Щитовидна жлеза – лечение

• 280 001
  • 593
  •   1
Отговори
# 435
Когато ТСХ е ниско,обикновено ФТ3 хормона е висок(те са обикновено свързани)-се наблюдава хиперфункция,а когато е високо ТСХ, а ниско ФТ 3 е хипофункция на жлезата. Аз се лекувах едно време точно от хиперфункция , сега съм с възел в десният лоб. Година и половина продължи лечението,излекувах се,не съм се наблюдавала вече 7 години. Точно Л-тироксин приемах.

Не разбирам - от хиперфункция ли се излекува или от възли си се оттървала? Ще бъда благодарна, ако разкажеш поо-подробно!

Аз бях с възли и със супер хормони, не ми е било лошо, нямала съм уморяемост или сърцебиене, но моите растяха и след 3 г. наблюдение трябваше да се махнат. Сега съм на синтетични хормони и пак съм си на 6 м. на ендокринолог, за да се следи дозата Tired

А как точно проследиха, че се уголемяват? Ти усещаше ли ги? Питам, защото и при мен е така, само дето дори хормоните са ми наред, но все пак се чудя доколко е разумно само да се следят

Ами,те нали ги мерят, когато ги гледат на ехограф, другото което ми беше казал един възрастен професор, да си меря обиколката на врата (мъжката яка), така аз самата разбирах, че растат, а после ехографа потвърждаваше. То проблема не е само в растежа, аз пак нямаше да ги махна, но видяха калцификати и решиха, че имам рак ShockedЕ,..не познаха и слава Богу.

# 436
Здравейте момичета, аз съм с хашитоксикоза, след 6 месеца лечение с метизол, хормоните не мърдат, вчера ми препоръчаха операция за отстраняване на по-голямата част от щитовидната жлеза. Да но прочетох за лечение с радиоактивен йод, може ли някой да сподели мнение по този въпрос или поне да ме насочите къде се провежда такова лечение в София. Нямам много време за да реша дали да се подложа на операция и ще бъда благодарна за всяка информация!

# 437
Здравейте момичета, аз съм с хашитоксикоза, след 6 месеца лечение с метизол, хормоните не мърдат, вчера ми препоръчаха операция за отстраняване на по-голямата част от щитовидната жлеза. Да но прочетох за лечение с радиоактивен йод, може ли някой да сподели мнение по този въпрос или поне да ме насочите къде се провежда такова лечение в София. Нямам много време за да реша дали да се подложа на операция и ще бъда благодарна за всяка информация!
Защо при операция трябва да пиеш йод newsm78? Аз съм оперирана и не съм пила. Иначе, моя позната е на такова лечение (оперирана е, но имаше злокачествено образование), няма нищо страшно, но известен период след приема трябва да си изолиран от деца, бременни и болни, защото си радиоактивен и пие много мляко.

# 438
  • София
Момичета, бихте ли ми казали дали заглъхналите уши, особенно като легна едно вътрешно налягне имам в тях сякаш съм на високо и  усещам пулсиране и лек задух от шията нагоре до ушите, симптом ли е на проблем със щитовидната? нищо не намирам в гугала.

# 439
Здравейте, можете ли да ми дадете координатите на тази природна лечителка предварително Благодаря

# 440
х_diabet_mama, то малко закъснял отг...ама ако имаш съмнение- направо отиди и си пусни едни хормони, поне да се успокоиш...защото то всичко са симптоми, ама....

# 441
  • София
Всякакви хормони ми пускат, уж всички са наред, но то това не е наука а гадаене.

# 442
  • София
Кажете моля какви са цените за изследването на хормоните?По-горе споменават някаква народна лечителка.И аз моля за координати.

# 443
м/у 13-15 лева единият хормон.

# 444
Момичета, вижте какво отрких днес из нета:

http://www.zdravnitza.com/a/nav/store/one/one/store/938/category … 2/koz/koz/koz_n/8

Явно е нещо ново. Все пак аз смятам да го потърся, защото този омагьосан кръг - тироксини и операции го смятам за варварски.
Откриха ми възел. Правиха ми биопсия и макар, "неочаквано", резултатите били неясни и се опасяват, че може да е злокачествен. Като го оперирали щели да разберат със сигурност... Tired Хормоните ми са горе долу наред. На 23 съм а така лесно се говори за операции. Та тои дори не нараства поне за този период (7 мес) откакто ми го откриха. 5мм е. Аз бях чувала, че злокачествените възли растат. Нищо не ми е ясно ама и лекарите ми изглеждат несигурни. Как пък всяка трета се извъди с възли и аномалии?! Crossing Arms Ще продължавам да търся алтернативни начини и ще пиша ако има подобрение.  Praynig

# 445
При хипо е добре да се пие йод, но на теб хормоните са ти нормални, защо да пиеш йод? Аз също съм само с възли, реших да пробвам хапчетата на Тошков - за регулиране. Е, след 3-4 дни започнаха тахикардиите и ги изхвърлих. Стигнах до извода, че тези препарати които ги рекламират и за хипо и за хипер едновременно някак си поне на мен не ми понасят.
Иначе съм против операциите и аз също вече години наред търся и се надявам да ми се размине ножа.

# 446
не винаги критерий е само растежа и не знаеш кога може да се активира(поне при мен така стана).
има значение формата,границите,кръвоснабдяването на възела,наличието на калцификати..
аз бях с един-1см,реших да поизчакам,алтернативи...и след няколко месеца бях вече с 8 възела,а този беше станал видим,съмнителен..
съжалявам ,че изчаках,защото сега съм с 1см щит.жлеза и цял живот ще пия ел тирокс(а съм с алергии),ако бях се оперирала в началото щях да имам щит.жлеза..
но никой не може да ти гарантира как ще се развие възела,може и никога да не порасне,нито пък предварителната бипсия е 100%категорична..
успех! Peace

# 447
Здравейте момичета,искам да ви попитам... на майка ми и предстои операция за махане на възли.Каза ли са и,че има струма,тя има 1 операция преди доста години,но е неуспешна,много се е притеснила и ви моля за мнение.Ще я оперира доц.Младеновски от МА,имате ли мнение за него,дали е надежден?Дали са и да си направи само 2 хормона:
TSH-0.813 реф.г-ци (0.4-5)
T4  -1.23   реф г-ци (0.74-1.85)
Моля ви дайте ни съвет.
Благодаря предварително   bouquet.

# 448
И на мен така все двата хормона ми дават. Първият път се поду гушата ми, за седмица-две, изведнъж, хормоните ми бяха в норма, или поне гранични, но ехографа показа нодозна струма. Правиха ми и сцинтиграфия, но вече не помня какво беше, казаха, че трябва да се оперира, друг начин няма.
Такаааа, година и половина след това вече хормона не беше много наред, казаха-киста(и), 3 месеца пих метизол, дойде есента и се оперирах отново. Диагноза-тиреотоксикоза. Все още съм объркана-едно и също ли е, не е ли. Оставиха ми малко жлеза, която според изследванията произвежда достатъчно хормон, не съм пила нищо.
И сега, пак съм натам. Отново възел. Хормоните са ми са наред. В края на месеца отново съм на изследвания-най-вече ехографът,  да покаже дали възелът расте. А той си расте де, аз виждам, макар че е с бавни(?) темпове. Това, което хептен не мога да се начудя е, как 2 месеца след операцията аз ги видях тези малки подутинки и ми казаха(след ехограф и скенер), че са посттоперативни не знам си какво, а днес ги определят като възли. Как още тогава, след като бяха махнали почти всичко (за да няма нов рецидив), те се появиха отново?!

Извинявам се, че стана дълго. Извинявам се, ако се повтарям. Имах нужда да си споделя, пак.

# 449
4ик4ирик, не се извинявай! Благодаря ти, че споделяш! Аз черпя повече инфо от форумите и индивидуалния личен опит отколкото на лекарите. Факт е, че ендокринологията е недобре развито звено в медицината. На едни и същи процедури подлагат хората от години наред без да опитват нищо ново като лечение. Имам роднини в Америка. Те не само, че не са ги изследвали по време на бременност и т.н. за ТСХ и другите хормонални баланси, но и не правят с такава честота и сигурност операции на щитовидна жлеза.
Просто няма как да им вярвам докрай на нашите специалисти. Всеки поставя различна диагноза и всеки налага различно лечение. Ето например многоуважаемият д-р Христозов във Варна. Не стига, че е безкрайно груб към пациентите си, но и ги тъпче с конски дози ел-тирокс и при малки отклонения от хормоналните стойности. Като това лечение не продължава 3 месеца както са стандартине лечения, а безкрайно. Набързно те преглежда, не дава обяснения, но пък ти вдига грандиозен скандал ако изследванияата ти са от непрепоръчана от него лаборатория или носиш изследвания и то друг лекар. Човек се принуждава да посещава други специалисти тайно и сам да прави сравнения и сам да стига до извода кое е правилното лечение.
Майка ми беше с отклонения в ТСХто и е стигала до стойности почти 6(даже осем) . Колебливи са, но е винаги над нормата. Преди 7 години влезе в омагьосания кръг, когато и откриха киста 5 мм в щитовидната жлеза. Споменатият по горе лекар и предписа ел-тирокс 75мг. Тя свърза състоянието си със силно преживяният стрес по това време, но лечението и бе предписано без краен срок. Страхува се да не нарастне кистата ако спре ел тирокса и затова го пие, но не и понасят добре големите стойности. Появиха се много неразположения а стойностите на тсх така и не влязоха напълно в норма. Антителата й са в норма. 7 години пие тези хапчета, което застрашава жлезата от атрофиране. Преди 3 дни ги спря на своя глава. Лятото и ние пихме таблетките на д-р Тошков, но изследванията не показаха особени различия. Но пък се чувствахме добре.
Извинявам се за дългия пост.

Общи условия

Активация на акаунт