Паническо разстройство - 58

• 43 929
  • 768
  •   1
Отговори
# 645
Ами не е доброкачествено в смисъла на добро. Често при операция в доста рисково. Но има специфични симптоми - основния е много високо кръвно, което се повлиява единствено от Алфа блокери като цяло. Най лесния начин е кръвно изследване на Хромогранин А, метанефрини или катехоламини 24 часово. Хромогранин А е водещ и ако няма изменения, се изключва диагнозата. Ако е гранично и после другите също, се прави тест с клонидин (хлофазолин) и се измерва урина. Горе долу това е най-просто. Следват скенери и ЯМР тестове, но няма кой да се занимава да харчи толкова ресурс за това.
Феохромацитома дава изключително интензивна симптоматика с мощни хипертонични кризи в диапазони над 200/140 и то неповлияващи се на медикаменти. Стандартните го покачват. Но глюкозния профил също е нарушен, вярно е. Обаче това не е диагностично значимо, прекалено много неща нарушават глюкозния профил.

# 646
Благодаря много за отговорите и на двама ви! Истината е, че кръвното ми се качи в последните месеци, откакто имам ежедневно сърцебиене, но въпреки че не го следя редовно, не мисля, че е в такива диапазони. Сутрешната захар е плашеща, независимо какво правя по отношение на хранене, активност и сън… до момента успявах да държа наченките на хипохондрия под контрол, но ето че точно психиатърът ми се постара да я подсили качествено 😂 може би засега просто ще следя по-често кръвното и ще изчакам. Благодаря отново!

# 647
[А на вашата приятелка как беше кръвното? Колко често и до колко го вдигаше?

# 648
180/200 на 120 нещо такова....Колко често,не знам...Примерно няколко пъти в годината правеше такива "кризи"...Ама си я тъпчеха с антидепресанти,де😁...Било паник атаки,толкоз....

# 649
Здравейте, имам нужда от вашето мнение. Не знам към кого да се обърна, но се чувствам ужасно. От месец насам ми се струпа доста стрес. Разделих се с приятеля ми, имах здравословни проблеми и от седмица съм като в дупка. От година съм на антидепресанти и ми понасят много добре, но в момента съм в страшна криза и не мога да се съвзема. Имам паника атаки и хипохондрични кризи, не мога да си избия от главата, че може да съм се заразила с хив или хепатит след орален секс (тъй като за това не сме взимали предпазни средства) и изпадам в ужас при мисълта за това. Днес си направих изследвания и всички полови болести са отрицателни, но са минали едва три седмици и не спирам да мисля, че може всъщност да съм болна от нещо и резултатите да са фалшиво отрицателни. Според вас имам ли повод за притеснение за хив и какво да направя за психическото си състояние?

# 650
Поводът за притеснение е единствено психичното и емоционалното ви състояние. Тук много от нас имаме наистина физически проблеми и въпреки това се борим да не се вглъбяваме, а вие сама си внушавате нещо абсурдно. Погрижете се за себе си-излизайте, веселете се, намерете си приятно занимание и всичко ще е наред

# 651
Благодаря много за отговорите и на двама ви! Истината е, че кръвното ми се качи в последните месеци, откакто имам ежедневно сърцебиене, но въпреки че не го следя редовно, не мисля, че е в такива диапазони. Сутрешната захар е плашеща, независимо какво правя по отношение на хранене, активност и сън… до момента успявах да държа наченките на хипохондрия под контрол, но ето че точно психиатърът ми се постара да я подсили качествено 😂 може би засега просто ще следя по-често кръвното и ще изчакам. Благодаря отново!
Колко е тая захар? Може да си е обикновен диабет в крайна сметка! Някакви медикаменти?

# 652
Здравейте, мили приятели!
Включвам се да кажа, че вече втора седмица съм на схемата с клонарекс, Есобел и флуанксол и всички физически симптоми изчезнаха поти веднага след започването. Есобел приемам вече близо месец.
Възвърнат апетита си, чувствам се жизнена, отново имам чувството, че съм си аз.
Надявам се така да си остане. Ходихме малко на море, подейства ми страхотно, изключих се от всичко.. Започнах да правя по около 20к крачки, ходя на фитнес от няколко дни.
ПА отдавна вече не са идвали, пулсът ми се нормализира и най-важното спя пълноценно и спокойно!
Борбата в трудна и медикаментите вдигат състоянието, но със сигурност и ние трябва да дадем много от себе си и да се обичаме повече!

Поздрави!

# 653
прекрасно. Камелия, радвам се да го чуя. И аз да споделя нещо. Покрай напълняването от АД и откриването на ИР вече 20 дни не ям бял хляб, захар, тесто, пържено. Гледам да приемам повече витамини и сякаш живнах. Сега лятото препоръчвам да опитате.

# 654
прекрасно. Камелия, радвам се да го чуя. И аз да споделя нещо. Покрай напълняването от АД и откриването на ИР вече 20 дни не ям бял хляб, захар, тесто, пържено. Гледам да приемам повече витамини и сякаш живнах. Сега лятото препоръчвам да опитате.
Това е правилния път. След 2 месеца пусни Гликиран Хемоглобин, и си вземи и глюкомер - примерно AccuCheck Instant e един от най-добрите. Всяка сутрин гониш стойности под 6, а ако са под 5.5 още по-добре. Тогава знаеш, че си на правилния път.

# 655
Здравейте, мили приятели!
Включвам се да кажа, че вече втора седмица съм на схемата с клонарекс, Есобел и флуанксол и всички физически симптоми изчезнаха поти веднага след започването. Есобел приемам вече близо месец.
Възвърнат апетита си, чувствам се жизнена, отново имам чувството, че съм си аз.
Надявам се така да си остане. Ходихме малко на море, подейства ми страхотно, изключих се от всичко.. Започнах да правя по около 20к крачки, ходя на фитнес от няколко дни.
ПА отдавна вече не са идвали, пулсът ми се нормализира и най-важното спя пълноценно и спокойно!
Борбата в трудна и медикаментите вдигат състоянието, но със сигурност и ние трябва да дадем много от себе си и да се обичаме повече!

Поздрави!

Бихте ли споделили при кой психиатър ходихте

# 656
Благодаря, Георгии. Тя захарта уж ми е добре, но да така мисля и аз да постъпя. Инсулина ми е висок-14, а трябвало да е под 10. Чакам да видя той дали се е раздвижил.

# 657
Да питам един по-различен въпрос. Как се справяте със зъболекаря? Аз никога не съм имал проблеми. Миналата зима , при едно ротийно ходене за пломба, влязох и директно седнах , дали защото вънка беше студ а вътре жега от климатика, докато работеше зъболекаря поучих ПА. Беше доста кофти, щото се опитвах да се държа, но е малко трудно с широко отворена уста и 1 ръка вътре, да дишаш и да се успоооиш 😂 В крайна сметка не успях и станах. 10 мин почивка и си довърших зъба. Но от тогава, голямо притеснение като сядам.. отделно имам някъв голям страх от упойките, а вече всеки си ги бие , без дори да те питат.. Сега с моя късмет имам проблем с мъдрец и единствения начин за премахване е оперативен. Миналата година юли ходих за абсолютно същото от другата страна. Беше нещо ужасно, а тогава бях добре. Операцията беше лошо 110 мин. Постоянно се биеха упойка след упойка. Голямо дърпане и натискане беше. Бях с екип ( не по мое желание просто хирурга така си работи ) с Анистезиолози, вързан там да ти мерят кръвно постоянно и периодични кардиограми. На 2 пъти спирахме, по думите на жената която ги наблюдаваше , съм бил тагекардичен и ме караха так някакви неща да правя и като ве нормализираше кръвно и пулс почвахме отново.. Тогава обаче както казах се чуствах добре и нямах па и каквито и да е неразположения.. а сега съм в голяма дупка, само от мисълта ми става … предлагат ми с пълна упойка, ама и това нещо не ми се ядва, че съм чел и чувал , че след нея пак се чуствваш доста зле ако имаш ПР и други подобни проблеми..
аман вече ..

# 658
  • Sofia
Аз съм същата и поради тази причина не съм ходила на зъболекар почти 6год. 🥺
Получих първите ПА при едно по-дълго работене върху зъбите.Не знам какво ми стана,но имах усещане че въздух не мога да си поема,сърцебиене,задух...
Тогава също беше зима,вътре жега,накарах ги да спрат климатика и да отворят прозореца 🤣
Преди това дори обичах да ми бърникат в устата и са ми правили по няколко зъба наведнъж.Седяла съм на стола повече от 2ч.
Сега изпитвам ужас само от мисъл за това 😫
Дори търсих кабинети в които работят с пълна упойка 😏

Друга причина за ПА ми е помещения без прозорци 😫
Бях на очен преглед/отново зимата/,вътре пълно с чакащи,часове не се спазват и чакаш по 2-3ч.,вкараха ме за преглед в една преградена тъмна стая и пощурях направо 😭

Последна редакция: сб, 29 юли 2023, 15:11 от Doli

# 659

Колко е тая захар? Може да си е обикновен диабет в крайна сметка! Някакви медикаменти?

Тук ги мерят в други единици. Винаги е над 100, обикновено между 115 и 120, като рядко съм минавала диабетната граница от 126, средната ми захар е на горната граница, но в нормите. Така е откакто имах гестационен диабет с втората бременност, преди 5 години. Водят ме с предиабет, без медикаменти. Препоръчаха ми иногинол, някакви впечатления? Високият пулс много ме мори, изписаха ми бета блокер, но не знам дали си въобразявам, сякаш не ми действа много добре.

Общи условия

Активация на акаунт