омита 170-200гр, за да го държи сит. Принципно след като омете половината почва да се заиграва и бабите казват “ама той се е наял”. Ми не, не се наял, просто е минал първоначалния глад и вече иска да прави нещо. Та съответно си му давам да хапва докато откаже съвсем (стиска устни и върти глава). Тогава вече се е наял и калориите му стигат да изкара 3 или 4 часа съответно.
Кърмиш ли още през нощния сън? Ако да, тогава калориите биха стигали. Ако не, според мен няма да е достатъчен калорийния прием, а междинната закуска сутрин може би залъгва излишно като количество и лишава от още едно хранене. Тя реално си е супер, но не знам след нея колко е пълноценен обяда. Защо не пробваш да я заместиш с плод и да даваш 2 филиийки или кисело мляко за СЗ примерно? Само като идеи нахвърлям. Аз се придържам на закуска към бебешко мюсли/овесена каша, готвен зеленчуков обяд/спагети (с или без месо или жълтък), СЗ плодово пюре или кисело мляко, вечеря млечна каша тип качамак или с боровинките от дм доста тачи, или зърнена плюс месо добавям ако не е ял на обяд. Всъщност целта ми е трите основни - да имат достатъчно въглехидрат, защото е ключов за растежа, същевременно държа и да включа плод/зеленчук, мазнинка и протеин за балансирано хранене. И на фона на това - качва си по 100гр и е 8,9кг в момента.

И знам че ви е смешно с грамажите сигурно още, но като чукна годинката си казах че няма да следя и карам на око. Но ако не бях следила според мен щеше да е свикнал на по-малки количество заради разсейването и желанието да играе и щяхме да имаме повече хранения и нощни будения.

# 767
Матея, на мен ми се струва също окей. Ако желаеш да направиш по-калорични нещата, можеш да добавиш някъде тахани, ако си окей с въвеждането на ядки, просто там малко количество води със себе си много калории и, слава Богу, също и хубави витамини и минерали.

Скоро ни е месечната консултация и ми е много интересно какъв ще бъде хемоглобинът заради метода на захранване. Дано не е лош, защото ще трябва да си нося вината...

Също като Зори, закуската е най-обилното хранене на Дарина. Вчера се върнахме вкъщи и тази сутрин готвих за детето за първи път от една седмица. Беше много доволна, изяде завидно количество гофрети с фъстъчено масло.
(Всъщност ползвам смес за палачинки на око: банан, яйце, брашно, бакплувер и кокосово масло и ги слагам в гофретника. Стават 10/10, щом и злоядото дете на свекърва ми ги одобрява.)

Реших и аз да предложа млечна царевица на кочан, не беше впечателна, но аз колко го харесвам!!!

Бабите също не са фенове на играта с храна, но нямат избор, това е част от опознаването.

# 768
Момичета аз прескачам при вас от септемврийската група. Моя мъник е на 10++ и преди месец започна да пълзи ,,войнишката" като се влачеше,но холзваше само 1то краче другото просто си седеше ,преди няколко дпи започна да пълзи ,,мечешката,, , но отново едното краче не го ползва ,седи в позиция на седене ,ще кача и снимка. Та въпроса ми е дали трябва да се притеснявам ,че не ползва 1 краче иначе в проходилката тича ,по този начин се придвижва

Последна редакция: нд, 16 юли 2023, 23:18 от Radii :)

# 769
Матея, менюто също ми изглежда ок, единственото нещо, което ми направи впечатление е, че доста често яде глутен. Аз лично го съобразявам и давам 2 пъти на ден, ако яде хляб на закуска (той яде 2 филии, 1 не му стига), през деня избягвам повече глутен или гледам да е в минимални количества. Не съм обръщала внимание на състава на формулите мляко, но тъй като се сетих, че даваш още 1ца, може да погледнеш кои номера са най-калорийни (нямам представа наистина).

Ради, разкарай проходилката. Щом е почнало да пълзи, това дете има нужда от движение по пода, за да заякне. Тая проходилка в тоя момент може да му е само в минус. Пускай го свободно да щъка.

Апартамента е облизан, толкова чист последно е бил миналата година по това време. Направо се скапахме. Друго си е да имаш баба на гости да занимава детето, а ти да си действаш по задачи. В тая връзка и аз не се спирам, когато някой гледа детето. Особено ако е ММ! И то защото ако не си намеря работа, вися при тях и накрая аз го гледам, а не той 😀 но ако излязат двамата на разходка, зарязвам всичко и почивам, само ако има нещо спешно за действане и то такова, което не може да бъде направено след като се върнат.

Динята помогна за дъвченето, от оня ден като ви казах, до сега, всеки ден давам по едно парче. След като в началото се даваше на всяка хапка, сега най-накрая схвана и почна да дъвче. Още я давам на много тънки лентички, но има страшен напредък! Много съм доволна.

Абе аз съм с питане - тва дете от 3-4 дни постоянно (ама нон стоп, наистина) дига ръка нагоре и вика Ъ. Гледа в тавана, в лампата ли, не знам в какво, но от няколко дни е нооон стоп. Все ръката е нагоре, разперена длан, погледа и той нагоре, и ЪЪ. Различно е от сигнала му да бъде вдигнат. Не се ядосва, че не го разбираме, не изглежда да иска нещо в тоя момент, просто си седи с ръка нагоре и ъ-ка. Някакви идеи кво значи?? 😀

# 770
  • Замък сред облаците
Ради, плюс 1 за казаното от Мира. Тая проходилка защо ви е въобще ако не е назначена от ортопед?

Мира, опция да иска да бъде вдигнат и да гледа отвисоко (не просто гушнат)? Йоан напоследък му е любима перспективата от високо.

# 771
  • София
Здравейте и честит рожден ден на всички юлчета, които съм изпуснала! ДА са здрави, щастливи, безгрижни, мечтаещи и много усмихнати дечица! Нашето кръщене/годинка мина прекрасно (нищо че ни валя три пъти и беше градинско парти) поне беше след всички снимки и цялата патардия. Местихме масите от градината под навеса и обратно няколко пъти, но беше толкова хубаво.. изкарахме до 4:30 сутринта с мъжа ми. Напомни ми за студентските години.. а децата си спяха блажено в спалнята вътре с баба си. НА следващия ден имахме смаш сесия за годинката, която мина добре бих казала. Имаше и реване и от всичко. На следващия ден събрахме багажа и айде на Обзор. Бяхме в прекрасен хотел на All inclusive, който препоръчвам - Sunrise all suites с включени чадъри и шезлонзи на плажа и изкарахме много хубаво. Като изключим емоционалните изблици на Алис. Четох, че след годинката има някаква емоционална регресия и абсолютно съвпада с шизофреничното и държание. Отврат е, по друг начин не може да се опише. Все едно е жена в цикъл- блъска, хвърля, само ако нещо не стане както иска (ако изпусне лъжичка, ако падне биберон, ако е празно шишето и за вода) и всичко, за което се сетите е стрраааааааааашна драма. Или ще пищи и реве с всичка сила, или ще рита, блъска, хвърля, леле не знам дори как да го опиша. Добре че в хотела имаше един куп бебета и всички ревяха по едно или друго време, та не правехме много впечатление. Иначе тя опита от всичо в инклузива, както и от всичко на плажа - пясък, миди, пръчки...солена вода. Също и пюрета хапваше понякога, но основно от нашата храна. Пътя от Козлодуй до Обзор беше много зле, добре че имах Зайо Байо, но за сметка на това сега на прибиране спаха и двамата. Спряхме на шопинг в мол Бургас и като тръгнахме пак им беше време за спане и ги събудихме чак пред блока в София. Тези дни ще кача малко снимки, още сме в еуфория и се радваме на дома, че след месец отсъствие много ни беше залипсвал.

# 772
Ами в проходилката то слагаме,когато вече му е омръзнало на пода пък имам да свърша нещо,иначе виждате ли нещо притеснително в този му начин на пълзене,това че едното краче е свито ?

# 773
  • Замък сред облаците
В интернет има много видеа за различни видиве пълзене при бебетата. Дали е проблем може да каже педиатър, ортопед, детски кинезетерапевт или ерготерапевт.

Избягвай проходилката, водеща пеичина за проблеми с тазовите кости е. Като имаш да свършиш нещо го остави да пълзи, достатъчно голям е.

# 774
Вторник сме на контрола при педиатърката и със сигурност ще я питам,но просто ме глождеше и за това реших да попитам,благодаря
В интернет има много видеа за различни видиве пълзене при бебетата. Дали е проблем може да каже педиатър, ортопед, детски кинезетерапевт или ерготерапевт.

# 775
Благодаря за съветите, и той като Йоан на АА хапва докато усети засищане и после се разсейва. Аз пък го баламосвам и си изяжда на закуска, обяд и вечеря цялата порция. Междинката и СЗ са по-малки като количество, което не ме притеснява. Не е да не яде, но една филийка без кората и мен би заситила като СЗ.
Заради това ниско тегло не давам само кисело мляко с плод, а добавям и зърна. Идеята с таханите ми допадна. Ще я пробвам.
Междинката не мога да я махна, защото той става между 6 и 7 и 30 мин по-късно яде. Няма как да издържи до 12-13ч. без да яде.
ММ иска да слагам в заливката на мусаката кашкавал или към кашата да добавям олио или масло. Но така на мен не ми харесва.
АМ пие само нощем. През деня ако му дам ще изпие максимум 100мл. и ще го махам направо скоро. Глутена не ме притеснява мен. Ползата от зърната ми е по-важна.

Днес се тръшка много и накрая разбрахме защо. Човека искал да излезе вън в градината... Излязохме и стояхме 2 часа там, глас не му се чу, настроението на 180 градуса, радост.
Той сочи ако иска нещо или някъде и казва тей, теееей. И така докато налучкаме какво иска. Понякога е мниго настоятелен, друг път бързо се отказва.
Мира може да пробваш да пуснеш и изгасиш лампа и да следиш реакция. Другия вариант е да имитира нещо, някакъв жест.

# 776
Мира, и Никола прави от известно време нещо подобно. При него е за лампата. Дори и да е ден и да е изгасена.
Казва Ъ или О и понякога вдига едната ръчичка, понякога не.
Също така понякога го прави и просто като реакция като влезе в стаята.

# 777
Здравейте, нощно включване от мен. Нещо съм се ококорила, а иначе съм гроги. Мина детското парти на баткото днес и не искам да чуя за нещо за организиране скоро.... (сега следва морето, макар че е запазено, но имам нужда да си почина психически поне няколко дни). Значии беше мръсна жега цЕл ден. Партито беше от 17ч на футболно игрище и заведение към него. Отделно нерви, жега, бързане...абе организацията беше топ.Grinning  Но накрая на деня, щом детето беше щастливо и доволно от празника, подаръците и приятелите си...значи мисията е изпълнена. Heart
Не минахме и без притеснения. Още в началото Марти се задави, докато пи вода от шише. Ама се задави...спря да диша. На мен тези секунди ми се сториха цяла вечност. Една приятелка беше до мен, взе ми го от ръцете и го подхвърли леко нагоре, той си пое въздух и се разплака. Неадекватната му майка го изплаши сигурно. Ужасно беше! Бързо се успокои и забрави. Ааа а казах, ли че умната му майка сутринта му пръсна слънцезащитен спрей в очите...?! Imp

Спа веднъж и направи дълъг интервал на будуване от 15.30 до 22.30ч. ама докато се приберем, изкъпем, Алекс да си види подаръците, а Марти подскача покрай него и стана 100 часа.

На мен за основно почистване ми трябва сигурно една седмица и да няма никой покрай мен. А така изчистя и подредя нещо и след малко все едно не съм го правила. Imp

Марти много бързо се разсейва, докато яде. Хапне няколко лъжички и започва да иска всичко покрай него. Да отварям шкафове и да му давам, каквото види. След малко вече иска нещо друго. По някое време вече виждам, че и самия той се върти и оглежда без да знае какво точно иска, но все пак го иска.

# 778
  • Замък сред облаците
Матея, то не да махнеш междинката, а да я замениш с нещо друго не толкова засищащо като плод, ако Мати не яде обилен обяд ми беше мисълта. Но ако апетитът на обяд не страда си е ок, мисля.
Аз киселото мляко го давам с бебешки бисквитки, заради ВХ именно, не само с плод. Естествено не всеки ден, а плодовото пюре може би трябваше да уточня, виждам че съм пропуснала, че е от тези тип 10м+ с овесени или други зърна. Точно понеже според мен за чист плод мина времето и в момента имат нужда от повече енергия за растеж. Пази боже да дам чисто плодово пюре, след час и нещо се търси да яде пак 🤣

На кашите не слагаш мазнина ли или заради АМ не слагаш?

# 779
Здравейте, честит празник на всички, на които не успях да пиша навреме 😁 много, много здраве и късмет Simple Smile Бяхме на море за една седмица и учудващо беше много хубаво 😁 С едно изключение де ... Нерви и плач при Виктория, точно както Деси е описала Алис
 Първите 3 дни беше бебето мечта, разглежда, смее се, радва се на хората. Е после какво стана идея си нямам - вечер преди сън ставаше нещо страшно. По 1 час и нагоре рев и нито приема, нито предава нещо. Не иска да легне, не иска да я носиш, не иска нищо. Като се нареве и се скапе от умора заспиваше. Явно емоциите и дойдоха много. Вчера се прибрахме и има доста разлика, надявам се да е било от обстановката. Иначе времето беше супер - сутрин на плаж, следобед на басейн. Каката е на 18 небе от щастие 😁 Важното е, че мина и оцеляхме 😁 Нашия рожден ден наближава, но няма да е нещо огромно и още не съм започнала да действам, успокоявам се че има време до 28 😁 Дано накрая няма " изненади " 😁

Общи условия

Активация на акаунт