Паническо разстройство - 58

• 44 144
  • 768
  •   1
Отговори
# 360
Георгий,аз не мога да разбера при мен аритмия ли е, сърцебиене ли е или екстрасистоли.
Иначе снощи с тази пареща болка в гърдите просто си помислих, че правя инфаркт. Цял ден ми е умряло, а една тъпа болка си седи в гърдите. Затова не е изключено това да са признаци за инфаркт . На всичко отгоре след отминаване на кризата ми беше толкова студено, че се наложи да си сложа чорапи и да се завия с олекотена завивка.
И викаш хората с инфаркт седят и пишат у фейса и форума? Вие как си го представяте точно инфаркта? Като настинката нещо? И постепенно така лекичко да си прогресира? Не, инфаркта удря внезапно, тежко и няма как да не се забележи. Има редица симптоми (ако пациента няма диабет), които просто няма как да бъдат игнорирани, и те са интензивни. При жените често са атипични, но отново са изключително интензивни. И се проверява лесно със стълби. 3 етажа бързо качване, ако е инфаркт, се припада някъде между етаж 1 и 2. Ако не е, се качват и човека се задъхва, най много някоя систола да го прасне. И т.н.

Искам да отбележа, че е опасно говоренето за АД че докарвали до суицидни мисли. Това е изключително рядко, при пациенти под 25г. възраст и често при наличие на предходна психоза. Както и няколко фактора още. От друга страна нелекуването с медикаменти задълбочава нещата, води в над 81% до трайна депресия , адикции към алкохол и други субстанции и като цяло се влошават нещата. КПТ е приложима като единствено средство само при лека форма на ГТР и ПР. При другите е задължително медикаментозно приложение и допълнителна терапия.

А , Мигла, нямам идея на какво. ЕГН, ковид, ваксини, цигари, 7-8 кафета на ден, спорт, сън под 8 часа, работа по 15-16... Фактори да искаш. Не се и замислям, но не се и тормозя.

# 361
  • София
Хубаво е, че знаеш че не си струва да се замисляш. И че преценяваш, че си добре.  Аз пак ще ходя при пси, защото не мога да преценя за себе си. Със сигурност този път лечението ми не върви така успешно като предния път. А докторът ми гарантираше, че след 6 месец ще съм ОК.
И да, и аз съм склонна да вярвам, че  хронично ПР ще доведе до истински органови, здравословни проблеми и диагнози. Което не ми помага, защото ми действа много отрицателно, подобно на твърденията, че ако не се ваксинирам ще умра от Ковид. С такива заплахи направо съм до стената.  Така се чувствам. Днес една учителка на сина ми такива неща ми наговори и ме разпитва, че още не мога да се успокоя. Имам проблем с комуникацията явно. Все в отбранителна позиция се чувствам. И въпреки, че го разказах подробно на трима близки хора пак ми тежи.

# 362
  • София
Лиана, при мен болката и тежестта в тила е най- продължителна. Също така паренето на челото и лицето.

# 363
Георгий, накара ме да се усмихна. Всъщност, именно защото точно това чувство на изтръпване на цяло тяло и крайници, а после силна пареща болка в гърдите, която се пренесе отново на цяло тяло и крайници, изтръпване на езика, а накрая треперене и умиране от студ, както и направо ме парализира това състояние, ме накара да си помисля за инфаркт. Понеже друг път ПА е било по различен начин. Затова сега си помислих, че умирам, а не че ще полудея (като всеки път). Аз мисля, че инфаркта по принцип праща сигнали, но обикновено хората ги пренебрегват. Според мен са редки случаите, в които настъпва напълно внезапно.

# 364
  • София
Лиана, чувството за студ при мен е постоянно. Дори сега спя навлечена, с чорапи, 2 одеяла и пуловер.

# 365
Георгий, накара ме да се усмихна. Всъщност, именно защото точно това чувство на изтръпване на цяло тяло и крайници, а после силна пареща болка в гърдите, която се пренесе отново на цяло тяло и крайници, изтръпване на езика, а накрая треперене и умиране от студ, както и направо ме парализира това състояние, ме накара да си помисля за инфаркт. Понеже друг път ПА е било по различен начин. Затова сега си помислих, че умирам, а не че ще полудея (като всеки път). Аз мисля, че инфаркта по принцип праща сигнали, но обикновено хората ги пренебрегват. Според мен са редки случаите, в които настъпва напълно внезапно.
Сигнали праща радиото, рутера, влюбена ученичка и т.н. Инфаркта е като товарния влак. Може да го чуеш малко преди да мине, но може и да не го чуеш и да мине. То няма средно положение.

# 366
Георгий, оправи ми деня за товарния влак: Sweat Smile

# 367
ооо има хора, на които им е студено. Направо ви завиждам. Аз съм все в пот и вълни Simple Smile. А най-любимото ми е потните ми и студени крака- приказка.
Бях ви писала за изследванията ми. Ето и резултатите. Как мислите какво е положвнивто с инсулиновата резистентност. Събота ще ги покажа на лекаря.

Последна редакция: чт, 22 юни 2023, 15:21 от gergana016

# 368
  • София
Gergana16, много е вероятно да си с ир, но нека лекарят си каже мнението като погледне комплексно резултатите.
На мен като ми откриха ИР, не помня кр захар на гладно колко ми беше, но инсулина на гладно ми беше към 16, имах си и куп физически симптоми - много често хипогликемии, типичното затлъстяване в областта на корема като пояс. А за холестерола, моя колега е слаба, спортува, яде балансирано като не пипва хляб, вафли и т.н и е със завишен холестерол. Лекарят й казал, че е възможно да е наследствено и й бешв дал разни хр добавки да пие, от които го смъкна малко, после не знам какво стана, защото забременя, роди си и е майчинство и не съм я питала дали го е проследявала пак.

# 369
Имаш ИР -и инсулина ти на гладно е висок ,и Хома индекса ти...И холестерол...Предполагам и другите ти хормони са "Мата Хари" с тези оплаквания....Доктора може и да ти каже,че няма страшно,но трябва да вземеш сериозни мерки...Ако вкараш в ред нещата,ще ти изчезне и паниката...

# 370
Благодаря ви, но дали някой ще ми каже как да ги вкарам в ред е въпросът.

# 371
Ами търсиш добър ендокринолог,ама добър...На първо време минаваш на диета-махаш бързи въглехидрати,всякакви пакетирани храни и джънкс,безалкохолни и сокове и всякаква захар(може само Линд 85% какао😁). Започваш умерени тренировки-може и ходене,но дълго..... Купуваш си Инозитол и метилирана фолиева киселина и пиеш по 1 т от двете-заедно те действат като препаратите,които изписват за ИР(метформин,глюкофаж и тн). Ако пиеш АД е мн вероятно това да е усложнило положението....И още нещо

# 372
Работата с добавки няма да стане. Тука вече е изпуснато на метаболитен синдром. Изследване на Гликиран Хемоглобин, Ендокринолог, и вероятно Метформин. Вероятно Глюкофаж XR. Холестерола не е страшен, ама тия триглицериди трябва под 1.2 да се свалят. Те са опасните мазнини. Според мен ако лекаря е консервативен, би изписал 3 месечен курс статин и фибрати. Но ще влоши и кръвната захар. Няма много опции. Хигиената на хранене е повече от задължителна сега!

# 373
Благодаря ви много. Спряла съм хляб, сладко, картофи, ориз и се надявам и няколкото натрупани килограми да изчезнат. След прегледа събота ще кажа какво са ми казали. Бъдете здрави, група!

# 374
Ами търсиш добър ендокринолог,ама добър...На първо време минаваш на диета-махаш бързи въглехидрати,всякакви пакетирани храни и джънкс,безалкохолни и сокове и всякаква захар(може само Линд 85% какао😁). Започваш умерени тренировки-може и ходене,но дълго..... Купуваш си Инозитол и метилирана фолиева киселина и пиеш по 1 т от двете-заедно те действат като препаратите,които изписват за ИР(метформин,глюкофаж и тн). Ако пиеш АД е мн вероятно това да е усложнило положението....И още нещо

Само няколко думи за метформина, който някой хора го пият при диабет тип 2 или придиабетни резултати. Всъщност доста хора които не са диабетици го пият защото понижава безнокойството и депресивните състояния и забавя процесите на стареене. Един от най-големите специалисти по анти ейджинг го пие всеки ден. Името му е David Sinclair. Професор е по генетика в Харвард и има и изследователска лаб. Автор е на доста интересна книга “Lifespan”. Аз самият го следвам от години и също така пия и метформин от 3-4 години. Ако се интересувате, ще го намерите като гост в доста подкастове в youtube. Има и доста добри протоколи за хранителни добавки.
https://sinclair.hms.harvard.edu/people/david-sinclair

Последна редакция: чт, 22 юни 2023, 23:30 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт